Ανατολική Μεσόγειος: 57% αύξηση παράνομων διελεύσεων το 7μηνο Ιαν-Ιουλ 2024

Μετάφραση-απόδοση κειμένου: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ»

Μείωση 36% (σύνολο 113.400) σημείωσαν οι παράνομες διελεύσεις συνόρων της ΕΕ το πρώτο 7μηνο 2024, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία που συγκέντρωσε ο Frontex. Οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν στα Δυτικά Βαλκάνια και στις ροές της Κεντρικής Μεσογείου, σε ποσοστά 75% και 64%, αντίστοιχα. Με πάνω από 2.900 αξιωματικούς και προσωπικό απασχολούμενο σε διάφορες επιχειρήσεις, ο Frontex παραμένει προσηλωμένος στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Κύρια συμπεράσματα για το 7μηνο Ιαν-Ιουλ 2024:

  • Η Κεντρική Μεσόγειος είχε ετήσια μείωση 64% στους εντοπισμούς.
  • Τα Δυτικά Βαλκάνια επίσης συνέχισαν να έχουν σημαντική μείωση (-75%), τη μεγαλύτερη μεταξύ των βασικών οδών μετανάστευσης προς την ΕΕ.
  • Η οδός της Δυτικής Aφρικής και τα Ανατολικά Χερσαία Σύνορα παρουσίασαν τη μεγαλύτερη άνοδο κατά 195% και 154%, αντίστοιχα.
  • Οι τρεις κύριες εθνικότητες για φέτος είναι: Συρία, Μάλι, Aφγανιστάν.

Οι διελεύσεις στην οδό της Κεντρικής Μεσογείου, είχαν πτωτική τάση τους τελευταίους μήνες. Για την περίοδο Ιαν-Ιουλ 2024, η συγκεκριμένη μεταναστευτική οδός είχε μείωση 64% με τις διελεύσεις να ανέρχονται σε 32.200. Παρά τη μείωση αυτή, παρέμεινε η πιο ενεργή μεταναστευτική οδός της ΕΕ. Η φετινή μείωση αποδίδεται κυρίως στα προληπτικά μέτρα των Αρχών της Τυνησίας και της Λιβύης που εξάρθρωσαν τη δράση των διακινητών. Ο αριθμός αφίξεων από αυτές τις χώρες είναι το 95% των συνολικών διελεύσεων που έγιναν μέσω της μεταναστευτικής οδού της Κεντρικής Μεσογείου.

Οι εντοπισμοί στα Δυτικά Βαλκάνια συνέχισαν να μειώνονται σημαντικά κατά το 7μηνο Ιαν-Ιουλ κατά 75%, πέφτοντας σε μόλις 12.400 μετανάστες.

Εν τω μεταξύ, η οδός της Δυτικής Αφρικής συνέχισε να καταγράφει ρεκόρ εντοπισμών, με το σύνολο του αριθμού αφιχθέντων παράνομων μεταναστών στα Κανάρια Νησιά το πρώτο επτάμηνο 2024 να αυξάνεται κατά 154% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι και να ανέρχεται σε σχεδόν 21.600.

Η δεύτερη πιο ενεργή μεταναστευτική οδός φέτος είναι η Ανατολική Μεσόγειος, με τον αριθμό αφίξεων να αυξάνεται κατά 57% φτάνοντας τις σχεδόν 29.700.

Στα Ανατολικά Χερσαία Σύνορα, συνεχίστηκε να παρατηρείται σημαντική αύξηση αφίξεων φέτος σε ποσοστό 195% φτάνοντας τους σχεδόν 9.500.

Στη Θάλασσα της Μάγχης, ο αριθμός εντοπισμών κατά το πρώτο επτάμηνο 2024 αυξήθηκε κατά 22% για να ανέλθει σε 33.183 μετανάστες, συνολικά.

Μετάφραση-απόδοση κειμένου: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ»

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνάντηση αντιπροσωπειών της Ελληνικής και της Τουρκικής Ακτοφυλακής στο Κουσάντασι της Τουρκίας

Την Πέμπτη 19 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση των Περιφερειακών Διοικητών Αιγαίου Ελληνικής και Τουρκικής Ακτοφυλακής στο Κουσάντασι της Τουρκίας. Κατά τις συνομιλίες συμφωνήθηκε η συνέχιση της πολύ καλής συνεργασίας τόσο στο θαλάσσιο πεδίο όσο και στο επίπεδο της ανταλλαγής πληροφοριών, που

Πολιτική Προστασία: Έκτακτη ανακοίνωση για την επερχόμενη κακοκαιρία στην Βόρεια Ελλάδα

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (ΕΔΕΚ) που εκδόθηκε σήμερα Παρασκευή 20 Ιουνίου 2025 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), επιδείνωση του καιρού αναμένεται σήμερα Παρασκευή (20-6-2025) στη βόρεια Ελλάδα και αύριο Σάββατο (21-6-2025) και σε νοτιότερες περιοχές

Κικίλιας: Εκδίδουμε συνεχείς ειδοποιήσεις στα πλοία μας στα Στενά του Ορμούζ – Είμαστε προσεκτικοί με τις κινήσεις μας

«Εάν προκύψει κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ – που είναι το χειρότερο δυνατό σενάριο – θα επηρεάσει όλη την παγκόσμια οικονομία, όχι μόνο την ναυτιλία, καθότι τα πλοία και ο εμπορικός στόλος, παγκοσμίως, που διακινεί το 90% του εμπορίου, θα

Μειώθηκαν χωρητικότητα και ποντοπόρα πλοία, αλλά αυξήθηκαν τα επιβατηγά πλοία στην ελληνική σημαία

 Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, τον μήνα Απρίλιο, ο ελληνικός στόλος αριθμούσε 1.833 πλοία, συνολικής χωρητικότητας 35.160.808 κόρους, έναντι 1.821 πλοία και 36.394.197 κόρους, που ήταν τον Απρίλιο του 2024. Με άλλα λόγια, η χωρητικότητα μειώθηκε κατά

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΚΑΙΡΟΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο