Αλ.Μεϊκόπουλος:«Ελλιπή & ακατάλληλα σωστικά μέσα στα πλοία θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια επιβατών & πληρωμάτων»

Τις ελλείψεις των πλοίων της χώρας σε επαρκή και κατάλληλα σωστικά μέσα έφερε με Ερώτησή του στη Βουλή ο Τομεάρχης Υποδομών & Μεταφορών, Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Βουλευτής Μαγνησίας Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.

«Τα σωστικά μέσα εκατοντάδων πλοίων που εφοδιάζονται με Πρωτόκολλο Γενικής Επιθεώρησης όπως αυτών των τακτικών μετακινήσεων στα νησιά, στον τουρισμό, στη μεταφορά εμπορευμάτων, στην αλιεία κλπ, είναι ελλιπή σε αριθμό σε σχέση με την μεταφορική τους ικανότητα και παλαιών προδιαγραφών ή στερούνται προδιαγραφών. Το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει στη χώρα μας για τα σωστικά μέσα των πλοίων ορίζεται κατά βάσει από το ΒΔ 36/67 περί Κανονισμού Σωστικών Μέσων των Πλοίων. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2015, διαπιστώνοντας ότι το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο ήταν απαρχαιωμένο, μετά από ενδελεχή μελέτη από επιτροπές έμπειρων ειδικών είχε εκπονήσει ένα σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) σε αντικατάσταση του ξεπερασμένου ΒΔ, με στόχο την αναβάθμιση των σωστικών μέσων των πλοίων που εκτελούν πλόες στο εσωτερικό. Η κυβερνητική αλλαγή το 2019 εμπόδισε την ολοκλήρωση της πρωτοβουλίας. Πέντε χρόνια μετά οι εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής εμμονικά δεν προωθούν αυτό το σχέδιο ΠΔ. 

Στις επανειλημμένες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το θέμα, η ηγεσία του Υπουργείου απαντά ότι «το θέμα προωθείται», ενώ στις 27-3-2023 ο τότε Υφυπουργός κ. Κατσαφάδος διαβεβαίωνε από το βήμα της Βουλής ότι το σχέδιο ΠΔ θα έχει προωθηθεί για έκδοση μέχρι τις 30-6-2023. Από τότε έχουν περάσει 18 μήνες και το σχέδιο αυτό αγνοείται, με αποτέλεσμα τα πλοία μέχρι σήμερα να παραμένουν στην ίδια (ανασφαλή) κατάσταση, να μην έχουν εφοδιαστεί τόσο σε αριθμό όσο και σε ποιότητα σύγχρονα σωστικά μέσα θέτοντας σε διαρκή κίνδυνο την ασφάλεια των επιβατών και των πληρωμάτων τους σε περίπτωση ατυχήματος», ανέφερε ο Βουλευτής.

Στην Ερώτηση,  που συνυπογράφουν συνολικά 13 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο Υπουργός Ναυτιλίας καλείται να απαντήσει στα εξής κρίσιμα ερωτήματα:

  1. Λαμβάνοντας υπόψη τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις της σημερινής Κυβέρνησης ότι το νέο ΠΔ που θα αναβαθμίζει τα σωστικά μέσα των πλοίων και θα ενισχύει το επίπεδο ασφαλείας της ναυσιπλοΐας θα προωθηθεί, ποιος είναι ο λόγος της τόσο μεγάλης καθυστέρησης στην έκδοση;
  2. Συγκροτήθηκε η Επιτροπή που θα μελετούσε το θέμα σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στη Βουλή ο αρμόδιος Υφυπουργός κ. Κατσαφάδος; Αν ναι, με ποια διοικητική πράξη έγινε η σύσταση της;
  3. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται το σχέδιο ΠΔ στην παρούσα χρονική στιγμή; Υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωσή του προκειμένου να τεθεί σε ισχύ;

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Θέμα: Διαρκής και επικίνδυνη αδράνεια του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου για την αναβάθμιση των σωστικών μέσων των πλοίων

Οι συνταρακτικές αποκαλύψεις για το δυστύχημα στα Τέμπη και ο κοινωνικός ξεσηκωμός ενάντια στις ενδείξεις συγκάλυψης, έρχονται να προστεθούν στις μεγάλες κυβερνητικές ευθύνες για την υποβάθμιση της ασφάλειας στις σιδηροδρομικές μεταφορές.

Επανειλημμένα οι εκπρόσωποι των εργαζομένων με καταγγελίες προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου παρότρυναν για την αποκατάσταση των προβλημάτων του σιδηροδρομικού δικτύου και για ασφαλέστερες μεταφορές και έκρουαν συνεχώς τον κώδωνα του κινδύνου για τραγικά αποτελέσματα σε περίπτωση ατυχήματος.

Πάραυτα καμία ενέργεια δεν γινόταν από πλευράς της πολιτικής ηγεσίας για την αποκατάσταση της ασφάλειας των τρένων αν και τα τεράστια προβλήματα ήταν γνωστά.

Φαίνεται ότι το έγκλημα των Τεμπών δεν άλλαξε την πολιτική της Κυβέρνησης σχετικά με την ασφάλεια στις μεταφορές. Η Κυβέρνηση γνωρίζει  τα προβλήματα της ασφάλειας των πλοίων ωστόσο αδρανεί επικίνδυνα, θέτοντας σε κίνδυνο επιβάτες και εργαζομένους.

Τα σωστικά μέσα εκατοντάδων πλοίων που εφοδιάζονται με Πρωτόκολλο Γενικής Επιθεώρησης όπως αυτών των τακτικών μετακινήσεων στα νησιά, στον τουρισμό, στη μεταφορά εμπορευμάτων, στην αλιεία κλπ, είναι ελλιπή σε αριθμό σε σχέση με την μεταφορική τους ικανότητα και παλαιών προδιαγραφών ή στερούνται προδιαγραφών.

Για τον λόγο τα πλοία αυτής της κατηγορίας θα πρέπει και να εφοδιαστούν με επιπλέον σωστικά μέσα και τα υπάρχοντα να αντικατασταθούν με σύγχρονα και ασφαλέστερα στο πλαίσιο εναρμόνισής τους με τα πρότυπα των διεθνών προδιαγραφών.

Το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει στη χώρα μας για τα σωστικά μέσα των πλοίων ορίζεται κατά βάσει από το ΒΔ 36/67 περί Κανονισμού Σωστικών Μέσων των Πλοίων.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, διαπιστώνοντας ότι το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο ήταν απαρχαιωμένο, μετά από ενδελεχή μελέτη από επιτροπές έμπειρων ειδικών είχε εκπονήσει ένα σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) σε αντικατάσταση του ξεπερασμένου ΒΔ, με στόχο την αναβάθμιση των σωστικών μέσων των πλοίων που εκτελούν πλόες στο εσωτερικό.

Η κυβερνητική αλλαγή το 2019 εμπόδισε την ολοκλήρωση της πρωτοβουλίας. Πέντε χρόνια μετά οι εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής εμμονικά δεν προωθούν αυτό το σχέδιο ΠΔ.

Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχουμε επανειλημμένα φέρει το θέμα στη Βουλή. Στην από 28-7-2022 Ερώτηση μας για το θέμα ο τότε Υπουργός κ. Πλακιωτάκης είχε απαντήσει ότι το σχέδιο ΠΔ για τα σωστικά μέσα προωθείται. Τρία χρόνια μετά η πραγματικότητα διαψεύδει τον τότε Υπουργό.

Εν συνεχεία ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε εκ νέου ερώτηση η οποία συζητήθηκε την 27-3-2023 όπου και ο τότε Υφυπουργός Κώστας Κατσαφάδος είχε διαβεβαιώσει ότι το σχέδιο ΠΔ θα έχει προωθηθεί για έκδοση μέχρι τις 30-6-2023.

Μάλιστα ο κ. Κατσαφάδος ανέφερε ότι είχε συσταθεί Επιτροπή στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής «η οποία και μελετά όλα αυτά τα θέματα» η οποία θα έβλεπε αν χρειαστεί να προστεθεί ή να αφαιρεθεί κάτι από το σχέδιο ΠΔ το οποίο βρισκόταν στο γραφείο του  Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος.

Από τότε έχουν περάσει 18 μήνες και το σχέδιο αυτό αγνοείται, με αποτέλεσμα τα πλοία μέχρι σήμερα να παραμένουν στην ίδια (ανασφαλή) κατάσταση, να μην έχουν εφοδιαστεί τόσο σε αριθμό όσο και σε ποιότητα σύγχρονα σωστικά μέσα θέτοντας σε διαρκή κίνδυνο την ασφάλεια των επιβατών και των πληρωμάτων τους σε περίπτωση ατυχήματος.

Επειδή, τα ζητήματα ασφαλείας στη θάλασσα πρέπει να αντιμετωπίζονται κατά προτεραιότητα και με μεγάλη σοβαρότητα, ειδάλλως υπάρχει κίνδυνος σοβαρών συνεπειών.

