Αλέξης Τσίπρας: «Όποτε κι αν στηθούν οι κάλπες, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτος» – «Στα 800 ευρώ ο κατώτατος μισθός»

Επίθεση κατά μέτωπο από τον Αλέξη Τσίπρα κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μίλησε το βράδυ της Δευτέρας στο Περιστέρι, και συγκεκριμένα στην κεντρική πλατεία της πόλης, στο Μετρό.

Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης προχώρησε σε εφ’ όλης της ύλης κριτικής στην κυβερνητική πολιτική και ανέδειξε τα σημεία του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ που κατά τη γνώμη του δίνουν λύσεις στα οξυμένα λαϊκά προβλήματα.

Με ένα ενωτικό μήνυμα ξεκίνησε την ομιλία του: «Η σημερινή μας συγκέντρωση εδώ στο Περιστέρι, είναι η πιο αληθινή, η πιο αδιάψευστη σφυγμομέτρηση. Να λοιπόν για όσους έχουν αμφιβολίες. Να ο λόγος για τον οποίο δεν τολμά να προκηρύξει εκλογές ο κος Μητσοτάκης. Να όμως και ο λόγος για τον οποίο δε θα αντέξει για πολύ. Γιατί βλέπω στα πρόσωπά σας τη σιγουριά. Βλέπω στα πρόσωπά σας το αύριο. Γιατί είμαστε πολλοί και θα γίνουμε περισσότεροι. Γιατί η πολιτική αλλαγή έχει ήδη αρχίσει».

Ακολουθεί η ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Η σημερινή μας συγκέντρωση εδώ στο Περιστέρι, είναι η πιο αληθινή, η πιο αδιάψευστη σφυγμομέτρηση. Να λοιπόν για όσους έχουν αμφιβολίες.
Να ο λόγος για τον οποίο δεν τολμά να προκηρύξει εκλογές ο κος Μητσοτάκης. Να όμως και ο λόγος για τον οποίο δε θα αντέξει για πολύ.Γιατί βλέπω στα πρόσωπά σας τη σιγουριά. Βλέπω στα πρόσωπά σας το αύριο.Γιατί είμαστε πολλοί και θα γίνουμε περισσότεροι. Γιατί η πολιτική αλλαγή έχει ήδη αρχίσει.

Το βράδυ των εκλογών του 2019 έδωσα μιαν υπόσχεση εκ μέρους όλου του ΣΥΡΙΖΑ, Όταν έκλεινε ένας κύκλος μιας συγκλονιστικής πορείας,
έχοντας βγάλει την χώρα απο τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια,  έχοντας θωρακίσει την πατρίδα με την Συμφωνία των Πρεσπών, έχοντας ρυθμίσει το χρέος και εξασφαλίσει τη σιγουριά των 37 δις στα δημόσια ταμεία, και έχοντας περάσει στην αντιπολίτευση αλλά με ένα διόλου ευκαταφρόνητο 31,5% στην κάλπη.

Εκείνο το βράδυ, ξέροντας τι πετύχαμε αλλά και πού σφάλλαμε, συνειδητοποιώντας την ανάγκη να ξεπεράσουμε τα όρια μας, δώσαμε την υπόσχεση να αντιστοιχήσουμε τον εκλογικό με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ. Να απλώσουμε παντού όπου χτυπά η καρδιά της κοινωνίας το κόμμα μας. Να το διευρύνουμε και να το μετασχηματίσουμε. Κρατώντας από τους βωμούς του παρελθόντος τη φωτιά  και όχι τις στάχτες.

Για να φτιάξουμε ένα μεγάλο, μαζικό και λαϊκό κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς. Που θα ξέρει να μετατρέπει βήμα-βήμα το όραμα σε πραγματικότητα. Θα πατάει γερά στο σήμερα για να φέρει ένα καλύτερο αύριο.

Και να που σήμερα μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι κάναμε την υπόσχεσή μας πράξη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, μετά το 3ο Συνέδριό του και την εκλογική διαδικασία της 15ης του Μάη, δεν είναι απλά άλλο ένα κόμμα. Έστω μεγαλύτερο. Είναι ένα άλλο κόμμα. Το συνέδριό μας, η διαδικασία για την εκλογή Κεντρικής Επιτροπής και Προέδρου, η τεράστια ανταπόκριση που βρήκαν οι πρωτοβουλίες μας στο δημοκρατικό κόσμο, έβαλαν ανεξίτηλη σφραγίδα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Σήμερα η μεγάλη, καθοριστική, ζωτικής σημασίας μάχη, είναι η μάχη κατά του καθεστώτος που οικοδομεί η ΝΔ του κυρίου Μητσοτάκη, ανέφερε αμέσως μετά.

Ο κ. Μητσοτάκης αποδείχτηκε ότι έχει την ικανότητα να εκπλήσσει τους Έλληνες όλο και πιο δυσάρεστα.
Αποδείχτηκε τα τρία χρόνια της διακυβέρνησής του ένας πολιτικός όχι μόνο προσκολλημένος σε συμφέροντα, σε μεθόδους αναξιοκρατίας και ρουσφετιού,
αλλά και παντελώς ανεύθυνος, επιπόλαιος, αναξιόπιστος. Τελευταίο δείγμα της αναξιοπιστίας και της επικίνδυνης επιπολαιότητάς του οι παλινωδίες του με τις πρόωρες εκλογές.

Ο ίδιος άνοιξε το θέμα.
Ο ίδιος ανακοίνωνε κάθε τόσο υποψηφιότητες του κόμματός του.
Ο ίδιος επέτρεπε διαρροές με ημερομηνίες και εκλογικές στρατηγικές.
Και ύστερα ο ίδιος ανακοίνωσε ότι οι πρόωρες εκλογές δεν είναι εθνικά υπεύθυνη επιλογή.

Ήταν εθνικά υπεύθυνη όταν νόμιζε ότι τον βόλευε.
Έγινε εθνικά ανεύθυνη όταν κατάλαβε ότι δεν τον βολεύει.

Η αλήθεια είναι όμως μία. Και την καταλαβαίνουμε όλοι. Η αλήθεια είναι ότι δεν τολμά να πάει σε εκλογές γιατί καταρρέει.
Γιατί έφτασε μέχρι πίσω από τα τείχη της εξουσίας του ο αχός της κοινωνίας. Και τον έπιασε ξαφνικά η… εθνική ευθύνη.

Δεν τη θυμήθηκε όμως την εθνική ευθύνη του, όταν με τις Πρέσπες μιλούσε για προδοσία και ανταλλαγή της Μακεδονίας με τις συντάξεις. Όταν το Oruc Reis έκοβε βόλτες στο Αιγαίο. Όταν άφηνε ανενόχλητη τη Τουρκία να βαφτίζει το Αιγαίο Turkaegean. Και όταν σε ένα βράδυ αποφάσιζε να κάνει την Ελλάδα μέρος της πολεμικής σύγκρουσης στέλνοντας βαριά όπλα στην Ουκρανία.

Άλλα πάντα θα βρίσκει μια άλλη ευθύνη για να κρύψει πίσω της τη δική του προσωπική ευθύνη.
Θυμάστε, στην πανδημία ήταν η ατομική ευθύνη κάθε πολίτη.

Τώρα εμφανίστηκε η εθνική ευθύνη.

Αλλά η ευθύνη αυτών που εδώ και τρία χρόνια μας κυβερνάνε, δεν υπάρχει πουθενά.

Η ευθύνη για τις μεγαλύτερες αυξήσεις στο ρεύμα σε όλη την Ευρώπη: 61% εμείς, 39% ο μέσος όρος στην ΕΕ.

Η ευθύνη για το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι δεύτερη στον κόσμο στο ρυθμό αύξησης του πληθωρισμού, που εκτοξεύτηκε στο 12%, τον υψηλότερο που είχαμε από το 1993.

Η ευθύνη ότι έχουμε τα πιο ακριβά καύσιμα στην Ευρώπη σε σχέση με το εισόδημα.

Η ευθύνη για το ότι το 40% του πληθυσμού, 1,7 εκατομμύρια νοικοκυριά, βρίσκονται σε στεγαστική κρίση.
Ξοδεύουν δηλαδή πάνω από το μισό εισόδημά τους σε ενοίκια, λογαριασμούς και δάνεια, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ είναι 9%.
Και δεύτερη χειρότερη, μετά την Ελλάδα, είναι η Βουλγαρία με ποσοστό 17,5%.

Η ευθύνη, επίσης, για την πώληση της ΔΕΗ σε fund, σε καιρό ενεργειακής κρίσης, όταν όλο και περισσότερες χώρες στην Ευρώπη κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της – με προεξέχουσα τη Γαλλία του Μακρόν που εθνικοποιεί τη δική της ΔΕΗ.

Η ευθύνη για τη διπλή αισχροκέρδεια που βιώνουν οι πολίτες.
Από τη μία των καρτέλ, που αλωνίζουν με χορηγό τον ίδιο και από την άλλη του κράτους, που μέσα σε αυτές τις συνθήκες βγάζει σχεδόν 4 δις παραπάνω έσοδα.

Η ευθύνη, τέλος, για τα 7,5 δις που μοιράστηκαν με απευθείας αναθέσεις. 7,5 δις για τους κολλητούς και τους γαλάζιους κηφήνες.

Για όλα αυτά βρέθηκε δημοσιονομικός χώρος.
Για να μειωθεί ο ΕΦΚ στη βενζίνη δεν βρέθηκε.
Για να μειωθεί ο ΦΠΑ στα τρόφιμα, δεν βρέθηκε.
Για να γίνει μη επιστρεπτέα η προκαταβολή, που ζητάνε τώρα πίσω άρον άρον στα τέλη του Ιούλη από τους επαγγελματίες, δεν βρέθηκε.
Για να πάρουν πίσω τα αναδρομικά τους οι συνταξιούχοι που τους εξαπάτησαν, δεν βρέθηκε.

Δεν είναι υπερβολή : Έχουμε τη χειρότερη κυβέρνηση στη χειρότερη στιγμή για τον τόπο.

