Ανησυχία για την κλιματική κρίση: Το 37% των δασών της έχασε η Αττική από το 2016 – Τι είναι το «φαινόμενο της καμινάδας»

Οι αυξανόμενες θερμοκρασίες των καλοκαιρινών μηνών και οι συνθήκες ξηρασίας στην εποχή της κλιματικής αλλαγής κάνουν τα δάση πολύ πιο εύφλεκτα από ότι παλαιότερα σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες.

“Έχουμε περισσότερα, εντονότερα και πιο παρατεταμένα διαστήματα με υψηλές θερμοκρασίες ή και κύματα καύσωνα τα οποία συνεισφέρουν στο να ξεραθεί η νεκρή βλάστηση. Και έχουμε συνθήκες οι οποίες είναι εξαιρετικά ευνοϊκές για τη φωτιά αν κάπου ξεσπάσει να κινείται και με γρήγορη ταχύτητα αλλά να αναπτύσσει και μεγάλα θερμικά φορτία” τόνισε στο ΕΡΤNews ο πυρομετεωρολόγος και ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Θεόδωρος Γιάνναρος.

Από το 2016 μέχρι και σήμερα υπολογίζεται από τους ειδικούς ότι το 37% των δασικών εκτάσεων της Αττικής έχει πληγεί από πυρκαγιές. Παλαιότερα συνήθως η ένταση της φωτιάς έπεφτε τη νύχτα, δίνοντας την ευκαιρία στους πυροσβέστες να την περιορίσουν, ενώ τώρα η βραδινή θερμική ένταση αυξάνεται ή παραμένει στα ίδια επίπεδα με την ημέρα.

“Αυτό αποδίδεται στην κλιματική κρίση, η οποία δημιουργεί πλέον νύχτες με υψηλότερες θερμοκρασίες, νύχτες που είναι πιο ξηρές, με χαμηλότερη υγρασία με αποτέλεσμα κάτω από αυτές τις συνθήκες των υψηλότερων θερμοκρασιών των πιο ξηρών νυχτερινών συνθηκών, η φωτιά να μπορεί να συνεχίζει να καίει με ένταση” εξηγεί ο κ. Γιάνναρος.

Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι οι ημέρες ακραίου κινδύνου για εκδήλωση πυρκαγιάς αναμένεται να αυξηθούν κατά 35 με 50, όσον αφορά την Ανατολική Στερεά, την Αττική, την Ανατολική Πελοπόννησο, την κεντρική και νότια Κρήτη.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία το φετινό καλοκαίρι θα είναι το πιο θερμό στην Ελλάδα από τότε που ξεκίνησαν οι καταγραφές τη δεκαετία του 1960.

“Ζούμε ένα ακραίο καλοκαίρι. Ο Ιούνιος ήταν ο πιο θερμός που είχαμε καταγράψει ποτέ, ακολούθησε ο Ιούλιος με ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά ενώ και ο Αύγουστος έχει χαρακτηριστικά πολύ ζεστού μήνα. Είναι μεταξύ των 2-3 θερμών που έχουμε τις τελευταίες δεκαετίες στη χώρα μας” σημειώνει ο μετεωρολόγος και διευθυντής ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος.

Η φωτιά στην Βορειοανατολική Αττική εξαπλώθηκε λόγω του “φαινομένου της καμινάδας” σύμφωνα με τους επιστήμονες, κατά το οποίο οι φλόγες εγκλωβίζονται μέσα σε χαράδρες.

“Ποια είναι αυτά τα φαινόμενα. Μέσα σε χαράδρες που είναι φυτεμένες, όταν αρχίσει η φωτιά είναι πολύ δύσκολο να σβήσουν, γιατί δρουν ουσιαστικά σαν ένα τζάκι που ανεβάζει την φωτιά προς την κορυφή με πολύ μεγάλη ταχύτητα και πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Αυτό που θα πρέπει να κάνουμε στην περίοδο αποκατάστασης είναι να αυξήσουμε την ανθεκτικότητά μας” τονίζει ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.

ΠΗΓΗ

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εξηγήσεις για το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου

Εξηγήσεις ενώπιον του Συνηγόρου του Πολίτη για το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου τον Ιούνιο του 2023 δίνουν τα τελευταία εικοσιτετράωρα υψηλόβαθμοι αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος. Η διαδικασία ξεκίνησε τη Δευτέρα και αναμένεται να ολοκληρωθεί την 20ή Σεπτεμβρίου, με την εξέταση

7.647 διακομιδές ασθενών από νησιά σε 4,5 χρόνια!

ΑΠΟ ΓΕΝΝΕΣ και ατυχήματα μέχρι ασθένειες, θεραπείες, μεταφορές φαρμάκων και επείγοντα περιστατικά μεταξύ ζωής και θανάτου. Αν υπάρχει μία δράση του Λιμενικού Σώματος την οποία βιώνουν πιο έντονα οι νησιώτες είναι αυτή των διακομιδών των ασθενών και όσων χρήζουν άμεσης

«Θα πάρουμε τα πλοία μας», προειδοποιούν οι Τούρκοι

Πρόκειται για την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των Υπουργείων Οικονομικών και Ναυτιλίας, σύμφωνα με την οποία ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, Παναγιώτης Τακτικός και ο Αντιπρόεδρος Χρήστος Δαγιέλλης (που εξήγησε και ως νομικός όλες τις παραμέτρους), δήλωσαν χθες ότι δεν

Κρυφή μείωση συντάξεων έως 22% – Ποιοι θα δουν μικρότερα ποσά στους

Στον πάγο η αναμόρφωση της εισφοράς αλληλεγγύης (ΕΑΣ) – Η ακρίβεια εξανεμίζει τις μικρές αυξήσεις 2,5% για το 2025 Η Εφορία και οι κρατήσεις, μαζί με τη μεγάλη ακρίβεια, επιδεινώνουν τη δύσκολη οικονομική κατάσταση των συνταξιούχων, με τις συνολικές κρατήσεις στις συντάξεις να φτάνουν

Μετάβαση στο περιεχόμενο