Ανεβάζουν ταχύτητες οι εμβολιασμοί στη μάχη κατά Δέλτα και Όμικρον – Τρίμηνο το πιστοποιητικό νόσησης

Το εμβολιαστικό πρόγραμμα έχει ανεβάσει ρυθμούς με 100.000 νέα ραντεβού -πρώτης και τρίτης δόσης- να προγραμματίζονται καθημερινά, ενώ την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα και για τους εμβολιασμούς παιδιών 5-11 ετών με τα σκευάσματα της Pfizer, και με τους σκληρούς επιδημιολογικούς δείκτες να επιμένουν.

Με εισήγησή της η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων κατέθεσε πρόταση για μείωση της διάρκειας του πιστοποιητικού νόσησης στους τρεις μήνες σε μια ακόμα προσπάθεια για τη θωράκιση απέναντι στη νέα παραλλαγή αλλά και για την αναχαίτιση της διασποράς του κορονοϊού. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας σύντομα θα δημοσιευθεί και η σχετική ΚΥΑ για την εφαρμογή των μέτρων, η οποία θα εξειδικεύσει τον τρόπο υλοποίησης της τρίμηνης ισχύος, καθώς και νομοθετική τροπολογία για τις ειδικές κατηγορίες.

Ειδικότερα, όσα πιστοποιητικά νόσησης εκδόθηκαν έως τις 31 Οκτωβρίου θα λήξουν στις 31 Ιανουαρίου 2022, ενώ από την 1η Νοέμβριου 2021 θα διαρκούν τρεις μήνες.

Μετά την υποχρεωτικότητα εμβολιασμών στους άνω των 60 ετών, περισσότεροι από 80.000 πολίτες έχουν προγραμματίσει ή ήδη κάνει το εμβόλιο τους.

Εκατοντάδες θάνατοι σε αυτές τις ηλικίες θα είχαν αποφευχθεί αν είχαν εμβολιαστεί νωρίτερα, δήλωσε στην ΕΡΤ ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Τα νοσοκομεία, ιδίως της Βόρειας Ελλάδας, συνεχίζουν με αμείωτους ρυθμούς να δέχονται ασθενείς της Covid τους οποίους διασωληνώνουν εκτός ΜΕΘ. Οι διασωληνωμένοι συνολικά φθάνουν τους 709. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 5.899 νέα κρούσματα ενώ 81 συνάνθρωποι μας έχασαν τη ζωή τους.

1. 189 ασθενείς νοσηλεύονται σε άπλες κλίνες κοβιντ
• 128 με μάσκα υψηλής ροής οξυγόνου,
• 209 βρίσκονται σε ΜΕΘ, από τους οποίους
• οι 23 μόνον εμβολιασμένοι

Όπως αναφέρει ο εκπρόσωπος των νοσοκομειακών ιατρών του ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης, Θανάσης Σιούλης, συνολικά νοσηλεύονται 34 διασωληνωμένοι εκ των οποίων οι 13 εκτός ΜΕΘ.

Οι ειδικοί ανησυχούν για την περαιτέρω πίεση που θα μπορούσε να επιφέρει η νέα μετάλλαξη, και κρατούν στάση αναμονής ενόψει περισσότερων κλινικών στοιχείων, που όλοι εύχονται να επιβεβαιώσουν την πρώτη εικόνα που τη δείχνει πιο μεταδοτική, αλλά όχι όμως πιο σοβαρή. Προς την αισιόδοξη κατεύθυνση κινούνται πάντως οι ανακοινώσεις από τις εταιρείες Pfizer/BioNTech πως η αναμνηστική δόση του εμβολίου αδρανοποιεί τη νέα παραλλαγή.

Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE) και του Κολλεγίου Imperial Ηλίας Μόσιαλος με μια σειρά από ερωταπαντήσεις προσπαθεί να βάλει τα πράγματα στη θέση τους σε σχέση με το νέο στέλεχος Όμικρον.

“Μέχρι στιγμής οι 2 παραλλαγές που έχουν επικρατήσει, οι Άλφα και Δέλτα, είχαν αλλαγές σε σχέση με το αρχικό στέλεχος του ιού σε πιο μολυσματικό και λίγο πιο επικίνδυνο. Αν επικρατήσει το καλό σενάριο θα είναι η πρώτη φορά που θα έχουμε πιο μολυσματικό και λιγότερο επικίνδυνο στέλεχος” σημειώνει και προσθέτει: “Αν είναι κάτι που πρέπει να φοβόμαστε είναι η Δέλτα. Αυτό πρέπει να θυμόμαστε. Να προσέχουμε γιατί η Δέλτα σκοτώνει καθημερινά δεκάδες συμπατριώτες μας και χιλιάδες ανθρώπους στον πλανήτη. Προέχει όλων η τήρηση των μέτρων προστασίας και η επιτάχυνση των εμβολιασμών”.

Εξηγεί πως δεν μπορούμε να πούμε ότι είμαστε στο τέλος της πανδημίας γιατί ο ιός κυκλοφορεί πολύ εύκολα, καθώς μεταδίδεται από προσυμπτωματικούς και ασυμπτωματικούς, δισεκατομμύρια ανεμβολίαστους και ως ένα βαθμό, σημαντικά μικρότερο, όμως, από εμβολιασμένους.

