ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Συντάξεις: Πληρώνονται αναδρομικά συνταξιούχων δημοσίου

Ξεπαγώνει η πληρωμή των αναδρομικών για συνταξιούχους του Δημοσίου για μειώσεις που κρίθηκαν αντισυνταγματικές στα ειδικά μισθολόγια και στις συντάξεις (ΕΑΣ) με αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, όπως αποκαλύπτει σήμερα ο «Ελεύθερος Τύπος» βρίσκονται προς εκτέλεση δικαστικές αποφάσεις για 3.596 συνταξιούχους, οι περισσότεροι εκ των οποίων θα πληρωθούν αναδρομικά για τις κρατήσεις που είχαν στις συντάξεις τους από την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ), η οποία κρίθηκε αντισυνταγματική από το 2017 (με την 244 απόφαση του Ελ. Συνεδρίου).

Οι συνταξιούχοι που είχαν εγείρει τις αξιώσεις τους για τη διακοπή της κράτησης πριν την απόφαση 244, δικαιούνται αναδρομικά ως και 5 ετών, ενώ όσοι προέβησαν σε αγωγές μετά την απόφαση δικαιούνται αναδρομικά ως δύο έτη.

Στη λίστα πληρωμών που έχουν οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ περιλαμβάνονται αποφάσεις για αναδρομικά ΕΑΣ με αγωγές πριν το 2017. Οι επιστροφές φτάνουν ή και ξεπερνούν τις 6.500 ευρώ ανάλογα με την ημερομηνία των αγωγών.

Από τους 3.596 συνταξιούχους στους οποίους έχουν αρχίσει να καταβάλλονται αναδρομικά, οι 2.500 έχουν επιστροφές κρατήσεων μόνο από την ΕΑΣ και οι υπόλοιποι 1.100 έχουν επιστροφές από τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους με τα ειδικά μισθολόγια που ήταν σε ισχύ ως τον Ιούλιο του 2012 και από αναδρομικά για άλλες περικοπές (π.χ. επιδομάτων).

Οι συνταξιούχοι που προέρχονται από τα ειδικά μισθολόγια και έχουν στα χέρια τους αποφάσεις του Ελ. Συνεδρίου που τους δικαιώνουν σε ατομικό επίπεδο, έχουν κατά μέσο όρο αναδρομικά ύψους 33.000 ευρώ. Το μεγάλο ποσό δικαιολογείται αφενός από το γεγονός ότι οι συνταξιούχοι προσέφυγαν κατά των μειώσεων πριν βγουν οι αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου που έκριναν αντισυνταγματικές τις μειώσεις και αφετέρου επειδή τους επιστρέφεται η μείωση που είχαν στη σύνταξη επειδή υπολογίστηκε με τις περικοπές (κατά 50%) που έγιναν στις αποδοχές των ειδικών μισθολογίων μετά τον Αύγουστο του 2012. Στην πράξη οι συνταξιούχοι που ανήκουν σε ειδικά μισθολόγια πήραν μικρότερη σύνταξη κατ΄ αναλογία της μείωσης που είχαν οι μισθοί τους μετά τον Αύγουστο του 2012. Από τη στιγμή που δικαιώθηκαν οι προσφυγές τους και η μείωση των μισθών τους, κρίθηκε αντισυνταγματική και το Ελ. Συνέδριο, έγινε επανυπολογισμός της σύνταξής τους και πήραν αναδρομικά το ποσό που θα έπρεπε να είχαν αν συνταξιοδοτούνταν με τους μισθούς που έπαιρναν πριν τις περικοπές. Για παράδειγμα, συνταξιούχος ειδικού μισθολογίου που κέρδισε στη σύνταξη 500 ευρώ με αναδρομικά 5ετίας θα πληρωθεί τώρα 30.000 ευρώ και τα 500 ευρώ θα πιστωθούν μόνιμα στη σύνταξη.

Στα αναδρομικά της ΕΑΣ ισχύει το ίδιο δηλαδή όσοι είχαν προσφυγές πριν το 2017 κερδίζουν επιστροφές για 5 χρόνια για τις παλιές κρατήσεις.

Όσοι δεν έχουν προσφύγει κατά της ΕΑΣ που είναι και οι περισσότεροι συνταξιούχοι του Δημοσίου, δεν μπορούν να το πράξουν τώρα, καθώς το Ελεγκτικό Συνέδριο με την 1975/2021 απόφασή του έβαλε τέλος στις διεκδικήσεις και είπε ότι η κράτηση ΕΑΣ είναι αντισυνταγματική για όλους τους συνταξιούχους του Δημοσίου για το διάστημα 2017 και 2018. Για το διάστημα από το 2019 και μετά που εφαρμόστηκε ο επανυπολογισμός συντάξεων με τον νόμο Κατρούγκαλου, η ΕΑΣ κρίθηκε συνταγματική με την ίδια απόφαση, διότι θεωρήθηκε συνταγματικός και ο επανυπολογισμός!

Στα αναδρομικά της ΕΑΣ οι συνταξιούχοι χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Σε αυτούς που έκαναν αγωγές πριν το 2017 που βγήκε η πρώτη απόφαση για την αντισυνταγματικότητα της ΕΑΣ και σε εκείνους που δεν έκαναν αγωγή παρά μόνο υπέβαλαν ενστάσεις στο Γενικό Λογιστήριο ζητώντας να διακοπεί η κράτηση από τις συντάξεις τους μετά το 2017.

Ο ΕΦΚΑ όπως έχει υποχρέωση, πληρώνει αναδρομικά μόλις εκκαθαρίζονται οι εκκρεμείς δίκες. Αυτό γίνεται τώρα για μια σειρά αγωγών για την ΕΑΣ και για περικοπές μισθολογίων που είχαν παγώσει για πολύ μεγάλο διάστημα διότι δεν είχαν προσδιοριστεί με ακρίβεια από τις αρμόδιες διευθύνσεις τα ποσά που πρέπει να πάρουν οι συνταξιούχοι.

Οι πρώτοι συνταξιούχοι που αρχίζουν να πηγαίνουν στο ταμείο για αναδρομικά από ΕΑΣ και περικοπές είναι από μια λίστα 3.596 αγωγών που είχαν ασκηθεί πριν κριθούν αντισυνταγματικές οι εν λόγω περικοπές και δικαιούνται επιστροφών από την ημερομηνία που προσέφυγαν στο Ελεγκτικό Συνέδριο με όριο μια 5ετία.

Τα σενάρια εξόφλησης όσων δεν έχουν προσφύγει

Οι συνταξιούχοι του Δημοσίου που δεν έχουν κάνει προσφυγές για την ΕΑΣ δεν χάνουν τα αναδρομικά, πλην όμως θα πάρουν πολύ λιγότερα από όσους τα διεκδίκησαν με αγωγές.

Το πιθανότερο σενάριο είναι να επιστραφούν και σε αυτούς αναδρομικά από την ΕΑΣ που θα αφορά στις κρατήσεις που τους επιβλήθηκαν για 23 μήνες, από Φεβρουάριο του 2017 μέχρι Δεκέμβριο του 2018.

Το συνολικό ποσό επιστροφών έχει κοστολογηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου στα 420 εκατ. ευρώ. Αφορά περίπου 370.000 συνταξιούχους του Δημοσίου που αποχώρησαν πριν τον νόμο Κατρούγκαλου με κύρια σύνταξη ή άθροισμα κύριων συντάξεων πάνω από 1.400 ευρώ, μικτά.

Η απόφαση ωστόσο δεν αναμένεται να έρθει στην προεκλογική περίοδο που διανύει η χώρα, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι θα ληφθεί μετά το φθινόπωρο, αφού πρώτα κλειδώσει για τη χώρα η επενδυτική βαθμίδα και κυρίως μόλις καταμετρηθεί με πλήρη στοιχεία το πλεόνασμα που ήδη αρχίζει να συγκεντρώνει ο κρατικός προϋπολογισμός από την υπεραπόδοση των οικονομικών στόχων που έθεσε η κυβέρνηση για το 2023.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θεσσαλονίκη: Ποινές «μαμούθ» σε μέλη κυκλώματος μεταναστών

Ποινές «μαμούθ» μέχρι και 244 χρόνων κάθειρξης αλλά και χρηματικές ποινές, πολλών εκατομμυρίων ευρώ επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε μέλη κυκλώματος διακίνησης μεταναστών. Οι διακινήσεις μεταναστών σημειώθηκαν το διάστημα 8 Φεβρουαρίου 2023- 2 Ιουνίου 2023 και τα κέρδη των

Σιγκαπούρη: Στις φλόγες δύο μεγάλα δεξαμενόπλοια – Διασώθηκαν δύο ναυτικοί

Δυο μεγάλα δεξαμενόπλοια έχουν πάρει φωτιά στα ανοικτά της Σιγκαπούρης και δυο μέλη πληρώματος διασώθηκαν, ανακοίνωσαν οι αρχές της ασιατικής πόλης-κράτους. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στο πετρελαιοφόρο Hafnia Nile, υπό σημαία Σιγκαπούρης, και ακόμη ένα πλοίο, το Ceres I, υπό σημαία Σάο Τομέ και

Λειψυδρία: «Ολιστικό σχέδιο δράσης για το νερό» ζητάει από την ΕΕ η Ελλάδα και άλλα 20 κράτη-μέλη

Επείγουσα έκκληση για να αντιμετωπιστεί η λειψυδρία και να προστατευθούν οι υδάτινοι πόροι, απευθύνουν στην ΕΕ 21 κράτη-μέλη, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Στην κοινή επιστολή τους ζητάνε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει συγκεκριμένες δράσεις, για να ενισχύσει την ασφάλεια

Εντυπωσιακά πλάνα από την εκπαίδευση των αμφίβιων καταδρομών στο Αιγαίο

Εντυπωσιακές εικόνες από την διαρκή εκπαίδευση στο Αρχιπέλαγος του Αιγαίου, των Αμφίβιων Καταδρομών της ΔΕΠ έδωσε στη δημοσιότητα το ΓΕΕΘΑ. Όπως φαίνεται στο βίντεο, στην εκπαίδευση συμμετείχαν τόσο πλωτά σκάφη με κομάντος που πραγματοποίησαν βολές με πραγματικά πυρά, όσο και

Μετάβαση στο περιεχόμενο