Απαισιόδοξοι και οργισμένοι – Λαός των άκρων οι Έλληνες

Τα αποκαλυπτικά στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου για τη χώρα μας – Ποιους δεν εμπιστευόμαστε, τι φοβόμαστε, γιατί αγωνιούμε

Αποκαλυπτικά ήταν τα ευρήματα του Τακτικού Ευρωβαρόμετρου (άνοιξη 2024) όσον αφορά τους Έλληνες, καθώς μέσα από τις απαντήσεις τους εμφανίζονται ως ένας λαός των άκρων, με συναισθήματα που αποπνέουν απαισιοδοξία και οργή, κυρίως για τη δύσκολη κατάσταση που βιώνουν στο τερέν της ακρίβειας και της οικονομίας.

Ενδεικτικό της μεγάλης απογοήτευσής τους είναι το γεγονός πως σε ποσοστό 82% απαντούν ότι κρίνουν την κατάσταση στην εθνική οικονομία ως «εντελώς κακή», τη στιγμή που στην ίδια ερώτηση οι πολίτες της Ε.Ε. έχουν απαντήσει ανάλογα σε ποσοστό 58%.

Απαισιόδοξοι είναι, όμως, οι Έλληνες και για το προσεχές μέλλον. Σε ερώτηση αναφορικά με τις προσδοκίες τους από την οικονομική κατάσταση στη χώρα για τους επόμενος 12 μήνες, σε ποσοστό 44% απαντούν πως πιστεύουν πως θα είναι χειρότερη, 38% δηλώνουν ότι θα είναι «το ίδιο» και ένα 17% μόνο ελπίζει ότι θα είναι καλύτερη. 

Η δυσαρέσκεια των Ελλήνων για το «τέρας» της ακρίβειας αποτυπώνεται και στην ερώτηση για το ποια θεωρούν ότι είναι τα σημαντικότερα θέματα που αντιμετωπίζει η χώρα τους τη δεδομένη στιγμή, με τους ερωτώμενους να προκρίνουν σε ποσοστό 52% «την αύξηση των τιμών και το κόστος ζωής «και σε ποσοστό 35% «την οικονομική κατάσταση».

Ακόμη ένα πεδίο μέσω του οποίου διαφάνηκε η αγωνία των Ελλήνων για την τσέπη τους ήταν η απάντησή τους στην ερώτηση «κατά τη γνώμη σας, σε ποιον τομέα θα έπρεπε η ΕΕ να λάβει μέτρα μεσοπρόθεσμα;», με το 44% των ερωτώμενων να απαντά «στην οικονομία (ανταγωνιστικότητα, δημόσιο χρέος)» και το 41% «στην ανεργία». Από τους πολίτες της ΕΕ, οι ίδιοι τομείς επιλέχθηκαν σε χαμηλότερα ποσοστά, 25% και 21% αντίστοιχα.

Η οικονομία αναδύθηκε ως μείζον ζήτημα για τους Έλληνες και μέσα από την ερώτηση του Ευρωβαρόμετρου για το ποια κρίση είχε τη μεγαλύτερη επίπτωση στον τρόπο που βλέπουν το μέλλον, με το 51% να απαντά πως ήταν «η οικονομική και δημοσιονομική κρίση».

Η χαμένη εμπιστοσύνη

Αναφορικά με την εμπιστοσύνη σε συγκεκριμένους θεσμούς, οι Έλληνες απάντησαν ότι «τείνουν να μην εμπιστεύονται καθόλου» την κυβέρνησή τους σε ποσοστό 71%, τη Βουλή σε ποσοστό 70% και την ΕΕ σε ποσοστό 52%, την ώρα που από τις απαντήσεις των πολιτών της ΕΕ τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 61%, 57% και 42%.

Παρόμοια απόκλιση εμφάνισε ο ελληνικός λαός και στο θέμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, για την οποία δήλωσε «καθόλου ικανοποιημένος» από τους χειρισμούς της ΕΕ σε ποσοστό 50% και από τους χειρισμούς της κυβέρνησης σε ποσοστό 57%. Ως προς το «πώς αυτοπροσδιοριζόμαστε», το 57% απάντησε πως βλέπει τον εαυτό του ως Έλληνα και Ευρωπαίο μαζί ενώ το 42% ως Έλληνα σκέτο.

Όσο για το πόσο συνδεδεμένοι νιώθουν οι Έλληνες με την ΕΕ, το 55% απάντησε «Καθόλου» και το 98% δήλωσε ότι νιώθει «εντελώς» συνδεδεμένο με την Ελλάδα και τον ιδιαίτερο τόπο καταγωγής του.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεγάλη προσφορά του ομίλου ATTICA στα μέλη της ΕΑΑΛΣ

Με σημερινή επιστολή του (1/7/2024) ο όμιλος ακτοπλοϊκών εταιρειών ATTICA γνωστοποίησε την απόφαση του να προσφέρει εκπτώσεις 30% σε όλους τους απόστρατους Λ.Σ., στα συνταξιδεύοντα μέλη οικογενειών τους (σύζυγο και τέκνα), στα Ι.Χ. οχήματα και δίκυκλα που χρησιμοποιούν και για

Στους 3 κορυφαίους προορισμούς κρουαζιέρας στη Μεσόγειο η Ελλάδα

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των τριών κορυφαίων προορισμών τουρισμού κρουαζιέρας στη Μεσόγειο, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA), ενώ πέρυσι τα ελληνικά λιμάνια υποδέχθηκαν 7 εκατομμύρια επιβάτες και 5.230 προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων. Παρουσιάζοντας στοιχεία του κλάδου, στο πλαίσιο της ναυτιλιακής έκθεσης των Ποσειδωνίων η Μαρία

Βασίλης Κικίλιας: «Στην Κερατέα υπάρχουν μικρές αναζωπυρώσεις, ενώ στη Σταμάτα δεν υπάρχει πια ενεργό μέτωπο».

«Αυτή τη στιγμή στην Κερατέα υπάρχουν μικρές αναζωπυρώσεις, ενώ στη Σταμάτα δεν υπάρχει πια ενεργό μέτωπο», ενημέρωσε πριν από λίγο ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας. Αναλυτικά η ενημέρωση έχει ως εξής: Σήμερα στην Αττική αντιμετωπίστηκαν δύο

Νίκος Ανδρουλάκης: Στις 6 και 13 Οκτωβρίου οι εσωκομματικές εκλογές για την ηγεσία – Δεν θα γίνω πρόεδρος υπό ομηρεία

«Oι υποψηφιότητες και οι πολιτικές θέσεις όλων μας να παρουσιαστούν σε ανοιχτή Κεντρική Επιτροπή τρεις εβδομάδες πριν», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Να διεξαχθούν οι εκλογές για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ στις 6 Οκτωβρίου και ο δεύτερος γύρος, εφόσον χρειαστεί,

Μετάβαση στο περιεχόμενο