Αλλάζει η αγορά του τζόγου: Ευρωπαϊκό τζάκποτ με κέρδη έως 120 εκατ.

Η ένταξη του ΟΠΑΠ στην κοινοπραξία του Eurojackpot Cooperation φέρνει το δημοφιλές τυχερό παιχνίδι στην Ελλάδα. Προσδοκίες για ισχυρή ώθηση στους τζίρους των πρακτορείων και μεγάλα έσοδα στο κράτος με φόρο 30%.

Από τις αρχές του 2023  μέσα από τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ οι παίκτες θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε κληρώσεις ενός πανευρωπαϊκού pool και με 2 ευρώ -αν είναι τυχεροί- να κερδίσουν τουλάχιστον 10 εκατ. ευρώ, ενώ στην περίπτωση jackpot το κέρδος μπορεί να φτάσει και τα…120 εκατ. ευρώ.

Το νέο παιχνίδι Eurojackpot που φέρνει στην Ελλάδα ο ΟΠΑΠ δίνει αυτή την προοπτική και όπως λένε από τον οργανισμό, οι Παρασκευές -ημέρα των κληρώσεων- θα αποκτήσουν άλλο ενδιαφέρον.

Στην Ευρώπη, εκτός από τις λοταρίες των χωρών υπάρχουν και δύο πολυεθνικοί φορείς που διοργανώνουν κάθε εβδομάδα μια μεγάλη κλήρωση με συμμετοχές παικτών από τις εθνικές λοταρίες που είναι μέλη τους με αποτέλεσμα οι τυχεροί να μοιράζονται τεράστια ποσά.

Πρόκειται για το Euromillion και το Eurojackpot. Το πρώτο έχει στις τάξεις του τις λοταρίες της δυτικής Ευρώπης (Αγγλία, Γαλλία, Πορτογαλία κ.α) και το δεύτερο τις λοταρίες της κεντρικής Ευρώπης, μεταξύ αυτών τις σκανδιναβικές χώρες, τη Γερμανία και την Ιταλία.

Στο δεύτερο αυτό «συντονιστικό όργανο» των μεγαλύτερων εθνικών λοταριών εντάσσεται και ο ΟΠΑΠ. Με σχετική νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε στη Βουλή δόθηκε η δυνατότητα στη δική μας εθνική λοταρία, τον ΟΠΑΠ, να φέρει στην Ελλάδα το Eurojackpot. Πρόκειται για δεκαετή άδεια που θα αρχίσει να μετρά από την πρώτη κλήρωση του Eurojackpot.

Αυτό υπολογίζεται να γίνει στις αρχές του 2023. Θα προηγηθεί το τυπικό σκέλος όπου η γενική συνέλευση τη Eurojackpot Cooperation που θα συγκληθεί το Νοέμβριο θα υποδεχθεί στις τάξεις της τον ΟΠΑΠ, ο οποίος θα αποτελέσει και το 19ο μέλος της κοινοπραξίας.

Παράλληλα, στην Ελλάδα τριμελής επιτροπή από τις αρμόδιες διευθύνσεις του υπουργείου οικονομικών θα αποφασίσει  το αντάλλαγμα που θα λάβει το κράτος από τον ΟΠΑΠ ώστε να εκχωρήσει την άδεια. Θα υπάρξει και ανεξάρτητος πιστοποιημένος εκτιμητής που θα συντάξει σχετική έκθεση. Επιπλέον το τίμημα θα πρέπει να εγκριθεί και από την Κομισιόν, καθώς αν κριθεί ως χαμηλό θα θεωρηθεί κρατική ενίσχυση.

Η εποπτεία και ο έλεγχος επί της διεξαγωγής του παιχνιδιού θα ασκείται από την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ), η οποία θα εκδώσει και τον κανονισμό διεξαγωγής του παιχνιδιού.

Τα οφέλη για το κράτος, τους πράκτορες και τον ΟΠΑΠ

Το Eurojackpot είναι επίγειο τυχερό παιχνίδι. Παίζεται δηλαδή μόνο στα πρακτορεία. Η εισήγηση της ΕΕΕΠ για να έρθει το παιχνίδι στην Ελλάδα είχε ακριβώς αυτό το σκοπό. Να αυξήσει τον τζίρο των πρακτορείων που είχαν πληγεί από τα lockdown αλλά και τη διείσδυση του ηλεκτρονικού τζόγου. Στην Ελλάδα λειτουργούν περίπου 4.000 πρακτορεία με 20.000 εργαζόμενους.

Παράλληλα, τα έσοδα του Δημοσίου θα ενισχυθούν, καθώς το Eurojackpot συνιστά νέο παίγνιο για τον ΟΠAΠ και δεν δεσμεύεται από τους όρους της συμφωνίας του 2013, που αφορά στη μείωση του συντελεστή φορολογίας των ακαθάριστων εσόδων (GGR). Έτσι η φορολογία θα είναι στο 30% των ακαθάριστων εσόδων από 5% που είναι στα άλλα επίγεια αριθμοπαιχνίδια του ΟΠΑΠ (Τζόκερ, Λόττο, Πρότο, Κινο κ.α.).

Μια συντηρητική πρόβλεψη κάνει λόγω για φορολογικά έσοδα 20 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση μόνο από το Eurojackpot. Kερδισμένος θα είναι και ο ΟΠΑΠ, καθώς θα δει τους τζίρους να ανεβαίνουν από τη συγκεκριμένη κατηγορία παιχνιδιών. Η εμπειρία από τις άλλες λοταρίες είναι ότι το Eurojackpot συγκεντρώνει πολύ μεγαλύτερο αριθμό στηλών από τα άλλα αριθμοπαίγνια. Στο ερώτημα αν υπάρχει κίνδυνος κανιβαλισμού των άλλων παιχνιδιών, από τον ΟΠΑΠ υποστηρίζουν ότι δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο.

Επίσης, οι παίκτες θα έχουν τη δυνατότητα άλλης μιας επιλογής για να δοκιμάσουν την τύχη τους, που όμως δίνει τη δυνατότητα πολλαπλάσιων κερδών από τα υφιστάμενα παιχνίδια. Το jackpot, όπως προαναφέρθηκε, μπορεί να φτάσει και έως τα 120 εκατ. ευρώ. Όσο μεγαλύτερο τζίρο «στέλνουν» τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ στα κεντρικά της κοινοπραξίας, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η πιθανότητα να «πέσει» το Eurojackpot στην Ελλάδα.

Μοιάζει με το τζόκερ, αλλά αν σου κάτσει…

Οι παίκτες συμμετέχουν στο Eurojackpot μέσω της μεγαλύτερης εταιρείας τυχερών παιχνιδιών κάθε χώρας, οι οποίες αποτελούν μέλη της διεθνούς λοταρίας.

Τα ποσά που μοιράζει το παιχνίδι στους μεγάλους νικητές ξεκινούν από τα 10 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το τζακποτ μπορεί να φτάσει έως τα 120 εκατομμύρια ευρώ. Εδώ πραγματικά ισχύει το σλόγκαν του ΟΠΑΠ: «Και αν σου κάτσει….»

Υπάρχουν 12 κατηγορίες κερδών ανάλογα με το συνδυασμό των αριθμών που έχουν προβλεφθεί σωστά, οι οποίοι κυμαίνονται από 5+2 έως 2+1.

Ως παιχνίδι, μοιάζει πολύ με το Τζόκερ, με βασική διαφορά ότι για να αναδειχθεί μεγάλος νικητής απαιτείται η πρόβλεψη 5+2 τυχερών αριθμών, αντί για 5+1 που ισχύει στην περίπτωση του δημοφιλούς ελληνικού αριθμοπαιχνιδιού.

Ο παίκτης επιλέγει πέντε αριθμούς (από το 1 έως το 50) από ένα πεδίο και δύο αριθμούς (από το 1 έως το 10) από ένα άλλο πεδίο. Οποιαδήποτε επιλογή 5+2 αριθμών αποτελεί ένα ποντάρισμα, η ελάχιστη αξία του οποίου είναι 2 ευρώ.

Κάθε Παρασκευή, μεταξύ 20:00 και 21:00, διεξάγεται στο Ελσίνκι της Φινλανδίας μια και μόνη ενιαία κλήρωση, στην οποία περιλαμβάνονται όλες οι έγκυρες συμμετοχές που έχουν καταχωρηθεί από το σύνολο των χωρών-μελών.

Η προθεσμία υποβολής των  σχετικών δελτίων συμμετοχής είναι δύο ώρες πριν από την ώρα της κλήρωσης (19:00). Αδιάθετα κέρδη μέχρι το ποσό των 10 εκατ. ευρώ μπορούν να αποδίδονται στο Ελληνικό Δημόσιο.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιώργος Λαιμός: Γιορτάζει τα 50 χρόνια του στη μουσική και τη θάλασσα με μια συναυλία στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

«Χωρίς μουσική, η ζωή θα ήταν ένα λάθος»: Η παραπάνω άποψη του Νίτσε μοιάζει να εκφράζει απόλυτα τον Γιώργο Λαιμό, έναν άνθρωπο που, επί σειρά ετών, καταρρίπτει τα στερεότυπα που θέλουν τους πλούσιους και ισχυρούς να θεωρούν την κάθε μορφής ευαισθησία

Συνταξιούχος αστυνομικός έπεσε θύμα απάτης από κέντρο αισθητικής, του πήραν μισό εκατομμύριο ευρώ

Νέα στοιχεία για καταγγελίες που αφορούν τον όμιλο κλινικών αισθητικής δερματολογίας και πλαστικής χειρουργικής που εμπλέκεται στην υπόθεση απαγωγής και ξυλοδαρμού υπαλλήλων ανταγωνιστικής επιχείρησης φέρνει στη δημοσιότητα το protothema.gr. Πρόκειται για την περίπτωση ενός συνταξιούχου αστυνομικού που αναγκάστηκε να δώσει μισό εκατ.

Ο ιός που αυξάνει κατά 30% τον κίνδυνο εγκεφαλικού και εμφράγματος

Απειλή και μάλιστα μακροπρόθεσμη για την ομαλή καρδιαγγειακή λειτουργία θα μπορούσε να αποτελέσει ο ιός του έρπητα ζωστήρα, όπως αποκαλύπτει νεότερη συγκεντρωτική μελέτη Αυξημένο κίνδυνο για την υγεία της καρδιάς μπορεί να προκαλέσει ο ιός του έρπητα ζωστήρα, σύμφωνα με

Ο 28χρονος που εκτελέστηκε ως ο «Δράκος του Σέιχ Σου»: «Μανούλα μου γλυκιά είμαι αθώος» – Το χρονικό της υπόθεσης

«Μανούλα μου γλυκιά είμαι αθώος, αθώος, αθώος…» ήταν τα τελευταία λόγια που κατάφερε να εκστομίσει ο 28χρονος Αριστείδης Παγκρατίδης πριν πέσει νεκρός από τις σφαίρες του εκτελεστικού αποσπάσματος της Χωροφυλακής στις 07:06 το πρωί της 16ης Φεβρουαρίου 1968. Η εκτέλεση πραγματοποιήθηκε στο