«Ανοίγει» το καλάθι της ΔΕΘ

Πυρετώδεις προετοιμασίες για τα «αποκαλυπτήρια» των μέτρων στήριξης που θα ανακουφίσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις – Καταλύτης η πορεία των κρατικών εσόδων

«Πακέτο ΔΕΘ» δύο φάσεων προετοιμάζει το κυβερνητικό επιτελείο και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο επίκεντρο βρίσκεται η τόνωση των εισοδημάτων – εν μέσω ακρίβειας – και η στήριξη των ευάλωτων ομάδων. Η κυβέρνηση προτίθεται να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια και ο όποιος δημοσιονομικός χώρος δημιουργείται να επιστραφεί στην κοινωνία μετά τις θετικές εξελίξεις από την ανάπτυξη, τον τουρισμό και τις επενδύσεις.

Αυτό σημαίνει ότι πόροι ύψους ενδεχομένως από 3-5 δισ. ευρώ μπαίνουν στη φαρέτρα του Μεγάρου Μαξίμου σε πρώτη φάση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας με ενίσχυση της επιδοματικής πολιτικής και σε δεύτερη φάση με μόνιμες παρεμβάσεις από το 2023, με μειώσεις φόρων και τόνωση των εισοδημάτων.

Παρεμβάσεις ετοιμάζονται και για την παροχή φθηνής στέγης σε νέα ζευγάρια, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται και η περαιτέρω μείωση των φόρων για επιχειρήσεις καθώς και η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Οι τελικές αποφάσεις πρόκειται να ληφθούν αρχές Σεπτεμβρίου όταν και θα υπάρχουν τα τελικά στοιχεία από τα έσοδα, τις εισπράξεις της τουριστικής σεζόν και την πορεία του ΑΕΠ.

Ρόλο στις αποφάσεις θα παίξει και η τήρηση του δημοσιονομικού στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 2% του ΑΕΠ φέτος και 1% το 2023, αλλά και η ενεργειακή κρίση, η οποία υπολογίζεται πως θα κοστίσει στον κρατικό προϋπολογισμό μεταξύ 1,5 και 2 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2022 (κυρίως για την απορρόφηση των επιβαρύνσεων στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος).

Μεταξύ των μέτρων που βρίσκονται υπό επεξεργασία είναι η καταβολή επιταγής ακρίβειας, το αυξημένο επίδομα θέρμανσης και επιδοτήσεις σε καύσιμα (fuel pass) και ρεύμα. Στο σκέλος των μόνιμων παρεμβάσεων είναι η επέκταση της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης στο Δημόσιο και τις συντάξεις, η αύξηση στις συντάξεις σε όσους συνταξιούχους δεν έχουν προσωπική διαφορά, τα αναδρομικά σε επικουρικές συντάξεις και δώρα που περικόπηκαν το 2012. Αναλόγως των δημοσιονομικών περιθωρίων για το 2023, εξετάζεται η μείωση συντελεστή φορολογίας για τις επιχειρήσεις από το 22% στο 20%, αλλά και η μείωση ή ακόμα και η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έρευνα: Mόνο το 13% των Ελλήνων γνωρίζει την παγκόσμια πρωτιά της ελληνικής ναυτιλίας, οι νέοι την αγνοούν εντελώς

Τεράστιο έλλειμα ενημέρωσης για τη μεγαλύτερη ναυτιλία του κόσμου, την ελληνόκτητη, έχει η ελληνική κοινωνία. Αυτό τουλάχιστον συμπεραίνεται από έρευνα που διεξήγαγε η Focus Bari, με θέμα: «Οι αντιλήψεις των Ελλήνων και οι προκλήσεις στη Ναυτιλία» σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.005

Κίτρινη κάρτα στην Ελλάδα για τις ώρες εργασίας

Οι πιο σκληρά εργαζόμενοι στην Ευρώπη είναι οι Έλληνες, πριν ακόμα θεσμοθετηθεί η εξαήμερη εργασία στις επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας και σε εκείνες που εφαρμόζουν σύστημα με εναλλασσόμενες βάρδιες. Τα στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα κατ’ αποκλειστικότητα η «Ν», κάνουν λόγο για ώρες εργασίας

von der Leyen: Επανεξελέγη Πρόεδρος της Ε. Επιτροπής για 2η φορά

Με 401 ψήφους υπέρ της, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επανεξέλεξε πριν λίγο την κα Ursula von der Leyen για δεύτερη θητεία ως Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Για ακόμη μια πενταετία η κα. von der Leyen θα βρίσκεται στο τιμόνι του κύριου

Κριμαία: Ουκρανικά ναυτικά drones έπληξαν τη βάση της ρωσικής Ακτοφυλακής (βίντεο)

Ουκρανικά ναυτικά drones επιτέθηκαν σε βάση της ρωσικής Ακτοφυλακής στην Κριμαία, προκαλώντας σημαντικές ζημιές στις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε με στόχο το κέντρο διοίκησης, μια αποθήκη πυρομαχικών και εξοπλισμού, έναν υποσταθμό ισχύος, τεχνικές εγκαταστάσεις και θέσεις πυροβολικού.

Μετάβαση στο περιεχόμενο