Ανάλυση: Σπάει κάθε ρεκόρ ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη – Πώς εξηγείται η μείωση στην Ελλάδα και τι θα γίνει με την τιμή των σιτηρών

Κάθε ρεκόρ σπάει ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, με την αύξηση στις τιμές να φτάνει έως και 11% στα προϊόντα.

Ανάλυση: Ηλίας Σιακαντάρης

Ως εντυπωσιακό δεν αποτιμάται το ότι έφτασε στο 10,7% ο πληθωρισμός, αλλά το ότι οι τιμές αυξάνονταν με μικρότερη ταχύτητα τον προηγούμενο μήνα στην Ευρωζώνη. Με δεδομένο ότι όλοι οι αναλυτές ανέμεναν γύρω στο 10,3%, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη είναι, ουσιαστικά, εκτός ελέγχου.

Ενόσω επιταχύνει ο πληθωρισμός στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είδαμε επιβράδυνσή του στην Ελλάδα. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι δεν αυξάνονται οι τιμές σχεδόν 10% σε ετήσια βάση.

Ο πληθωρισμός είναι ένα ποσοστό που αποτυπώνει, ουσιαστικά, το πόσο αυξήθηκε η τιμή ενός «καλαθιού» από πέρυσι τον Οκτώβριο, συγκριτικά με φέτος. Κάποιες αυξήσεις στην Ελλάδα είχαν ξεκινήσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο, γι’ αυτό άλλωστε ήταν το ποσοστό μεγαλύτερο.

Ως εκ τούτου, μπαίνοντας στον Οκτώβριο και συγκρινόμενοι με υψηλότερες τιμές του περσινού Οκτωβρίου, το νούμερο εμφανίζεται χαμηλότερο. Είναι όμως σημαντικό όσο και θετικό το ότι, σε αυτή τη φάση, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα δείχνει να επιβραδύνει.

Οι τιμές στις Βαλτικές χώρες αυξάνονται 20%. Στην οικονομική θεωρία τα νούμερα του πληθωρισμού και των επιτοκίων πρέπει να συγκλίνουν.

Θα δυσκολέψει η αποπληρωμή κάποιων δανείων, τα οποία έχουν δόσεις με κυμαινόμενο επιτόκιο. Από την άλλη, όμως, θα υπάρξει και θετικό αποτέλεσμα απέναντι σε αυτούς που χρωστούν χρήματα και έχουν σταθερό επιτόκιο, αλλά κι απέναντι στην Ελλάδα, αφού θα αυξηθεί με τον πληθωρισμό το ΑΕΠ της χώρας. Θα εμφανίσουμε ως χώρα μεγαλύτερη Ανάπτυξη, και ο όγκος του χρέους θα μειωθεί.

Η τιμή των σιτηρών μας υπενθυμίζει ότι αυτές οι παράμετροι οι οποίες αυξάνουν τις τιμές στο σούπερ μάρκετ, «είναι εδώ και θα παραμείνουν». Τον προηγούμενο μήνα, το σχέδιο εξαγωγής σιτηρών πήγε καλά. Στα 6,9 δισεκατομμύρια εκατομμύρια τόνους φτάνουν όσα εξήχθησαν από τους Ουκρανούς φέτος το Σεπτέμβρη, όταν αντίστοιχα ήταν στο 7,1 πέρυσι.

Θα έχουμε ζητήματα στα σιτηρά, στις ζωοτροφές και στα λιπάσματα. Επομένως, θα έχουμε νέους λόγους να τροφοδοτούν τις τιμές και για την επόμενη σεζόν.

Στο μεταξύ, λόγω των μεταρρυθμίσεων έχουμε βελτίωση, μια άνοδο 16 θέσεων στο επιχειρηματικό περιβάλλον, όμως αυτό συμβαίνει και επειδή είχαμε και χαμηλή αφετηρία, έπειτα από δέκα χρόνια κρίσης.

Ανάλυση: Σπάει κάθε ρεκόρ ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη – Πώς εξηγείται η μείωση στην Ελλάδα και τι θα γίνει με την τιμή των σιτηρών

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ε.Α.Α.Λ.Σ: Ιδρύθηκε και λειτουργεί Γραφείο Εξυπηρέτησης Αποστράτων Στελεχών στο Ν.Ν.Α. με παρέμβαση του Αρχηγού ΛΣ

Ανακοίνωση Ε.Α.Α.Λ.Σ: Φέρουμε σε γνώση όλων των μελών μας ότι, με διαταγή του Προϊσταμένου Κλάδου Διοίκησης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Υποναυάρχου Λ.Σ. κ. Αντώνη ΜΑΖΗ, δρομολογήθηκε η διευθέτηση ενός από τα κυρίαρχα προτάγματα των διεκδικήσεων της Διοίκησής μας για δημιουργία HELP-DESK Αποστράτων ΛΣ-ΕΛΑΚΤ

Η αξιοποίηση της ελληνικής ΑΟΖ είναι η νέα Μεγάλη Ιδέα. Τα απτά οφέλη

Άρθρο του Νικ. Γ. Σαμπάτη, Αρθρογράφου, Οικονομολόγου, ασκ. Ορκωτού Ελεγκτή Οι πρώτες φωνές που θυμάμαι να μιλάνε δειλά δειλά για την αξιοποίηση της ελληνική ΑΟΖ ήταν στο μακρινό 2009.  ”Γραφικοί”, ήταν ο ελαφρύτερος από τους χαρακτηρισμός που τους συνόδευε από

Παρουσία Αρχηγού ΓΕΕΘΑ σε Εκδήλωση για την Ημέρα Τάξης ΣΣΕ 1983

Την Τετάρτη 07 Δεκεμβρίου 2022 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ως απόφοιτος της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων Τάξεως 1983, παραβρέθηκε σε εκδήλωση της Τάξης του, η οποία πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Σχολής στην Βάρη Αττικής, με μέριμνα του Συνδέσμου της.

Τελετή Απόσυρσης των Αεροσκαφών Cessna T-41D

Την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2022, θα πραγματοποιηθεί η τελετή απόσυρσης των αεροσκαφών Cessna T-41D, στην 360 Μοίρα Εκπαίδευσης Αέρος (360ΜΕΑ) της Σχολής Ικάρων, στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει δοξολογία, ανάγνωση Ημερήσιας Διαταγής Διοικητή 360 ΜΕΑ, διέλευση αεροσκάφους