Συζητήθηκε στο Πρωτοδικείο Αθηνών το σχέδιο εξυγίανσης των Ναυπηγείων της Ελευσίνας

Ομαλά εξελίχθηκε η διαδικασία στο Πρωτοδικείο Αθηνών όπου κατατέθηκαν οι φάκελοι με τα στοιχεία της συμφωνίας για την εξυγίανση των Ναυπηγείων της Ελευσίνας.

Η απόφαση αναμένεται σε 2-3 μήνες.  Εκπροσωπήθηκαν τασσόμενοι υπέρ της εξυγίανσης, το Δημόσιο η ΟΝΕΧ, οι τράπεζες, 100άδες εργαζόμενοι με φυσική παρουσία, και με επιστολή της η αμερικανική Κρατική Επενδυτική Τράπεζα-DFC που έχει δεσμευθεί για τη συμμετοχή της στην εξυγίανση με 102 εκατ. δολάρια και θα εμπλακεί στο σχέδιο ως οικονομικός πιστωτής.

Το θέμα των ναυπηγείων βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα των θεμάτων που προωθούν οι ΗΠΑ στο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας με την Ελλάδα.  Μάλιστα θα συζητηθούν οι επόμενες κινήσεις στην προσπάθεια περαιτέρω ανάπτυξης της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας στις συναντήσεις που θα έχει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια της αναμενόμενης επίσκεψής του στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα.

Τα ναυπηγεία της Ελευσίνας σύμφωνα με αμερικανικές πηγές θα γίνουν hub των ελληνο-αμερικανικών σχέσεων για τη ναυτιλία, την ενεργειακή μετάβαση, την ασφάλεια της περιοχής και τον μετασχηματισμό της ευρύτερης περιοχής που έχει τεράστια γεωπολιτική σημασία.

Βάσει του σχεδιασμού που έχει κάνει το σχήμα ΟΝΕΧ-Fincantieri από την 1/1/2024 τα ναυπηγεία θα μπορούν να επισκευάζουν ταυτόχρονα 10 – 12 πλοία ενώ με βάση το αναπτυξιακό σχέδιο το 2024 που θα έχουν ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό τα έργα αναβάθμισης των Ναυπηγείων ώστε να έχουν τη δυνατότητα εξυπηρετούν 200 πλοία ετησίως.

Στόχος είναι τα ναυπηγεία να μπορούν να κατασκευάζουν κάθε είδους πλοίο, οτιδήποτε πλωτό καθώς και «ενεργειακά» πλοία.  Όσο για τη ναυπήγηση πλοίων με ηλεκτροκίνηση θα πρέπει πρώτα να διαμορφωθεί το θεσμικό πλαίσιο από την κυβέρνηση και να κατασκευαστούν οι κατάλληλες υποδομές στα νησιά ώστε να μπορούν να σηκώσουν την ηλεκτροφόρτιση ενός πλοίου.

Τα Ναυπηγεία της Ελευσίνας αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της στρατηγικής της Fincantieri στην περίπτωση που ανατεθεί στον Όμιλο, ως κύριος ανάδοχος, το πρόγραμμα των κορβετών του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. Βελτίωση του τρόπου επιλογής τόπου προτίμησης των στελεχών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Μετά από παρεμβάσεις της Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. αναφορικά με τις απαραίτητες τροποποιήσεις στο θεσμικό πλαίσιο των μεταθέσεων του προσωπικού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. σας ενημερώνουμε ότι στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, συμπεριλαμβάνεται τροποποίηση του άρθρου 28 του ν. 4504/2017, η οποία βελτιώνει τον

Συγχαρητήριο μήνυμα Αρχηγού Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου

Εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια για την άψογη παρουσία των πεζοπόρων και μηχανοκίνητων τμημάτων που συμμετείχαν στη στρατιωτική παρέλαση για τον εορτασμό της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου, τιμώντας την 202η επέτειο από την έναρξη της Ελληνικής Παλιγγενεσίας. Με το

Προεδρική φρουρά: Εύζωνας λιποθύμησε στην σκοπιά (εικόνα)

Προσωρινή αναστάτωση επικράτησε με Εύζωνα της Προεδρικής Φρουράς, ο οποίος λιποθύμησε εν ώρα υπηρεσίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, ο Εύζωνας αισθάνθηκε αδιαθεσία και χτύπησε το όπλο του, σε ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά. Άμεσα ο αξιωματικός υπηρεσίας έσπευσε κοντά του

Οι επιστήμονες προειδοποιούν για αύξηση θανατηφόρων λοιμώξεων από τη θάλασσα λόγω υπερθέρμανσης

Η συνεχής θέρμανση του κλίματος θα μπορούσε να αυξήσει τις θανατηφόρες λοιμώξεις από τη θάλασσα! Τα βακτήρια Vibrio vulnificus αναπτύσσονται σε ζεστά ρηχά παράκτια νερά στη θάλασσα και μπορούν να μολύνουν έναν άνθρωπο μετά από ένα κόψιμο ή ένα τσίμπημα

Μετάβαση στο περιεχόμενο