Επειδή, πέντε χρόνια το σχέδιο ΠΔ που αναβαθμίζει την ασφάλεια εκατοντάδων πλοίων που εκτελούν εσωτερικούς πλόες μεταφέροντας χιλιάδες επιβάτες και εργαζόμενους, δεν προωθείται για έκδοση, θέτοντας σε διαρκή κίνδυνο την ασφάλεια των επιβατών και των πληρωμάτων τους σε περίπτωση ατυχήματος.

Επειδή, παρά τη τελευταία διαβεβαίωση του τότε αρμόδιου Υφυπουργού ότι το εν λόγω σχέδιο ΠΔ θα έχει προωθηθεί μέχρι 30-6-2023 και έκτοτε δεν έχει υπάρξει (ή έστω δεν έχει γίνει γνωστή) οποιαδήποτε εξέλιξη επί του θέματος.

Επειδή, η έκδοση ΠΔ περί του νέου Κανονισμού των Σωστικών Μέσων των Πλοίων θα επιφέρει την αναβάθμιση των σωστικών μέσων και θα βελτιώσει την ασφάλεια στις μεταφορές των επιβατών και των πληρωμάτων τους, αποτρέποντας νέα Τέμπη.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Λαμβάνοντας υπόψη τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις της σημερινής Κυβέρνησης ότι το νέο ΠΔ που θα αναβαθμίζει τα σωστικά μέσα των πλοίων και θα ενισχύει το επίπεδο ασφαλείας της ναυσιπλοΐας θα προωθηθεί, ποιος είναι ο λόγος της τόσο μεγάλης καθυστέρησης στην έκδοση;
  2. Συγκροτήθηκε η Επιτροπή που θα μελετούσε το θέμα σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στη Βουλή ο αρμόδιος Υφυπουργός κ. Κατσαφάδος; Αν ναι, με ποια διοικητική πράξη έγινε η σύσταση της;
  3. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται το σχέδιο ΠΔ στην παρούσα χρονική στιγμή; Υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωσή του προκειμένου να τεθεί σε ισχύ;

 

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

 

Βέττα Καλλιόπη

Γαβρήλος Γιώργος

Ζαμπάρας Μίλτος

Καλαματιανός Διονύσης

Κασιμάτη Νίνα

Κοντοτόλη Μαρίνα

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Παπαηλιού Γεώργιος

Παππάς Νικόλαος

Τσαπανίδου Πόπη

Ψυχογιός Γεώργιος

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρεκόρ επιδόσεων για την ελληνική κρουαζιέρα το 2024 – Ποιά λιμάνια πρωταγωνίστησαν στο homeporting

Ρεκόρ επιδόσεων σημείωσε το 2024 η κρουαζιέρα στη χώρα μας που αποτελεί έναν από τους κορυφαίους προορισμούς διεθνώς. Σύμφωνα με στοιχεία της Λιμένων Ελλάδας ΕΛΙΜΕ οι συνολικές αφίξεις πλοίων ανήλθαν σε 5.490 και ο αριθμός των επισκεπτών σε 7.927.709 καταγράφοντας επιπλέον 260

Αλλαγές στα δρομολόγια των πλοίων για τα νησιά των Κυκλάδων λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών

Ακυρώσεις και τροποποιήσεις των δρομολογίων των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας με προορισμό τις Κυκλάδες, ανακοινώθηκαν ενόψει του επερχόμενου κύματος κακοκαιρίας που θα πλήξει τη χώρα τις επόμενες ώρες. Σύμφωνα με τα μετεωρολογικά δελτία, στην περιοχή του

Τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας «Ρύθμιση Υγειονομικών θεμάτων Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπές διατάξεις»

Τέθηκε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση (https://www.opengov.gr/mindefence/?p=7117), το βράδυ της Δευτέρας 17 Μαρτίου 2025, το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, υπό τον τίτλο «Ρύθμιση Υγειονομικών θεμάτων Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπές διατάξεις». Η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης θα ολοκληρωθεί την 1η

Με Υπουργική Απόφαση του ΥΕΘΑ Ν. Δένδια παραχωρείται στους Δικαστές και Εισαγγελείς το δικαίωμα πρόσβασης στα Στρατιωτικά Νοσοκομεία

Υπογράφηκε σήμερα, Τρίτη 18 Μαρτίου 2025, από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια, παρουσία του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, Θανάση Δαβάκη, του Προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χριστόφορου Σεβαστίδη και του Αντιπροέδρου της Ένωσης, Χαράλαμπου Σεβαστίδη, Υπουργική Απόφαση με την

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΚΑΙΡΟΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο