Από το “Δικαστήριο των Λαών” στους θεματοφύλακες

Αν είναι κάτι πιο εντυπωσιακό από τη θρασεία δράση των αυτοαποκαλούμενων «θεματοφυλάκων του Συντάγματος», αυτό είναι η πολιτική αμηχανία και η ανύπαρκτη αποδοκιμασία από τα κόμματα της Αριστεράς. Σαν να μην ενοχλούνται καθόλου από το γεγονός ότι διάφορα περίπολα που φοράνε ρούχα και…ρόλους κρατικής καταστολής, τραβολογάνε ανθρώπους στα αστυνομικά τμήματα, φωτογραφίζονται με όπλα και διαδηλώνουν ότι νόμος είναι το δίκιο τους να μην φοράνε μάσκες, να μην μπολιάζονται.

Κατερίνα Γαλανού

Όπως ήταν το «Δικαστήριο των Λαών», τα κατηγορητήρια των «Δικηγόρων της Ειρήνης» και η καταδίκη του Κλίντον και του…Σημίτη ένα βράδυ Δευτέρας το Νοέμβριο του 1999 στην πλατεία Συντάγματος. Η εικονική δίκη ήταν μέρος των αντιδράσεων του ΚΚΕ στην επίσκεψη του τότε προέδρου Κλίντον για την επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία.

Ως θεματοφύλακας του Συντάγματος δεν εμφανίστηκε και ο Δημήτρης Καζάζης με το ΕΠΑΜ του το 2011 διακηρύσσοντας την Επιτροπή Εθνικής Σωτηρίας και πρώτη πράξη τη συγκρότηση ενός μικτού ορκωτού δικαστηρίου με ευρεία συμμετοχή πολιτών «όπου θα λογοδοτήσουν όλοι οι πολιτικοί, δικαστικοί, δημόσιοι λειτουργοί, δημοσιογράφοι και άλλοι που διέπραξαν εσχάτη προδοσία εναντίον του ελληνικού λαού και της χώρας».

Ως θεματοφύλακες του Συντάγματος δεν εμφανίστηκαν στα προσκλητήρια στην Πλατεία Συντάγματος ο Γιώργος Κατρούγκαλος μαζί με τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιάννη Βαρουφάκη δίπλα στον Δ. Καζάζη.

Τα εκ του προχείρου μαθήματα… συνταγματικού δικαίου στα πεζοδρόμια και τις πλατείες αποδείχθηκαν χείριστη ιδέα. Η θεωρεία του «ανομιμοποίητου» με την οποία εκπαίδευσαν τους αφελείς συγκεντρωμένους της Πλατείας αναπαράγεται σήμερα.

Στην ημερίδα για την οικονομία στην πλατεία Συντάγματος στις 7 Ιουνίου του 2011 ο αγνώριστος από την φρεσκάδα της νιότης του Ευκλείδης Τσακαλώτος φώναζε «Τώρα μπορούμε να τσακίσουμε την Ευρώπη, μπορούμε να επαναδιαπραγματευτούμε». Ο Βαρουφάκης έλεγε κάτι για τους Ρώσους πυροσβέστες και τους νεοζηλανδούς διασώστες μαγεύοντας το πλήθος με τη σαρωτική μεγαλομανή αυτοπεποίθηση

Αλλά εκείνος που ξεχώρισε ήταν ο Γιώργος Κατρούγκαλος με τα ταχύρυθμα μαθήματα συνταγματικού δικαίου στο κοινό που φώναζε και χειροκροτούσε «είμαστε ένα πράγμα, είμαστε έλληνες».

Παριστάμενος ονόματι Σωτήρης πήρε το μικρόφωνο και έθετε το συνταγματικό επίδικο: «Να ρωτήσω τον κ. Συνταγματολόγο, για να εφαρμοστούν όλα αυτά…με ποιο τρόπο το σύνταγμα προβλέπει να πάρουμε την εξουσία στα χέρια μας: με υπογραφές, αυγά, γιαούρτια, όπλα; Τι θέλει; Αυτό θέλουμε να μάθουμε»

Ακολούθησε ένα παρατεταμένο χειροκρότημα επιδοκιμασίας.

Οι συγκεντρωμένοι ρωτούσαν τον καθηγητή Γιώργο Κατρούγκαλο ποιος είναι ο συνταγματικά προβλεπόμενος τρόπος να πάρουν την εξουσία! Υπογραφές; Αυγά; Γιαούρτια; ΟΠΛΑ;

Τι απάντησε ο συνταγματολόγος που λίγα χρόνια αργότερα έγινε και Υπουργός Εξωτερικών της χώρας;

Ότι η τήρηση του συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων και με την παρουσία τους εκεί κάνουν πράξη την εφαρμογή του! Αν μαζεύονταν περισσότεροι, όπως τους είπε θα το υπηρετούσαν καλύτερα. Είπε και για την αμεσο- δημοκρατία και τον Ροβεσπιέρο και το Ρουσσό αλλά από την δική του θεσμική σκοπιά έκρινε ότι «το ίδιο το Σύνταγμα προβλέπει την ανυπακοή»!

Σταμάτησα να βλέπω εκείνο το παλιό βίντεο όταν πήρε το μικρόφωνο ένας τύπος με ατίθαση χαίτη που πριν ρωτήσει το εκλεκτό πάνελ απήγγειλε λίγο Νίκο Καρούζο…« τι να κάνουν τα βατραχοπέδιλα της επιστήμης όταν βυθιζόμαστε στο πέλαγος της μεγάλης αγωνίας».

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς άλλαξε το αμυντικό δόγμα

Φέτος συμπληρώνονται 27 χρόνια από την κρίση των Ιμίων και πέρα από τη μνήμη των τριών στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού, Χριστόδουλου Καραθανάση, Παναγιώτη Βλαχάκου και Έκτορα Γιαλοψού, που οι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων κρατούν ζωντανή, στην Ιστορία έχει

Φιάσκο με το μαγικό φίλτρο Πανοραμίξ  κατανομής των οργανικών θέσεων των Λ/Φ στο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Ηρεμία επικρατεί στο Γαλατικό Χωριό των Λιμενικών παρά το γεγονός, ότι μειώθηκε και με την βούλα η εισαγωγή για το έτος 2023 των Λ/Φ κατά 40%. Φούσκα αποδείχθηκε και στην πράξη το «μαγικό φίλτρο» κατανομής των οργανικών θέσεων που κατασκεύασε

Πίτα ΕΑΑΛΣ: Οι τυχεροί της χρονιάς

Αναδημοσιεύουμε ενημέρωση της Ε.Α.Α.Λ.Σ. που αναρτήθηκε πριν λίγο στην ιστοσελίδα της: “Όπως επιτάσσει το έθιμο, αλλά και η δεοντολογία είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε τους τυχερούς της χρονιάς για την Ένωσή μας, που έτυχαν τα τέσσερα φλουριά που είχαν

Δημήτριος και Τάσος Καφετζής: Δύο αδέλφια στο πηδάλιο του Celebrity Ascent

Το κρουαζιέροπλοιο Celebrity Ascent της Celebrity Cruises, το οποίο θα ξεκινήσει από το Fort Lauderdale των ΗΠΑ τον Δεκέμβριο του 2023, προσφέρει δρομολόγια Ανατολικής και Δυτικής Καραϊβικής, φέρνοντας τους επιβάτες του σε λιμένες, όπως η Aruba, το Bimini, το Grand

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΚΑΙΡΟΣ