Απλήρωτοι λογαριασμοί ρεύματος: Έρχεται ενεργειακός Τειρεσίας

Ετοιμάζεται ενεργειακός Τειρεσίας για τους απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος.

Σε σημαντικό πρόβλημα για τις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας εξελίσσεται το πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών, που αναμένεται να ενταθεί και με τη δυνατότητα που έχουν πλέον οι καταναλωτές να μετακινούνται από πάροχο σε πάροχο χωρίς πέναλτι.

Καθυστερήσεις άνω των 45 ημερών στην πληρωμή των λογαριασμών έχει – σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς – το 30% των μετρητών. Παράλληλα οι εταιρείες περιμένουν να αποτιμήσουν το πώς λειτουργεί το νέο σύστημα με τις μετακινήσεις από πάροχο σε πάροχο αφού περάσει ένα τρίμηνο εφαρμογής του νέου μηχανισμού προκειμένου να έχουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα.

Μάλιστα φαίνεται ότι συζητείται ένα είδος «ενεργειακού Τειρεσία» για την παρακολούθηση των οφειλών κάτι το οποίο όπως αναφέρουν κύκλοι των εταιρειών προμήθειας θα πρέπει να γίνει σύντομα διότι ο κίνδυνος να φθάσουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές για το σύνολο της αγοράς στα δυσθεώρητα των 2,5-3 δις ευρώ που είχε αντιμετωπίσει η ΔΕΗ κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, είναι ορατός.

Η απειλή του «ενεργειακού τουρισμού»
Η αγορά υπό την απειλή της διόγκωσης των χρεών λόγω του «ενεργειακού τουρισμού» όπου οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να μετακινούνται από εταιρεία σε εταιρεία χωρίς να έχουν τακτοποιήσει τις οφειλές τους, εκτιμά, ότι θα πρέπει να δοθεί ένα μήνυμα με αφορμή και τα νέα δεδομένα όπου δίνεται έμφαση στην εξοικονόμηση, για αναστολή της αντίληψης περί μη ύπαρξης ποινών για όσους δεν πληρώνουν συστηματικά τις οφειλές τους.

Σε αυτό το περιβάλλον οι προμηθευτές επιμένουν στο αίτημα τους για προκαταβολή τουλάχιστον του 70% των επιδοτήσεων, που με το υφιστάμενο σύστημα πιστώνουν στους πελάτες και εισπράττουν από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης τουλάχιστον ένα μήνα αργότερα. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά παράγοντες της αγοράς θα πρέπει άμεσα να δοθεί λύση διότι οι εταιρίες οδηγούνται σε οικονομική ασφυξία.

Εν αναμονή του νέου συστήματος επιδοτήσεων
Στο μεταξύ είναι ήδη σε αναμονή των διευκρινίσεων από την πλευρά της κυβέρνησης για το νέο σύστημα επιδοτήσεων που θα ισχύει τον Οκτώβριο και θα προβλέπει τη ρήτρα εξοικονόμησης. Ένα κλιμακωτό σύστημα επιδοτήσεων που θα επιβραβεύει όλους όσοι έχουν μειωμένη κατανάλωση σε σχέση με πέρυσι και λιγότερο τα νοικοκυριά με τις υψηλότερες καταναλώσεις. Με νέο σύστημα, αν και έχει ξεκαθαριστεί ότι θα συνεχιστεί η στήριξη όλων όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση, κόβονται οι οριζόντιες επιδοτήσεις και εισάγεται κλιμακωτή επιδότηση σε τρία επίπεδα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, με το πρώτο επίπεδο να αφορά τις χαμηλότερες καταναλώσεις, το οποίο θα συνδυάζεται με τις μεγαλύτερες ενισχύσεις. Αμέσως μετά αναμένεται να ακολουθούν δύο επίπεδα καταναλώσεων και επιδοτήσεων που θα διαμορφώνουν και το νέο σύστημα κλιμακωτών ενισχύσεων. Όπως, μάλιστα, προανήγγειλε από το βήμα της ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης έρχεται ένα σύστημα που θα συνδυάζει την εξοικονόμηση μέσω των επιδοτήσεων.

Σε κάθε περίπτωση οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας περιμένουν τις αποσαφηνίσεις της κυβέρνησης που αναμένονται στο τέλος του μήνα περιμένει η αγορά προμήθειας ώστε να δει το πώς θα λειτουργήσει ο νέος μηχανισμός επιδοτήσεων. Πάντως, εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου, δηλαδή της κλιμακωτής επιδότησης ανάλογα με την κατανάλωση, είναι περίπλοκη. Οι καταμετρήσεις του ΔΕΔΔΗΕ γίνονται ανά τετράμηνο και η επιδότηση που θα σχετίζεται με τη μείωση της κατανάλωσης θα πρέπει να γίνεται ετεροχρονισμένα με τους καταναλωτές στο μεσοδιάστημα να πληρώνουν πολύ αυξημένους λογαριασμούς.

Άννα Διανά

Απλήρωτοι λογαριασμοί ρεύματος: Έρχεται ενεργειακός Τειρεσίας

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ναυάγιο στην Πύλο: Δεν ήταν εφικτή η επικοινωνία – Τι κατέθεσε ο κυβερνήτης του σκάφους του Λιμενικού

Σε ξαφνική μετατόπιση φορτίου φέρεται να απέδωσε τη βύθιση του αλιευτικού με τους πάνω από 650 μετανάστες ανοικτά της Πύλου ο κυβερνήτης του μοναδικού σκάφους του Λιμενικού που βρισκόταν στο σημείο του ναυαγίου. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο καπετάνιος του πλοίου με κωδικό ΠΠΛΣ 920 βρέθηκε χθες

Το συγκινητικό “ευχαριστώ” του τ. Λιμενάρχη Σύρου Γιάννη Βαμβακούση προς του ναυτικούς

Το συγκινητικό “ευχαριστώ” του π. Λιμενάρχη Σύρου Γιάννη Βαμβακούση προς του ναυτικούς ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ –ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΛΙΜΕΝΑΡΧΗ ΣΥΡΟΥ Πλοιάρχου Λ.Σ ΒΑΜΒΑΚΟΥΣΗ Ιωάννη Επ΄ευκαιρία της ολοκλήρωσης της τριαντακονταπενταετούς διαδρομής μου στις τάξεις του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, το οποίο πιστά υπηρέτησα από υπηρεσίες και

Εκτάκτως στο Βερολίνο ο Ιταλός ΥΠΕΞ: «Καυτό» θέμα η ιδιωτική θαλάσσια διάσωση

Μετάφραση-απόδοση στα ελληνικά: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ» Τελικά, το Γερμανικό ΥΠΕΞ κατένειμε χρηματοδοτήσεις για ιδιωτική θαλάσσια διάσωση. Κάτι που προκαλεί κριτική εναντίον του Καγκελάριου. Ο Ιταλός ΥΠΕΞ φτάνει σήμερα Πέμπτη στο Βερολίνο. Δεν υπάρχει “αντιπαράθεση” στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού προς το

Απόφαση μεταθέσεων 2023 : Αποδοχή των προτάσεων του Αρχηγού ΛΣ

Λίγες ημέρες μετά την παραίτηση και αποχώρηση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Λιμενικής Πολιτικής η ηγεσία του Λιμενικού Σώματος συνεκάλεσε το Συμβούλιο Τακτικών Μεταθέσεων και αποφάσισε πληθώρα μετακινήσεων στελεχών του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ. Οι μεταθέσεις αυτές προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις

Μετάβαση στο περιεχόμενο