Ακτοπλοΐα: Μείωση 13% στην επιβατική κίνηση – Αύξηση 3% στη μεταφορά φορτηγών το 2022

Η αλματώδης αύξηση του κόστους των καυσίμων ήταν ένα πλήγμα για την ελληνική ακτοπλοΐα τη χρονιά αυτή. Με το πέρας του Οκτωβρίου οι εταιρείες κάνουν ήδη τον πρώτο απολογισμό τους αναμένοντας τα τελικά στοιχεία στο τέλος Δεκεμβρίου. Οι τιμές των εισιτηρίων αυξήθηκαν κατά 25% και έφθασαν για να καλύψουν μόνο τα επιπλέον έξοδα για τα καύσιμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney, από τα οικονομικά επιτελεία ακτοπλοϊκών εταιρειών, το 2022 υπήρξε μείωση της επιβατικής κίνησης κατά 13%, της μεταφοράς οχημάτων κατά 3%, ενώ σημειώθηκε αύξηση στη μεταφορά φορτηγών οχημάτων κατά 3%.

Τα ποσοστά αφορούν τόσο στα δρομολόγια στις ελληνικές θάλασσες όσο και στα διεθνή, στις γραμμές Πάτρα-Ηγουμενίτσα-Ιταλία.

Όπως επεσήμαναν στελέχη, η αύξηση του αριθμού φορτηγών που μεταφέρθηκαν από τα πλοία της ακτοπλοΐας οφείλεται αφενός στις μεγαλύτερες ανάγκες κάλυψης του αυξημένου αριθμού τουριστών στα νησιά και αφετέρου στην έντονη ανοικοδόμηση της νησιωτικής χώρας.

Η μείωση της επιβατικής κίνησης οφείλεται στο γεγονός ότι μειώθηκε ο εσωτερικός τουρισμός, αφού λιγότεροι ήταν οι Έλληνες που επέλεξαν τα νησιά για να περάσουν τις διακοπές τους λόγω ακρίβειας στα καταλύματα αλλά και στις τιμές των εισιτηρίων.

Το καλοκαίρι του 2022, 100 ακτοπλοϊκά πλοία εξυπηρετούσαν καθημερινά 115 νησιά της Eλλάδας είτε συνδέοντάς τα με την ενδοχώρα είτε πραγματοποιώντας συνδέσεις μεταξύ τους. Υπήρχαν 28 εταιρείες σε 3 κατηγορίες ανάλογα με το είδος των πλοίων τους και τα χαρακτηριστικά τους.

ΜΗΝΑΣ ΤΣΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

Πηγή 

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Πλωτάρχης ΛΣ Λευτέρης Βαλεργάκης στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τα επόμενα δύο έτη

ΚΟΙΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΤ Α ́ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΤ1 Δ/ΝΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚ. ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Αρ.Πρωτ.: Π12β- 58515 «ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΠΛΩΤΑΡΧΗ ΛΣ ΒΑΛΕΡΓΑΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ (ΑΜ 1187) ΣΤΗ ΜΟΝΙΜΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ, ΓΙΑ ΔΥΟ (2)ΕΤΗ ».  – Ο

Χαιρετισμός Επίτιμου Προέδρου Π.Ε.Α.Λ.Σ. στο 15ο Πανελλήνιο συνέδριο

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ  ΕΠΙΤΙΜΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ  ΠΕΑΛΣ ΣΤΟ 15Ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ Σεβασμιότατε Αρχιεπίσκοπε Κρήτης κ.κ Ευγένιε Κύριε Αρχηγέ ΛΣ, φαντάζομαι ότι σήμερα εκπροσωπείται τον κ. υπουργό αν και θα ήταν επιθυμητό έως και αναγκαίο να έχει περιληφθεί στο πρόγραμμα του Υπουργού η παρουσία του

Το Δ.Σ. της Ε.Α.Α.Λ.Σ. στο Ηράκλειο Κρήτης

Προσκεκλημένο να συμμετάσχει στις εργασίες του 15ου Τακτικού Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ένωσης Αξιωματικών Λ.Σ. (ΠΕΑΛΣ), κλιμάκιο του Δ.Σ. της Ε.Α.Α.Λ.Σ., αποτελούμενο από τον Πρόεδρο Σταύρο Βοϊδονικόλα, το Γενικό Γραμματέα Δημ. Σαϊτάκη, την Ταμία και επικεφαλής Τομέα Ισότητας Ελένη Κοντάκου και τον

Ξεκίνησε το ταξίδι της…αποκαθήλωσης για 4 ελικόπτερα ΛΣ-ΕΛΑΚΤ

Σε δύο διαδοχικά ρεπορτάζ των Λιμενικών Νέων (στις 18/8 και 6/9), σας πληροφορούσαμε για τη σύμβαση-πλαίσιο που υπεγράφη ανάμεσα στην NSPA (ΝΑΤΟ Support & Procurement Agency – Υπηρεσία Υποστήριξης και Προμηθειών του ΝΑΤΟ) και την Airbus France, με την οποία