Ανισότητες και αδικίες στη Μισθολογική κατάταξη σπουδαστών Στρατιωτικών Σχολών

Κατατέθηκε σήμερα Ερώτηση στη Βουλή από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, κ. Βασίλη Κεγκέρογλου και κ. Κώστα Σκανδαλίδη, κατόπιν προτάσεων του Τομέα Άμυνας, με τίτλο «Μισθολογική κατάταξη σπουδαστών Στρατιωτικών Σχολών», προς τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας, κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο, και Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, προκειμένου να αναδείξουμε το ζήτημα της διαφοροποίησης των απολαβών των σπουδαστών των Στρατιωτικών Σχολών σε αντιπαράθεση με τους σπουδαστές των Σχολών των Σωμάτων Ασφαλείας, όπως αυτές καθορίζονται με τις διατάξεις του ν.4472/2017 και να συμβάλουμε στην αποκατάσταση της υπόψη ανισότητας.

Συγκεκριμένα, στην υπόψη ερώτηση, αναφέρεται ότι,

Στην παράγραφο 6 του άρθρου 126 του ν.4472/2017 καθορίζεται η μισθολογική κατάταξη μαθητών των Σχολών, στη βάση των μηνιαίων βασικών μισθών των μονίμων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) και των Σωμάτων Ασφαλείας (ΣΑ), ανά κατηγορία κατάταξης και μισθολογικών κλιμακίων που προβλέπονται στο άρθρο 125 του ιδίου νόμου:

α.      Ενόπλων Δυνάμεων:

αα.    Μαθητές Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΣΕΙ) λαμβάνουν το 10% του Μισθολογικού Κλιμακίου (Μ.Κ.) 25 της Α΄ Κατηγορίας (μηνιαίος μισθός 157,5 €).

αβ.    Μαθητές Σχολών Μονίμων Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ) λαμβάνουν το 8% του Μ.Κ. 17 της Β΄ Κατηγορίας (μηνιαίος μισθός 118,8 €).

β.      Σωμάτων Ασφαλείας:

αα.    Δόκιμος Αστυφύλακας και αντίστοιχοι λαμβάνουν το 33% του Μ.Κ. 28 της Β΄ Κατηγορίας (μηνιαίος μισθός 325,05 €), κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους φοίτησης και το 35% του Μ.Κ. 28 της Β΄ Κατηγορίας (μηνιαίος μισθός 344,75 €), κατά τη διάρκεια του δεύτερου και τρίτου έτους φοίτησης.

ββ.    Δόκιμος Υπαστυνόμος και αντίστοιχοι λαμβάνουν το 54% του Μ.Κ. 35 της Α΄ Κατηγορίας (μηνιαίος μισθός 623,7 €), κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους φοίτησης, το 56% του Μ.Κ. 35 της Α΄ κατηγορίας (μηνιαίος μισθός 646,8 €), κατά τη διάρκεια του δεύτερου και τρίτου έτους φοίτησης και το 58% του Μ.Κ. 35 της Α΄ Κατηγορίας (μηνιαίος μισθός 669,9 €), κατά το τέταρτο έτος φοίτησης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της ανισότητας είναι το ακόλουθο, όχι το μόνο, όπου προδήλως η υπόψη διαφοροποίηση γίνεται ευκρινέστατη και μάλιστα σχολιάζεται μεταξύ των πρωτοετών σπουδαστών της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων και των συμμαθητών τους Δοκίμων Σημαιοφόρων του Λιμενικού Σώματος που αισθάνονται έντονα την πικρία και την αδικία, καθόσον ακολουθούν ακριβώς το ίδιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην ίδια σχολή (ΣΝΔ), αλλά αμείβονται υποδεέστερα. Δηλαδή, ο πρωτοετής δόκιμος του Πολεμικού Ναυτικού λαμβάνει μισθό 157,50 ευρώ ενώ ο πρωτοετής συμμαθητής του τού Λιμενικού Σώματος. λαμβάνει σχεδόν τετραπλάσιο μισθό 623,70 ευρώ και ο τεταρτοετής δόκιμος του Πολεμικού Ναυτικού λαμβάνει μισθό 157,50 ευρώ, ενώ ο τεταρτοετής συμμαθητής του τού Λιμενικού Σώματος λαμβάνει μισθό 669,90 ευρώ.

Από τα ανωτέρω  προκύπτει ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά στις απολαβές, με υστέρηση των Σπουδαστών των Σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων σε σχέση με τους σπουδαστές των Σωμάτων Ασφαλείας και πρέπει να επέλθει ένας σχετικός εξορθολογισμός καταβάλλοντας αρχικά μία προσπάθεια για την δικαιότερη μεταχείριση του προσωπικού των ΕΔ.

Στις 11.11.21 κατατέθηκε σχετική τροπολογία από το Κίνημα Αλλαγής, όπου κατατέθηκε σχετικός εξορθολογισμός των μηνιαίων αποδοχών των σπουδαστών, η οποία όμως δεν έγινε δεκτή.

Με πρόσφατη (25.7.22) επιστολή του το Συντονιστικό Συμβούλιο Συλλόγων Αποφοίτων ΑΣΣΥ (ΣΑΣΜΥ), θίγει εκ νέου το υπόψη ζήτημα.

Δεδομένου ότι, η πολιτεία οφείλει να ακολουθεί ενιαία πολιτική στην αμοιβή των στελεχών της.

Δεδομένου ότι, η αμοιβή των σπουδαστών των Στρατιωτικών Σχολών απαιτείται να αναχθεί στο επίπεδο των αντίστοιχων των ΣΑ.

 

Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

  1. Πως εξηγείτε την ισχύουσα διαφοροποίηση των απολαβών των σπουδαστών των Στρατιωτικών Σχολών σε αντιπαράθεση με τους σπουδαστές των Σχολών των ΣΑ;
  2. Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί ώστε να αρθεί η υπόψη αδικία απέναντι στους σπουδαστές των Στρατιωτικών Σχολών;
  3. Πως προτίθεστε να αποκαταστήσετε την υπόψη άνιση μεταχείριση των σπουδαστών των Στρατιωτικών Σχολών;

 

Για τον Τομέα Άμυνας

 

Αντιπτέραρχος (Ι) εα Θωμάς Χατζηαθανασίου

Γραμματέας Τομέα Άμυνας ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε δημόσια διαβούλευση οι νέοι Ποινικοί Κώδικες: ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης

Τέθηκε σε διαβούλευση το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τους νέους Ποινικούς Κώδικες, οι βασικοί άξονες του οποίου παρουσιάστηκαν όπως έγραψε το dikastiko.gr, από τον υπουργό Γιώργο Φλωρίδη την Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023. Το νομοσχέδιο με τίτλο: «Παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα

Capital: Στο νηολόγιο του LR θα ενταχθούν τα νεότευκτα πλοία LCO2

Η Capital Gas Ship Management ανακοίνωσε ότι τα πρώτα πλοία μεταφοράς LCO2 (υγρού διοξειδίου άνθρακα) μεσαίου μεγέθους, χαμηλής πίεσης (με δυνατότητα υποστήριξης διπλού καυσίμου αμμωνίας) που παρήγγειλε στο ναυπηγείο της Hyundai Mipo Dockyard θα νηολογηθούν από τον LR. Το έργο εντάσσεται στο πλαίσιο συνεργασίας ανάμεσα στην Capital, την

Πόθεν Έσχες 2023: Πότε ξεκινούν οι δηλώσεις – Οι «παγίδες» που πρέπει να προσέξουν οι υπόχρεοι

Εκδόθηκε η κοινή υπουργική απόφαση για την έναρξη λειτουργίας της νέας πλατφόρμας για την υποβολή από τους υπόχρεους των δηλώσεων πόθεν έσχες, από τις 16 Δεκεμβρίου 2023 και για διάστημα 90 ημερών, μέχρι δηλαδή τις 15 Μαρτίου 2024. «Ο υπόχρεος υποβάλλει

Το viral κόλπο για να βλέπεις αμέτρητα βίντεο στο TikTok χωρίς να αγγίζεις το smartphone σου

Για πολλούς από εμάς το TikTok αποτελεί την αγαπημένη μας πλατφόρμα στα social media. Όχι τόσο για να ανεβάζουμε περιεχόμενο, αλλά περισσότερο για να το καταναλώνουμε. Έχουμε περάσει άλλωστε αρκετές ώρες μπροστά από την οθόνη του κινητού μας, scrollάροντας με

Μετάβαση στο περιεχόμενο