Μια κυβέρνηση συνεργασίας με τα μεγάλα συμφέροντα. Μια κυβέρνηση που παρά το γεγονός ότι δεν έχει ούτε μνημόνια ούτε δημοσιονομικούς περιορισμούς, έχει πολλαπλασιάσει τις συνέπειες της κρίσης για τη μεγάλη πλειοψηφία αλλά και τα κέρδη για τη μικρή μειοψηφία. Δέκα μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και τρία μεγάλα funds. Και βέβαια για τα εκατοντάδες γαλάζια golden boys. Γι’ αυτούς και τα συμφέροντά τους ενδιαφέρεται.
Και κυβερνά με το ψέμα και με τη προπαγάνδα της ενημέρωσης 108. 108η η θέση της χώρας στον κόσμο στην ελευθεροτυπία.

Για αυτό και λέμε ότι είναι επιτακτική ανάγκη αυτή η κυβέρνηση να φύγει. Και θέλω εδώ να απαντήσω και σε κάποιους που μας λένε:
Μα σας βολεύει οι εκλογές να πάνε μερικούς μήνες αργότερα, γιατί η φθορά της ΝΔ θα μεγαλώνει.

Εμάς φίλες και φίλοι, δε μας ενδιαφέρει η φθορά του κ. Μητσοτάκη. Αυτή τη φθορά τη φροντίζει μόνος του. Αυτό που εμάς μας ενδιαφέρει η φθορά της κοινωνίας.  Που παίρνει χαρακτήρα κατάρρευσης κάθε μέρα που αυτή η κυβέρνηση, παραμένει στη θέση της.

Και ας το βάλουν όλοι καλά στο μυαλό τους. Εμείς την αγαπάμε την ευθύνη, όπως έλεγε ο Καζαντζάκης. Δεν τη φοβηθήκαμε ποτέ.

Δεν τη φοβηθήκαμε το ’12.
Δεν τη φοβηθήκαμε το 15, τρεις φορές μάλιστα.
Δεν τη φοβηθήκαμε όταν έπρεπε να βρούμε λύση για το χρέος.
Δεν τη φοβηθήκαμε όταν έπρεπε να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια.
Δεν τη φοβηθήκαμε όταν βάλαμε το εθνικό συμφέρον πάνω από το πρόσκαιρο πολιτικό κόστος, με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Εμείς δεν βλέπουμε το ώριμο φρούτο της εξουσίας που θα πέσει στα χέρια μας, αλλά το σάπιο καθεστώς που πολιορκεί μια ολόκληρη κοινωνία.

Το δίλημμα λοιπόν είναι σαφές: Εφιάλτης τέλος,ή εφιάλτης δίχως τέλος.

Και όχι, δεν θα κάνουμε υπομονή. Δεν είναι η υπομονή η απάντηση στην ακρίβεια, την ανασφάλεια, την εργασιακή εκμετάλλευση, την ενεργειακή φτώχεια. Η απάντηση είναι η δράση όχι η υπομονή. Γι’ αυτό λοιπόν, είναι καθήκον μας το επόμενο διάστημα να βρεθούμε με όλες μας τις δυνάμεις σε κάθε μάχη απέναντι στο άδικο.

Να είμαστε εκεί όταν τα κοράκια βάζουν στο σημάδι τα σπίτια των λαϊκών νοικοκυριών.
Να είμαστε εκεί όταν καταπατούν την εργατική νομοθεσία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Να είμαστε εκεί όταν η εργοδοτική αυθαιρεσία στοχοποιεί όσους αγωνίζονται.
Να είμαστε εκεί όταν απειλούνται οικογένειες να μείνουν χωρίς ρεύμα.
Να είμαστε εκεί, ασπίδα και σύμμαχοι αυτών που στοχοποιεί σήμερα μια κυβέρνηση που βλέπει την κλεψύδρα της να αδειάζει και θα γίνεται πιο κυνική από ποτέ.
Και πιο επικίνδυνη για την κοινωνία.

Η απάντηση λοιπόν είναι αγώνας, όχι υπομονή.
Αγώνας για να μην περάσουν τα σχέδιά τους.
Αγώνας για να μην μετατρέψουν την κοινωνία σε ζούγκλα.
Αγώνας για να φύγουν μια ώρα αρχύτερα.
Για να ανοίξει ο δρόμος της δικαιοσύνης. Ο δρόμος του λαού μας.

Δεν φοβάμαι να το πω ότι μας βαραίνει η ευθύνη.
Και πρέπει να μας βαραίνει. Δεν πετάμε στα σύννεφα. Ξέρουμε πόσα πολλά έχουμε να κάνουμε, να δώσουμε, να πετύχουμε.

Και η πιο μεγάλη ευθύνη που κουβαλάμε είναι απέναντι στις επόμενες γενιές, τις νέες και τους νέους. Στις γενιές που μεγάλωσαν τα χρόνια των μνημονίων και της πανδημίας. Και βλέπουν ότι το μέλλον που τους προετοιμάζουν θα είναι χειρότερο από το παρελθόν των γονιών τους.

