Απαισιόδοξοι και οργισμένοι – Λαός των άκρων οι Έλληνες

Τα αποκαλυπτικά στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου για τη χώρα μας – Ποιους δεν εμπιστευόμαστε, τι φοβόμαστε, γιατί αγωνιούμε

Αποκαλυπτικά ήταν τα ευρήματα του Τακτικού Ευρωβαρόμετρου (άνοιξη 2024) όσον αφορά τους Έλληνες, καθώς μέσα από τις απαντήσεις τους εμφανίζονται ως ένας λαός των άκρων, με συναισθήματα που αποπνέουν απαισιοδοξία και οργή, κυρίως για τη δύσκολη κατάσταση που βιώνουν στο τερέν της ακρίβειας και της οικονομίας.

Ενδεικτικό της μεγάλης απογοήτευσής τους είναι το γεγονός πως σε ποσοστό 82% απαντούν ότι κρίνουν την κατάσταση στην εθνική οικονομία ως «εντελώς κακή», τη στιγμή που στην ίδια ερώτηση οι πολίτες της Ε.Ε. έχουν απαντήσει ανάλογα σε ποσοστό 58%.

Απαισιόδοξοι είναι, όμως, οι Έλληνες και για το προσεχές μέλλον. Σε ερώτηση αναφορικά με τις προσδοκίες τους από την οικονομική κατάσταση στη χώρα για τους επόμενος 12 μήνες, σε ποσοστό 44% απαντούν πως πιστεύουν πως θα είναι χειρότερη, 38% δηλώνουν ότι θα είναι «το ίδιο» και ένα 17% μόνο ελπίζει ότι θα είναι καλύτερη. 

Η δυσαρέσκεια των Ελλήνων για το «τέρας» της ακρίβειας αποτυπώνεται και στην ερώτηση για το ποια θεωρούν ότι είναι τα σημαντικότερα θέματα που αντιμετωπίζει η χώρα τους τη δεδομένη στιγμή, με τους ερωτώμενους να προκρίνουν σε ποσοστό 52% «την αύξηση των τιμών και το κόστος ζωής «και σε ποσοστό 35% «την οικονομική κατάσταση».

Ακόμη ένα πεδίο μέσω του οποίου διαφάνηκε η αγωνία των Ελλήνων για την τσέπη τους ήταν η απάντησή τους στην ερώτηση «κατά τη γνώμη σας, σε ποιον τομέα θα έπρεπε η ΕΕ να λάβει μέτρα μεσοπρόθεσμα;», με το 44% των ερωτώμενων να απαντά «στην οικονομία (ανταγωνιστικότητα, δημόσιο χρέος)» και το 41% «στην ανεργία». Από τους πολίτες της ΕΕ, οι ίδιοι τομείς επιλέχθηκαν σε χαμηλότερα ποσοστά, 25% και 21% αντίστοιχα.

Η οικονομία αναδύθηκε ως μείζον ζήτημα για τους Έλληνες και μέσα από την ερώτηση του Ευρωβαρόμετρου για το ποια κρίση είχε τη μεγαλύτερη επίπτωση στον τρόπο που βλέπουν το μέλλον, με το 51% να απαντά πως ήταν «η οικονομική και δημοσιονομική κρίση».

Η χαμένη εμπιστοσύνη

Αναφορικά με την εμπιστοσύνη σε συγκεκριμένους θεσμούς, οι Έλληνες απάντησαν ότι «τείνουν να μην εμπιστεύονται καθόλου» την κυβέρνησή τους σε ποσοστό 71%, τη Βουλή σε ποσοστό 70% και την ΕΕ σε ποσοστό 52%, την ώρα που από τις απαντήσεις των πολιτών της ΕΕ τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 61%, 57% και 42%.

Παρόμοια απόκλιση εμφάνισε ο ελληνικός λαός και στο θέμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, για την οποία δήλωσε «καθόλου ικανοποιημένος» από τους χειρισμούς της ΕΕ σε ποσοστό 50% και από τους χειρισμούς της κυβέρνησης σε ποσοστό 57%. Ως προς το «πώς αυτοπροσδιοριζόμαστε», το 57% απάντησε πως βλέπει τον εαυτό του ως Έλληνα και Ευρωπαίο μαζί ενώ το 42% ως Έλληνα σκέτο.

Όσο για το πόσο συνδεδεμένοι νιώθουν οι Έλληνες με την ΕΕ, το 55% απάντησε «Καθόλου» και το 98% δήλωσε ότι νιώθει «εντελώς» συνδεδεμένο με την Ελλάδα και τον ιδιαίτερο τόπο καταγωγής του.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λιμεναρχείο ΚΑΡΥΣΤΟΥ: Τελετή αγιασμού νεότευκτου παραληφθέντος περιπολικού σκάφους ΠΛΣ 1081

Πραγματοποιήθηκε την 20 Ιουνίου 2024 η τελετή αγιασμού του νεότευκτου παραληφθέντος περιπολικού σκάφους ΠΛΣ 1081 από τον Αρχιερατικό Επίτροπο Καρύστου,  Αρχιμ. κκ Γεράσιμο και Αιδεσιμολ. Πέτρο, παρουσία του Λιμενάρχη Καρύστου Πλωτάρχη ΛΣ Μανωλουδάκη Ιωάννη, στελεχών Λιμεναρχείου Καρύστου, του Δημάρχου Καρύστου, εκπροσώπων των

ICS: Επανεξελέγη πρόεδρος ο Εμανουέλε Γκριμάλντι

Στη θέση του Προέδρου του Διεθνούς Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου (ICS) επανεξελέγη ομόφωνα o πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Grimaldi Euromed SpA κ. Εμανουέλε Γκριμάλντι  (Emanuele Grimaldi). Το διοικητικό συμβούλιο του ICS εξέλεξε, επίσης, τον Metin Duzgit από το Τουρκικό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο

Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Για γερά… πορτοφόλια – Η τουριστική κίνηση στα νησιά

Άπιαστο όνειρο για πολλούς θα είναι φέτος ένας νησιωτικός προορισμός για διακοπές καθώς και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια έχουν αυξηθεί ακόμη και κατά 40%. Αν και η κίνηση είναι αυξημένη, φέτος για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, σύμφωνα με στοιχεία της

Υεμένη: Ακυβέρνητο το πλοίο που χτύπησαν οι Χούθι – Το εγκατέλειψαν ο καπετάνιος και το πλήρωμα

Ο βρετανικός φορέας ασφάλειας της ναυσιπλοΐας UKMTO ανακοίνωσε σήμερα ότι ο καπετάνιος και το πλήρωμα ενός εμπορικού πλοίου που έπλεε 96 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Νισχτούν της Υεμένης υποχρεώθηκαν να το εγκαταλείψουν καθώς το πλοίο άρχισε να πλημμυρίζει. Το πλήρωμα παραλήφθηκε από

Μετάβαση στο περιεχόμενο