Αμφίβια οχήματα AAV για τους Έλληνες Πεζοναύτες: Το παρασκήνιο, τα πλεονεκτήματα και οι ενστάσεις- Η απόφαση για την αντικατάσταση των ΑΒΑΚ

Ήδη οι US MARINES είχαν αποφασίσει την αντικατάσταση των 1200 AAV με 632 καινούργια Αμφίβια Τροχοφόρα Τεθωρακισμένα Οχήματα ΑCV στο πλαίσιο της νέας Δομής Δυνάμεων.

Σχεδόν 13 μήνες έπειτα από την απόφαση του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων στις 21 Φεβρουαρίου του 2022 για προμήθεια 76 Τεθωρακισμένων Οχημάτων Αμφιβίου Εφόδου AAV 7A1 που θα καλύψουν τις ανάγκες της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών «ΜΟΡΑΒΑΣ» και θα αντικαταστήσουν τα απαρχαιωμένα ΑΒΑΚ, οι Αμερικανοί μέσω της αρμόδιας επιτροπής του State Department για τα εξοπλιστικά του ενημέρωσαν την Αθήνα ότι εγκρίνουν το Ελληνικό αίτημα.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η πιθανή πώληση θα πραγματοποιηθεί μέσω του προγράμματος FMS που αφορά παραχώρηση στρατιωτικού υλικού σε συμμαχικές χώρες ενώ το κόστος υπολογίζεται στα 268 εκατομμύρια δολάρια. Είχε προηγηθεί το Ελληνικό αίτημα για το οποίο ακολουθήθηκε η γνωστή διαδικασία με την Υπηρεσία Συνεργασίας για την Αμυντική Ασφάλεια να ενημερώνει σχετικά το Κογκρέσο για την έγκριση της πιθανής πώλησης.

thumbnail 4

Το ζήτημα απόκτησης Αμφίβιων Οχημάτων απασχολούσε εδώ και αρκετά χρόνια το ΓΕΣ που μελετούσε μια σειρά από προτάσεις προκειμένου να αντικαταστήσει τα ΑΒΑΚ-τεχνολογίας Β’ Παγκοσμίου Πολέμου- τα οποία έμειναν στην ιστορία από την απόβαση των Συμμάχων στη Νορμανδία. Αποβατικά σκάφη τα οποία χρησιμοποιούσαν οι Έλληνες Πεζοναύτες έως και πρόσφατα καθώς το τελευταίο διάστημα έχουν σταματήσει να λαμβάνουν μέρος σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες με την 32η Ταξιαρχία να περιορίζεται κυρίως σε λέμβους.

Ήδη από τα τέλη του 2021 το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο είχε καταλήξει έπειτα από πολύμηνη διαδικασία στη λύση των μεταχειρισμένων Αμερικανικών AAV τα οποία την ίδια ακριβώς περίοδο  με απόφαση των US MARINES σταμάτησε η χρήση τους και παροπλίστηκαν. Είχε προηγηθεί το θανατηφόρο δυστύχημα στην Καλιφόρνια τον Ιούλιο του 2020 όταν κατά τη διάρκεια άσκησης ένα AAVβυθίστηκε με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο οκτώ πεζοναύτες και ένας νοσοκόμος.

thumbnail 3

Ήδη οι US MARINES είχαν αποφασίσει την αντικατάσταση των 1200 AAV με 632 καινούργια Αμφίβια Τροχοφόρα Τεθωρακισμένα Οχήματα ΑCV στο πλαίσιο της νέας Δομής Δυνάμεων. Έτσι τα Αμφίβια Ερπυστριοφόρα AAV αποσύρθηκαν και αποτελούσαν πλεονάζων στρατιωτικό υλικό προς διάθεση σε συμμάχους.

«Η Ελλάδα αγοράζει οχήματα που το Σώμα των Πεζοναυτών “ξέβρασε” μετά από θανατηφόρο βύθιση» είναι ο τίτλος άρθρου του ιστότοπου «Defence News» έπειτα από την ανακοίνωση του StateDepartment για έγκριση πιθανής πώλησης στην Ελλάδα των 76 AAV. Αν και η μέση ηλικία των ΑAV αγγίζει τα 40 χρόνια τα Αμφίβια Τεθωρακισμένα έχουν υποβληθείσε πρόγραμμα επέκτασης επιχειρησιακού βίου, πρόγραμμα ανακατασκευής και αύξησης της αξιοπιστίας, διαθεσιμότητας και συντηρησιμότητας καθώς και σε προγραμματισμένους κύκλους εργοστασιακού επιπέδου συντήρησης κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Με τους Αμερικανούς να διαβεβαιώνουν ότι πρόκειται για απόλυτα ασφαλή οχήματα τα οποία όμως όπως όλα τα οπλικά συστήματα, η αυστηρή εκτέλεση των πρωτοκόλλων  συντήρησης αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ασφαλή και αποτελεσματική λειτουργία.

thumbnail 1

Τα AAV είχαν παρουσιαστεί από τους Αμερικανούς στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της άσκησης «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ 19» η οποία πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2019 στον Παγασητικό Κόλπο με συμμετοχή Ελλήνων και Αμερικανών πεζοναυτών. Τα Αμφίβια Οχήματα είχαν αφήσει σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές πολύ καλές εντυπώσεις γεγονός καθοριστικό στην επιλογή τους από το ΓΕΣ και στη συνέχεια από το ΣΑΓΕ.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. Βελτίωση του τρόπου επιλογής τόπου προτίμησης των στελεχών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Μετά από παρεμβάσεις της Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. αναφορικά με τις απαραίτητες τροποποιήσεις στο θεσμικό πλαίσιο των μεταθέσεων του προσωπικού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. σας ενημερώνουμε ότι στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, συμπεριλαμβάνεται τροποποίηση του άρθρου 28 του ν. 4504/2017, η οποία βελτιώνει τον

Συγχαρητήριο μήνυμα Αρχηγού Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου

Εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια για την άψογη παρουσία των πεζοπόρων και μηχανοκίνητων τμημάτων που συμμετείχαν στη στρατιωτική παρέλαση για τον εορτασμό της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου, τιμώντας την 202η επέτειο από την έναρξη της Ελληνικής Παλιγγενεσίας. Με το

Προεδρική φρουρά: Εύζωνας λιποθύμησε στην σκοπιά (εικόνα)

Προσωρινή αναστάτωση επικράτησε με Εύζωνα της Προεδρικής Φρουράς, ο οποίος λιποθύμησε εν ώρα υπηρεσίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, ο Εύζωνας αισθάνθηκε αδιαθεσία και χτύπησε το όπλο του, σε ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά. Άμεσα ο αξιωματικός υπηρεσίας έσπευσε κοντά του

Οι επιστήμονες προειδοποιούν για αύξηση θανατηφόρων λοιμώξεων από τη θάλασσα λόγω υπερθέρμανσης

Η συνεχής θέρμανση του κλίματος θα μπορούσε να αυξήσει τις θανατηφόρες λοιμώξεις από τη θάλασσα! Τα βακτήρια Vibrio vulnificus αναπτύσσονται σε ζεστά ρηχά παράκτια νερά στη θάλασσα και μπορούν να μολύνουν έναν άνθρωπο μετά από ένα κόψιμο ή ένα τσίμπημα

Μετάβαση στο περιεχόμενο