Με την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη σήμερα το απόγευμα στις καμένες εκτάσεις της Πεντέλης ξεκινάει η προτελευταία εβδομάδα του Αυγούστου, η οποία παραδοσιακά είναι και εβδομάδα προετοιμασίας της ΔΕΘ, που αποτελεί το πολιτικό ορόσημο κάθε φθινοπώρου. Στο Μέγαρο Μαξίμου είναι προγραμματισμένη για αύριο Τετάρτη η πρώτη σύσκεψη μετά τις ολιγοήμερες διακοπές, όπου παρουσία του πρωθυπουργού θα δοθούν οι κατευθυντήριες γραμμές για το πώς θα κινηθεί η κυβέρνηση φέτος στη Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν καταλήξει πως οι πιο «παραγωγικές ηλικίες», δηλαδή από 30 έως 50 ετών, θα έχουν την τιμητική τους στη φετινή έκθεση. Πρόκειται για τις ηλικίες που είτε επιχειρούν να ξεκινήσουν την οικογένειά τους είτε έχουν ήδη μικρά παιδιά. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως αυτές οι ηλικίες αποτελούν, μακράν της δεύτερης, τις πιο «επιφυλακτικές» απέναντι στην κυβέρνηση και η ενίσχυσή τους κρίνεται αναγκαία. Με δεδομένο πως τα δημοσιονομικά περιθώρια δεν είναι απεριόριστα, στην κυβέρνηση προσανατολίζονται σε περιορισμό των οριζόντιων επιδομάτων και στη μετακύλισή τους σε πιο στοχευμένες κοινωνικές ομάδες, κάτι που αποτυπώνει την πολιτική βούληση της κυβέρνησης. Με την ανεργία άλλωστε να έχει πέσει κάτω από το 10%, ο στόχος είναι να υπάρξει μια πιο λελογισμένη χρήση του επιδόματος ανεργίας, ώστε να δίδεται σε αυτούς που πραγματικά είναι άνεργοι και όχι να αποτελεί «κίνητρο» για να μην αναζητάει κάποιος εργασία, ειδικά όσοι εργάζονται εποχικά. Στο Μαξίμου θεωρούν πως με αυτόν τον τρόπο θα υπάρχουν δύο οφέλη: και η αγορά θα κινηθεί περισσότερο και θα εξοικονομηθούν χρήματα που μπορούν να διοχετευθούν σε κοινωνικές ομάδες «που τα έχουν πραγματικά ανάγκη», όπως αναφέρει κυβερνητική πηγή.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το youth pass, το οποίο δεν υπάρχει λόγος να είναι οριζόντιο και τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν από εκεί μπορούν να διοχετευθούν σε κοινωνικές ομάδες, όπως οι νέες μητέρες. Όλο το προηγούμενο διάστημα η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη βρισκόταν σε συνεχή συνεννόηση με το Μαξίμου για τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν. Η τελική μορφή τους θα οριστικοποιηθεί τις επόμενες ημέρες με έμφαση, όπως προειπώθηκε, στο δημογραφικό. Ένα μέτρο που έχει πέσει στο τραπέζι είναι η εξίσωση των τριτέκνων με τους πολυτέκνους, οι φοροαπαλλαγές για το δεύτερο και το τρίτο παιδί, αλλά και μια σημαντική διεύρυνση και αύξηση των επιδομάτων τέκνων. Παράλληλα, όταν έχουμε να κάνουμε με οικογένεια το θέμα της στέγης δεν μπορεί να μείνει απέξω, καθώς αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα για όλες τις οικογένειες. Η επέκταση του προγράμματος «Σπίτι μου» σε μια δεύτερη φάση πρέπει να θεωρείται δεδομένη, καθώς στο Μαξίμου πιστεύουν ότι είναι από τις πιο πετυχημένες κοινωνικές μεταρρυθμίσεις.
Αύξηση στις εφημερίες
Στο πλαίσιο της στοχευμένης ενίσχυσης υπάρχει σοβαρή σκέψη να υπάρξει μια γενναία αύξηση στις εφημερίες των γιατρών που θα δώσει σημαντικές λύσεις στο ΕΣΥ. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας άλλωστε θα αποτελεί ακόμη έναν βασικό πυλώνα της ΔΕΘ, μαζί με το δημόσιο σχολείο, στο οποίο θα δοθεί έμφαση στο κτιριακό ζήτημα. Τα προεόρτια της ΔΕΘ θα ξεκινήσουν από την επόμενη εβδομάδα, καθώς ο πρωθυπουργός θα βρεθεί την επόμενη Τρίτη στη Θεσσαλονίκη για τις καθιερωμένες επαφές με τους παραγωγικούς φορείς. Μάλιστα, στη φετινή επίσκεψη θα παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής της πόλης η εθνική στρατηγική για την περιφερειακή ανάπτυξη, καθώς και η ψηφιακή πλατφόρμα για τα περιφερειακά σχέδια ανάπτυξης.