Ανησυχία στην Τουρκία για το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας

Το 2021 υπήρξε αναμφισβήτητα μια καλή χρονιά όσον αφορά στις στρατιωτικές δαπάνες των εταίρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την ετήσια έκθεση CARD (Coordinated Annual Review on Defence), η οποία παραδόθηκε στους υπουργούς Άμυνας των «27».

Σύμφωνα με την έκθεση, τα κεφάλαια που διατέθηκαν πέρυσι – πριν το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία – για τις ένοπλες δυνάμεις έφτασαν στα 214 δισ. ευρώ, κάτι που μεταφράζεται σε αύξηση κατά 6% σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο έτος. Μάλιστα, προβλέπεται ότι μέχρι το 2025, το παραπάνω ποσό θα αυξηθεί περαιτέρω κατά 70 δισ. ή κατά περίπου 33%.

Όμως δεν είναι μόνο ο πόλεμος στην Ουκρανία που ανάγκασε αρκετές χώρες να «επενδύσουν» στην άμυνα τους. Σημαντικό ρόλο φαίνεται να παίζει και το ποιος είναι ο γείτονάς σου.

Η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες που αύξησαν στα 8,4 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021 τις στρατιωτικές δαπάνες από 5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019, όπως αναδεικνύεται από την έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI) το 2022.

Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ενόχληση στην Τουρκία. Ένα πρόγραμμα που όπως υπογραμμίζουν ανώτατες πηγές του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, θα έπρεπε να γίνουν ακόμα και αν δεν υπήρχε η Τουρκία, λόγω παλαιότητας των υφιστάμενων συστημάτων που διαθέτει η χώρα. Ωστόσο είναι σαφές ότι η «πολεμική» της Άγκυρας επιτάχυνε καταστάσεις.

Το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Αθήνας η Άγκυρα επιχειρεί να το εντάξει στο γενικότερο αφήγημα της περί ελληνικής απειλής με τη γραμμή να δίνουν σταθερά τόσο ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, όσο και ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το Anadolu δημοσίευσε ανάλυση για τις ελληνικές αμυντικές δαπάνες. Με τίτλο: «Κόστος και δικαιούχοι» και υπότιτλο «Είναι δύσκολο να πει κανείς πόσο μεγάλο μέρος των ελληνικών αμυντικών δαπανών βασίζεται στην πραγματική ζήτηση, αλλά κυρίως καθοδηγείται από υποκινητές της προσφοράς από το εσωτερικό της ελληνικής γραφειοκρατίας που συνδέεται με διεθνείς αμυντικές εταιρείες».

Το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας με… αριθμούς Τουρκίας
Σύμφωνα με το εν λόγω άρθρο, λοιπόν, οι στρατιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα αυξήθηκαν στα 8,4 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021 από 5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019, όπως αναδεικνύεται από την έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI) το 2022.

«Για να έχουμε καλύτερη κατανόηση, θα πρέπει να ξέρουμε τι, αλλά και από πού προμηθεύεται η Ελλάδα στρατιωτικό εξοπλισμό και όπλα. Η Ελλάδα προμηθεύεται ένα ευρύ φάσμα πολύπλοκων αμυντικών συστημάτων προκειμένου να εκσυγχρονίσει τις ένοπλες δυνάμεις της και να ενισχύσει το στρατιωτικό δυναμικό της σύμφωνα με τις αναμενόμενες απειλές», σημειώνει ο Τούρκος αρθρογράφος, κάνοντας σαφή νύξη τόσο στην συνεργασία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ όσο και στη ρητορική περί επιθετικότητας στο Αιγαίο.

«Η ασφάλεια είναι σαν την ομορφιά, είναι σχετική και διαφέρει για κάθε χώρα. Οι ανησυχίες για την ασφάλεια των ΗΠΑ και του Νίγηρα δεν είναι ίδιες, επομένως οι ανησυχίες για την ασφάλεια της Ελλάδας δεν είναι ίδιες με αυτές της Τουρκίας. Από αυτή την άποψη, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποιος ορίζει τις ανησυχίες για την ασφάλεια της Ελλάδας. Οι αρχές, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής κυβέρνησης και της Βουλής καθορίζουν την πραγματική απειλή και τις ανάγκες ή μήπως χειραγωγούνται οι φορείς αυτοί;», σημειώνει στο σημείο αυτό ο Τούρκος πρώην συνταγματάρχης.

