Αιγαίο: «Μυρίζει» προβοκάτσια στο Αρχιπέλαγος – Με NAVTEX και γεωτρύπανα οι επόμενες κινήσεις Ερντογάν

Την ίδια ώρα το ΓΕΕΘΑ κατέγραψε μπαράζ υπερπτήσεων που προσομοίωναν σε αποστολές βομβαρδισμού σε Μακρονήσι και Ανθρωποφάγους, ενώ συνολικά έγιναν 41 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και δύο αερομαχίες, λίγες μέρες πριν την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.

To γνωστό… παιχνίδι με τα γεωτρύπανα ξανάπιασε ο μικρός Σουλτάνος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ετοιμάζοντας το έδαφος για ένα θερμό καλοκαίρι ώρες μετά την τριμερή Ελλάδος, Κύπρου και Αιγύπτου που τον προειδοποίησαν να αφήσει τις απειλές.

Οι Τούρκοι με παράνομη NAVTEX προσπαθεί να παρεμποδίσει την Κύπρο να κάνει σεισμικές έρευνες εντός της ΑΟΖ της, με το ερευνητικό σκάφος «ARCTIC».

Θρασύτατα λένε πως η δεσμευμένη περιοχή είναι εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας και ετοιμάζουν το έδαφος για να βγάλουν τα πολεμικά τους πλοία στην περιοχή.

Μπαράζ παραβιάσεων από τουρκικά αεροσκάφη

Την ίδια ώρα το ΓΕΕΘΑ κατέγραψε μπαράζ υπερπτήσεων που προσομοίωναν σε αποστολές βομβαρδισμού σε Μακρονήσι και Ανθρωποφάγους, ενώ συνολικά έγιναν 41 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και δύο αερομαχίες, λίγες μέρες πριν την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.

Από την άλλη το κόμμα Ερντογάν σπάει νέο όριο αστειότητας με παγκόσμια προειδοποίηση, μέσω του εκπροσώπου του ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ. «Η Τουρκία δεν παραβιάζει τα δίκαια δικαιώματα κανενός και δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να παραβιάσει τα δικά της» ανέφερε.

Έτοιμη να απαντήσει η Ελλάδα αν ο Ερντογάν προκαλέσει και στο ΝΑΤΟ

Η ελληνική διπλωματία παρακολουθεί με προσοχή τις διαρροές που φέρνουν τον Ταγίπ Ερντογάν να προσέρχεται στην σύνοδο του ΝΑΤΟ με στόχο να κατηγορήσει της Ελλάδα για στρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου και να αμφισβητήσει την κυριαρχία τους.

«Η Ελλάδα δεν προεξοφλεί την στάση που θα τηρήσει η Τουρκία στην προσεχή Σύνοδο του ΝΑΤΟ, καθώς και σε άλλα διεθνή φόρα και ούτε διακινεί σενάρια σχετικά με το ενδεχόμενο έγερσης των τουρκικών μονομερών αιτιάσεων περί αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου» σημείωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου.

Το αν θα επιχειρήσει την κίνηση υψηλού ρίσκου μετά το στραπάτσο από την Ευρώπη είναι το μεγάλο ζητούμενο. «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο ενός εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία» υποστήριξε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα

Οι προκλήσεις συνεχίστηκαν με «ενέδρα» στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας που επιχείρησε να στήσει Τούρκος βουλευτής στην κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Πιστός στην προσφιλή τακτική της Άγκυρας, ο βουλευτής έκανε το μαύρο άσπρο λέγοντας ότι είναι αντιφατικό η Ελλάδα να ζητά προσφυγή στη Χάγη, ενώ δεν αναγνωρίζει το διεθνές δικαστήριο και έκανε λόγο για αποστρατιωκοποίηση των νησιών.

Λακωνική και σαφέστατη η απάντηση της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία τον έβαλε στη θέση του.

Κατασκοπεύουν την Ψέριμο

Το κρατικό πρακτορείο «Ανατολού» με μια επιχείρηση που θύμιζε περισσότερο αποστολή ανιχνευτών παρά ρεπορτάζ, προσέγγισε την Ψέριμο με πλωτό τονίζοντας πως το νησί αυτό έχει παράνομα στρατικοποιηθεί από την Ελλάδα ενώ βρίσκεται μέσα σε τουρκικά χωρικά ύδατα και μόλις 8 χιλιόμετρα από την τουρκική ακτή.

«Γεγονός είναι ότι το Κετς (Ψέριμος) είναι 3 μίλια κοντά στην ηπειρωτική μας χώρα και σύμφωνα με το άρθρο 12 της Συνθήκης της Λωζάνης το νησί είναι δικό μας. Αλλά η Ελλάδα έβαλε σημαία. Με άλλα λόγια αυτή η σημαία που διεκδικεί το νησί μας είναι ένα έγκλημα σύμφωνα με την διεθνή νομοθεσία».

Στο βίντεο από την αποστολή που έδωσε στη δημοσιότητα, επισημαίνονται όλες οι θέσεις των βαρέων όπλων που υπάρχουν στο νησί, τα ελικοδρόμια, οι κοιτώνες της μονάδας που βρίσκεται σε αυτό.

Στο ίδιο ρεπορτάζ, οι Τούρκοι δείχνουν την ενόχλησή τους από την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στις 2 Ιουνίου και την ανάρτησή του στην οποία τόνιζε ότι το γαλάζιο της ελληνικής σημαίας συναντά το γαλάζιο του Αιγαίου, υπενθυμίζοντας την δήλωση Ερντογάν από το πεδίο της άσκησης «ΕΦΕΣ».

«Με την ευκαιρία αυτή, καλούμε για άλλη μια φορά την Ελλάδα να σταματήσει να εξοπλίζει τα νησιά με μη στρατιωτικό καθεστώς και να ενεργήσει σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες. Δεν αστειεύομαι, σοβαρά μιλάω».

Αιγαίο: «Μυρίζει» προβοκάτσια στο Αρχιπέλαγος – Με NAVTEX και γεωτρύπανα οι επόμενες κινήσεις Ερντογάν

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο «μικροσκόπιο» της Ε.Ε. ελληνική ναυτιλία και Μόσχα

Νέα προβλήματα στην ελληνική ναυτιλία -και ειδικά στις εταιρίες που πρωταγωνιστούν στη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου προς τρίτες χώρες- θα προκαλέσει το 12ο «πακέτο» κυρώσεων της Ε.Ε. κατά της Μόσχας το οποίο προγραμματίζεται να υιοθετηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 14ης-15ης Δεκεμβρίου.

«Η Ελλάδα να είναι παρούσα στην Ερυθρά θάλασσα»

Μετατροπή-επιμέλεια κειμένου: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ» H Ερυθρά Θάλασσα, μήκους 1.400 ναυτικών μιλίων από το Σουέζ μέχρι τον πορθμό του Μπαμπ ελ Μαντέμπ, είναι καίριας σημασίας θαλάσσια λεωφόρος, από εμπορική και ενεργειακή άποψη για την Ευρώπη και την Ασία. Τη σημασία της

Προειδοποίηση ασφαλείας για τα εμπορικά πλοία

Μετατροπή-επιμέλεια κειμένου: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ» Η διεθνής ναυτιλία ζητά περισσότερη στρατιωτική προστασία στις θαλάσσιες διαδρομές στη Μέση Ανατολή μετά τις επιθέσεις των ανταρτών που υποστηρίζονται από το Ιράν στην Ερυθρά Θάλασσα, οι οποίες προκάλεσαν φόβους για νέες διαταραχές στο παγκόσμιο εμπόριο, συμπεριλαμβανομένου του ενεργειακού εφοδιασμού. Η ανησυχία

Εντός Δεκεμβρίου ξεκινά η επέκταση του φράχτη μήκους 35 χλμ. στον Έβρο

Εντός του Δεκεμβρίου θα αρχίσει να υψώνεται σταδιακά ο νέος φράχτης, μήκους 35 χλμ. στον Έβρο. Την ίδια ώρα που οι περιπολίες στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, παρά το γεγονός ότι έχουν μειωθεί σημαντικά οι μεταναστευτικές ροές

Μετάβαση στο περιεχόμενο