Ακρίβεια: Έρχεται δυναμικά ο Σεπτέμβριος με νέες ανατιμήσεις και νέες αυξήσεις στα βασικά αγαθά

Ο παρατεταμένος καύσωνας του καλοκαιριού δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστο το πορτοφόλι των Ελλήνων καταναλωτών. Οι αυξήσεις στα τρόφιμα, τα ποτά και άλλα βασικά αγαθά αναμένεται να κορυφωθούν το φθινόπωρο, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τα νοικοκυριά.

Οι νέες ανατιμήσεις στα τρόφιμα οφείλονται σε πολλούς παράγοντες, τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας. Η παρατεταμένη ξηρασία και οι πυρκαγιές έχουν οδηγήσει σε χαμηλές σοδειές, ιδιαίτερα σε φρούτα και λαχανικά. Οι καταστροφές στις καλλιέργειες κηπευτικών στην Αττική είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας.

Παράλληλα, η ασθένεια της πανώλης έχει επιφέρει σοβαρές ανατιμήσεις στο κρέας, ενώ η αυξημένη ζήτηση και το περιορισμένο απόθεμα οδηγούν τις τιμές σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα.

Το ενεργειακό κόστος είναι άλλος ένας κρίσιμος παράγοντας. Οι μικρές επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν ενεργειακή αυτονομία, αδυνατούν να απορροφήσουν την αύξηση του κόστους παραγωγής, και αυτό μεταφέρεται άμεσα στους καταναλωτές. Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και τα μεταφορικά κόστη πιέζουν ακόμη περισσότερο τις τιμές των προϊόντων.

Ποιες κατηγορίες προϊόντων αναμένεται να ανατιμηθούν;

Οι καταναλωτές ήδη βλέπουν αυξήσεις στα ποτά, ενώ το φθινόπωρο θα φέρει νέες αυξήσεις σε βασικά προϊόντα όπως καφές, σοκολάτες, χυμοί, τυροκομικά, κηπευτικά και κρέατα. Η τιμή του ελαιόλαδου παραμένει υψηλή λόγω των προβλημάτων στην καλλιέργεια, ενώ αναμένεται νέος κύκλος ανατιμήσεων σε φέτα και γραβιέρα λόγω της κρίσης που έχει προκαλέσει η πανώλη.

Η τιμή του καφέ, ένα από τα πιο δημοφιλή προϊόντα στην Ελλάδα, έχει ήδη εκτοξευθεί. Στα σούπερ μάρκετ, οι τιμές κυμαίνονται από 19 έως 50 ευρώ το κιλό, ανάλογα με τον τύπο του καφέ, ενώ στις καφετέριες, η τιμή του σερβιριζόμενου καφέ μπορεί να φτάσει έως και τα 7 ευρώ.

Πώς αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές την ακρίβεια;

Οι καταναλωτές καλούνται να διαχειριστούν αυτή τη νέα πραγματικότητα με μεγάλη προσοχή. Οι αγορές γίνονται πιο στοχευμένες, με έμφαση σε προσφορές και εκπτώσεις, ενώ η μείωση των περιττών εξόδων γίνεται αναγκαιότητα.

Είναι εμφανές ότι το φθινόπωρο του 2024 θα είναι δύσκολο για τα ελληνικά νοικοκυριά. Με την ακρίβεια να πλήττει κάθε πτυχή της καθημερινότητας, η ανάγκη για προσεκτική οικονομική διαχείριση και αναζήτηση λύσεων είναι πιο επιτακτική από ποτέ.

Οι καταναλωτές, επισκέπτονται τις λαϊκές αγορές και να αγοράζουν τα προϊόντα που θέλουν σε μικρές ποσότητες.

Συγκεκριμένα, ψάχνουν τα φρούτα ένα-ένα, για να διαλέξουν προσεκτικά, αφού τα εποχικά προϊόντα στους πάγκους της λαϊκής αγοράς εξακολουθούν να είναι ακριβά. Οι τιμές είναι τσουχτερές και ακόμα και τα οπωροκηπευτικά εποχής καίνε τις τσέπες.

Σήμερα πωλούνται:

Τομάτες: 1,50-2,50 ευρώ/κιλό στη λαϊκή αγορά – 1,79-2,59 ευρώ/κιλό στα σούπερ μάρκετ και 2,34-2,98 ευρώ /κιλό στα οπωροπωλεία

Αγγούρια: 1,50 ευρώ /κιλό στη λαϊκή αγορά – 1,95€/κιλό στα σούπερ μάρκετ και 3 ευρώ /κιλό στα οπωροπωλεία

Μελιτζάνες: 1,40 ευρώ /κιλό στη λαϊκή αγορά – 1,40 ευρώ /κιλό στα σούπερ μάρκετ και 3,40-4 ευρώ /κιλό στα οπωροπωλεία

Τα προϊόντα είναι ακριβά καθώς οι ποσότητες είναι λιγοστές. Τα έκαψε ο καύσωνας, λένε έμποροι και παραγωγοί.

Όμως και τα φρούτα δεν πάνε πίσω. Σήμερα κοστίζουν:

Ροδάκινα: 1,75-2,00 ευρώ /κιλό στη λαϊκή αγορά – 1,45-2,18 ευρώ /κιλό στα σούπερ μάρκετ και 3,30-3,90 ευρώ /κιλό στα οπωροπωλεία

Σταφύλια: 2,50 ευρώ /κιλό στη λαϊκή αγορά – 2,78-3 ευρώ /κιλό στα σούπερ μάρκετ και 2,40-4,30 ευρώ /κιλό στα οπωροπωλεία

Καρπούζια: 0,90 ευρώ /κιλό στη λαϊκή αγορά – 0,98 ευρώ /κιλό στα σούπερ μάρκετ και 2,15 ευρώ /κιλό στα οπωροπωλεία.

ΠΗΓΗ

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κάμερες στους δρόμους: Νέος διαγωνισμός για το έργο των 88 εκατ. ευρώ

Σε τροχιά επανεκκίνησης εισέρχεται ένα από τα μεγαλύτερα έργα ψηφιακού εκσυγχρονισμού που έχουν σχεδιαστεί για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας στην Ελλάδα. Ο διαγωνισμός για την προμήθεια και εγκατάσταση 1.000 καμερών καταγραφής τροχαίων παραβάσεων κατατέθηκε προς δημοσίευση στην ευρωπαϊκή πλατφόρμα

Το Κίεβο ανέλαβε την ευθύνη για το drone που βρέθηκε στη Λευκάδα -Απολογία προς την Ελλάδα μετά το διάβημα

Την ευθύνη για το drone που εντοπίστηκε στα ελληνικά χωρικά ύδατα, κοντά στη Λευκάδα, ανέλαβε επίσημα η Ουκρανία, απαντώντας στο αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας που υπέβαλε η Αθήνα προς το Κίεβο στα τέλη Μαΐου. Η απάντηση της ουκρανικής πλευράς ήρθε μέσω

Καρυστιανού: Ο Τσίπρας λέει ψέματα, μπορεί εύκολα το «όχι» να το κάνει «ναι» – Θα έχουμε αυτοδυναμία την επομένη των εκλογών

Επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε η Μαρία Καρυστιανού, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι είναι επαγγελματίας πολιτικός που λειτουργεί όπως οι επαγγελματίες πολιτικοί: «Λέει ψέματα», τόνισε η κα. Καρυστιανού και πρόσθεσε: «Μπορεί πολύ εύκολα το “όχι” να το κάνει “ναι”, να υποσχθεί

Ο Ανδρουλάκης βάζει τέλος στα λεγόμενα Δούκα για συνεργασίες: «Το ΠΑΣΟΚ δε θα παίξει ρόλο κομπάρσου», είπε στο ΠΣ

«Το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να παίξει κανέναν ρόλο κομπάρσου σε αυτό το σκηνοθετημένο πολιτικό σκηνικό», ήταν το ηχηρό μήνυμα του Νίκου Ανδρουλάκη στο Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ με αφορμή τις δηλώσεις του Χάρη Δούκα για ανοιχτούς διαύλους στις προοδευτικές δυνάμεις.