Τουρκία: Η Γαλλία ο μεγαλύτερος ωφελημένος των ελληνικών αμυντικών δαπανών
Ηνωμένες Πολιτείες, Γερμανία και Ισραήλ τίθενται, επίσης, στο στόχαστρο του Anadolu για την αμυντική συνεργασία τους με την Ελλάδα. Η πραγματική «οργή», όμως, φαίνεται να αφορά την περίπτωση της Γαλλίας, με τον αρθρογράφο να δημιουργεί… σενάρια συνωμοσίας.

«Είναι σαφές ότι η Γαλλία είναι ο μεγαλύτερος ωφελημένος των ελληνικών αμυντικών δαπανών, ακολουθούμενη από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και το Ισραήλ. Είναι λοιπόν κατανοητό γιατί οι γαλλικές αρχές κάνουν συχνές δηλώσεις που προκαλούν αίσθημα ανασφάλειας στην Ελλάδα», τονίζει ο Τούρκος απόστρατος και καταλήγει:

«Αν όλα αυτά τα συστήματα είναι μόνο για τη δημιουργία ενός οπλοστασίου σε στυλ μπαρόκ, τότε είναι σπατάλη φόρων που εισπράττονται από τους φορολογούμενους. Σε αυτό, λαμβάνοντας υπόψη το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, τη δημογραφία και τη σημερινή βιομηχανία, οι προαναφερόμενες αμυντικές δαπάνες δεν είναι βιώσιμες ούτε για την Ελλάδα».

Ανησυχία στην Τουρκία για το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα τουρκική προκλήση: Αλιευτικά ψάρευαν στα ελληνικά χωρικά ύδατα, συνοδεία ακταιωρού! – Τον… χαβά του ο Τσαβούσογλου

Τουρκικών προκλήσεων συνέχεια. Δεν περνά ούτε μια μέρα, που η Τουρκία, δεν θα προκαλέσει είτε από αέρα, είτε από θάλασσα, είτε διπλωματικά. Η Άγκυρα, με συνεχείς προκλητικές ενέργειες, θέλει να ρίξει λάδι στην φωτιά Αυτή τη φορά δύο τουρκικά αλιευτικά βγήκαν για ψάρεμα βόρεια της

La Repubblica: Νέα ένταση στις σχέσεις Ιταλίας – Γαλλίας λόγω μεταναστευτικού

Το μεταναστευτικό προκαλεί νέα ένταση ανάμεσα στην Ιταλία και στη Γαλλία, όπως μεταδίδει η ιταλική εφημερίδα La Repubblica. Η συγκεκριμένη διαφορά αφορά τα πλοία των ΜΚΟ και το αν πρέπει να κατευθύνονται, κυρίως, προς ιταλικά λιμάνια. Σύμφωνα με τη La

Βρετανία, Ιαπωνία και Ιταλία συνεργάζονται για την κατασκευή μαχητικού νέας γενιάς ως το 2035

Η Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιταλία θα αναπτύξουν από κοινό ένα μαχητικό αεροσκάφος νέας γενιάς έως το 2035, σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν οι ηγέτες των τριών χωρών σε κοινή δήλωση. Η συμφωνία ουσιαστικά συνδυάζει το βρετανo-ιταλικό σχέδιο του μαχητικού νέας

ΕΛ.ΑΣ: Συνελήφθη αστυνομικός για κατοχή ναρκωτικών

Συνελήφθη το βράδυ της Τρίτης 6 Δεκεμβρίου για παράβαση της νομοθεσίας περί εξαρτησιογόνων ουσιών ένας αστυνομικός που υπηρετεί σε υπηρεσία της Θεσσαλία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βορείου Ελλάδος, σε έλεγχο που διενεργήθηκε από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών