Καρκίνος παχέος εντέρου: Πόσα χρόνια μετά την πρώτη κολονοσκόπηση συστήνεται η δεύτερη;

Ασφαλής αποδεικνύεται η επέκταση της επαναληπτικής κολονοσκόπησης στα 15 από 10 χρόνια που συστήνονται σήμερα

Επανέλεγχο στα 15 χρόνια προτείνουν ερευνητές για τα άτομα με φυσιολογική πρώτη κολονοσκόπηση, αντί των 10 που συστήνουν οι κατευθυντήριες γραμμές σήμερα για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο JAMA Oncologyη επέκταση του χρονικού διαστήματος δεν ενέχει κινδύνους ως προς τη νοσηρότητα και θνησιμότητα της νόσου και μεταφράζεται σε 1.000 περίπου λιγότερες κολονοσκοπήσεις.

Οι ερευνητές αξιοποίησαν δεδομένα από το σουηδικό μητρώο για τον καρκίνο για 110.074 άτομα (65.147 γυναίκες) χωρίς οικογενειακό ιστορικό και αρνητική πρώτη κολονοσκόπηση, στην οποία υποβλήθηκαν σε ηλικία 45 έως 69 ετών μεταξύ 1990 και 2016. Τα στοιχεία συγκρίθηκαν με μια ομάδα ελέγχου 1.981.332 ατόμων (1.172.646 γυναίκες) με αντιστοιχία ως προς το φύλο, το έτος γέννησης και την ηλικία βάσης (πότε το αντίστοιχο άτομο από την πειραματική ομάδα υποβλήθηκε στην αρχική κολονοσκόπηση). Τα άτομα από την ομάδα ελέγχου δεν υποβλήθηκαν σε κολονοσκόπηση κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης είτε υποβλήθηκαν σε κολονοσκόπηση που κατέληξε σε διάγνωση καρκίνου του παχέος εντέρου.

Η παρακολούθηση διήρκησε από το 1990 έως το 2018 και τα δεδομένα αναλύθηκαν από τον Νοέμβριο του 2022 έως τον Νοέμβριο του 2023. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι με την επέκταση του διαστήματος επανελέγχου με κολονοσκόπηση από 10 σε 15 έτη για τα άτομα χωρίς ευρήματα κατά την πρώτη εξέταση, θα διέφευγαν τον έλεγχο 2 περιστατικά καρκίνου και 1 θάνατος σχετιζόμενος με αυτόν, ενώ θα αποτρέπονταν 1.000 κολονοσκοπήσεις.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σοκ σε παραλία της Λάρισας: Φίδι έκανε βόλτες – Τρομάξαν οι λουόμενοι [εικόνες]

Το δημοσίευμα αναφέρει χαρακτηριστικά ότι κάποιοι φοβήθηκαν αρκετά καθώς θυμήθηκαν ότι προ ημερών στην παραλία Σουτραλί της Αγριάς Βόλου, μια 40χρονη δέχθηκε δάγκωμα από φίδι την ώρα που κολυμπούσε, με αποτέλεσμα να μελανιάσει το πόδι της.

Συνελήφθη ανήλικος με γεμάτο περίστροφο στον Κολωνό

Συνεχείς περιπολίες πραγματοποιούνται από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης Αττικής, ιδιαίτερα κατά τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες, με σκοπό την πρόληψη και αποτροπή παραβατικών συμπεριφορών που επηρεάζουν άμεσα τα αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό, από αστυνομικούς της

Το Γιβραλτάρ βάζει το… κερασάκι στην τούρτα του Brexit: Η συμφωνία οδηγός για να χαθούν στη συνέχεια η βόρεια Ιρλανδία και οι βάσεις στην Κύπρο

Όπως αναφέρεται σε αυτό, οι βουλευτές προειδοποιούν πως η υπόσχεση του Brexit για ισχυρότερη κυριαρχία απέτυχε και, αντίθετα, οδηγεί σε απώλεια του ελέγχου των βρετανικών εδαφών. Ο ισχυρισμός έρχεται πριν από μια αντιπαράθεση τη Δευτέρα μεταξύ του David Cameron και

Ναυάγιο στην Πύλο: Ένταση έξω από τα δικαστήρια στην Καλαμάτα – Δύο τραυματίες και δύο προσαγωγές

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, υπήρξε ένταση ανάμεσα σε άνδρες των ΜΑΤ και διαδηλωτές. Το αποτέλεσμα ήταν να τραυματιστούν δύο άτομα, ενώ έγιναν και δύο προσαγωγές. Να σημειωθεί ότι για τις 9 το πρωί, έχουν προγραμματιστεί διαδηλώσεις συλλογικοτήτων. Δείτε ΒΙΝΤΕΟ του tharrosnews:

Μετάβαση στο περιεχόμενο