Ανισότητες και αδικίες στη Μισθολογική κατάταξη σπουδαστών Στρατιωτικών Σχολών

Κατατέθηκε σήμερα Ερώτηση στη Βουλή από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, κ. Βασίλη Κεγκέρογλου και κ. Κώστα Σκανδαλίδη, κατόπιν προτάσεων του Τομέα Άμυνας, με τίτλο «Μισθολογική κατάταξη σπουδαστών Στρατιωτικών Σχολών», προς τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας, κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο, και Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, προκειμένου να αναδείξουμε το ζήτημα της διαφοροποίησης των απολαβών των σπουδαστών των Στρατιωτικών Σχολών σε αντιπαράθεση με τους σπουδαστές των Σχολών των Σωμάτων Ασφαλείας, όπως αυτές καθορίζονται με τις διατάξεις του ν.4472/2017 και να συμβάλουμε στην αποκατάσταση της υπόψη ανισότητας.

Συγκεκριμένα, στην υπόψη ερώτηση, αναφέρεται ότι,

Στην παράγραφο 6 του άρθρου 126 του ν.4472/2017 καθορίζεται η μισθολογική κατάταξη μαθητών των Σχολών, στη βάση των μηνιαίων βασικών μισθών των μονίμων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) και των Σωμάτων Ασφαλείας (ΣΑ), ανά κατηγορία κατάταξης και μισθολογικών κλιμακίων που προβλέπονται στο άρθρο 125 του ιδίου νόμου:

α.      Ενόπλων Δυνάμεων:

αα.    Μαθητές Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΣΕΙ) λαμβάνουν το 10% του Μισθολογικού Κλιμακίου (Μ.Κ.) 25 της Α΄ Κατηγορίας (μηνιαίος μισθός 157,5 €).

αβ.    Μαθητές Σχολών Μονίμων Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ) λαμβάνουν το 8% του Μ.Κ. 17 της Β΄ Κατηγορίας (μηνιαίος μισθός 118,8 €).

β.      Σωμάτων Ασφαλείας:

αα.    Δόκιμος Αστυφύλακας και αντίστοιχοι λαμβάνουν το 33% του Μ.Κ. 28 της Β΄ Κατηγορίας (μηνιαίος μισθός 325,05 €), κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους φοίτησης και το 35% του Μ.Κ. 28 της Β΄ Κατηγορίας (μηνιαίος μισθός 344,75 €), κατά τη διάρκεια του δεύτερου και τρίτου έτους φοίτησης.

ββ.    Δόκιμος Υπαστυνόμος και αντίστοιχοι λαμβάνουν το 54% του Μ.Κ. 35 της Α΄ Κατηγορίας (μηνιαίος μισθός 623,7 €), κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους φοίτησης, το 56% του Μ.Κ. 35 της Α΄ κατηγορίας (μηνιαίος μισθός 646,8 €), κατά τη διάρκεια του δεύτερου και τρίτου έτους φοίτησης και το 58% του Μ.Κ. 35 της Α΄ Κατηγορίας (μηνιαίος μισθός 669,9 €), κατά το τέταρτο έτος φοίτησης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της ανισότητας είναι το ακόλουθο, όχι το μόνο, όπου προδήλως η υπόψη διαφοροποίηση γίνεται ευκρινέστατη και μάλιστα σχολιάζεται μεταξύ των πρωτοετών σπουδαστών της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων και των συμμαθητών τους Δοκίμων Σημαιοφόρων του Λιμενικού Σώματος που αισθάνονται έντονα την πικρία και την αδικία, καθόσον ακολουθούν ακριβώς το ίδιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην ίδια σχολή (ΣΝΔ), αλλά αμείβονται υποδεέστερα. Δηλαδή, ο πρωτοετής δόκιμος του Πολεμικού Ναυτικού λαμβάνει μισθό 157,50 ευρώ ενώ ο πρωτοετής συμμαθητής του τού Λιμενικού Σώματος. λαμβάνει σχεδόν τετραπλάσιο μισθό 623,70 ευρώ και ο τεταρτοετής δόκιμος του Πολεμικού Ναυτικού λαμβάνει μισθό 157,50 ευρώ, ενώ ο τεταρτοετής συμμαθητής του τού Λιμενικού Σώματος λαμβάνει μισθό 669,90 ευρώ.

Από τα ανωτέρω  προκύπτει ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά στις απολαβές, με υστέρηση των Σπουδαστών των Σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων σε σχέση με τους σπουδαστές των Σωμάτων Ασφαλείας και πρέπει να επέλθει ένας σχετικός εξορθολογισμός καταβάλλοντας αρχικά μία προσπάθεια για την δικαιότερη μεταχείριση του προσωπικού των ΕΔ.

Στις 11.11.21 κατατέθηκε σχετική τροπολογία από το Κίνημα Αλλαγής, όπου κατατέθηκε σχετικός εξορθολογισμός των μηνιαίων αποδοχών των σπουδαστών, η οποία όμως δεν έγινε δεκτή.

Με πρόσφατη (25.7.22) επιστολή του το Συντονιστικό Συμβούλιο Συλλόγων Αποφοίτων ΑΣΣΥ (ΣΑΣΜΥ), θίγει εκ νέου το υπόψη ζήτημα.

Δεδομένου ότι, η πολιτεία οφείλει να ακολουθεί ενιαία πολιτική στην αμοιβή των στελεχών της.

Δεδομένου ότι, η αμοιβή των σπουδαστών των Στρατιωτικών Σχολών απαιτείται να αναχθεί στο επίπεδο των αντίστοιχων των ΣΑ.

 

Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

  1. Πως εξηγείτε την ισχύουσα διαφοροποίηση των απολαβών των σπουδαστών των Στρατιωτικών Σχολών σε αντιπαράθεση με τους σπουδαστές των Σχολών των ΣΑ;
  2. Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί ώστε να αρθεί η υπόψη αδικία απέναντι στους σπουδαστές των Στρατιωτικών Σχολών;
  3. Πως προτίθεστε να αποκαταστήσετε την υπόψη άνιση μεταχείριση των σπουδαστών των Στρατιωτικών Σχολών;

 

Για τον Τομέα Άμυνας

 

Αντιπτέραρχος (Ι) εα Θωμάς Χατζηαθανασίου

Γραμματέας Τομέα Άμυνας ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έρευνα: Mόνο το 13% των Ελλήνων γνωρίζει την παγκόσμια πρωτιά της ελληνικής ναυτιλίας, οι νέοι την αγνοούν εντελώς

Τεράστιο έλλειμα ενημέρωσης για τη μεγαλύτερη ναυτιλία του κόσμου, την ελληνόκτητη, έχει η ελληνική κοινωνία. Αυτό τουλάχιστον συμπεραίνεται από έρευνα που διεξήγαγε η Focus Bari, με θέμα: «Οι αντιλήψεις των Ελλήνων και οι προκλήσεις στη Ναυτιλία» σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.005

Κίτρινη κάρτα στην Ελλάδα για τις ώρες εργασίας

Οι πιο σκληρά εργαζόμενοι στην Ευρώπη είναι οι Έλληνες, πριν ακόμα θεσμοθετηθεί η εξαήμερη εργασία στις επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας και σε εκείνες που εφαρμόζουν σύστημα με εναλλασσόμενες βάρδιες. Τα στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα κατ’ αποκλειστικότητα η «Ν», κάνουν λόγο για ώρες εργασίας

von der Leyen: Επανεξελέγη Πρόεδρος της Ε. Επιτροπής για 2η φορά

Με 401 ψήφους υπέρ της, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επανεξέλεξε πριν λίγο την κα Ursula von der Leyen για δεύτερη θητεία ως Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Για ακόμη μια πενταετία η κα. von der Leyen θα βρίσκεται στο τιμόνι του κύριου

Κριμαία: Ουκρανικά ναυτικά drones έπληξαν τη βάση της ρωσικής Ακτοφυλακής (βίντεο)

Ουκρανικά ναυτικά drones επιτέθηκαν σε βάση της ρωσικής Ακτοφυλακής στην Κριμαία, προκαλώντας σημαντικές ζημιές στις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε με στόχο το κέντρο διοίκησης, μια αποθήκη πυρομαχικών και εξοπλισμού, έναν υποσταθμό ισχύος, τεχνικές εγκαταστάσεις και θέσεις πυροβολικού.

Μετάβαση στο περιεχόμενο