Ανακοίνωση Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας σχετικά με δημοσίευμα Κυριακάτικης Εφημερίδας

Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνεται ότι, δημοσίευμα Κυριακάτικης εφημερίδας το οποίο αναπαράγεται στο Διαδίκτυο και αναφέρεται σε στατιστικά στοιχεία και ποσοστιαίες μεταβολές στοιχείων εγκληματικότητας καθώς και σε αστυνομικούς χειρισμούς σε περιστατικά κλοπών, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική εικόνα της εγκληματικότητας στη χώρα, ενώ -μέσω αυτού- τεχνηέντως δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις.

Για παράδειγμα, στο δημοσίευμα αναφέρεται: «Το σύνολο των αδικημάτων που καταγράφηκαν σε όλη την επικράτεια το 2022 ήταν 266.592. Ο ίδιος αριθμός, το 2021 ήταν 223.639 (κατά 42.593 λιγότερα)».

Πέραν του γεγονότος ότι, όπως έχει πολλές φορές τονισθεί, το έτος 2022 με τα έτη 2021 και 2020 είναι μη συγκρίσιμα λόγω των μέτρων που ίσχυαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοιού, παραλείπεται να αναφερθεί ότι το 2022 εξιχνιάστηκαν 150.678 αδικήματα έναντι 44.456 το 2021 (δηλαδή εξιχνιάστηκαν 106.222 περισσότερα εγκλήματα).

Συνεπώς, είναι προφανής η προσπάθεια να παρουσιασθεί μια διογκωμένη εικόνα της εγκληματικότητας στην επικράτεια, αλλά και στην Αττική, χωρίς ωστόσο να γίνεται καμία αναφορά στο παραγόμενο αστυνομικό έργο για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και στην προσπάθεια που καταβάλλεται για την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών.

Υπενθυμίζεται ότι, τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας αναρτώνται κάθε έτος στην ιστοσελίδα του Σώματος (www.astynomia.gr) και είναι ευρέως διαθέσιμα στο κοινό για επεξεργασία και ανάλυση.

Θεσσαλονίκη: Ποινές «μαμούθ» σε μέλη κυκλώματος μεταναστών

Ποινές «μαμούθ» μέχρι και 244 χρόνων κάθειρξης αλλά και χρηματικές ποινές, πολλών εκατομμυρίων ευρώ επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε μέλη κυκλώματος διακίνησης μεταναστών. Οι διακινήσεις μεταναστών σημειώθηκαν το διάστημα 8 Φεβρουαρίου 2023- 2 Ιουνίου 2023 και τα κέρδη των

Σιγκαπούρη: Στις φλόγες δύο μεγάλα δεξαμενόπλοια – Διασώθηκαν δύο ναυτικοί

Δυο μεγάλα δεξαμενόπλοια έχουν πάρει φωτιά στα ανοικτά της Σιγκαπούρης και δυο μέλη πληρώματος διασώθηκαν, ανακοίνωσαν οι αρχές της ασιατικής πόλης-κράτους. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στο πετρελαιοφόρο Hafnia Nile, υπό σημαία Σιγκαπούρης, και ακόμη ένα πλοίο, το Ceres I, υπό σημαία Σάο Τομέ και