«Αναθεωρητισμός χωρίς καμουφλάζ» (*)

Μετατροπή-επιμέλεια κειμένου: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ»

Με την ολοκλήρωση της διαβούλευσης του τουρκικού υπουργείου Παιδείας επιβεβαιώθηκε ότι η «Γαλάζια Πατρίδα» θα βρίσκεται πλέον στα σχολικά εγχειρίδια. Από την ηλικία των 14 ετών, στο μάθημα της γεωγραφίας στην Τουρκία, θα γίνεται χρήση χαρτών ώστε να οπτικοποιούνται τόσο η «Γαλάζια Πατρίδα» όσο και η «Πατρίδα των Αιθέρων», γεγονός που εδραιώνει πλέον την πρώτη ως στρατηγικό δόγμα της γείτονος.

Σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις μου με Τούρκους συναδέλφους, αλλά και διπλωμάτες επί τιμή, οι περισσότεροι επέμεναν ότι επρόκειτο περί ενός ιδεολογήματος με προσωρινό χαρακτήρα. Πίστευαν ή έτσι ισχυρίζονταν, ότι η «Γαλάζια Πατρίδα» δεν επρόκειτο να υιοθετηθεί επισήμως, αν και τους επισήμαινα ότι πιο επίσημη τοποθέτηση από τη δημόσια φωτογραφία του προέδρου Ερντογάν μπροστά από τον χάρτη που την απεικόνιζε δεν θα μπορούσε να γίνει. Υποβάθμιζαν το ζήτημα, αποδίδοντάς το σε εσωτερική σκοπιμότητα, που σχετιζόταν με την πίεση που δέχεται ο Ερντογάν από τους κεμαλιστές αναφορικά με δήθεν υποχωρητικότητά του απέναντι στις ελληνικές θέσεις.

Αν, λοιπόν, ο Ερντογάν πριν από κάποια χρόνια, όντας ο απόλυτος κυρίαρχος της πολιτικής σκηνής, αισθανόταν την ανάγκη να αναδείξει και να πιστωθεί ως δική του μια ιδέα ακραίων κεμαλιστών ναυάρχων που πρωτοεμφανίστηκε στις αρχές του 21ου αιώνα, τότε σήμερα, που οι πολιτικοί συσχετισμοί για πρώτη φορά από το 2002 δεν τον ευνοούν, είναι περισσότερο ευεπίφορος και δεκτικός σε απόψεις που τον καθιστούν περισσότερο δημοφιλή στους εθνικιστικούς κύκλους. Είτε κεμαλικούς είτε ισλαμιστικούς, η εθνικιστική ιδεολογία διατρέχει οριζόντια την τουρκική κοινωνία. Και είναι επικίνδυνο ότι σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα, που έτσι κι αλλιώς προωθεί τον εθνικισμό, πρόκειται να διδάσκεται η αναθεωρητική ατζέντα της Τουρκίας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, με τη «Γαλάζια Πατρίδα» στο επίκεντρό της.

Η άλωση συνολικά των θεσμών της γειτονικής χώρας, ειδικότερα δε του εκπαιδευτικού συστήματος, για την προώθηση της ταυτότητας που εκφράζει τον πρόεδρο Ερντογάν, ώστε να μην υπάρχει αμφισβήτηση της φυσιογνωμίας που της έχει προσδώσει από τους διαδόχους του, καταδεικνύει την αποφασιστικότητά του να επιβάλει πλήρως την οπισθοδρομική του ατζέντα. Παράλληλα, βέβαια, υπενθυμίζει και τονίζει τον πάγιο αναθεωρητισμό της γείτονος, ο οποίος δεν μπορεί και δεν θέλει να…καμουφλαριστεί ούτε καν στα σχολικά εγχειρίδια.

Άλλωστε, η «Πατρίδα των Αιθέρων» στην οποία αναφέρθηκε πρόσφατα και ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, αποτελεί αντικατοπτρισμό της «Γαλάζιας Πατρίδας» στον εναέριο χώρο σε στεριά και θάλασσα. Εν τέλει, η ενέργεια συμπερίληψης δογμάτων εξωτερικής πολιτικής στο εκπαιδευτικό υλικό, όχι μόνο τα εδραιώνει, αλλά και θέτει καθαρά, αν δεν προκαταλαμβάνει, τον ορίζοντα των επιλογών.

(*) Γράφει ο κ. Κωνσταντίνος Φίλης, διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων (IGA) και καθηγητής του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος.

Μετατροπή-επιμέλεια κειμένου: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ»

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διημερίδα Έρευνας και Διάσωσης με την συμμετοχή του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ στο Μπάρι της Ιταλίας

Κατά το χρονικό διάστημα 18-19 Ιουνίου 2024, πραγματοποιήθηκε διημερίδα Έρευνας & Διάσωσης με την συμμετοχή στελεχών του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής στο Μπάρι της Ιταλίας, στο πλαίσιο της Μικτής Ευρωπαϊκής Επιχείρησης. «ΘΕΜΙΣ 2024». Η διημερίδα πραγματοποιήθηκε προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω η

Πώς και πότε θα δοθεί το έκτακτο επίδομα σε συνταξιούχους και ευάλωτους

Περίπου 250 εκατομμύρια ευρώ θα λάβουν συνταξιούχοι και οι ευάλωτοι τον Δεκέμβριο 2024 μετά την έκτακτη εισφορά, που επιβάλλει στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων η κυβέρνηση. Τα υπόλοιπα 50 εκατομμύρια ευρώ αναμένεται να μπουν στα ταμεία του κράτους για επενδύσεις. Σημειώνεται πως

Κικίλιας: Ακόμα και ένας σπινθήρας μπορεί να οδηγήσει σε όλεθρο – Εφιστώ την προσοχή σε όλους

«Για πρώτη φορά τόσο νωρίς μέσα στον Ιούνιο έχουμε δείκτη 5 στην Αττική, δηλαδή red code κατάσταση συναγερμού και δείκτη 4 σε άλλες περιφέρειες της χώρας», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Βασίλης Κικίλιας από την Πολιτική Προστασία σχετικά με τον κίνδυνο

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέδωσε τα ξίφη στις νέες και νέους Ανθυπολοχαγούς

Τα ξιφη στους νέους και νέες Ανθυπολοχαγούς Τάξεως 2024 «Λοχαγός (ΜΧ) Σωτήριος Σταυριανάκος» επέδωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις εγκαταστάσεις της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, στη Βάρη Αττικής. Την Πρόεδρο της

Μετάβαση στο περιεχόμενο