Ακρίβεια ώρα μηδέν: Νέο επίδομα στα σκαριά από την κυβέρνηση – Τα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών

Το νέο πακέτο μέτρων θα αποτελεί επί της ουσίας συνέχεια των επιδομάτων ακρίβειας.

Το 2022 έχει αποδειχθεί αρκετά δύστροπο. Η πανδημία φαίνεται πως τελειώνει, μα ο πόλεμος στην Ουκρανίας μας έχει οδηγήσει σε ένα νέο κύμα αβεβαιότητας. Νέους τρόπους αντιμετώπισης της ακρίβειας αναζητά η κυβέρνηση, την ώρα που οι πιέσεις στις τιμές κλιμακώνονται και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό συνθέτουν ένα άκρως πιεστικό σκηνικό για τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Το νέο πακέτο μέτρων θα αποτελεί επί της ουσίας μια συνέχεια των επιδομάτων ακρίβειας που έγιναν γνωστά ως «Δώρο Πάσχα» των 200 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους, τους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και των αναπηρικών επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ, αλλά και την έκτακτη δόση του επιδόματος παιδιού Α21.

Η δεύτερη καταβολή – εφόσον πάρει το «πράσινο φως» – θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του καλοκαιριού.

Τι θα κρίνει την τύχη του νέου επιδόματος;

1. Με την τιμή του φυσικού αερίου να υποχωρεί σήμερα στα 89 ευρώ ανά μεγαβατώρα, και εφόσον διατηρηθεί αυτή η τάση των πτωτικών τιμών και δεν υπάρξουν νέες ανατροπές, δημιουργούνται οι συνθήκες πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου στον προϋπολογισμό – καθώς περιορίζονται οι εγχώριες ανάγκες παρεμβάσεων στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου για την ενέργεια.

Οι παρεμβάσεις αυτές, άλλωστε, κοστίζουν 1,1 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό το δεύτερο εξάμηνο. Ελλείψει αυτών των δαπανών, η κυβέρνηση θα μπορούσε να σχεδιάσει νεά μέτρα ανακούφισης.

2. «Κλειδί» θα αποτελέσει και η ρήτρα διαφυγής, η οποία θεωρείται πιθανό να παραμείνει ενεργή και το 2023. Παρότι δεν δημιουργεί δημοσιονομικό χώρο, η συγκεκριμένη ρήτρα επιτρέπει ορισμένες παροχές με δανεικά.

3. Καθοριστική θα υπάρξει, τέλος, και η πορεία του τουρισμού, όπου ενώ υπάρχει πρόβλεψη για έσοδα ίσα με το 80% των αντίστοιχων του 2019, η αγορά και το υπουργείο Τουρισμού καταγράφουν ρεύμα ικανό να ξεπεράσει το ρεκόρ του 2019.

Ακρίβεια ώρα μηδέν: Νέο επίδομα στα σκαριά από την κυβέρνηση – Τα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης: Άμεση εφάπαξ ενίσχυση 600 ευρώ για Λιμενικούς και Αστυνομικούς λόγω μεταναστευτικού

Όλοι οι ένστολοι του Λιμενικού και της Αστυνομίας θα πάρουν εφάπαξ 600 ευρώ τα Χριστούγεννα  ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης από την Τρίπολη. «Με δεδομένη την 24ωρη αυξημένη αστυνόμευση, με δεδομένη την πλάτη που έβαλαν οι

Άσκηση Κυβερνοάμυνας του ΝΑΤΟ «CYBER COALITION 2022»

Από την Δευτέρα 28 Νοεμβρίου έως την Παρασκευή 02 Δεκεμβρίου 2022 διεξήχθη στο ΓΕΕΘΑ  η άσκηση «CYBER COALITION 2022», η οποία αποτελεί την σημαντικότερη άσκηση κυβερνοάμυνας του ΝΑΤΟ. Η «CYBER COALITION 2022» διευθύνεται από το Κέντρο Αριστείας Συνεργατικής Κυβερνοάμυνας (Cooperative