“Δεν μπορούμε προφανώς να πιέσουμε τον ιό για να κατευθύνουμε την πορεία της λοίμωξης που προκαλεί. Αλλά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την διαθεσιμότητα των φαρμακευτικών και μη- φαρμακευτικών παρεμβάσεων. Η λύση είναι η αύξηση των εμβολιασμών και η τήρηση των κανόνων δημόσιας υγείας. Σε λίγο καιρό θα έχουμε και αντιϊικά φάρμακα. Στο μέλλον ίσως ο ιός εξελιχθεί σε πιο μολυσματικό αλλά λιγότερο επικίνδυνο, ή -στο λιγότερο πιθανό ελπίζω σενάριο- σε πιο επικίνδυνο. Στην περίπτωση αυτή, αν τα συμπτώματα είναι πιο έντονα, όπως με τον SARS-CoV-1, η διάγνωση θα γίνεται πιο άμεσα και με συνδυασμό φαρμάκων, εμβολίων και έγκαιρης απομόνωσης θα ανταπεξέλθουμε” τονίζει.

Αυτήν την εβδομάδα ακόμη μία περιφέρεια της χώρας μπαίνει στο βαθύ κόκκινο (επίπεδο 5) του Επιδημιολογικού Χάρτη, ενώ δύο περιφέρειες περνούν από το πορτοκαλί (επίπεδο 3) στο κόκκινο (επίπεδο 4), καθώς παρουσίασαν νέα επιδείνωση στους επιδημιολογικούς δείκτες. Μόνο δύο περιφέρειες κατέγραψαν μείωση του επιδημιολογικού φορτίου τους και, ως εκ τούτου, το επίπεδο επικινδυνότητας μειώθηκε.
Στο πορτοκαλί παραμένουν ο κεντρικός, ο δυτικός και ο βόρειος τομέας Αθηνών, όπως και η Ανατολική Αττική και ο Πειραιάς.

Οι επιδημικοί δείκτες επιδεινώθηκαν και ανέβηκαν επίπεδο:

Από το κόκκινο (επίπεδο 4) στο βαθύ κόκκινο (επίπεδο 5) η Ευρυτανία.
Από το πορτοκαλί (επίπεδο 3) στο κόκκινο (επίπεδο 4) η Αργολίδα και η Μεσσηνία.

Παρουσίασαν βελτίωση στους επιδημικούς δείκτες και κατέβηκαν επίπεδο:
Από το βαθύ κόκκινο (επίπεδο 5) στο κόκκινο (επίπεδο 4) η Ξάνθη.
Από το κόκκινο (επίπεδο 4) στο πορτοκαλί (επίπεδο 3) το Ρέθυμνο.

Οι 27 περιοχές της χώρας οι οποίες είναι πλέον σε βαθύ κόκκινο (επίπεδο 5) είναι οι εξής: Θεσσαλονίκη, Άγιον Όρος, Αχαΐα, Λάρισα, Μαγνησία, Καστοριά, Κιλκίς, Ημαθία, Πιερία, Φλώρινα, Έβρος, Πέλλα, Ξάνθη, Δράμα, Μεσσηνία, Σέρρες, Τρίκαλα, Κοζάνη, Καρδίτσα, Χαλκιδική, Φθιώτιδα, Θάσος, Λέσβος, Γρεβενά, Άρτα, Αιτωλοακαρνανία και Ευρυτανία.

Ανεβάζουν ταχύτητες οι εμβολιασμοί στη μάχη κατά Δέλτα και Όμικρον – Τρίμηνο το πιστοποιητικό νόσησης

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς άλλαξε το αμυντικό δόγμα

Φέτος συμπληρώνονται 27 χρόνια από την κρίση των Ιμίων και πέρα από τη μνήμη των τριών στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού, Χριστόδουλου Καραθανάση, Παναγιώτη Βλαχάκου και Έκτορα Γιαλοψού, που οι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων κρατούν ζωντανή, στην Ιστορία έχει

Φιάσκο με το μαγικό φίλτρο Πανοραμίξ  κατανομής των οργανικών θέσεων των Λ/Φ στο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Ηρεμία επικρατεί στο Γαλατικό Χωριό των Λιμενικών παρά το γεγονός, ότι μειώθηκε και με την βούλα η εισαγωγή για το έτος 2023 των Λ/Φ κατά 40%. Φούσκα αποδείχθηκε και στην πράξη το «μαγικό φίλτρο» κατανομής των οργανικών θέσεων που κατασκεύασε

Πίτα ΕΑΑΛΣ: Οι τυχεροί της χρονιάς

Αναδημοσιεύουμε ενημέρωση της Ε.Α.Α.Λ.Σ. που αναρτήθηκε πριν λίγο στην ιστοσελίδα της: “Όπως επιτάσσει το έθιμο, αλλά και η δεοντολογία είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε τους τυχερούς της χρονιάς για την Ένωσή μας, που έτυχαν τα τέσσερα φλουριά που είχαν

Δημήτριος και Τάσος Καφετζής: Δύο αδέλφια στο πηδάλιο του Celebrity Ascent

Το κρουαζιέροπλοιο Celebrity Ascent της Celebrity Cruises, το οποίο θα ξεκινήσει από το Fort Lauderdale των ΗΠΑ τον Δεκέμβριο του 2023, προσφέρει δρομολόγια Ανατολικής και Δυτικής Καραϊβικής, φέρνοντας τους επιβάτες του σε λιμένες, όπως η Aruba, το Bimini, το Grand

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΚΑΙΡΟΣ