Αλεξανδρούπολη: Διαμετακόμιση και ιταλικών στρατιωτικών δυνάμεων από το λιμάνι

Μια ακόμη χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, η Ιταλία, επέλεξε το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για τη διαμετακόμιση των στρατιωτικών δυνάμεών της.

Αλλη μια χώρα που ανήκει στο ΝΑΤΟ χρησιμοποιεί το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για να ξεφορτώσει και να φορτώσει στρατιωτικό και άλλο υλικό των ενόπλων δυνάμεών της που συμμετέχουν στην Ατλαντική Συμμαχία.

Ιταλικό μεταγωγικό

Στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έφτασε χθες Τετάρτη το ιταλικό μεταγωγικό πλοίο «SEVERINE» (φωτογραφία, επάνω, από evros-news.gr), το οποίο αρχικά θα ξεφορτώσει και στη συνέχεια θα φορτώσει υλικό των ενόπλων δυνάμεων της Ιταλίας, όπως μεταδίδει το evros-news.gr.

Το πλοίο έχει συνολικό μήκος 152 μέτρα και πλάτος 22 μέτρα και μπορεί να μεταφέρει συνολικό φορτίο 16.342 τόνων.

Μάλιστα για την επιχείρηση αυτή αλλά και τις υπόλοιπες που βρίσκονται σε εξέλιξη, παράλληλα με τις συνεχείς φορτώσεις σιτηρών που αποτελούν της κατ’ εξοχήν εμπορικές δραστηριότητες, πραγματοποιήθηκε χθες ενημερωτική συνάντηση στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης (ΟΛΑ), με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και τα σώματα ασφαλείας.

«Μία ακόμη σύμμαχος»

«Πρόκειται να διαχειριστούμε ταυτόχρονα τρεις ανεξάρτητες επιχειρήσεις διαμεταφοράς στρατιωτικού υλικού, με την προσθήκη των ιταλικών ενόπλων δυνάμεων.

»Μία ακόμη σύμμαχος χώρα του NATO επιλέγει τον εξειδικευμένο σε στρατιωτικές μεταφορές λιμένα της Αλεξανδρούπολης» δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΛΑ Κώστας Χατζημιχαήλ.

Στρατηγικής σημασίας

Στρατηγικής σημασίας για τα δυτικά συμφέροντα είναι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, έγραφε πριν λίγες μέρες το περιοδικό Economist.

Η γεωγραφία του λιμανιού το καθιστά ελκυστικό για τους σχεδιαστές logistics του ΝΑΤΟ. Αμερικανικά πλοία ελλιμενίζονται εκεί. Εχει επίσης καλές οδικές και σιδηροδρομικές συνδέσεις βόρεια μέσω της ανατολικής πλευράς της συμμαχίας.

Συγκεκριμένα, παρέχει πρόσβαση στην Ουκρανία μέσω Βουλγαρίας και Ρουμανίας. Με τη χρησιμοποίησή του ως ενδιάμεσο σταθμό, παρακάμπτονται η Μαύρη Θάλασσα, στην οποία έχει δυνάμεις η Ρωσία, και ο Βόσπορος, ένα σημείο που ελέγχεται ασφυκτικά από την Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά «ιδιότροπο».

Και ενεργειακός κόμβος

Η Αμερική χρησιμοποιεί το λιμάνι για ανάπτυξη δυνάμεων και συν τω χρόνω θα μπορούσε να γίνει ενεργειακός κόμβος, με σχέδια για δύο πλωτούς τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου, μερικά χιλιόμετρα μακριά από τα παράλια. Αυτό θα βοηθήσει τις χώρες της περιοχής να μειώσουν την εξάρτησή τους από το ρωσικό αέριο.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η πρόβλεψη για δεύτερη οικονομική κρίση το 2026 για Ελλάδα και άλλες χώρες

Ως ορόσημο αναγνωρίζεται το 2026 για την ευρωπαϊκή οικονομία, σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, που προειδοποιούν πως χώρες με υψηλό χρέος, όπως η Ελλάδα, αλλά και η Ιταλία και η Γαλλία, θα βρεθούν αντιμέτωπες με τον κίνδυνο επιστροφής σε μια δημοσιονομική

Η υπερφορολόγηση μισθωτών και συνταξιούχων – Πώς τα €50 της αύξησης γίνονται €1 την ημέρα (Παραδείγματα)

Στους φτωχούς και πολύ φτωχούς συμπολίτες μας οι οποίοι δεν μπορούν να βγάλουν το μήνα με τα εισοδήματα που εισπράττουν, στηρίζεται η εκτέλεση του προϋπολογισμού, αλλά και το πρωτογενές πλεόνασμα με το οποίο θα πληρωθούν τα χρέη του παρελθόντος. Σύμφωνα με τα

Επίσκεψη Αρχηγού ΓΕΑ στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας

Την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), Αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης, επισκέφτηκε την Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας, όπου τον υποδέχθηκαν o Διοικητής της 117 Πτέρυγας Μάχης (117ΠΜ), Ταξίαρχος (Ι) Ιωάννης Καραμάνης και ο Διοικητής του Κέντρου

Διεξαγωγή Σχολείου με Αντικείμενο «Στρατηγικός Σχεδιασμός Ανάπτυξης και Μετακίνησης Δυνάμεων»

Από την Δευτέρα 11 έως την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024 διοργανώθηκε από την Διεύθυνση Υποστήριξης Διοικητικής Μέριμνας του ΓΕΕΘΑ το Διακλαδικό Σχολείο Εκπαίδευσης του ΝΑΤΟ με αντικείμενο «Στρατηγικός Σχεδιασμός Ανάπτυξης και Μετακίνησης Δυνάμεων» (Strategic Deployment and Movement Planning), στις εγκαταστάσεις

Μετάβαση στο περιεχόμενο