Απειλή περιβαλλοντολογικής «βόμβας» συνιστά το τάνκερ ΜV SOUNION καθώς παραμένει εν πλω στην Ερυθρά θάλασσα, δίχως πλήρωμα και χτυπημένο από αντιαρματικό βλήμα.
Ο φόβος είναι ότι το καύσιμο που το κινεί δεν αποκλείεται να αρχίσει να διαχέεται στο νερό.
Πέραν αυτού όμως ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι το φορτίο του, οι 150.000 τόνοι αργού πετρελαίου, είναι ο μεγάλος κίνδυνος για την θαλάσσια περιοχή, πράγμα που αποτυπώνεται και σε ανάρτηση της Ευρωπαϊκής Επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΕΣ».
Το πλοίο, αφού εγκαταλείφθηκε από το πλήρωμά του, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε συλλέξει, παραμένει σχεδόν ακίνητο σε κοντινή απόσταση από εκείνη που δέχτηκε την επίθεση.
«Πρέπει να έχει ρίξει σίδερο» είναι η χαρακτηριστική φράση που χρησιμοποίησε στρατιωτική πηγή για να εξηγήσει ότι το πλοίο κατάφερε να φτάσει σ’ ένα σημείο που το πλήρωμα του πόντισε την άγκυρα. Η ίδια πηγή αναφέρει πως «η λέξη ακυβέρνητο είναι μια άλλη έννοια η οποία από τα στοιχεία που υπάρχουν δεν μπορεί να ισχύει με την αυτούσια σημασία της.»
Ήδη έχουν υλοποιηθεί ορισμένες κινήσεις αν χρειαστεί να περιοριστεί η θαλάσσια ρύπανση, ενώ κανείς δεν αποκλείει τις επόμενες ώρες, ύστερα από ανάλογη αυτοψία ειδικών, να γίνουν ενέργειες για μια επιχείρηση απομάκρυνσης του SOUNION, με τη βοήθεια ρυμουλκών προς ασφαλή λιμένα, με πιο πιθανό το Τζιμπουτί.
Λόγω της εγγύτητας με τις ακτές της Υεμένης, πρώτον θεωρείται απίθανο να προσεγγίσει άλλο τάνκερ ώστε να γίνει μετάγγιση του φορτίου. Και δεύτερον για να στηθεί η επιχείρηση απομάκρυνσης πιθανόν να χρειαστούν επιπλέον πολεμικές μονάδες που θα στήσουν πλέγμα ασφαλείας για τα ρυμουλκά αλλά και για το ελληνόκτητο τάνκερ.
Εξουδετέρωση με όπλα εγγύς προστασίας
Η γαλλική φρεγάτα, πλοίο της ευρωπαϊκής επιχείρησης “ΑΣΠΙΔΕΣ”, μόλις πήρε εντολή από το στρατηγείο της Λάρισας έσπευσε κοντά στο τάνκερ, ύστερα κι από αίτημα της ναυτιλιακής εταιρείας και του καπετάνιου του SOUNION για προστασία.
Οι αισθητήρες της πολεμικής μονάδας εντόπισαν την απειλή!
Την τηλεκατευθυνόμενη, κατ’ ουσίαν, ξύλινη βάρκα που ήταν παγιδευμένη με εκρηκτικά.
Τέτοια είναι τα αυτοσχέδια «USV» (σ.σ. Μη Επανδρωμένο Σκάφος Επιφανείας) των ανταρτών Χούθι, οι οποίοι «παντρεύουν» όπως δείχνουν στο πεδίο, τις παραδοσιακές ξύλινες βάρκες των ψαράδων με τη σύγχρονη τεχνολογία της κατεύθυνσης από κάποια ακτή.
Το σύγχρονο «πυρπολικό», όπως αποτυπώνεται στις εικόνες στοχοποίησης από το σύστημα του πυροβόλου των 20mm, αρχικά ήταν περίπου στα 600 μέτρα (0,34 ναυτικά μίλια) από το SOUNION και τη ναυτική μονάδα προστασίας και κατά την καταστροφή του από τα πυρά είχε φτάσει στα 500 μέτρα (0,29 ναυτικά μίλια).
Είναι χαρακτηριστικές οι φωτογραφίες που έχουν σταλεί στο κέντρο επιχειρήσεων από την γαλλική φρεγάτα.
Απαθανατίζουν καρέ- καρέ την καταστροφή του παγιδευμένου Μη Επανδρωμένου Μέσου. Με παρόμοιο τρόπο οι Χούθι έχουν καταφέρει πλήγματα και σε άλλα τάνκερ που διέρχονται από το πιο στενό σημείο, το λεγόμενο και πύλη των δακρύων.
Από το ΨΑΡΑ στο ΣΠΕΤΣΑΙ
Το πλήρωμα, το οποίο είχε εγκαταλείψει το SOUNION, διασώθηκε από την φρεγάτα και όλοι έχουν μεταφερθεί στο Τζιμπουτί, εκεί που έδεσε τα ξημερώματα και η ελληνική φρεγάτα ΨΑΡΑ η οποία ύστερα από έναν πλου περίπου επτά ημερών και συνοδείες εμπορικών πλοίων στον κόλπο του Άντεν, το πρωί της Πέμπτης έδεσε για ολιγοήμερη ανάπαυλα και εξυπηρέτηση στο ασφαλές λιμάνι.
Την ίδια στιγμή, περίπου 3000 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της Ερυθράς θάλασσας, στο ναύσταθμο Σαλαμίνας δεν έχει σταματήσει ο αγώνας δρόμου για το πλήρωμα της φρεγάτας ΣΠΕΤΣΑΙ και το προσωπικό του ναυστάθμου ώστε η επόμενη ΜΕΚΟ να είναι έτοιμη στα μέσα Σεπτεμβρίου.
Όλα ως σήμερα δείχνουν ότι οι εργασίες προχωρούν με κανονικούς ρυθμούς και δίχως να έχουν υπάρξει πολλά και δυσεπίλυτα προβλήματα. Και στα τέλη του μήνα οι δοκιμές των συστημάτων ενώ πλω καθώς και η εκπαίδευση για το πλήρωμα της φρεγάτας θα ξεκινήσει.