Ανακοίνωση της ΕΑΑΑ για τα Μετοχικά Ταμεία

1.-Με αφορμή κείμενο του αξιότιμου Προέδρου της Ε.Α.Α.Σ. Αντιστρατήγου ε.α. Β. Ροζή στην ΕΘΝΙΚΗ ΗΧΩ Ιουλίου 2018 , σχετικά με τους λεγόμενους “κοινωνικούς ή ανταποδοτικούς πόρους” , δεν επιθυμούμε να έλθουμε σε αντιδικία και ούτε να υπεισέλθουμε στα εσωτερικά του Μ.Τ.Σ. παρ όλο που διαχρονικά το Μ.Τ.Σ. προσπαθεί το θέμα της μειωμένης είσπραξης από τους αποστράτους μερισματούχους της ΕΛ.ΑΣ να το μοιρασθεί με τα άλλα δύο Μ.Τ., αλλά είμαστε υποχρεωμένοι προστατεύοντας τα συμφέροντα των εν ενεργεία και αποστρατεία Στελεχών του Π.Α. να αναφέρουμε τα ακόλουθα που αφορούν το Μ.Τ.Α. και ο καθένας ας βγάλει καλοπροαίρετα τα συμπεράσματά του :

Τα μετοχικά ταμεία δημιουργήθηκαν με ξεχωριστούς νόμους και επί δεκαετίες λειτουργού και διοικούνται ανεξάρτητα.

Ειδικότερα το ΜΤΑ

α.- Πάντα είχε χρηστή διοίκηση και διαχείριση

β.-Πάντα ακολουθούσε κατά γράμμα την ισχύουσα νομοθεσία και όχι τις βουλές των εκάστοτε πολιτικών προϊσταμένων του.

γ.-Ουδέποτε έδωσε παροχές που δεν μπορούσε να στηρίξει οικονομικά με τους δικούς του πόρους

δ.- Δεν αναγνωρίζει τις διοικητικές αποκαταστάσεις των δικαστηρίων καθόσον αυτό έχει προβλεφθεί στην νομοθεσία του ΜΤΑ και επιπρόσθετα δεν σταματά την παρακράτηση εισφορών στην 35ετία αλλά τις συνεχίζει μέχρι της αποστρατείας των μελών του.

ε.- Ουδέποτε έλαβε δάνειο

στ.- Ουδέποτε έλαβε κρατική επιχορήγηση

ζ.-Για να καταστεί βιώσιμο περιέκοψε τα μερίσματα και τα ΕΚΟΕΜΑ μέχρι και 46,28%.

2.-Η Ε.Α.Α.Α. και η Ε.Α.Α.ΑΝ στο παρελθόν έδειξαν την αλληλεγγύη τους στην Ε.Α.Α.Σ. και στο Μ.Τ.Σ. και δεν αντέδρασαν όταν επί κυβερνήσεως Σαμαρά-Παναγιωτόπουλου (ΥΕΘΑ)-Καράμπελλα (ΥΦΕΘΑ) το Μ.Τ.Σ. επιχορηγήθηκε με 180 εκ. ευρώ από τον κρατικό Π/Υ.

3.-Οι “κοινωνικοί πόροι (εξοπλιστικά προγράμματα)” ανακυκλώνονται μέσα σε περιόδους αρκετών ετών και όχι επιλεκτικά το 2011-2016 και στο σύνολό τους έχουν ισορροπία.

4.-Διερωτώμεθα γιατί το θέμα αυτό δεν τέθηκε στο συντονιστικό συμβούλιο των τριών Ενώσεων;

5.-Η όποια ανακίνηση του θέματος θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα γιατί :

α.-Η υφιστάμενη κατανομή προβλέπεται από τον ισχύοντα νόμο για κάθε Μ.Τ. και κάθε αλλαγή θα συναντήσει αντιδράσεις , λαμβανομένου υπόψη ότι το όλο θέμα είναι στο στόχαστρο πολλών εκτός Ε.Δ. και ότι η ερμηνεία του Ν. 4387/16 που δεν τους καταργεί έγινε πολύ πρόσφατα

β.-Θα θέσει θέμα κριτηρίων κατανομής , γιατί δεν μπορεί μοναδικό κριτήριο να είναι ο αριθμός των μελών κάθε Ένωσης.

γ..-Θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι απώλειες του P.S.I. και η κρατική χρηματοδότηση

δ.-Θα πρέπει να λυθεί το θέμα των μερισματούχων της ΕΛ.ΑΣ. Δηλαδή θα συμμετέχουν στην κατανομή χωρίς να συνεισφέρουν ;

5.-Με το σύνολο μερίσματος και ΕΚΟΕΜ οι μερισματούχοι και των τριών Μ.Τ. λαμβάνουν περίπου τα ίδια ποσά , λαμβανομένου υπόψη ότι το Μ.Τ.Σ. χορηγεί υψηλότερα ΕΚΟΕΜ από τα άλλα δύο Μ.Τ.

6.- Εν όψει των ανωτέρω εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας δια την μονομερή και αυθαίρετη αυτή ενέργεια και ευελπιστούμε ότι τελικά θα αναθεωρηθούν οι απόψεις των προς το συμφέρον όλων των συναδέλφων των Ε.Δ. και για αποφυγή περαιτέρω προστριβών και ενστάσεων

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ε.Α.Α.Α.

Αντιπτέραρχος (Ι) ε.α Σπυρίδων Καββούρης

Η Ελλάδα είναι η 22η διπλωματική δύναμη στον κόσμο – Οι 10 κορυφαίες χώρες

Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 22η θέση παγκοσμίως μεταξύ των χωρών με τη μεγαλύτερη διπλωματική ισχύ, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Διπλωματίας 2024 που καταρτίζει το  Ινστιτούτο Lowy της Αυστραλίας. Η έκθεση απεικονίζει τα διπλωματικά δίκτυα 66 χωρών και εδαφών της Ασίας,

Πώς έφθασε η ΕΛ.ΑΣ. στα ίχνη των δέκα – Το DNA, οι σημειώσεις και οι «γκάφες»

Στις 19 Ιανουαρίου 2024, λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την έκρηξη βόμβας στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στα Πετράλωνα, δύο από τους πρόσφατα συλληφθέντες για τρομοκρατία ακούγονται να λένε σε μεταξύ τους συνομιλία: «Να πας να το μπουμπουνίσεις, να κάτσεις να

Γιατί ο Φεβρουάριος έχει 29 μέρες, φέτος;

Χωρίς δίσεκτα έτη, το χειμερινό ηλιοστάσιο θα έπεφτε τον Ιούνιο. Αυτό θα συνέβαινε επειδή ο χρόνος περιστροφής της Γης γύρω από τον Ήλιο δεν διαρκεί ακριβώς 365 ημέρες. Σύμφωνα με τις μετρήσεις της NASA, το ηλιακό έτος (περιστροφή Γης περί

ΑΑΔΕ: Στενεύουν τα περιθώρια λαθρεμπορίας καυσίμων – Νέα ψηφιακά εργαλεία φορολογικής εποπτείας τίθενται σε λειτουργία

Την έναρξη ηλεκτρονικής παραλαβής στο σύστημα Εισροών-Εκροών των δεδομένων από τις Φορολογικές Αποθήκες και τις Αποθήκες Τελωνειακής Αποταμίευσης και τη λειτουργία της ψηφιακής εφαρμογής Μητρώου Δεξαμενών Ενεργειακών Προϊόντων Πλωτών Μέσων (Δεξαμενοπλοίων) ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ. Συγκεκριμένα, με εγκυκλίους του διοικητή της ΑΑΔΕ,