Ακρίβεια: Στα ύψη οι τιμές στα τρόφιμα – Πότε αναμένεται να ξεκινήσει η αποκλιμάκωση

Μπορεί ο πληθωρισμός να έχει το τελευταίο διάστημα πτωτική πορεία, αλλά δεν ισχύει το ίδιο για τις τιμές στα τρόφιμα.

Ο δείκτης του πληθωρισμού στα τρόφιμα, για δωδέκατο συνεχόμενο μήνα, παραμένει σε διψήφιο ποσοστό.

Ένα ακόμη στοιχείο που πέρα από κάθε αμφιβολία προκαλεί προβληματισμό, είναι το γεγονός ότι ο εν λόγω δείκτης, επιβραδύνεται για 3ο συνεχή μήνα, ωστόσο, η επιβράδυνση αυτή μετά βίας υπερβαίνει οριακά την μία ποσοστιαία μονάδα.

Μέσα σε όλο αυτό σκηνικό, αρκεί κάποιος να συγκρίνει τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή με τον δείκτη των τροφίμων και θα αντιληφθεί ότι η ακρίβεια στα τρόφιμα είναι τριπλάσια σε σχέση με την γενικότερη τάση του πληθωρισμού.

Πότε θα έρθει αποκλιμάκωση τιμών
Όπως έχουμε σημειώσει κατ’ επανάληψη, σοβαρή αποκλιμάκωση των τιμών στα τρόφιμα δεν θα πρέπει να αναμένεται νωρίτερα από το Καλοκαίρι, ενώ κάποιες άλλες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για τον Σεπτέμβριο, αφού ολοκληρωθεί ο κύκλος της αποκλιμάκωσης των τιμών από το χωράφι ράφι.

Οι αναλυτές αναφέρουν το απλό παράδειγμα ότι ένα προϊόν που έχει παραχθεί με ακριβό κοστολόγιο, δεν μπορεί να πουληθεί φθηνά, παρά μόνο όταν έρθει η επόμενη παραγωγή, κοινώς η επόμενη σοδειά.

Και επειδή κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις, θα πρέπει να σταθεί κανείς ότι τον Μάρτιο ο πληθωρισμός έκλεισε κοντά στα επίπεδα των εκτιμήσεων της κυβέρνησης για το σύνολο του έτους. Έτσι λοιπόν η πρόβλεψη του οικονομικού επιτελείου, είναι ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί σε μέσα επίπεδα στο 4,5%, ενώ για τον Μάρτιο πλέον είναι στο 4,6%.

Σε μέσα επίπεδα ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή, όπως αυτός ανακοινώνεται από την ΕΛΣΤΑΤ διαμορφώνεται στο 5,9%, ποσοστό κατά πολύ χαμηλότερα από τα αντίστοιχα ποσοστά πληθωρισμού στην Ευρώπη, ωστόσο κατά πολύ υψηλότερα των αποδεκτών επιπέδων, τόσο για την ομαλή λειτουργία της οικονομίας, όσο επίσης και για την βιωσιμότητα των νοικοκυριών.

Αναφορικά με τον δείκτης της διατροφής, αυτός για έναν ακόμη μήνα παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα και διαμορφώθηκε στο 14,3%, έναντι 14,8% που ήταν ένα μήνα πριν και 15,4% που ήταν τον Ιανουάριο του 2023.

Καλπάζουν οι τιμές σε γαλακτοκομικά και κρέατα
Την μεγαλύτερη άνοδο τον Μάρτιο σε σχέση με τον αντίστοιχο Μάρτιο του 2022, παρουσιάζουν οι τιμές στα γαλακτοκομικά και αυγά με 23,1%, ακολουθούν οι τιμές στα κρέατα με 19,8%, έλαια και λίπη και 17,5% και ψωμί με 15,6%.

Όπως εκτιμούν οι αναλυτές από τον Απρίλιο και μετά ίσως δούμε μία αισθητή αποκλιμάκωση του δείκτη και αυτό, διότι ο περυσινός αντίστοιχος μήνας, ήταν και ο πρώτος με διψήφιο ποσοστό ανόδου. Κατά συνέπεια η βάση υπολογισμού θα είναι πιο υψηλή, άρα και υπό φυσιολογικές συνθήκες θα ξεκινήσει να γέρνει η καμπύλη που επί του παρόντος παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Ακρίβεια: Στα ύψη οι τιμές στα τρόφιμα – Πότε αναμένεται να ξεκινήσει η αποκλιμάκωση

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την μουσουλμανική μειονότητα της Δυτικής Θράκης- Η υποδειγματική στάση της δημοκρατικής και ουμανιστικής πατρίδας μας, σε αντιδιαστολή με τον τούρκικο αναθεωρητισμό..

Του Αντιστρατήγου Π.Σ. ε.α. Γιάννη Σταμούλη Με πρόσφατη την επανεκλογή του Προέδρου της εξ ανατολών γείτονας, είναι ιδιαίτερο σημαντικό στην πατρίδα μας, όλες οι πολιτικές δυνάμεις να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές, αλλά το κυριότερο, στοιχισμένες στην διεθνή νομιμότητα, ειδικά για τα ζητήματα

Πέθανε ο Γιάννης Φλωρινιώτης…

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 76 ετών άφησε στο νοσοκομείο «Σωτηρία», όπου νοσηλευόταν με πνευμονικό οίδημα, ο αγαπημένος τραγουδιστής, Γιάννης Φλωρινιώτης. Ο Γιάννης Αποστολίδης, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε… στις 15 Φεβρουαρίου του 1947 στη Φλώρινα. Ξεκίνησε να

Αναγκαίοι οι ναυαγοσωστικοί σταθμοί στο Αιγαίο

Πάρης Τσιριγώτης • [email protected] Την ανάγκη ύπαρξης επιχειρησιακού σχεδίου στο Αιγαίο, με τη δημιουργία ναυαγοσωστικών σταθμών για την ταχεία και άμεση αντιμετώπιση έκτακτων ναυτικών συμβάντων, επισημαίνει στη «Ν» ο πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών Ρυμουλκών και Ναυαγοσωστικών (ΕΠΡΝ) Παύλος Ξηραδάκης.   Με αφορμή

15η Πανελλήνια Συνάντηση Ομίλων Φουσκωτών Σκαφών στην πόλη της Χαλκίδας[Βίντεο]

Ο Ευβοϊκός Όμιλος Φουσκωτών Σκαφών διοργάνωσε το, Σάββατο 3 Ιουνίου, την 15η Πανελλήνια Συνάντηση Ομίλων Φουσκωτών Σκαφών στην πόλη της Χαλκίδας. Πάνω από 80 φουσκωτά σκάφη από όλη την Ελλάδα πέρασαν από την Παλαιά Γέφυρα του Ευρίπου. Το Eviathema επιβιβάστηκε

Μετάβαση στο περιεχόμενο