Είναι αυτό το «Ίδιο παρόν και αβέβαιο μέλλον», όπως λέει κι ο στίχος ενός από τους ποιητές αυτής της γενιάς που γεμίζει στάδια όπως στη Νέα Σμύρνη …

Οι νέες και οι νέοι ήταν αυτοί που πάντοτε από τα χρόνια της Αντίστασης, της χούντας, της μεταπολίτευσης, έδωσαν στα δικά τους όνειρα την ενέργεια της νιότης, αλλά και της Ιστορίας.  Εμείς λοιπόν, δεν έχουμε σκοπό να τους δείξουμε εμείς το δρόμο. Να περιορίσουμε τα δικά τους όνειρα στο ρεαλισμό των παλιότερων.

Έχουμε σκοπό να τους ακούσουμε.
Να τους καταλάβουμε.
Να τους στηρίξουμε.
Να ενώσουμε τη δική μας εμπειρία με τη δική τους διάθεση να τα αλλάξουν όλα.

Και αν θέλουμε το μέλλον τους να πάψει να είναι αβέβαιο, ας συνεννοηθούμε μαζί τους, τουλάχιστον για τα βασικά. Γιατί τα βασικά είναι που στερήθηκαν από μια Δεξιά που επέλεξε να βάλει στο σημάδι.

Που τους κατηγόρησε ως ανεύθυνους που διέσπειραν τον ιό.
Και υπεύθυνους για την ανεργία, διότι είναι λέει ανίκανοι να συντάξουν ένα βιογραφικό.
Που τους είπαν ότι οι ανισότητες είναι φυσικό φαινόμενο.

Και δεν ξέρω αλήθεια, πόσους ψυκτικούς έχουμε σήμερα εδώ μαζί μας στο Περιστέρι, που θα μπορούσαν να εξηγήσουν στον κ. Μητσοτάκη ότι το επάγγελμα τους είναι πολύ πιο δύσκολο και απείρως πιο χρήσιμο από τους αργόμισθους και τα golden boys που τον περιβάλλουν.

Θέλω λοιπόν σήμερα, από εδώ από τη καρδιά των Δυτικών Συνοικιών, από το Περιστέρι να ξεκαθαρίσω:

Όσα διεκδικούν οι νέες και οι νέοι σήμερα είναι ταυτόχρονα και δικές μας διεκδικήσεις.

Καλά σχολεία – με ισχυρά απολυτήρια που προσφέρουν μόρφωση και γνώση, όχι μηχανές παραγωγής εξετάσεων και αιμοδότες κάθε τυχάρπαστου κολεγίου.

Καλά πανεπιστήμια – με σοβαρές υποδομές, με επαρκή προσωπικό σε καθηγητές, όχι σε αστυνομικούς.

Δικαιώματα στην εργασία, αξιοπρεπείς μισθούς και ωράρια.
Και όχι να δουλεύουν σε κάτεργα, για μαύρα μεροκάματα, αδήλωτα, χωρίς ασφάλιση, με ωράρια-λάστιχο και χωρίς καμία προοπτική.

Δικαίωμα στη στέγη – με μια εθνική στρατηγική όπως την περιγράψαμε την περασμένη βδομάδα για όσους και όσες θέλουν να μείνουν μόνοι ή μαζί με τον ή τη σύντροφο τους, αλλά τα πανάκριβα ενοίκια, το κόστος ζωής αλλά και το χάος του Airbnb τους πετά εκτός.

Επιμένουμε και δεσμευόμαστε γι’ αυτά.

Για μια ζωή που δεν χρειάζεσαι μέσο για μια δουλειά.
Που δε θα δουλεύεις ανασφάλιστος για 400 ευρώ.
Που δε θα πρέπει να δουλεύεις απλήρωτα 12ωρα.
Που δε θα πρέπει να σου τσοντάρουν κάθε μήνα οι δικοί σου για το νοίκι και το ρεύμα.
Που δε θα πρέπει να μένεις μέχρι τα σαράντα στο παιδικό σου δωμάτιο, γιατί δε βγαίνουν τα έξοδα.

Αυτά είναι τα βασικά, τα αυτονόητα που δεσμευόμαστε να παλέψουμε μαζί με τη νέα γενιά για να κάνουμε πραγματικότητα.

Να ξαναφέρουμε το δικαίωμα τους να ονειρευτούν ένα καλύτερο αύριο. Να επαναφέρουμε τη δικαιοσύνη σε αυτό το τόπο.

Τη δικαιοσύνη που τόσο βάναυσα επιχείρησε να κακοποιήσει και να χειραγωγήσει η κυβέρνηση του κου Μητσοτάκη. Που προσπάθησε να μετατρέψει σε σκευωρία ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα, το σκάνδαλο Νοβάρτις. Μετατρέποντας τους κατηγορούμενους σε κατήγορους.
Διώκοντας όσους επιχείρησαν να αποκαλύψουν και να διαλευκάνουν το σκάνδαλο και τους υπαίτιούς του. Διώκοντας τους πολιτικούς τους αντιπάλους, τους δημοσιογράφους, ακόμη και τους δικαστές. Στήνοντας μια πρωτοφανή για ευρωπαϊκή χώρα σκευωρία, για να πείσουν ότι οι ίδιοι είναι θύματα μιας άλλης δήθεν σκευωρίας. Και έσπευσαν μάλιστα να προκαταλάβουν τις αποφάσεις της δικαιοσύνης, ακόμη και από το βήμα της Βουλής.
Βρίζοντας και συκοφαντώντας αθώους, εμφανιζόμενοι ως δήθεν υπηρέτες της κάθαρσης.

Ευτυχώς όμως σε αυτό τον τόπο, οι θεσμοί και η δημοκρατία αναπνέουν ακόμα.
Ευτυχώς σε αυτό τον τόπο, υπάρχουν λειτουργοί που υπηρετούν την αλήθεια.
Και η Δικαιοσύνη, με τον πιο επίσημο τρόπο επανέφερε την υπόθεση της Νοβάρτις στην πραγματική της βάση.

Δεν υπάρχει καμία σκευωρία – Υπάρχει μόνο το σκάνδαλο. Αυτό λέει το αμετάκλητο βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου.

Υπάρχει το σκάνδαλο που ζητά απαντήσεις.

Ποιοι χρηματίστηκαν;
Ποιοι εκβίασαν και απείλησαν τους μάρτυρες;
Ποιοι και γιατί εμπόδισαν τους δικαστές να απονείμουν δικαιοσύνη;

Και είναι δέσμευσή μας να δοθούν απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα.
Γιατί η δικαιοσύνη είναι προϋπόθεση μιας ευνομούμενης Δημοκρατίας.
Και η δικαιοσύνη, το κράτος δικαίου, η δημοκρατία, έχουν βαθιές ρίζες σε αυτό το τόπο.
Και δε μπορούν να νικηθούν.

Φίλες και φίλοι,

Το πρώτο βήμα, όμως για να ανοίξει ο δρόμος της δικαιοσύνης και της προόδου είναι να απαλλαγούμε από τη χειρότερη κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης, τη κυβέρνηση Μητσοτάκη. Οι ιδεοληψίες, η διαχειριστική τους ανικανότητα και πάνω απ’ όλα η σπουδή τους να υπηρετήσουν συμφέροντα, αφήνουν πίσω μια κοινωνία βαθιά πληγωμένη.

Είδε χθες το φως της δημοσιότητας σε όλα τα διεθνή ΜΜΕ, που το παρουσιάζουν στα πρωτοσέλιδά τους εκτός από αυτά της χώρας, της ενημέρωσης 108, που το κρύβουν, ένα μεγάλο παγκόσμιο οικονομικό σκάνδαλο. Πως η πολυεθνική εταιρεία Uber, έκανε με το αζημίωτο υπουργούς και κυβερνήσεις συνέταιρους για να επεκταθεί σε όλη την Ευρώπη. Αλήθεια θυμάστε καθόλου το όργιο συκοφαντίας και παραπληροφόρησης που ζήσαμε για να επιβάλουν στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τότε, την διαβόητη Uber; Να σας θυμίσω τι έλεγαν τότε ο κ. Μητσοτάκης και μια σειρά στελέχη της ΝΔ; Πώς μας κατηγορούσαν ότι είμαστε εχθρικοί στις επενδύσεις; Τώρα βέβαια όλοι αυτοί κατάπιαν τη γλώσσα τους.

Τι δείχνει όμως όλο αυτό. Ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν από τις λίγες, αν όχι η μόνη, που αντιστάθηκε στις Σειρήνες μιας τέτοιας “επένδυσης”.
Γιατί ; Γιατί εμάς δεν μας κρατάει κανείς πέρα από την κοινωνία και τις ανάγκες της. Ας το καταλάβουν.

Και αν τους είναι αδιευκρίνιστο και αυτό όπως οι λογαριασμοί κορυφαίων υπουργών τους, ας το διευκρινίσουμε ξανά:

Το πάρτι των 10 επιχειρηματικών ομίλων, των 10 μεγάλων οικογενειών, των 3 funds και των εκατοντάδων κομματικών αξιωματούχων, που παρασιτούν στις πλάτες μιας κοινωνίας που υποφέρει, θα τελειώσει αμέσως μετά τις επόμενες εκλογές .

Από τις πρώτες μέρες θα αποδείξουμε στον ελληνικό λαό ότι έχει πλέον μια κυβέρνηση που κυβερνά γι’ αυτόν. Μαζί μ’ αυτόν.

Πρώτον:
Δεν θα αφήσουμε κανένα νοικοκυριό να αναγκάζεται να ξοδεύει το εισόδημα από δύο και τρεις μισθούς, μόνο για τους λογαριασμούς του ρεύματος και βενζίνες.Δεν θα αφήσουμε οικογένειες μετά τις δυο πρώτες βδομάδες να ψάχνουν δανεικά για να βγει ο μήνας.Θέλουμε, ξέρουμε, έχουμε σχέδιο, μπορούμε. Με έναν ισχυρό ρόλο του κράτους, ως ανάχωμα απέναντι στην ενεργειακή φτώχεια και με μια σειρά μέτρων για την αποτελεσματική ανάσχεση της ακρίβειας. Με την επαναφορά του «Δ» στον τίτλο της ΔΕΗ, όχι ως ένα τυπικό γράμμα. Αλλά για να επανέλθει η εταιρεία στον ιδρυτικό σκοπό της, που είναι η κοινή ωφέλεια και η προστασία του δημοσίου συμφέροντος. Όχι να απομυζά νοικοκυριά και επιχειρήσεις για να αποκομίζουν κέρδη οι μέτοχοι και να παραμένει ψηλά η μετοχή στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου.

Με έναν ισχυρό και ρυθμιστικό ρόλο του κράτους στην αγορά ώστε να μπει φραγμός στην αισχροκέρδεια.
Με δραστική μείωση των λογαριασμών του ρεύματος, με πλαφόν και στη χονδρική τιμή, αλλά και στη λιανική αν χρειαστεί.
Με μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και του ΕΦΚ στα κατώτατα ευρωπαϊκά όρια, όπως έχουν κάνει μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες.
Αυτό είναι το δικό μας σχέδιο. Ένα σχέδιο για ν` αντιμετωπισθεί άμεσα η αισχροκέρδεια, να στηριχθεί το χαμηλό εισόδημα, να στηριχθούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις απέναντι στο πρωτοφανές κύμα της ακρίβειας.

Δεύτερον.
Θέλω σήμερα να απευθυνθώ από εδώ από το Περιστέρι σε όλους τους επισφαλώς εργαζόμενους. Στους ντελιβεράδες, τους σερβιτόρους, τους πωλητές, τους ανειδίκευτους εργάτες, τους ψυκτικούς. Όλους όσοι υπόκεινται στην ακραία εκμετάλλευση της μαύρης και άθλια αμειβόμενης εργασίας.
Και να δεσμευτώ:
Αυτό το αίσχος της αυθαιρεσίας που βιώνετε στη δουλειά σας θα κοπεί.
Η χώρα θα αποκτήσει ξανά ισχυρή εργατική νομοθεσία, κανόνες και αρχές. Ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί στα 800 ευρώ.
Θα επανέλθει όλο το πλαίσιο προστασίας που ξήλωσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη και στη θέση της έβαλε την παραγγελιά των ελίτ, με το νόμο Χατζηδάκη.
Θα επανέλθουν το οκτάωρο, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, η αιτιολογημένη απόλυση, η Επιθεώρηση Εργασίας.
Και θα προχωρήσουμε στην σταδιακή εφαρμογή του 35άωρου χωρίς μείωση των αποδοχών.

Τρίτον
Θα πάψει η Ελλάδα να είναι μια χώρα που ο Πρωθυπουργός της θα έχει δάνεια 1.300.000 αλλά τη ίδια στιγμή πολίτες θα χάνουν το σπίτι τους για χρέη 15.000 ευρώ σε πιστωτικές κάρτες, όπως στην περίπτωση της συνταξιούχου στου Ζωγράφου.
Κανείς και καμία δε θα χάνει το σπίτι και την περιουσία του, τους κόπους μιας ζωής, λόγω του Πτωχευτικού Νόμου.
Δεσμευόμαστε για την κατάργησή του και την επαναφορά της προστασίας της πρώτης κατοικίας.
Δεσμευόμαστε για άμεση ρύθμιση των χρεών που δημιουργήθηκαν στη περίοδο της πανδημίας και ειδικότερα για τις ΜμΕ. Με διαγραφή μέρους της ονομαστικής τους αξίας και τουλάχιστον 120 δόσεις για το υπόλοιπο.

Τέταρτον
Δεν θα μείνει κανένας πολίτης αβοήθητος από το κράτος όταν κλονίζεται η υγεία του. Και κανένας γιατρός ή νοσηλευτής δεν θα βρεθεί ξανά μόνος και μόνη στη μάχη για την υπεράσπιση της ανθρώπινης ζωής, όπως στην πανδημία. Και αυτό δεν είναι απλά δέσμευση, αλλά ύψιστη ηθική μας υποχρέωση.
Για ένα νέο ΕΣΥ, πλήρως στελεχωμένο με τις απαραίτητες προσλήψεις και τις επενδύσεις σε υποδομές που απαιτούνται.
Με καλά αμειβόμενους γιατρούς και με διπλασιασμό των δομών πρωτοβάθμιας υγείας, ώστε από τις 127 που εμείς ιδρύσαμε και λειτουργούν σήμερα, να πάμε στις 380 σε όλη τη χώρα.

Πέμπτο
Θα επιστρέψουμε τα κλεμμένα σε κάθε συνταξιούχο που εξαπάτησε πολλαπλά ο κ. Μητσοτάκης. Δεσμευόμαστε ότι το σχεδόν 1 δις σε ετήσια βάση, που στέρησε η κυβέρνηση από τους συνταξιούχους προκειμένου να καλύψει τη μαύρη τρύπα της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης, θα τους επιστραφεί για να καλυφθούν οι ανάγκες τους. Ο τζόγος των αρπακτικών με την επικουρική ασφάλιση θα τελειώσει. Όπως και η μεγάλη εξαπάτηση με τα αναδρομικά. Γιατί το να εξαπατάς τους απόμαχους της δουλειάς δεν είναι λάθος, ούτε ολίσθημα. Είναι έγκλημα και δείγμα ακραίου κυνισμού.

Έκτο

Κανένας νέος δεν θα στερηθεί το δικαίωμα να σπουδάσει σε αυτή τη χώρα, εφόσον το επιθυμεί.

Θα ανοίξουμε έναν άλλο δρόμο, ενισχύοντας τη Δημόσια παιδεία, αναβαθμίζοντας το ρόλο του λυκείου, με αύξηση του προϋπολογισμού για τα δημόσια Πανεπιστήμια, με κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής της κ.Κεραμέως που έδιωξε πέρυσι 25.000 και φέτος άλλα 25.000 παιδιά από την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για να τα πάει πεσκέσι στους ιδιώτες των κολεγίων. Και βεβαίως με προσλήψεις διδακτικού και διοικητικού προσωπικού, με προσλήψεις δασκάλων και όχι αστυνομικών στα πανεπιστήμια. Οι αστυνομικοί θα πάνε στις γειτονιές και στα προάστια να σταματήσουν την εγκληματικότητα, που έχουμε μια δολοφονία κάθε δεύτερη ημέρα από τους νονούς της νύχτας. Όχι στα Πανεπιστήμια.

Τέλος

Δεν θα επιτρέψουμε να ξεσπιτώνονται οικογένειες και νέοι άνθρωποι για χάρη του Airbnb.

Δεσμευόμαστε να διασφαλίσουμε το δικαίωμα των νέων στη στέγη. Το σχέδιό που παρουσιάσαμε τη περασμένη βδομάδα, προβλέπει διπλασιασμό της επιδότησης στέγης στα 350 ευρώ το μήνα για 150.000 νέα ζευγάρια, νέους ανθρώπους, νέα νοικοκυριά, ηλικίας 25 έως 44. Δεσμευόμαστε να μπουν κανόνες στη βραχυχρόνια μίσθωση. Να απαγορεύσουμε όχι τους ιδιώτες που νοικιάζουν δυο ακίνητα αλλά στις εταιρείες που παίρνουν ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα και τα μετατρέπουν σε Airbnb. Και έχει φτάσει το νοίκι στο θεό στα μεγάλα αστικά κέντρα. Και στις φοιτητουπόλεις.Έλεγχος λοιπόν στο Airbnb. Και δημιουργία Τράπεζας Στέγης, για να έχουμε τη δυνατότητα οικονομικά προσιτής κατοικίας, για χιλιάδες συμπολίτες.

Φίλες και φίλοι

Από όσα είπα, θα καταλάβατε ότι δυο είναι τα βασικά θεμέλια του δικού μας Προγράμματος. Κοινωνικό κράτος και δικαιοσύνη.

Και στη βάση αυτών των προγραμματικών δεσμεύσεων καλούμε όλες τις προοδευτικές κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις να πάρουν θέση για το σήμερα και το αύριο του τόπου. Να απαντήσουν ξεκάθαρα. Όχι στα διλλήματα που βάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στα διλλήματα που βάζει η ίδια η ζωή και οι ανάγκες της κοινωνίας.

Τη περασμένη εβδομάδα στη Βουλή, εξήγησα γιατί εμείς έχουμε επιλέξει να κάνουμε μονομέτωπο αγώνα απέναντι στη Δεξιά του κου Μητσοτάκη. Όχι γιατί δεν έχουμε διαφορές και ερωτήματα απέναντι στις άλλες δυνάμεις της Αριστεράς και του Κέντρου.
Ιδίως δε, απέναντι στο ΚΙΝΑΛ που ταυτίστηκε πλήρως με τη Δεξιά στη συγκάλυψη του σκανδάλου Νοβάρτις και στη κατασκευή ενόχων και δήθεν σκευωρών.  Και που σίγουρα χρωστάει μια απάντηση και μια αυτοκριτική μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

Αλλά δεν επέλεξα και δε θα επιλέξουμε να κάνουμε διμέτωπο, γιατί γνωρίζουμε ότι πάντοτε, σε όλη της τη διαδρομή η Δημοκρατική και Προοδευτική παράταξη στον τόπο, είχε έναν μόνο αντίπαλο: Τη Δεξιά και τις πολιτικές της.

Απεύθυνα ωστόσο, ένα ερώτημα στη Βουλή και απάντηση ακόμη δεν πήρα: Πως γίνεται να μας λένε κάποιοι ότι επιθυμούν προοδευτική και μάλιστα σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση και την ίδια στιγμή να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνεργαστούν μετεκλογικά με τη ΝΔ του κου Μητσοτάκη;

Ποιοι ακριβώς είναι οι σοσιαλδημοκράτες;
Ο ακραία νεοφιλεύθερος κος Μητσοτάκης;
Ή μήπως τα ορφανά του κου Καρατζαφέρη;
Ο Βορίδης, ο Πλεύρης και ο Άδωνης;

Απάντηση δε πήραμε, αλλά ο κος Ανδρουλάκης δε μπορεί να κρύβεται μέχρι να πάει στη κάλπη.

