Αναστάτωση στα Στενά του Βοσπόρου – Προσάραξε ουκρανικό πλοίο

Όπως ανέφερε η ναυτιλιακή υπηρεσία, πρόκειται για το πρώτο τέτοιο περιστατικό στο πλαίσιο εξαγωγής με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών.

Ένα φορτηγό πλοίο που μετέφερε περισσότερους από 3.000 τόνους αραβοσίτου από την Ουκρανία ρυμουλκήθηκε για να αγκυροβολήσει στην Κωνσταντινούπολη την Παρασκευή, αφού προσάραξε για λίγη ώρα κλείνοντας τα Στενά.

Όπως ανέφερε η ναυτιλιακή υπηρεσία, πρόκειται για το πρώτο τέτοιο περιστατικό στο πλαίσιο εξαγωγής με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών.

Άνοιξε εκ νέου η κυκλοφορία

Το τουρκικό κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber ανέφερε ότι η κυκλοφορία στα στενά του Βοσπόρου άνοιξε εκ νέου μετά τη διακοπή λόγω της προσάραξης του μήκους 173 μέτρων Lady Zehma λόγω βλάβης του πηδαλίου κατά τις 9 το βράδυ της Πέμπτης ώρα Ελλάδος.

Το ναυτιλιακό πρακτορείο Tribeca είπε ότι η επιχείρηση ρυμούλκησης και διάσωσης του Lady Zehma ξεκίνησε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης και έριξε άγκυρα στην περιοχή αγκυροβόλησης του νότιου Βοσπόρου στις 2.30 το πρωί της Παρασκευής.

Κανείς δεν τραυματίστηκε

Κανείς δεν τραυματίστηκε από το περιστατικό, ανέφερε το γραφείο του κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης. Κατά τη διάρκεια της προσάραξης, η πλώρη του πλοίου βρισκόταν περίπου 150 μέτρα από την ακτή στην πολυσύχναστη γειτονιά Μπεμπέκ, σύμφωνα με έναν μάρτυρα και τα στοιχεία της Refinitiv Eikon.

 

Τα ναυτιλιακά δεδομένα έδειξαν ότι το πλοίο ήταν αγκυροβολημένο στη θάλασσα του Μαρμαρά, λίγο έξω από τις ακτές της Κωνσταντινούπολης, το πρωί της Παρασκευής. 

Εξαγωγές

Οι εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας μειώθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα στις 24 Φεβρουαρίου και τον αποκλεισμό των λιμανιών της στη Μαύρη Θάλασσα, ανεβάζοντας τις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων και προκαλώντας φόβους για ελλείψεις στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

 

Τρία λιμάνια ξεμπλοκαρίστηκαν στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπογράφηκε στις 22 Ιουλίου από τη Μόσχα και το Κίεβο και με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Άγκυρας.

Το Κοινό Κέντρο Συντονισμού (JCC) που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη – το οποίο επιβλέπει τη συμφωνία και περιλαμβάνει αξιωματούχους του ΟΗΕ, της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Τουρκίας – είπε στο Reuters ότι το πλοίο «προσάραξε κατά το πέρασμά του από το στενό» και μια επιχείρηση επείγουσας επιβίβασης είχε διεξαχθεί από την Τουρκία.

 

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το JCC δήλωσε ότι το Lady Zehma αφέθηκε να αναχωρήσει από το λιμάνι Τσορνομόρσκ της Ουκρανίας για τη Ραβέννα της Ιταλίας, με 3.000 τόνους καλαμποκιού. Η ναυτιλιακή εταιρεία Tribeca της Τουρκίας είπε ότι περιείχε 30.274 τόνους καλαμποκιού.

Ως την Τετάρτη περίπου 1,55 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών και άλλων τροφίμων είχαν εξαχθεί από την Ουκρανία στο πλαίσιο της συμφωνίας, ενώ είχαν επιτραπεί 139 εισερχόμενα και εξερχόμενα ταξίδια, ανέφερε η JCC.

Τέτοια περιστατικά είναι σπάνια στον Βόσπορο, που χωρίζει τη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας και συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με τη Θάλασσα του Μαρμαρά και τη Μεσόγειο.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δημοσκόπηση ALCO: Κάτω από 8 μονάδες η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, εξακομματική η Βουλή

Προβάδισμα 7,7 μονάδων της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει σε δημοσκόπησή της για τον Alpha η εταιρεία ALCO. Προβάδισμα 7,7 ποσοστιαίων μονάδων της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει δημοσκόπηση της ALCO για τον Alpha. Στην πρόθεση ψήφου η Νέα

ΑΝΕΚ: Ξεκινά η διαδικασία για τη συγχώνευση με απορρόφηση από την Attica Group

Την έναρξη της διαδικασίας για τη συγχώνευση με απορρόφηση της ΑΝΕΚ από την Attica Group γνωστοποίησε η τελευταία με ανακοίνωσή της. Συγκεκριμένα: Η «ATTICA ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ» (εφεξής η «Εταιρία» ή «ATTICA»), σε συνέχεια της από 23.9.2022 ανακοίνωσής της περί

Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών: Δωρεά 20 εξοπλισμένων ασθενοφόρων στο ΕΚΑΒ

Η τελετή παράδοσης της δωρεάς 20 σύγχρονων και πλήρως εξοπλισμένων ασθενοφόρων οχημάτων προς το ΕΚΑΒ από την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) μέσω του φορέα συλλογικής κοινωνικής προσφοράς της ναυτιλιακής κοινότητας «Συν-Ενωσις», πραγματοποιήθηκε σήμερα παρουσία του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα, της υφυπουργού

ΥΠΕΘΑ: Σύσκεψη για θέματα αγνοουμένων από την τουρκική εισβολή του 1974 στην Κύπρο

Ευρεία σύσκεψη των εμπλεκόμενων αρμόδιων υπουργείων και υπηρεσιών Ελλάδας και Κύπρου για θέματα αγνοουμένων από την τουρκική εισβολή του 1974, πραγματοποιήθηκε υπό τον υφυπουργό Εθνικής ‘Αμυνας, Νίκο Χαρδαλιά, στο ΥΠΕΘΑ.   Όπως ανακοινώθηκε, στη σύσκεψη συμμετείχαν ο επίτροπος Προεδρίας της Κυπριακής