«Ανοίγει» το καλάθι της ΔΕΘ

Πυρετώδεις προετοιμασίες για τα «αποκαλυπτήρια» των μέτρων στήριξης που θα ανακουφίσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις – Καταλύτης η πορεία των κρατικών εσόδων

«Πακέτο ΔΕΘ» δύο φάσεων προετοιμάζει το κυβερνητικό επιτελείο και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο επίκεντρο βρίσκεται η τόνωση των εισοδημάτων – εν μέσω ακρίβειας – και η στήριξη των ευάλωτων ομάδων. Η κυβέρνηση προτίθεται να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια και ο όποιος δημοσιονομικός χώρος δημιουργείται να επιστραφεί στην κοινωνία μετά τις θετικές εξελίξεις από την ανάπτυξη, τον τουρισμό και τις επενδύσεις.

Αυτό σημαίνει ότι πόροι ύψους ενδεχομένως από 3-5 δισ. ευρώ μπαίνουν στη φαρέτρα του Μεγάρου Μαξίμου σε πρώτη φάση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας με ενίσχυση της επιδοματικής πολιτικής και σε δεύτερη φάση με μόνιμες παρεμβάσεις από το 2023, με μειώσεις φόρων και τόνωση των εισοδημάτων.

Παρεμβάσεις ετοιμάζονται και για την παροχή φθηνής στέγης σε νέα ζευγάρια, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται και η περαιτέρω μείωση των φόρων για επιχειρήσεις καθώς και η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Οι τελικές αποφάσεις πρόκειται να ληφθούν αρχές Σεπτεμβρίου όταν και θα υπάρχουν τα τελικά στοιχεία από τα έσοδα, τις εισπράξεις της τουριστικής σεζόν και την πορεία του ΑΕΠ.

Ρόλο στις αποφάσεις θα παίξει και η τήρηση του δημοσιονομικού στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 2% του ΑΕΠ φέτος και 1% το 2023, αλλά και η ενεργειακή κρίση, η οποία υπολογίζεται πως θα κοστίσει στον κρατικό προϋπολογισμό μεταξύ 1,5 και 2 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2022 (κυρίως για την απορρόφηση των επιβαρύνσεων στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος).

Μεταξύ των μέτρων που βρίσκονται υπό επεξεργασία είναι η καταβολή επιταγής ακρίβειας, το αυξημένο επίδομα θέρμανσης και επιδοτήσεις σε καύσιμα (fuel pass) και ρεύμα. Στο σκέλος των μόνιμων παρεμβάσεων είναι η επέκταση της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης στο Δημόσιο και τις συντάξεις, η αύξηση στις συντάξεις σε όσους συνταξιούχους δεν έχουν προσωπική διαφορά, τα αναδρομικά σε επικουρικές συντάξεις και δώρα που περικόπηκαν το 2012. Αναλόγως των δημοσιονομικών περιθωρίων για το 2023, εξετάζεται η μείωση συντελεστή φορολογίας για τις επιχειρήσεις από το 22% στο 20%, αλλά και η μείωση ή ακόμα και η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λιμάνι Ηρακλείου: Ο Λ. Σιγάλας μιλά για τις προτεραιότητες του Ομίλου Grimaldi!

Ο διευθύνων σύμβουλος της Minoan Lines τόνισε ότι στόχος του ομίλου είναι να αξιοποιηθεί η κομβική θέση του λιμανιού και να ενισχυθεί τόσο η οικονομία της πόλης όσο και η Κρήτη συνολικά Από την ανάπτυξη των υφιστάμενων υποδομών των λιμανιών Ηρακλείου και

Κατσαφάδος: Όλοι μας νιώθουμε περήφανοι που ενισχύεται η πιο μάχιμη μονάδα της Ελληνικής Αστυνομίας

Ανάρτηση του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Πριν λίγες μέρες, μαζί με τον Υπουργό @joikonomou , παρακολουθήσαμε την Τελετή Αποφοίτησης του Σχολείου Βασικής Εκπαίδευσης της ΕΚΑΜ. Η δύναμη της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας, αυξήθηκε με 22 νέους αστυνομικούς που ολοκλήρωσαν το 24ο Σχολείο

Μεγάλη αύξηση στον κατάπλου ιστιοφόρων στην Χάλκη

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Λιμεναρχείου Χάλκης από το 2019 έως και τον Αύγουστο του 2023, χωρίς να προσμετράται ο αριθμός των επισκεπτών με τα ιστιοφόρα, γιοτ και φουσκωτά, το νησί της Χάλκης είχε αύξηση 427% μέσω της Ακτοπλοΐας.

Πέντε κατηγορούμενοι για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας στη Βρετανία

Πέντε άτομα στη Βρετανία κατηγορούνται για συνωμοσία με σκοπό την κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας. Σύμφωνα με το BBC, οι Ορλίν Ρούσεφ, Μπίζερ Ντζαμπάζοφ, Κατρίν Ιβάνοβα, Ιβάν Στογιάνοφ και Βάνια Γκαμπέροβα. Οι πέντε κατηγορούμενοι ζουν επί χρόνια στο Ηνωμένο Βασίλειο Οι συγκεκριμένοι

Μετάβαση στο περιεχόμενο