Ανακοίνωση του τμήματος Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για την απώλεια του Νεκτάριου Σαντορινιού

Η είδηση της απώλειας του συντρόφου μας Νεκτάριου Σαντορινιού, τομεάρχη Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, που επί χρόνια έδωσε σκληρή μάχη με τον καρκίνο, μας συγκλόνισε και μας γέμισε οδύνη. Τη μάχη αυτή ο Νεκτάριος την έδωσε με αξιοπρέπεια, γενναιότητα και θαυμαστή δύναμη, πιστός πάντα στις αξίες και στα ιδανικά της Αριστεράς, ενώ μέχρι και την τελευταία στιγμή δήλωνε παρών στον αγώνα για την υπεράσπιση της κοινωνίας.

Η προσφορά του στον κόσμο της ναυτιλίας και τους κατοίκους των νησιών από τη θέση του Υφυπουργού και στη συνέχεια του Αναπληρωτή Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής το διάστημα 2016 – 2019 ήταν μεγάλη και έτυχε καθολικής αναγνώρισης. Ο Νεκτάριος Σαντορινιός έδωσε περιεχόμενο στην έννοια της Νησιωτικότητας στην πολιτική με πρωτοβουλίες, ενέργειες και παρεμβάσεις που αποτελούν οδηγό για την άσκηση πολιτικής όχι μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αλλά και για το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων.

Η υλοποίηση του «Μεταφορικού Ισοδυνάμου», μιας πολιτικής που στοχεύει στην εξάλειψη των ανισοτήτων μεταξύ νησιωτικής Ελλάδας και ηπειρωτικής ενδοχώρας με την ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών, αποτελεί δικό του έργο και παρακαταθήκη. Η θεσμοθέτη και υλοποίηση του Μεταφορικού Ισοδυνάμου αποτελεί παράδειγμα σχεδιασμού καινοτόμων πολιτικών που ανακουφίζουν την κοινωνία και ενδυναμώνουν τις αναπτυξιακές δυνατότητες περιοχών με προβλήματα απομόνωσης. Το εμβληματικό αυτό μέτρο – θεσμός φέρει και θα φέρει στο μέλλον την πολιτική σφραγίδα και το όνομα του Νεκτάριου Σαντορινιού.

Πέρα από τη θεσμοθέτηση του Μεταφορικού Ισοδυνάμου ταυτίστηκε με ιδιαίτερα σημαντικές πρωτοβουλίες και ενέργειες υπέρ των νησιωτικών κοινωνιών. Νησιώτης ο ίδιος, ως παιδί που μεγάλωσε στη Σύμη και στη συνέχεια ως κάτοικος της Ρόδου, γνώριζε από πρώτο χέρι τις δυσκολίες της ζωής και της επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των νησιών. Επί Υπουργίας του έγινε η εγκατάσταση μονάδων αφαλάτωσης στο σύνολο σχεδόν των άνυδρων νησιών του Αιγαίου. Επίσης αυξήθηκαν σημαντικά οι πόροι που κατευθύνονταν στα νησιά του Αιγαίου μέσω των Ειδικών Αναπτυξιακών Προγραμμάτων και στηρίχθηκαν οι υποδομές τους μέσω του προγράμματος ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ.

Με όσες πτυχές της ναυτιλιακής πολιτικής κι αν ασχολήθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ,είτε αυτές αφορούσαν στο Λιμενικό Σώμα, στην ακτοπλοΐα και στα λιμάνια είτε στη ναυτική εκπαίδευση και στο θαλάσσιο τουρισμό, αντιμετώπισε τις προκλήσεις που είχε μπροστά του με επιτυχία και αποτελεσματικότητα διαπνεόμενος από το αίσθημα της δικαιοσύνης και της υπεράσπισης των ανθρώπων και ιδιαίτερα των αδύναμων.

