Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Χούπης: Η Τουρκία παραμένει απειλή – Έτοιμοι να παρέμβουμε άμεσα οπουδήποτε χρειαστεί

Τι είπε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Δημήτριος Χούπης, στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών για την εθνική άμυνα και ασφάλεια, την ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων και τα ελληνοτουρκικά.

Το μήνυμα ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι πανέτοιμες να παρέμβουν άμεσα ανά πάσα στιγμή έστειλε ο Δημήτριος Χούπης, Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας. Μιλώντας στο πλαίσιο του 10oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιήθηκε στους Δελφούς 9-12 Απριλίου ο κ. Χούπης τόνισε ότι η Τουρκία παραμένει απειλή για την χώρα μας.

Σημείωσε πως η Τουρκία προσπαθεί καθημερινά με μια αναθεωρητική τακτική να βάλει στη συζήτηση διάφορα θέματα, για εμάς όμως το θέμα είναι μόνο η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ«Οι ένοπλες δυνάμεις είναι πανέτοιμες για το ο,τιδήποτε και σε καμία περίπτωση ο Έλληνας πολίτης δεν πρέπει να αισθάνεται στο παραμικρό ανασφαλής για τις ψυχολογικές, θα έλεγα, σε πολύ μεγάλο βαθμό δηλώσεις» είπε ο κ. Χούπης.

Όπως είπε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης που συντόνισε ο Κώστας Σαρικάς, Δημοσιογράφος στην Alpha TV, οι δηλώσεις αυτές από την πλευρά της Τουρκίας έχουν σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό την ανοχή μας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα έχουν τη συμμετοχή μας. «Είμαστε αποφασισμένοι χωρίς αν και αλλά, στο πεντάλεπτο να ανταποκριθούμε, αν και οπουδήποτε χρειαστεί» επισήμανε.

Αρχηγός ΓΕΕΘΑ - Δημήτριος Χούπης

Ερωτηθείς για τη γεωπολιτική αστάθεια υπογράμμισε πως όλα τα τόξα έχουν ένα γεωπολιτικό ομφαλό που είναι η Μεσόγειος, που ουσιαστικά ταυτίζεται με τον χώρο γεωπολιτικού ενδιαφέροντος της χώρας μας. Σύμφωνα με τον κ. Χούπη η ισχύς είναι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για να εξασφαλιστεί η αποτροπή απέναντι και σε απειλές με υβριδικά χαρακτηριστικά.

«Ένας Αρχηγός δεν κοιμάται ποτέ ήσυχος» σχολίασε ο κ. Χούπης, λέγοντας πως τα μεγάλα κενά στον επιχειρησιακό σχεδιασμό, που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, έχουν καλυφθεί σε μεγάλο βαθμό, με τον σχεδιασμό να βρίσκεται σε πολύ καλύτερο επίπεδο. Εξήγησε πως τα διδάγματα από τους πρόσφατους πολέμους έχουν φέρει κάποιες διαφοροποιήσεις στο σκέλος της τροποποίησης δομής δυνάμεων, που έχουν ενσωματωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό στο νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα. Τόνισε ότι για πρώτη φορά υπάρχει 12ετης σχεδιασμός, με έμφαση στην αξιοποίηση των τεχνολογικών εξελίξεων, όπως τα drones, που παίζουν πια καταλυτικό ρόλο. «Αλλά η τεχνολογία προχωρά παράλληλα με την αντι-τεχνολογία» τόνισε ο κ. Χούπης.

Σταχυολογώντας το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας υπογράμμισε ότι πηγάζει από τα προβλήματα, τις παραδοχές και τα διδάγματα κι αναπτύσσεται σε πέντε παραμέτρους. Την αύξηση της διαθεσιμότητας των υφιστάμενων συστημάτων και την επιχειρησιακή αξιοποίηση, την απόκτηση νέων μονάδων για το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία, την υλοποίηση της Ασπίδας του Αχιλλέα, ώστε ο γεωπολιτικός χώρος του αρχιπελάγους και της Ανατολικής Μεσογείου να αποτελέσει πραγματικά την ασπίδα αλλά και το δόρυ πληγμάτων, την απελευθέρωση της αεροπορίας και του ναυτικού σε περιοχές γεωπολιτικού ενδιαφέροντος χωρίς να απαξιώνεται η δράση τους και την αξιοποίηση των μεγάλων εδαφικών πλεονεκτημάτων που δίνουν τα χερσαία τμήματα στα νησιά μας.

Αρχηγός ΓΕΕΘΑ - Δημήτριος Χούπης

Όσον αφορά στο γιατί οι νέοι να επιλέξουν να πάνε σε μία στρατιωτική σχολή, ο κ. Χούπης σημείωσε πως θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αποτελεί ένα λειτούργημα κι ότι τους εξασφαλίζεται μία αξιοπρεπής διαβίωση προκειμένου να είναι ταγμένοι στο σκοπό των Ενόπλων Δυνάμεων. Υπογράμμισε ότι ο αξιωματικός μπορεί να έχει διττό ρόλο και ως αξιωματικός και ως επιστήμονας, προκειμένου να υπερασπιστεί την πατρίδα, που αποτελεί το μεγαλύτερο διακύβευμα για όλους όσοι υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός: Τι σηματοδοτεί και γιατί ανακοινώθηκε τώρα – Ποια η απάντηση της Τουρκίας

  Για την Αθήνα ο χωροταξικός σχεδιασμός αποτελεί κυρίως άσκηση μιας δικαιοδοσίας και προβολής των δικαιωμάτων που διαθέτει η χώρα.  Ο χάρτης είναι πολύ κοντά σε εκείνον της Σεβίλλης (1997) ο οποίος περιλαμβάνει το μάξιμουμ της έκτασης θαλάσσιων ζωνών που μπορεί να

Φωτοβολίδες και Βεγγαλικά: Όταν η Ανάσταση Απειλείται από τις Εκρήξεις

Άρθρο του Ναυάρχου ΛΣ-ΕΛΑΚΤ (εα) Νικόλαου Σπανού, Πρώην Διευθυντή Λιμένων – Λιμενικής Πολιτικής & Λιμενικής Αστυνομίας, Διεθνούς Πραγματογνώμονα Επιστημών Ναυτιλίας Καθώς πλησιάζουμε στις Άγιες Ημέρες του Πάσχα, είναι καθήκον μας να αναδείξουμε έναν από τους πιο σοβαρούς κινδύνους που απειλούν

Από ρεκόρ σε ρεκόρ πηγαίνει η ΟΛΘ Α.Ε.

Του Γ. Κατσιάνη Υψηλές επιδόσεις εξακολουθεί να καταγράφει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, τόσο σε επίπεδο εσόδων, όσο στο πεδίο της αύξησης μεγεθών. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ετήσια οικονομική έκθεση για το 2024, τα συνολικά ενοποιημένα έσοδα του Ομίλου ανήλθαν σε

Το τροπάριο της Κασσιανής… και τα νέα “αναπτυξιακά μέτρα της κυβέρνησης”…

Το τροπάριο της Κασσιανής χθες Μ. Τρίτη. Δεν ξέρω αν ταιριάζει και στην περιπεσούσα σε πολλές αμαρτίες σημερινή Κυβέρνηση. Μετά τις άγιες Τράπεζες για τα δάνειά τους έρχεται και η κυβέρνηση να προσλάβει ιδιώτες μπράβους- εταιρείες για την είσπραξη των

Μετάβαση στο περιεχόμενο