Ανακοίνωση της ΕΑΑΑ για τα Μετοχικά Ταμεία

1.-Με αφορμή κείμενο του αξιότιμου Προέδρου της Ε.Α.Α.Σ. Αντιστρατήγου ε.α. Β. Ροζή στην ΕΘΝΙΚΗ ΗΧΩ Ιουλίου 2018 , σχετικά με τους λεγόμενους “κοινωνικούς ή ανταποδοτικούς πόρους” , δεν επιθυμούμε να έλθουμε σε αντιδικία και ούτε να υπεισέλθουμε στα εσωτερικά του Μ.Τ.Σ. παρ όλο που διαχρονικά το Μ.Τ.Σ. προσπαθεί το θέμα της μειωμένης είσπραξης από τους αποστράτους μερισματούχους της ΕΛ.ΑΣ να το μοιρασθεί με τα άλλα δύο Μ.Τ., αλλά είμαστε υποχρεωμένοι προστατεύοντας τα συμφέροντα των εν ενεργεία και αποστρατεία Στελεχών του Π.Α. να αναφέρουμε τα ακόλουθα που αφορούν το Μ.Τ.Α. και ο καθένας ας βγάλει καλοπροαίρετα τα συμπεράσματά του :

Τα μετοχικά ταμεία δημιουργήθηκαν με ξεχωριστούς νόμους και επί δεκαετίες λειτουργού και διοικούνται ανεξάρτητα.

Ειδικότερα το ΜΤΑ

α.- Πάντα είχε χρηστή διοίκηση και διαχείριση

β.-Πάντα ακολουθούσε κατά γράμμα την ισχύουσα νομοθεσία και όχι τις βουλές των εκάστοτε πολιτικών προϊσταμένων του.

γ.-Ουδέποτε έδωσε παροχές που δεν μπορούσε να στηρίξει οικονομικά με τους δικούς του πόρους

δ.- Δεν αναγνωρίζει τις διοικητικές αποκαταστάσεις των δικαστηρίων καθόσον αυτό έχει προβλεφθεί στην νομοθεσία του ΜΤΑ και επιπρόσθετα δεν σταματά την παρακράτηση εισφορών στην 35ετία αλλά τις συνεχίζει μέχρι της αποστρατείας των μελών του.

ε.- Ουδέποτε έλαβε δάνειο

στ.- Ουδέποτε έλαβε κρατική επιχορήγηση

ζ.-Για να καταστεί βιώσιμο περιέκοψε τα μερίσματα και τα ΕΚΟΕΜΑ μέχρι και 46,28%.

2.-Η Ε.Α.Α.Α. και η Ε.Α.Α.ΑΝ στο παρελθόν έδειξαν την αλληλεγγύη τους στην Ε.Α.Α.Σ. και στο Μ.Τ.Σ. και δεν αντέδρασαν όταν επί κυβερνήσεως Σαμαρά-Παναγιωτόπουλου (ΥΕΘΑ)-Καράμπελλα (ΥΦΕΘΑ) το Μ.Τ.Σ. επιχορηγήθηκε με 180 εκ. ευρώ από τον κρατικό Π/Υ.

3.-Οι “κοινωνικοί πόροι (εξοπλιστικά προγράμματα)” ανακυκλώνονται μέσα σε περιόδους αρκετών ετών και όχι επιλεκτικά το 2011-2016 και στο σύνολό τους έχουν ισορροπία.

4.-Διερωτώμεθα γιατί το θέμα αυτό δεν τέθηκε στο συντονιστικό συμβούλιο των τριών Ενώσεων;

5.-Η όποια ανακίνηση του θέματος θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα γιατί :

α.-Η υφιστάμενη κατανομή προβλέπεται από τον ισχύοντα νόμο για κάθε Μ.Τ. και κάθε αλλαγή θα συναντήσει αντιδράσεις , λαμβανομένου υπόψη ότι το όλο θέμα είναι στο στόχαστρο πολλών εκτός Ε.Δ. και ότι η ερμηνεία του Ν. 4387/16 που δεν τους καταργεί έγινε πολύ πρόσφατα

β.-Θα θέσει θέμα κριτηρίων κατανομής , γιατί δεν μπορεί μοναδικό κριτήριο να είναι ο αριθμός των μελών κάθε Ένωσης.

γ..-Θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι απώλειες του P.S.I. και η κρατική χρηματοδότηση

δ.-Θα πρέπει να λυθεί το θέμα των μερισματούχων της ΕΛ.ΑΣ. Δηλαδή θα συμμετέχουν στην κατανομή χωρίς να συνεισφέρουν ;

5.-Με το σύνολο μερίσματος και ΕΚΟΕΜ οι μερισματούχοι και των τριών Μ.Τ. λαμβάνουν περίπου τα ίδια ποσά , λαμβανομένου υπόψη ότι το Μ.Τ.Σ. χορηγεί υψηλότερα ΕΚΟΕΜ από τα άλλα δύο Μ.Τ.

6.- Εν όψει των ανωτέρω εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας δια την μονομερή και αυθαίρετη αυτή ενέργεια και ευελπιστούμε ότι τελικά θα αναθεωρηθούν οι απόψεις των προς το συμφέρον όλων των συναδέλφων των Ε.Δ. και για αποφυγή περαιτέρω προστριβών και ενστάσεων

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ε.Α.Α.Α.

Αντιπτέραρχος (Ι) ε.α Σπυρίδων Καββούρης

Ένωση Λιμενικών Κρήτης: “Εφιστούμε την προσοχή στους συναδέλφους ως προς την υποβολή ατομικών αναφορών για την ένταξη στους πίνακες των τακτικών μεταθέσεων έτους 2023”

Στήνουν σκηνικό ενοχοποίησης της Ελλάδας!

Όλο το προηγούμενο διάστημα, η τουρκική ηγεσία, με τη «χορηγία» ορισμένων ελλήνων δημοσιογράφων και ΜΚΟ, στήνει σκηνικό ενοχοποίησης της Ελλάδας για δήθεν κακομεταχείριση ή παρεμπόδιση εισόδου στο ελληνικό έδαφος προσφύγων και μεταναστών. Στήνει μάλιστα προβοκάτσιες στον Έβρο, τουλάχιστον δύο έχουμε

Στα καΐκια της Παλαιάς Φώκαιας για φρέσκο ψάρι και ιστορίες από τα παλιά

Νωρίς το πρωί μιας καυτής αυγουστιάτικης μέρας. Μικρά καΐκια, γρι γρι και ψαρόβαρκες γλιστράνε απαλά στο νερό και ένα ένα δένουν στο λιμανάκι της Παλαιάς Φώκαιας. Είναι στις καλές του σήμερα ο Σαρωνικός, η θάλασσα λάδι, η ατμόσφαιρα αστραφτερή και