Το Πολεμικό Ναυτικό τα υποβρύχιά του και…ο «Άρης»

Πολλά είναι αυτά που γράφονται και ακόμα περισσότερα εκείνα που λέγονται και επικοινωνούνται το τελευταίο χρονικό διάστημα σχετικά με μελλοντικά ή τρέχοντα εξοπλιστικά προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού.

Γεγονός είναι πως ειδικά τώρα τελευταία προκάλεσε αίσθηση ένα δημοσίευμα που αναφερόταν σε απόκτηση 7 νέων υποβρυχίων από το πολεμικό ναυτικό, δημιουργώντας τουλάχιστον εκνευρισμό στην ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού.

Ο λόγος πολύ απλός. Η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού οπωσδήποτε θέλει, όπως κάθε ηγεσία όπλου, την ανανέωση του υλικού του αλλά γνωρίζει πολύ καλά πως κεφάλαια για 7 νέα υποβρύχια είναι ανύπαρκτα.

Όσοι φαντασιώνονται καταδρομικά, φρεγάτες, κορβέτες, υποβρύχια και ναυστάθμους στην Κρήτη και μάλιστα σε σημαντικούς αριθμούς είναι τουλάχιστον αιθεροβάμονες, καθώς δεν υπάρχουν ούτε τα χρήματα, ούτε το προσωπικό αλλά και εν πολλοίς ούτε και ο ουσιαστικός σχεδιασμός για κάτι τέτοιο.

Θα πει κανείς, τότε γιατί τόσα δημοσιεύματα και αναλύσεις και εκδηλώσεις κλπ κλπ. Γιατί πολύ απλά «τα λεφτά είναι πολλά Άρη» και οι εταιρείες κατασκευής αμυντικού υλικού, από τις πιο μεγάλες με αεροπλάνα, πλοία και τεθωρακισμένα, μέχρι τις πιο μικρές, που κατασκευάζουν βίδες, υπάρχει η αίσθηση πως πιέζουν μέσω ανθρώπων που επηρεάζουν ώστε να αποκτήσουν ένα συμβόλαιο…

Εν προκειμένω, το ότι η δομή του ΠΝ προβλέπει οροφή δέκα υποβρυχίων, δεν σημαίνει πως ψάχνει για εφτά νέα. Υπάρχουν τα 4 κλάσης «Παπανικολής» και το ένα αναβαθμισμένο 209.

Θεωρητικά λοιπόν το Πολεμικό Ναυτικό χρειάζεται άλλα 5 ή 6 προκειμένου να αποσύρει το αναβαθμισμένο και να καλύψει τα κενά που θα αφήσει η απόσυρση των παλαιοτέρων. Για τίποτα ωστόσο από όλα αυτά δεν υπάρχουν τα χρήματα και ούτε και οι διαβουλεύσεις. Οι προτεραιότητες είναι νέες μονάδες επιφανείας και ο εκσυγχρονισμός των MEKO που ακόμα και αυτός κινδυνεύει λόγω έλλειψης χρημάτων.

Ένα ακόμα σοβαρό πρόβλημα που τουλάχιστον προσωρινά φαίνεται να αντιμετωπίζει το Πολεμικό Ναυτικό μέσω του επιδόματος πλόιμων ημερών, είναι η έλλειψη στελεχών, καθώς ενώ οι νέοι έβγαιναν πολύ καλά καταρτισμένοι από τις παραγωγικές σχολές δεν ήταν λίγοι εκείνοι που επέλεγαν να ακολουθήσουν καριέρα στο εμπορικό ναυτικό.

Το σίγουρο είναι πως ηγεσία και στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού έχουν αποδείξει πως όλα αυτά τα χρόνια λειτούργησαν και λειτουργούν με σωφροσύνη και σίγουρα όχι με βιασύνη αλλά με ταχύτητα ανάλογη των απαιτήσεων των καιρών και των απειλών που αντιμετωπίζει η χώρα.

Η επιλογή των γαλλικών φρεγατών απέδειξε πως το ΠΝ χαράζει το μέλλον του και κάνει άλματα που θα έπρεπε να σεβαστούν όσοι λειτουργούν με άλλα συνθήματα και σίγουρα όχι το «Μέγα το της θαλάσσης Κράτος».

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης: Υπερήφανοι για την Πολεμική μας Αεροπορία

«Με υπερηφάνεια και ευγνωμοσύνη τιμούμε σήμερα τις γυναίκες και τους άνδρες της Πολεμικής μας Αεροπορίας, που διακινδυνεύουν καθημερινά για την ασφάλεια της πατρίδας μας», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τον σημερινό εορτασμό του

Επεισοδιακό τέλος στη σύγκρουση Μητσοτάκη-Τσίπρα: «Είστε ψεύτης, έχετε στοιχεία;» -Βίντεο

Επεισοδιακό τέλος είχε η σύγκρουση Μητσοτάκη -Τσίπρα στη Βουλή. του Γιώργου Λυκουρέντζου Κατά τη δευτερολογία του ο κ. Τσίπρας κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να απαντήσει αν η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο Πρωθυπουργός είπε ότι θα απαντήσει κατά

Ξεκίνησαν για ψάρεμα στην Εύβοια και ψάρεψαν… ελάφι! (video)

Φαίνεται ότι βρέθηκε στη θάλασσα και παρασύρθηκε από τα ρεύματα • Ο ψαράς το έπιασε και ουσιαστικά το έσωσε από βέβαιο πνιγμό Με μια εικόνα που δεν θα ξεχάσει ποτέ στη ζωή του βρέθηκε αντιμέτωπος ένας ψαράς στην Εύβοια, όταν

Έρχεται μηνιαίο επίδομα ακρίβειας έως 200 ευρώ – Τι εξετάζει η κυβέρνηση

Επίδομα ακρίβειας με τον μήνα εξετάζει η κυβέρνηση με το ύψος του να φτάνει τα 150-200 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες στην κυβέρνηση εξετάζουν: Επέκταση για ακόμα δύο μήνες της επιδότησης στην αντλία για το πετρέλαιο θέρμανσης που λήγει στο τέλος