Αμφίβια οχήματα AAV για τους Έλληνες Πεζοναύτες: Το παρασκήνιο, τα πλεονεκτήματα και οι ενστάσεις- Η απόφαση για την αντικατάσταση των ΑΒΑΚ

Ήδη οι US MARINES είχαν αποφασίσει την αντικατάσταση των 1200 AAV με 632 καινούργια Αμφίβια Τροχοφόρα Τεθωρακισμένα Οχήματα ΑCV στο πλαίσιο της νέας Δομής Δυνάμεων.

Σχεδόν 13 μήνες έπειτα από την απόφαση του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων στις 21 Φεβρουαρίου του 2022 για προμήθεια 76 Τεθωρακισμένων Οχημάτων Αμφιβίου Εφόδου AAV 7A1 που θα καλύψουν τις ανάγκες της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών «ΜΟΡΑΒΑΣ» και θα αντικαταστήσουν τα απαρχαιωμένα ΑΒΑΚ, οι Αμερικανοί μέσω της αρμόδιας επιτροπής του State Department για τα εξοπλιστικά του ενημέρωσαν την Αθήνα ότι εγκρίνουν το Ελληνικό αίτημα.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η πιθανή πώληση θα πραγματοποιηθεί μέσω του προγράμματος FMS που αφορά παραχώρηση στρατιωτικού υλικού σε συμμαχικές χώρες ενώ το κόστος υπολογίζεται στα 268 εκατομμύρια δολάρια. Είχε προηγηθεί το Ελληνικό αίτημα για το οποίο ακολουθήθηκε η γνωστή διαδικασία με την Υπηρεσία Συνεργασίας για την Αμυντική Ασφάλεια να ενημερώνει σχετικά το Κογκρέσο για την έγκριση της πιθανής πώλησης.

thumbnail 4

Το ζήτημα απόκτησης Αμφίβιων Οχημάτων απασχολούσε εδώ και αρκετά χρόνια το ΓΕΣ που μελετούσε μια σειρά από προτάσεις προκειμένου να αντικαταστήσει τα ΑΒΑΚ-τεχνολογίας Β’ Παγκοσμίου Πολέμου- τα οποία έμειναν στην ιστορία από την απόβαση των Συμμάχων στη Νορμανδία. Αποβατικά σκάφη τα οποία χρησιμοποιούσαν οι Έλληνες Πεζοναύτες έως και πρόσφατα καθώς το τελευταίο διάστημα έχουν σταματήσει να λαμβάνουν μέρος σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες με την 32η Ταξιαρχία να περιορίζεται κυρίως σε λέμβους.

Ήδη από τα τέλη του 2021 το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο είχε καταλήξει έπειτα από πολύμηνη διαδικασία στη λύση των μεταχειρισμένων Αμερικανικών AAV τα οποία την ίδια ακριβώς περίοδο  με απόφαση των US MARINES σταμάτησε η χρήση τους και παροπλίστηκαν. Είχε προηγηθεί το θανατηφόρο δυστύχημα στην Καλιφόρνια τον Ιούλιο του 2020 όταν κατά τη διάρκεια άσκησης ένα AAVβυθίστηκε με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο οκτώ πεζοναύτες και ένας νοσοκόμος.

thumbnail 3

Ήδη οι US MARINES είχαν αποφασίσει την αντικατάσταση των 1200 AAV με 632 καινούργια Αμφίβια Τροχοφόρα Τεθωρακισμένα Οχήματα ΑCV στο πλαίσιο της νέας Δομής Δυνάμεων. Έτσι τα Αμφίβια Ερπυστριοφόρα AAV αποσύρθηκαν και αποτελούσαν πλεονάζων στρατιωτικό υλικό προς διάθεση σε συμμάχους.

«Η Ελλάδα αγοράζει οχήματα που το Σώμα των Πεζοναυτών “ξέβρασε” μετά από θανατηφόρο βύθιση» είναι ο τίτλος άρθρου του ιστότοπου «Defence News» έπειτα από την ανακοίνωση του StateDepartment για έγκριση πιθανής πώλησης στην Ελλάδα των 76 AAV. Αν και η μέση ηλικία των ΑAV αγγίζει τα 40 χρόνια τα Αμφίβια Τεθωρακισμένα έχουν υποβληθείσε πρόγραμμα επέκτασης επιχειρησιακού βίου, πρόγραμμα ανακατασκευής και αύξησης της αξιοπιστίας, διαθεσιμότητας και συντηρησιμότητας καθώς και σε προγραμματισμένους κύκλους εργοστασιακού επιπέδου συντήρησης κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Με τους Αμερικανούς να διαβεβαιώνουν ότι πρόκειται για απόλυτα ασφαλή οχήματα τα οποία όμως όπως όλα τα οπλικά συστήματα, η αυστηρή εκτέλεση των πρωτοκόλλων  συντήρησης αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ασφαλή και αποτελεσματική λειτουργία.

thumbnail 1

Τα AAV είχαν παρουσιαστεί από τους Αμερικανούς στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της άσκησης «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ 19» η οποία πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2019 στον Παγασητικό Κόλπο με συμμετοχή Ελλήνων και Αμερικανών πεζοναυτών. Τα Αμφίβια Οχήματα είχαν αφήσει σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές πολύ καλές εντυπώσεις γεγονός καθοριστικό στην επιλογή τους από το ΓΕΣ και στη συνέχεια από το ΣΑΓΕ.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απόστρατοι ΛΣ-ΕΛΑΚΤ: Παιδιά ενός κατώτερου Θεού;

Όταν, το 1919, ιδρύθηκε το Λιμενικό Σώμα, προήλθε από τα «σπλάχνα» του Πολεμικού Ναυτικού.  Έτσι, βάσει εθνικών σχεδίων, το Λιμενικό Σώμα είναι Σώμα υπαγόμενο στο συγκεκριμένο κλάδο των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. Παρότι στο παρελθόν επανειλημμένα αμφισβητήθηκε, αυτός ο «γνήσιος

21 Απριλίου 1967: Οι Στρατιωτικοί που είπαν ΟΧΙ στη χούντα

Το πρωί της 21ης Απριλίου 1967 η Ελλάδα έμπαινε στο γύψο μιας ακόμη στρατιωτικής χούντας. Οι συνέπειες για τον ελληνισμό ήταν βαρύτατες, Επτά χρόνια μετά οι ανόητοι που κατέλυσαν τη Δημοκρατία ξεπουλούσαν και τη Κύπρο. Το στίγμα της χούντας βάραινε

Εκσυγχρονισμός πολλαπλών εκτοξευτών RM-70: Στον εξοπλιστικό σχεδιασμό του Στρατού Ξηράς το Πυροβολικό Μάχης

* Του Κώστα Σαρικά Η ενίσχυση του Πυροβολικού Μάχης αποτελεί προτεραιότητα για τον Στρατό Ξηράς έπειτα και από την επανεξέταση όλων των εξοπλιστικών προγραμμάτων στο πλαίσιο εξορθολογισμού που αποφάσισε η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Μεταξύ των προγραμμάτων που πήραν το «πράσινο» φως

MED-5: Μέτρα πρόληψης των μεταναστευτικών ροών και όχι απώθησής τους ζητούν οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου

Οι πέντε μεσογειακές χώρες που αποτελούν τα νότια σύνορα της Ευρώπης και οι οποίες εκ των πραγμάτων βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μεταναστευτικής πίεσης και του προβλήματος της παράνομης διακίνησης απεύθυναν έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να σταματήσει να έχει πολιτικές κυρίως

Μετάβαση στο περιεχόμενο