Αρχικελευστής του «Βέλος»: «Δεν ήταν στη σωστή θέση – Κινδύνευσε η εθνική μας συνείδηση»

Το θρυλικό αντιτορπιλικό πλοίο υπέστη ρήγμα, ενώ από τη δύναμη των κυμάτων προκλήθηκαν ζημιές.

Σε ασφαλές σημείο, στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης πλαγιοδέτησε το πλωτό Μουσείο Αντιδικτατορικού Αγώνα ΑΤ Βέλος το οποίο «λαβώθηκε» από την κακοκαιρία στη Νέα Παραλία της πόλης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο αρχικελευστής Παναγιώτης Καλλίνος, τόνισε πώς το ιστορικό πλοίο δεν βρισκόταν σε σωστή θέση. «Τεράστιος ήταν ο πόνος όταν είδα το καράβι να έχει υποστεί ζημιά από την κακοκαιρία», είπε ο κ. Καλίνος προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι παρά το γεγονός ότι το πλοίο δεν κινδύνευσε «κινδύνευσε να βυθιστεί η ηθική μας συνείδηση».

Μεταξύ άλλων, όπως τόνισε το ιστορικό πλοίο δεν βρισκόταν σε σωστή θέση και δεν ήταν δεμένο με ασφάλεια: «έπρεπε να βρίσκεται στον πρώτο προβλήτα και να ήταν σωστά δεμένο», είπε.

Σημειώνεται ότι το θρυλικό αντιτορπιλικό πλοίο υπέστη ρήγμα, ενώ από τη δύναμη των κυμάτων προκλήθηκαν ζημιές στο ντεκ της νέας παραλίας.

Ιστορικό πλοίο

Να θυμίσουμε πώς πρόκειται για πλοίο που ναυπηγήθηκε στη Βοστώνη των ΗΠΑ και έλαβε την ονομασία USS «CHARRETTE» DD 581. Καθελκύστηκε στις 3 Ιουνίου του 1942 και υπηρέτησε επί 32 χρόνια στο Πολεμικό Ναυτικό της Ελλάδας σε αποστολές και ασκήσεις.

Είναι ένα πλοίο με πλούσια ιστορία αφού, πέρα από την υπηρεσία του στο Πολεμικό Ναυτικό της Ελλάδας, είναι και βετεράνος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου καθώς αποτέλεσε μάχιμο πλοίο που πολέμησε στις ναυτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στον Ειρηνικό Ωκεανό. Σε αυτές τις επιχειρήσεις του Αμερικανικού Ναυτικού κατά των Ιαπώνων, στα νερά του Ειρηνικού Ωκεανού, το τότε USS «CHARRETTE» DD 581 έδρασε ως πλοίο υποστήριξης αεροπλανοφόρων και ως πλοίο ανθυποβρυχιακής και αντιαεροπορικής προστασίας νηοπομπών, ενώ βύθισε ένα υποβρύχιο και ένα πλοίο των Ιαπώνων.

Του απονεμήθηκαν 13 σταυροί μάχης, καθώς και άλλα παράσημα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το 1958, το πλοίο παραχωρήθηκε στο τότε Ελληνικό Βασιλικό Ναυτικό, αφού εκσυγχρονίστηκε στα ναυπηγεία Long Beach της Καλιφόρνιας, μαζί με άλλα τρία ίδιου τύπου. Η παραχώρηση είχε γίνει στο πλαίσιο αμοιβαίας βοήθειας ΗΠΑ – Ελλάδας.

Το σκάφος, που χτίστηκε από 3.050 τόνους ατσάλι πέρα από τον μακρινό Ειρηνικό Ωκεανό, αποτέλεσε ένα σημαντικό πλοίο για το Π.Ν. στο σκληρό ελληνικό Αιγαίο. Παροπλίστηκε στις 26 Φεβρουαρίου 1991, ενώ το 1994 χαρακτηρίστηκε Μουσείο Αντιδικτατορικού Αγώνα (ΜΑΑ).

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί εμμένει η ΕΑΑΣ στη διάλυση των Μετοχικών Ταμείων Ναυτικού & Αεροπορίας;

Έκπληκτοι οι μερισματούχοι του Πολεμικού Ναυτικού (και του Λιμενικού Σώματος) και της  Αεροπορίας παρατηρούν την έντονη παρασκηνιακή προσπάθεια και χωρίς ουσιαστικά επιχειρήματα της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ), να μεταβάλει τους ιδρυτικούς νόμους για την αυτοτέλεια των Μετοχικών Ταμείων Στρατού –

Φρούριο η Αθήνα για επέτειο Γρηγορόπουλου και άφιξη Ερντογάν -Επί ποδός 4.000 αστυνομικοί, drones και σκοπευτές

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις τις επόμενες μέρες στο κέντρο της Αθήνας, λόγω της επετείου του θανάτου του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και της επίσκεψης του Ταγίπ Ερντογάν. Για αύριο Τετάρτη έχουν προγραμματιστεί κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω των συγκεντρώσεων και πορειών για τη συμπλήρωση 15

Ηλεκτρικό ρεύμα: Αυξήσεις στο πάγιο και στην κιλοβατώρα φέρνουν τα χρωματιστά τιμολόγια

Αυξήσεις στο πάγιο αλλά και χρεώσεις ανά κιλοβατώρα που μπορεί να φτάσουν ακόμα και τα 20 λεπτά, φέρνουν τα νέα πράσινα τιμολόγια που ανακοίνωσαν οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας.   Από τα τιμολόγια που ανακοίνωσαν οι εταιρείες προκύπτει ότι η πάγια

Η Βουλή… των ρεκόρ! Πρώτη φορά με 9 κόμματα

ο ρεκόρ των περισσότερων κομμάτων στη Βουλή… ισοφαρίστηκε στις εκλογές του Ιουλίου και, πλέον (με την εμφάνιση του νέου κόμματος, ονόματι Νέα Αριστερά)…. σπάει. Η επίδοση των β’ εκλογών του 2015, Σεπτέμβρη μήνα, λίγες εβδομάδες μετά το δημοψήφισμα και το νέο

Μετάβαση στο περιεχόμενο