Αναστάτωση στα Στενά του Βοσπόρου – Προσάραξε ουκρανικό πλοίο

Όπως ανέφερε η ναυτιλιακή υπηρεσία, πρόκειται για το πρώτο τέτοιο περιστατικό στο πλαίσιο εξαγωγής με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών.

Ένα φορτηγό πλοίο που μετέφερε περισσότερους από 3.000 τόνους αραβοσίτου από την Ουκρανία ρυμουλκήθηκε για να αγκυροβολήσει στην Κωνσταντινούπολη την Παρασκευή, αφού προσάραξε για λίγη ώρα κλείνοντας τα Στενά.

Όπως ανέφερε η ναυτιλιακή υπηρεσία, πρόκειται για το πρώτο τέτοιο περιστατικό στο πλαίσιο εξαγωγής με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών.

Άνοιξε εκ νέου η κυκλοφορία

Το τουρκικό κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber ανέφερε ότι η κυκλοφορία στα στενά του Βοσπόρου άνοιξε εκ νέου μετά τη διακοπή λόγω της προσάραξης του μήκους 173 μέτρων Lady Zehma λόγω βλάβης του πηδαλίου κατά τις 9 το βράδυ της Πέμπτης ώρα Ελλάδος.

Το ναυτιλιακό πρακτορείο Tribeca είπε ότι η επιχείρηση ρυμούλκησης και διάσωσης του Lady Zehma ξεκίνησε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης και έριξε άγκυρα στην περιοχή αγκυροβόλησης του νότιου Βοσπόρου στις 2.30 το πρωί της Παρασκευής.

Κανείς δεν τραυματίστηκε

Κανείς δεν τραυματίστηκε από το περιστατικό, ανέφερε το γραφείο του κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης. Κατά τη διάρκεια της προσάραξης, η πλώρη του πλοίου βρισκόταν περίπου 150 μέτρα από την ακτή στην πολυσύχναστη γειτονιά Μπεμπέκ, σύμφωνα με έναν μάρτυρα και τα στοιχεία της Refinitiv Eikon.

 

Τα ναυτιλιακά δεδομένα έδειξαν ότι το πλοίο ήταν αγκυροβολημένο στη θάλασσα του Μαρμαρά, λίγο έξω από τις ακτές της Κωνσταντινούπολης, το πρωί της Παρασκευής. 

Εξαγωγές

Οι εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας μειώθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα στις 24 Φεβρουαρίου και τον αποκλεισμό των λιμανιών της στη Μαύρη Θάλασσα, ανεβάζοντας τις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων και προκαλώντας φόβους για ελλείψεις στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

 

Τρία λιμάνια ξεμπλοκαρίστηκαν στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπογράφηκε στις 22 Ιουλίου από τη Μόσχα και το Κίεβο και με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Άγκυρας.

Το Κοινό Κέντρο Συντονισμού (JCC) που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη – το οποίο επιβλέπει τη συμφωνία και περιλαμβάνει αξιωματούχους του ΟΗΕ, της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Τουρκίας – είπε στο Reuters ότι το πλοίο «προσάραξε κατά το πέρασμά του από το στενό» και μια επιχείρηση επείγουσας επιβίβασης είχε διεξαχθεί από την Τουρκία.

 

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το JCC δήλωσε ότι το Lady Zehma αφέθηκε να αναχωρήσει από το λιμάνι Τσορνομόρσκ της Ουκρανίας για τη Ραβέννα της Ιταλίας, με 3.000 τόνους καλαμποκιού. Η ναυτιλιακή εταιρεία Tribeca της Τουρκίας είπε ότι περιείχε 30.274 τόνους καλαμποκιού.

Ως την Τετάρτη περίπου 1,55 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών και άλλων τροφίμων είχαν εξαχθεί από την Ουκρανία στο πλαίσιο της συμφωνίας, ενώ είχαν επιτραπεί 139 εισερχόμενα και εξερχόμενα ταξίδια, ανέφερε η JCC.

Τέτοια περιστατικά είναι σπάνια στον Βόσπορο, που χωρίζει τη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας και συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με τη Θάλασσα του Μαρμαρά και τη Μεσόγειο.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετήσια Επιμνημόσυνη Δέηση για τους Πεσόντες του Πολεμικού Ναυτικού

Ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ, εκπροσωπώντας και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023, παρέστη στην ετήσια επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες του Πολεμικού Ναυτικού κατά την εκτέλεση του καθήκοντος που τελέσθηκε στο Ναυτικό

Τελετή Επίδοσης Ξιφών σε Αξιωματικούς Ειδικοτήτων ΠΝ(φωτο)

Ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ, την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023, επέδωσε τα ξίφη σε Αξιωματικούς Ειδικοτήτων του Πολεμικού Ναυτικού, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Εκπαίδευσης ΠΑΛΑΣΚΑΣ (ΚΕ ΠΑΛΑΣΚΑΣ) στο Ναυτικό Οχυρό Σκαραμαγκά. Στην τελετή παρέστησαν μέλη του

Η Ένωση Λιμενικών Κυκλάδων στο αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος – Οι μεταθέσεις έγιναν «για να τιμωρηθούν οι Κυκλάδες»

Το σοβαρό πρόβλημα που έχει προκύψει με τις μεταθέσεις στις υπηρεσίες των νησιών, έθεσε η Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος νομού Κυκλάδων, κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος.  Δυστυχώς, οι περισσότερες λιμενικές αρχές των Κυκλάδων,

Νέο πρόβλημα με το Blue Star 1 στη Νάξο – Δύο ώρες προσπάθεια για να δέσει στο λιμάνι (ΦΩΤΟ)

Νέο πρόβλημα με το Blue Star 1 στη Νάξο – Δύο ώρες προσπάθεια για να δέσει στο λιμάνι (ΦΩΤΟ) Νέο πρόβλημα για το πλοίο Blue Star 1 στο λιμάνι της Νάξου… Μετά την χθεσινή πρόσκρουση στο ντόκο του λιμένα του νησιού,

Μετάβαση στο περιεχόμενο