Από την τσέπη τους θα πληρώνουν πλέον οι ασφαλισμένοι και τα ισχυρά παυσίπονα

Αντιδρούν οι φαρμακοποιοί στην απόφαση του υπουργείου Υγείας να βγάλει από τη λίστα αποζημιούμενων φαρμάκων δύο ισχυρά και εθιστικά παυσίπονα, για τα οποία δεν υπάρχει εναλλακτική θεραπεία.

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Υγείας να θέσει εκτός του Κατάλογου Αποζημιούμενων Φαρμάκων δύο ισχυρά παυσίπονα, το LONARID-N και το LONALGAL.

Αυτό σημαίνει ότι οι ασθενείς που έχουν έντονους πόνους, θα πρέπει να πληρώνουν το φάρμακο από την τσέπη τους, διότι δεν υπάρχει εναλλακτική θεραπεία.

Τα συγκεκριμένα φαρμακευτικά σκευάσματα περιέχουν τη φαρμακευτική ουσία κωδεΐνη, απαραίτητη και αναντικατάστατη σε ασθενείς με πόνο που δεν ανταποκρίνεται στα κοινά αναλγητικά όπως η παρακεταμόλη ή η ιβουπροφένη.

Μέλη από τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους της χώρας αντιδρούν στην απόφαση του υπουργείου Υγείας και ζητούν να ανακληθεί η απένταξη από την Λίστα Αποζημιούμενων Φαρμάκων για τα συγκεκριμένα παυσίπονα.

Οι φαρμακοποιοί τονίζουν ότι η κωδεΐνη μεταβολίζεται μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό σε μορφίνη, ένα ισχυρό οπιοειδές αναλγητικό που ανήκει στην κατηγορία των ναρκωτικών, που σημαίνει ότι η χρήση της δεν μπορεί αν είναι επιπόλαιη και χωρίς επίβλεψη, καθώς συνοδεύεται από δυνητικώς σοβαρές προειδοποιήσεις-προφυλάξεις και παρενέργειες στη χρήση του, και συνάμα έχει εθιστική δράση.

«Γι΄αυτόν τον λόγο τα φάρμακα αυτά δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση μία πολυτέλεια του σύγχρονου τρόπου ζωής, αλλά στην πραγματικότητα είναι απαραίτητα για χιλιάδες συνανθρώπους μας ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονται και ασθενείς με καρκίνο», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι Δαγρές Γιάννης (Αντιπρόεδρος ΦΣΑττικής-ΝΠΔΔ, Μέλος ΔΣ ΠΦΣ-ΝΠΔΔ), Σαρδέλης Χαράλαμπος (Μέλος ΔΣ ΦΣΘεσαλονίκης-ΝΠΔΔ, Μέλος ΔΣ ΠΦΣ-ΝΠΔΔ), Σκουντάκης Αριστοτέλης (Πρόεδρος ΦΣΗρακλείου-ΝΠΔΔ, Εκλέκτορας ΠΦΣ-ΝΠΔΔ) και Σταματάκος Αλέξανδρος (Αντιπρόεδρος ΦΣΚέρκυρας-ΝΠΔΔ, Εκλέκτορας ΠΦΣ-ΝΠΔΔ).

«Θυμίζουμε ότι η αμέσως επόμενη γραμμή άμυνας (ανακούφισης) για τέτοιους ασθενείς αποτελούν διαφορετικού πλέον είδους σκευάσματα με ακόμα μεγαλύτερη συγκέντρωση οπιοειδών (ναρκωτικών) αναλγητικών ουσιών, δηλαδή με αυξημένη εικόνα δυνητικών προειδοποιήσεων και εθισμού στη χρήση τους», προσθέτουν.

Οι ίδιοι χαρακτηρίζουν «ακατανόητη» την απόφαση του Υπουργείου Υγείας να μην αποζημιώνονται πλέον τα συγκεκριμένα φάρμακα, «ειδικά τη στιγμή που δεν υπάρχουν αντίστοιχες εναλλακτικές θεραπείες να καλυφθούν, στο ίδιο κόστος και με το ίδιο προφίλ ασφάλειας και αποτελεσματικότητας».

«Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να γίνουν γνωστά το σκεπτικό και η νομική τεκμηρίωση αυτής της αλλαγής, αλλά και του γεγονότος ότι όλες οι δραστικές ουσίες (κωδεΐνη, παρακεταμόλη) που περιέχονται στα εν λόγω σκευάσματα αναφέρονται στην WHO Model List for Essential Drugs 2023, ως απαραίτητα φάρμακα», αναφέρει η δρ. Χρυσάνθη Σαρδέλη, Ιατρός Μαιευτήρας Γυναικολόγος και Διδάκτωρ Κλινική Φαρμακολογίας του Εργαστηρίου Κλινικής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ.

Τέλος, στην ανακοίνωσή τους οι φαρμακοποιοί καλούν την κυβέρνηση να προβεί σε όλες εκείνες τις ενέργειες που είναι απαραίτητες, ώστε να διορθώσει το «λάθος αυτό», και τα συγκεκριμένα σκευάσματα να επιστρέψουν στον κατάλογο Αποζημιούμενων Φαρμάκων «και έτσι να είναι προσβάσιμα χωρίς εμπόδια σε όλους εκείνους τους συνανθρώπους μας που τα έχουν ανάγκη».

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γράφει ο Νίκος Παπανικολόπουλος Υποναύαρχος ΛΣ (εα) 6 Απριλίου 1914 “Το Μαύρο Πάσχα των Θρακών” Ημέρα Μνήμης του Θρακικού Ελληνισμού

Ανήμερα το Πάσχα, 6 Απριλίου του 1914, ξεκίνησε στη Θράκη ένας από τους μαζικότερους διωγμούς Ελλήνων του 20ού αιώνα. Ήταν ο πρώτος κύκλος αίματος και διωγμών, με χιλιάδες να εκτοπίζονται από τα χωριά τους, που συνεχίστηκαν μέχρι την Μικρασιατική καταστροφή,

Μεγάλο Σάββατο: Η σιωπή πριν το φως και η προσμονή της Ανάστασης

Το Μεγάλο Σάββατο είναι η ημέρα της σιωπηλής ελπίδας. Ο Χριστός, νεκρός κατά το σώμα, κατέρχεται στον Άδη για να σηκώσει μαζί Του τον άνθρωπο από τον θάνατο στη ζωή. Είναι η μέρα της αναμονής, της πίστης που κρατάει την

Τι μας περιμένει μετά θάνατον;

Οι ορθόδοξοι Εβραίοι και οι μουσουλμάνοι πιστεύουν στην Ανάσταση. Για τους ινδουιστές και τους βουδιστές στο προσκήνιο βρίσκεται η λύτρωση από την αναγέννηση Για πολλούς πιστούς ο θάνατος δεν αποτελεί το τέλος της ανθρώπινης ύπαρξης. Τι συμβαίνει όμως όταν πεθαίνουμε;

Μαύρη Θάλασσα: Πετρελαιοκηλίδα στην πόλη Ανάπα προκαλεί πελώριο πρόβλημα ενόψει τουριστικής περιόδου

Οι ρωσικές αρχές απηύθυναν προειδοποίηση χθες για τη μόλυνση των παραλιών στη δημοφιλή λουτρόπολη Ανάπα, στη Μαύρη Θάλασσα, ενόψει της θερινής τουριστικής περιόδου, εξαιτίας της πετρελαιοκηλίδας που προκάλεσε το ναυάγιο δυο πετρελαιοφόρων δεξαμενόπλοιων τον Δεκέμβριο. Η ρωσική υγειονομική υπηρεσία Rospotrebnadzor διαπίστωσε «μη συμμόρφωση προς τους

Μετάβαση στο περιεχόμενο