Απέλαση Ελλήνων διπλωματών από τη Ρωσία: Ψυχραίνει κι άλλο το κλίμα μεταξύ Αθήνας και Μόσχας

Σκληραίνει τη στάση της απέναντι στην Ελλάδα η Ρωσία, μετά την απέλαση των 8 Ελλήνων διπλωματών.

Η απόφαση αυτή έρχεται ως απάντηση στη βοήθεια που πρόσφερε η Αθήνα στο Κίεβο, παίρνοντας ξεκάθαρη θέση υπέρ της Ουκρανίας στον πόλεμο που της κήρυξε η Ρωσία.

Το γεγονός αυτό έχει ενοχλήσει εδώ και καιρό τη Μόσχα και τώρα -παρότι άργησε- έφτασε η στιγμή να απελάσει τους 8 Έλληνες διπλωμάτες ως «αντίποινα» για τη στάση της Ελλάδας, θεωρώντας ότι διαρρηγνύει τις παραδοσιακές σχέσεις των δύο χωρών.

«Personae non gratae»
Ετσι, όπως μετέδωσε το Reuters, το ρωσικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε πως η Ρωσία κήρυξε 8 Έλληνες διπλωμάτες «personae non gratae» και τους έδωσε προθεσμία 8 ημερών για να αποχωρήσουν από τη χώρα.

«Το υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι κάλεσε τον Έλληνα πρέσβη για να διαμαρτυρηθεί για τη ”συγκρουσιακή σχέση των ελληνικών αρχών με τη Ρωσία”, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού στο Κίεβο. Το υπουργείο είπε ότι είχε επίσης διαμαρτυρηθεί για την ελληνική απόφαση να κηρύξει μια ομάδα Ρώσων διπλωματών ”personae non gratae”», αναφέρει το διεθνές πρακτορείο.

Τι απαντά το ελληνικό ΥΠΕΞ -«Δεν έχει καμία βάση η απόφαση»
Από την πλευρά της, πάντως, η Αθήνα αφού επιβεβαίωσε την είδηση, δεν ανέβασε τους τόνους και με μία ψύχραιμη απάντηση εξέφρασε τη λύπη της για την εν λόγω απόφαση.

Μάλιστα, το ελληνικό ΥΠΕΞ σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «δεν υφίσταται καμία βάση για την απόφαση των ρωσικών Αρχών».

«Εκφράζουμε την έντονη λύπη μας για την απόφαση των ρωσικών Αρχών για την κήρυξη οκτώ στελεχών της Ελληνικής Πρεσβείας στη Μόσχα, καθώς και του Γενικού Προξενείου στη Μόσχα, ως personae non gratae. Δεν υφίσταται καμία βάση για την απόφαση των ρωσικών Αρχών για την απέλαση μελών του προσωπικού ελληνικής διπλωματικής και προξενικής αρχής στη Ρωσία, τα οποία, διακρινόμενα για τον επαγγελματισμό τους και υψηλό αίσθημα ευθύνης, επιτελούσαν τα καθήκοντά τους σύμφωνα με τις προβλέψεις των Συμβάσεων της Βιέννης για τις Διπλωματικές και Προξενικές Σχέσεις. Η Ελλάδα τηρεί στάση αρχής, με γνώμονα το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου. Eξυπακούεται ότι η Πρεσβεία στη Μόσχα, καθώς και οι Προξενικές Αρχές στη Ρωσία θα συνεχίσουν να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια με όλα τα μέσα στη διάθεσή τους προκειμένου να συνεχίσουν να επιτελούν την αποστολή τους υπό ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του.

Προκλητικός ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα: Αποτρέπει τους Ρώσους τουρίστες να έρθουν στην Ελλάδα λόγω… ρωσοφοβίας
Την ίδια ώρα, ωστόσο, ο Ρώσος πρέσβης στην Ελλάδα, Αντρέι Μασλόφ, εμφανίστηκε ιδιαίτερα προκλητικός.

Και αυτό διότι, μόλις μερικές ώρες από την απόφαση για απέλαση των 8 Ελλήνων διπλωματών από τη Μόσχα, μιλώντας στο κανάλι Rossiya-24, ο κ. Μασλόφ σημείωσε ότι οι ελληνικές Αρχές διέκοψαν τις επαφές με τη ρωσική πρεσβεία και το γενικό προξενείο στην Ελλάδα, επιχειρώντας να αιτιολογήσει προκαταβολικώς την ενέργεια της Ρωσίας.

