Ακροδεξιό μανιφέστο που τάζει συντάξεις και φοροπερικοπές

Η Μελόνι υποστήριξε ότι δεν θα ανοίξει δημοσιονομική τρύπα στα οικονομικά της Ιταλίας.

Η Τζόρτζια Μελόνι, που προαλείφεται για νέα πρωθυπουργός της Ιταλίας, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, παρουσίασε χθες τα οικονομικά της σχέδια, λέγοντας ότι η κυβέρνησή της θα σεβαστεί τους προϋπολογισμούς της ΕΕ και δεν θα ανοίξει δημοσιονομική τρύπα στα οικονομικά της Ιταλίας.

Η Μελόνι, που υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιταλίας, μια και το κόμμα της διεκδικεί την πρώτη θέση, είπε ότι ήθελε να επικεντρωθεί σε επενδύσεις για την τόνωση της χρόνιας αδύναμης οικονομικής ανάπτυξης της Ιταλίας.

Το μανιφέστο της δεξιάς συμμαχίας υπόσχεται μεγάλες φορολογικές περικοπές, πρόωρη συνταξιοδότηση και αμνηστίες για τη διευθέτηση των συνεχιζόμενων φορολογικών διαφορών, οι οποίες είναι δύσκολο να εφαρμοστούν σε μια χώρα της οποίας το δημόσιο χρέος στοχεύει φέτος στο 147% του ΑΕΠ. «Εχουμε γράψει στο χαρτί μερικά πράγματα που εξαρτώνται από τους κρατικούς λογαριασμούς… Το πρώτο πράγμα που θα έπρεπε να κάνουμε είναι ο νόμος για τον προϋπολογισμό και σαφώς σκοπεύουμε να τον κάνουμε εντός των παραμέτρων που απαιτούνται», είπε η Μελόνι.

Στο παρελθόν τα Αδέλφια της Ιταλίας έχουν εκφραστεί εναντίον του ευρώ, αλλά η 45χρονη Μελόνι έσπευσε να καθησυχάσει τις αγορές και τους εταίρους ότι αν γίνει πρωθυπουργός δεν θα ξεκινήσει μια εποχή σύγκρουσης με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. «Θέλουμε μια διαφορετική ιταλική στάση στη διεθνή σκηνή, για παράδειγμα στην αντιμετώπιση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θέλουμε να καταστρέψουμε την Ευρώπη, ότι θέλουμε να φύγουμε από την Ευρώπη, ότι θέλουμε να κάνουμε τρελά πράγματα», ανέφερε. «Σημαίνει απλώς ότι η υπεράσπιση του εθνικού συμφέροντος είναι σημαντική για εμάς, όπως είναι για τους Γάλλους και τους Γερμανούς».

Τόνισε ότι το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης της ΕΕ, το οποίο στοχεύει να διατηρήσει τα δημοσιονομικά ελλείμματα κάτω από το 3% του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος κάτω από το 60% του ΑΕΠ σε όλες τις χώρες της Ενωσης, δεν μπορεί να αποκατασταθεί όπως ήταν πριν από το 2020. Πρότεινε, μάλιστα, τα χρήματα που απαιτούνται για τον περιορισμό των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης στις επιχειρήσεις και τις οικογένειες να αφαιρούνται από τέτοιους υπολογισμούς. «Στο ενεργειακό ζήτημα, τα έθνη που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες δυσκολίες, λόγω των προηγούμενων χρεών τους, θα μπορούσαν να βοηθηθούν καλύτερα», σημείωσε.

Η Μελόνι απέκλεισε οποιαδήποτε πρόθεση να πάρει τον πλήρη έλεγχο των εθνικών ενεργειακών ομίλων Eni και Enel, όπως στοχεύει η γαλλική κυβέρνηση με την EDF, λέγοντας ότι οι δύο εταιρείες αποδεικνύονται επιτυχημένες στην τρέχουσα μορφή τους. Ωστόσο, πιστεύει ότι είναι καθήκον της κυβέρνησης να θωρακίσει εθνικά περιουσιακά στοιχεία και να αποφύγει τις εξαγορές από ξένους ομίλους. Τα Αδέλφια της Ιταλίας θέλουν ο κρατικός δανειστής Cassa Depositi e Prestiti να αναλάβει τον έλεγχο της πρώην τηλεφωνικής μονοπωλιακής Telecom Italia και να διαχειρίζεται το ευρυζωνικό της δίκτυο.

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διόδια: Αυξάνονται από το 2024 – Πόσο θα κοστίζει η διαδρομή Αθήνα – Θεσσαλονίκη

Αυξάνονται από το 2024 τα διόδια . Η αύξηση εκτιμάται πως θα κυμαίνεται μεταξύ 7,6%  και 7,7%. Έπειτα από μακρά περίοδο επαναδιαπραγματεύσεων ανάμεσα στους παραχωρησιούχους και στο υπουργείο Υποδομών συμφωνήθηκε η προσαύξηση του 2023 (12%), που δεν εισπράχθηκε ποτέ, να μοιραστεί σε τρεις

Ένοπλες Δυνάμεις: Η επίσημη «πρώτη» για τη νέα στολή – Έρχονται και καινούριες αρβύλες

Για πρώτη φορά, η νέα στολή παραλλαγής των Ενόπλων Δυνάμεων παρουσιάστηκε σε επίσημη εκδήλωση και μάλιστα στα εγκαίνια του Στρατηγείου των «Σκιών του Αιγαίου» του ΓΕΕΘΑ. Έρχονται και καινούριες αρβύλες. Του Χρήστου Μαζανίτη Πριν από μερικούς μήνες, στο enikos.gr αποκαλύπταμε με λεπτομέρειες το σχέδιο του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου

Στα σκαριά deal ναυπηγείων Ελευσίνας με Attica Group, αξίας ενός δισ.

Σε συζητήσεις για την εκτέλεση του ναυπηγικού προγράμματος προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του στόλου της Attica Group και της ΑΝΕΚ βρίσκονται η ακτοπλοϊκή και τα ναυπηγεία Ελευσίνας. Οι συζητήσεις αφορούν τόσο τη συντήρηση όσο και την εγκατάσταση νέων μηχανών διπλού καυσίμου σε επιλεγμένα

New York Times: Το Ισραήλ γνώριζε ένα χρόνο νωρίτερα πως η Χαμάς σχεδίαζε πρωτοφανή επίθεση

Κι όμως οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι είχαν στη διάθεσή τους ένα χρόνο και πλέον προτού διαπραχθεί λεπτομερή στοιχεία για το σχέδιο της Χαμάς να εξαπολύσει επίθεση άνευ προηγουμένου εναντίον του Ισραήλ. Παρά ταύτα δεν θεωρούσαν το σενάριο ρεαλιστικό, ανέφερε χθες Πέμπτη

Μετάβαση στο περιεχόμενο