Αν θέλει να έχει στοιχειώδη αξιοπιστία σε όσα λέει, οφείλει να ξεκαθαρίσει άμεσα και χωρίς μισόλογα τις προθέσεις του.
Αν σκοπεύει να ξανακάνει το κόμμα του δεκανίκι της Δεξιάς ας μην απαντήσει. Αλλιώς οφείλει να αποκλείσει από τώρα και καθαρά, κάθε προοπτική μετεκλογικής συνεργασίας με την ΝΔ και τον κο Μητσοτάκη.

Σε ότι μας αφορά, θα συνεχίσουμε να απευθύνουμε στη βάση προγραμματικών θέσεων, κάλεσμα σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, για μια κυβέρνηση συνεργασίας που μπορεί να προκύψει από τη κάλπη της Απλής Αναλογικής.

Αρκεί στη κάλπη αυτή, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να είναι πρώτος και με διαφορά από τη ΝΔ του κου Μητσοτάκη.

Και θα είναι πρώτος και με διαφορά. Κανείς δε θα μπορεί πλέον αυτό να συνεχίζει να το αμφισβητεί.

Γιατί δεν είναι στόχος και ανάγκη κομματική. Είναι στόχος και ανάγκη κοινωνική να φύγει η κυβέρνηση συνεργασίας Μητσοτάκη και συμφερόντων. Είναι ανάγκη κοινωνική να ανασάνει ο τόπος.

Μπορούμε να νικήσουμε και θα νικήσουμε!

Όσοι προσπαθούν να πείσουν ότι δεν μπορούμε, είναι εκείνοι που θέλουν να διατηρηθεί το σημερινό καθεστώς που βολεύει ελάχιστους και αφήνει στο περιθώριο τους πολλούς.

Τους έχω λοιπόν νέα σήμερα, από εδώ από το Περιστέρι.

Και θέλουμε.
Και έχουμε σχέδιο.
Και μπορούμε.

Και η σημερινή μας συγκέντρωση στη μέση του καλοκαιριού το αποδεικνύει. Θα νικήσουμε! Εσείς, ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ, η δημοκρατική Ελλάδα, είναι η εγγύηση. Για τη μεγάλη νίκη λαού μας, που θα φέρει ξανά στο προσκήνιο τη κοινωνία και τις ανάγκες της.

Για να τελειώσει το καθεστώς της αδικίας και της διαφθοράς.Και να ανοίξει ξανά ο δρόμος για περισσότερη δικαιοσύνη και κοινωνική προστασία.

Αλέξης Τσίπρας: «Όποτε κι αν στηθούν οι κάλπες, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτος» – «Στα 800 ευρώ ο κατώτατος μισθός»

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απόφαση μετεγγραφών σπουδαστών Α.Ε.Ν. Α’ εξαμήνου ακαδημαϊκού έτους 2023-2024

Εγκρίνονται οι μετεγγραφές των σπουδαστών/-στριών Α.Ε.Ν. (Πλοιάρχων – Μηχανικών) Α΄ εξαμήνου (νεοεισαγόμενων και Α’ διετών), σύμφωνα με τους πίνακες. Οι Α.Ε.Ν. στις οποίες φοιτούν μέχρι σήμερα οι μετεγγραφέντες σπουδαστές/-στριες  οφείλουν να τους ενημερώσουν ενυπογράφως σχετικά. Με μέριμνα των Διευθύνσεων Σπουδών

Πρόσκληση απευθείας κατάταξης στο Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή των επιτυχόντων του διαγωνισμού απευθείας κατάταξης Αξιωματικών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ειδικότητας Τεχνικών έτους 2022.

Δείτε παρακάτω την πρόσκληση με όλα τα ονόματα:  Πρόσκληση κατάταξης επιτυχόντων του διαγωνισμού απευθείας κατάταξης Αξιωματικών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ειδικότητας Τεχνικών έτους 2022

Τιμητική διάκριση για τον πρώην Λιμενάρχη Σύρου Γιάννη Βαμβακούση (ΦΩΤΟ)

Στην Αλεξανδρούπολη της ακριτικής Θράκης, το Σάββατο 02-12-2023, πραγματοποιήθηκε η 13η Τακτική Γενική Συνέλευσης της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Θράκης. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, υψηλοί προσκεκλημένοι μεταξύ των οποίων και οι: Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ.κ. Δωρόθεος Β’, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης

ΚΚΕ: Ερώτηση για τις καταχρηστικές μετακινήσεις – τοποθετήσεις λιμενικών

Να προχωρήσει η νομοθετική τροποποίηση, ώστε να θεωρούνται μεταθέσεις οποιεσδήποτε μετακινήσεις – τοποθετήσεις λιμενικών άνω των 20 χιλιομέτρων από την υπηρεσία υπαγωγής τους ζητά το ΚΚΕ με Ερώτηση προς τον Υπουργό Ναυτιλίας, την οποία κατέθεσαν οι Βουλευτές Θανάσης Παφίλης και

Μετάβαση στο περιεχόμενο