Αντιμέτωπος με το ψηφιακό έγκλημα ο κλάδος της ναυτιλίας

Θεωρείται απαραίτητη η ποσοτικοποίηση των κινδύνων κυβερνοασφάλειας, ώστε να λαμβάνονται υπόψη ως πιθανή ζημία

Οι κίνδυνοι κυβερνοασφάλειας αποτελούν, πλέον, μία από τις σημαντικότερες κατηγορίες επιχειρησιακών κινδύνων για τον κλάδο της ναυτιλίας, καθώς και ένα συχνό θέμα συζήτησης στην ατζέντα των διοικητικών συμβουλίων. Με τη ραγδαία ψηφιοποίηση των υπηρεσιών – συμπεριλαμβανομένων των λειτουργιών των πλοίων, την αύξηση των κυβερνοεπιθέσεων παγκοσμίως και των πολυδιάστατων επιπτώσεων που αυτές επιφέρουν, είναι σαφές ότι τα ζητήματα ψηφιακής ασφάλειας εξελίσσονται σε προτεραιότητα για τα στελέχη του κλάδου.

Στο πλαίσιο αυτό, η συνεργασία της Διοίκησης με τον υπεύθυνο ασφαλείας κρίνεται απαραίτητη για την αποτελεσματική προστασία τόσο των IT, όσο και των OT συστημάτων, αλλά και την εφαρμογή κατάλληλων δικλείδων ασφαλείας για τις υπηρεσίες που λαμβάνουν από τρίτους.

Παράλληλα, είναι απαραίτητη η ποσοτικοποίηση των κινδύνων κυβερνοασφάλειας, ώστε αφενός να λαμβάνονται υπόψη ως πιθανή ζημία. Επιπλέον, αυτή η ποσοτικοποίηση είναι απαραίτητη προκειμένου να υπάρχει καλύτερη κατανόηση από πλευράς των ΔΣ το κατά πόσο και με ποιους τρόπους συγκεκριμένες επενδύσεις στον τομέα της κυβερνοασφάλειας είναι ικανές να μειώσουν τις οικονομικές αυτές επιπτώσεις.

Οι παραπάνω διαπιστώσεις έγιναν κατά τη διάρκεια της ετήσιας εκδήλωσης της PwC Ελλάδας “The Annual PwC Update for Shipping Industry Finance Professionals”. Όπως τονίστηκε, στο σημερινό περιβάλλον η εκπαίδευση του συνόλου του προσωπικού μιας επιχείρησης, από το διοικητικό συμβούλιο μέχρι τα πληρώματα των πλοίων, γύρω από τα ζητήματα κυβερνοασφάλειας είναι εξαιρετικά σημαντική.

“Είναι σημαντικό να εξασφαλίζεται η έγκαιρη αναγνώριση και βέλτιστη διαχείριση των περιστατικών ασφαλείας, αλλά και να μειώνεται ο κίνδυνος που επιφέρει ο ανθρώπινος παράγοντας στην εκδήλωση και πραγματοποίηση μιας απειλής”, επεσήμαναν οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση.

 

Ψηλά στην ατζέντα

Με τους κινδύνους κυβερνοασφάλειας να αποτελούν, πλέον, έναν από τους σημαντικότερους επιχειρησιακούς κινδύνους, καθίσταται σαφές ότι η διαχείριση των ζητημάτων αυτών χρειάζεται να ανέβει ψηλά στην ατζέντα των στελεχών των ναυτιλιακών εταιρειών και τους υπευθύνους για τη διαχείριση των βασικών τους λειτουργιών.

Στο πλαίσιο αυτό, επισημάνθηκαν από την ομάδα Technology και Cybersecurity της PwC οι απαραίτητες ενέργειες και επενδύσεις στις οποίες θα πρέπει οι επιχειρήσεις να προβούν για την προστασία των λειτουργιών τους, παράλληλα με την ανάγκη κατανόησης του υψηλού βαθμού κινδύνου και του επιπέδου ασφαλείας της εταιρείας.

Οι προκλήσεις

Εκτός από την κυβερνοασφάλεια, ο πληθωρισμός, η αύξηση των επιτοκίων και η παρακολούθηση των επιβεβλημένων κυρώσεων σε φορτία και επιχειρήσεις που συνδέονται με τη Ρωσία, είναι μερικές από τις υπόλοιπες προκλήσεις που απασχολούν τον κλάδο της κυβερνοασφάλειας.

Ένα άλλο μείζον θέμα για τον κλάδο της ναυτιλίας σχετίζεται με τις αλλαγές στο τοπίο της φορολόγησης. Οι τροποποιήσεις της φορολογικής νομοθεσίας, που επηρεάζουν τη ναυτιλιακή κοινότητα, σχετίζονται με την πολιτική συμφωνία για θέσπιση ελάχιστης πραγματικής φορολόγησης των μεγάλων πολυεθνικών ομίλων, καθώς και στην ανάγκη προσαρμογής των υφιστάμενων φορολογικών πλαισίων στις ανάγκες της σύγχρονης, ψηφιοποιημένης οικονομίας.

Φωτογραφία από EvrenKalinbacak via vista.create

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος στον Μητροπολίτη Μεσσηνίας

Εθιμοτυπική επίσκεψη στον Σεβ. Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο, πραγματοποίησαν σήμερα Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023, ο Υποστράτηγος του Π.Σ. Νικόλαος Ρουμελιώτης, Συντονιστής Επιχειρήσεων Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Νήσων, καθώς και ο Αρχιπύραρχος Δημήτριος Γεωργανάς, Διοικητής της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Πελοποννήσου, συνοδευόμενοι

Πρώτη 3ετής κρουαζιέρα στον κόσμο, έχοντας και 8 ελληνικούς προορισμούς | υπηρεσίες για εργαζόμενους εξ αποστάσεως

Την πρώτη τριετή κρουαζιέρα στον κόσμο, η οποία θα περιλαμβάνει 135 διαφορετικές χώρες από όλες τις ηπείρους και θα έχει ετήσιο κόστος 45.000 δολαρίων Αυστραλίας, ανακοίνωσε η εταιρία Life at Sea Cruises. Η mega-κρουαζιέρα, η οποία θα αναχωρήσει από την

H Celestyal χαράζει νέα πορεία με την προσθήκη του κρουαζιερόπλοιου Celestyal Journey που ξεκινάει το πρώτο του “΄ταξίδι” το Σεπτέμβριο

Στα χαρακτηριστικά του περιλαμβάνονται 24% καμπίνες με μπαλκόνι, επτά χώροι εστίασης, οκτώ μπαρ και σαλόνια, πολλά ανοιχτά καταστρώματα και χώροι ευεξίας. Η Celestyal, η βραβευμένη και αναγνωρισμένη ως η νούμερο ένα επιλογή κρουαζιέρας στα ελληνικά νησιά και την Ανατολική Μεσόγειο, ανακοινώνει

Blue Horizons: Πρόσω ολοταχώς η νέα γενιά για την ναυτιλία και τα επαγγέλματα της θάλασσας

Εντυπωσιακή συμμετοχή των νέων και κυρίως διάθεση για άμεση αλληλεπίδραση με εκπροσώπους της ναυτιλίας κατέγραψε η έναρξη του θεσμού “Blue Horizons: η ναυτιλία για τη νέα γενιά” (17-19 Μαρτίου 2023), μιας νέας πρωτοβουλίας του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος, της Ελληνικής Ένωσης Προστασίας Περιβάλλοντος

Μετάβαση στο περιεχόμενο