Σημείωσε επίσης ότι η διπλωματική αποστολή της Ρωσίας στην Ελλάδα είναι έτοιμη να παράσχει βοήθεια στους Ρώσους υπηκόους, εάν χρειαστεί, αλλά οι δυνατότητες είναι πλέον περιορισμένες.

Στις ίδιες δηλώσεις του στο ρωσικό κανάλι, ο Μασλόφ ανέφερε πως η Ελλάδα δεν είναι ευνοϊκός προορισμός για τους Ρώσους, καθώς υπάρχει κλίμα ρωσοφοβίας, σύμφωνα με δημοσίευμα του RT που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων της Ρωσίας, Ria Novosti.

«Η Ελλάδα έχει πάψει να είναι μια ευνοϊκή χώρα για καλοκαιρινές διακοπές. Μετά την 24η Φεβρουαρίου, το κύμα της ρωσοφοβίας δεν έχει καταλαγιάσει στα μέσα ενημέρωσης και τροφοδοτείται από την πολιτική ηγεσία της χώρας», ανέφερε ο ίδιος στο τηλεοπτικό κανάλι.

Ο Μασλόφ πρόσθεσε ότι οι διπλωμάτες έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με αντιρωσική ρητορική.

Μάλιστα, η Ένωση Τουριστικών Πρακτόρων της Ρωσίας ανέφερε ότι οι Ρώσοι πολίτες δεν θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για βίζα στην Ελλάδα από τις 27 Ιουνίου

Απέλαση Ελλήνων διπλωματών από τη Ρωσία: Ψυχραίνει κι άλλο το κλίμα μεταξύ Αθήνας και Μόσχας

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ισπανία: Βίντεο από την στιγμή που διακινητές πετούν μετανάστες στη θάλασσα – Τέσσερις νεκροί

Τέσσερις μετανάστες που επέβαιναν σε ταχύπλοο πνίγηκαν όταν διακινητές τους έριξαν στη θάλασσα λίγα μέτρα από παραλία της Κάντιθ, στη νότια Ισπανία. Στο ταχύπλοο επέβαιναν 27 παράτυποι μετανάστες, εκ των οποίων 23 διασώθηκαν. Βίντεο που μεταδίδουν ισπανικά μέσα ενημέρωσης δείχνουν

Παναγιώτης Tσάκος: Eπίτιμος Διδάκτορας του EAΠ – H αναγνώρισή του ως Πρεσβευτής της Eλληνικής Nαυτιλίας και του Eλληνισμού

Σε Eπίτιμο Διδάκτορα της Σχολής Aνθρωπιστικών Eπιστημών του Eλληνικού Aνοικτού Πανεπιστημίου που εδρεύει στην Πάτρα αναγορεύτηκε το περασμένο Σάββατο (18 Nοεμβρίου) ο καπετάν Παναγιώτης Tσάκος. O καπετάνιος, ως ιδρυτής του Iδρύματος «Mαρία Tσάκος», στο Mοντεβιδέο της Oυρουγουάης, με κύριο σκοπό

Σε δημόσια διαβούλευση οι νέοι Ποινικοί Κώδικες: ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης

Τέθηκε σε διαβούλευση το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τους νέους Ποινικούς Κώδικες, οι βασικοί άξονες του οποίου παρουσιάστηκαν όπως έγραψε το dikastiko.gr, από τον υπουργό Γιώργο Φλωρίδη την Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023. Το νομοσχέδιο με τίτλο: «Παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα

Capital: Στο νηολόγιο του LR θα ενταχθούν τα νεότευκτα πλοία LCO2

Η Capital Gas Ship Management ανακοίνωσε ότι τα πρώτα πλοία μεταφοράς LCO2 (υγρού διοξειδίου άνθρακα) μεσαίου μεγέθους, χαμηλής πίεσης (με δυνατότητα υποστήριξης διπλού καυσίμου αμμωνίας) που παρήγγειλε στο ναυπηγείο της Hyundai Mipo Dockyard θα νηολογηθούν από τον LR. Το έργο εντάσσεται στο πλαίσιο συνεργασίας ανάμεσα στην Capital, την

Μετάβαση στο περιεχόμενο