Ακόμα όμως και ως τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, από τον Ιούλιο του 2019 και μετά, υπερασπίστηκε από τη θέση του την κοινωνία στο σύνολο των θεμάτων της ναυτιλιακής και νησιωτικής πολιτικής. Γι αυτό ήταν πάντοτε παρών, δίπλα στους εργαζόμενους στα λιμάνια, στους ναυτεργάτες, στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, στους νησιώτες, στους ανθρώπους της αυτοδιοίκησης, στους πολίτες που αγωνίζονταν για την προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Με αυτή την οπτική , με νηφαλιότητα, οξυδέρκεια και βαθιά γνώση του χώρου της ναυτιλίας που του προσέδιδε η ικανότητα του να αξιοποιεί πλήρως την εμπειρία του , είχε την πλέον καθοριστική συμβολή στη διαμόρφωση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στον τομέα της ναυτιλίας και της νησιωτικής πολιτικής.

Για όλους εμάς που βρεθήκαμε μαζί με τον Νεκτάριο σε κοινούς αγώνες και προσπάθειες μέσα από το τμήμα Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, το κενό που μας αφήνει είναι δυσαναπλήρωτο. Γνωρίζουμε ωστόσο ότι θα συναντήσουμε ξανά το Νεκτάριο στα προγραμματικά μας κείμενα, στα οποία βρίσκουμε τη δική του γραφή, μέσα από τον δικό του τρόπο σκέψης και ανάλυσης των πραγμάτων που θα μας συνοδεύει για πάντα, μέσα από τις ιδέες του και τις προτάσεις πολιτικής που δεν προλάβαμε να υλοποιήσουμε αλλά αποτελούν για εμάς οδηγό δράσης και στόχο διεκδίκησης.

Στη σύζυγο του Ματίνα, στα παιδιά του Μελίνα και Κωσταντίνο και στους δικούς του ανθρώπους εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας και ευχόμαστε κουράγιο και δύναμη για να αντέξουν την οδυνηρή απώλεια του Νεκτάριου.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η «λεωφόρος» της κοκαΐνης

Έξι φορτηγά γεμάτα με στρατιώτες και αστυνομικούς έφτασε μέσα στη νύχτα έξω από ένα σπίτι στο Γκουαγιακίλ του Ισημερινού. Η πόρτα του σπιτιού έγραφε πως «ενοικιάζεται» και τα φώτα ήταν σβηστά. Ωστόσο, δεν πτοήθηκαν από το φαινομενικά άδειο σπίτι καθώς

Βυθίζεται το ελληνόκτητο πλοίο που χτυπήθηκε από τους Χούθι – Αναφορές για νεκρό

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, το πλοίο έχει υποστεί σοβαρή βλάβη στο μηχανοστάσιο, πλέει εδώ και ώρες ακυβέρνητο και παρουσιάζει εισροή υδάτων. Αναφορές σε αραβικά ΜΜΕ σημειώνουν ότι υπάρχει ένα νεκρός από το πλήρωμα. Το ελληνικό λιμενικό διευκρίνισε ότι ανάμεσα στα

Γιώργος Αυτιάς: Στρασβούργο

Ακόμη και στους αριθμούς μπορεί κανείς να ασκήσει ερμηνευτική βία. Μπορεί να βλέπει στα εκλογικά μεγέθη όχι αυτό που μετράνε, αλλά το είδωλο των προκαταλήψεών του. Κάπως έτσι, κάποιοι είχαν «διαβάσει» το αποτέλεσμα προτού καν κλείσουν οι κάλπες την Κυριακή.

Αρχίζει η δικαστική μάχη δισ. ευρώ για τα εγκλωβισμένα αεροσκάφη

Μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες leasing αεροσκαφών ξεκίνησαν τη δικαστική μάχη εναντίον των ασφαλιστικών εταιρειών στο Δουβλίνο, μία αναμέτρηση στην οποία παίζονται αποζημιώσεις τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ για αεροσκάφη που παραμένουν αποκλεισμένα στη Ρωσία. Οι εκμισθωτές έχουν εγείρει αγωγές κατά δεκάδων

Μετάβαση στο περιεχόμενο