“Το τελευταίο διάστημα και στο πλαίσιο των εξαγγελιών του Υπουργού Δικαιοσύνης αναφορικά με εξελίξεις ως προς την εξυγίανση της Τακτικής Πολιτικής Δικαιοσύνης, έχουν αρχίσει να διαρρέουν πληθώρα υπαινικτικών αναφορών και για τυχόν αναμόρφωση ή defacto κατάργηση της Στρατιωτικής Δικαιοσύνης.
Είναι περιττό να υπενθυμιστεί ότι η στρατιωτική δικαιοσύνη προβλέπεται και ερείδεται σε διατάξεις συνταγματικής περιωπής και ως εκ τούτου κάθε αλλαγή που ενδεχομένως επέλθει σε αυτήν κρίνεται επί τη βάσει της συνταγματικότητάς της ή μη.
Όπως και αν έχει το ζήτημα, όμως, θέλουμε να τονίσουμε ότι οι τυχόν επιδιώξεις κάποιων στρατιωτικών δικαστών (οι οποίοι υπενθυμίζεται ότι είναι και δικαστές και αξιωματικοί) για εξομοίωση με τους δικαστές της Τακτικής Πολιτικής Δικαιοσύνης, δεν είναι δυνατόν να θέσουν σε αμφισβήτηση ή διακινδύνευση τα εργασιακά και όποια άλλα συμφέροντα και κεκτημένα των στρατιωτικών δικαστικών γραμματέων, οι οποίοι είναι και αξιωματικοί και δικαστικοί υπάλληλοι κατά τις πρόνοιες του άρθρου 92 Συντάγματος, ενώ παράλληλα αποτελούν ένα άκρως εξειδικευμένο σώμα του οποίου φυσικός χώρος είναι, αποκλειστικά και για χάρη της ορθής και ανεξάρτητης απονομής της δικαιοσύνης, τα στρατιωτικά δικαστήρια (πρώτου και δεύτερου βαθμού δικαιοδοσίας).
Ως εκ τούτου, οι αξιωματικοί στρατιωτικοί δικαστικοί γραμματείς δεν μπορούν και δεν πρόκειται να είναι άμοιροι των εξελίξεων οι οποίες αφενός θα θέσουν σε διακινδύνευση την ιδιαίτερη, ως εκ του λειτουργήματός τους, θέση τους, η οποία τους επιφυλάσσεται εντός του στρατεύματος, και αφετέρου θα τους αφήνουν εκτός της διαμόρφωσης των εργασιακών τους συνθηκών, οι οποίες τόσο καίρια ενδέχεται να τους επηρεάσουν.
Υπενθυμίζουμε δε ότι οι νέοι συνάδελφοι, που εισήλθαν στο Σώμα τα έτη 2021 και 2022, είναι όλοι πτυχιούχοι και κάτοχοι τουλάχιστον ενός μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών, ενώ οι περισσότεροι εξ αυτών είναι άρτια νομικά καταρτισμένοι, όχι μόνο στο ποινικό, αλλά και στο συνταγματικό, διοικητικό και ευρωπαϊκό δίκαιο.
Άλλωστε, με την είσοδο των νέων αυτών στελεχών, το Σώμα των Στρατιωτικών Δικαστικών Γραμματέων είναι ίσως τη δεδομένη χρονική στιγμή το πλέον μορφωτικά και επιστημονικά καταρτισμένο Σώμα ανάμεσα στο υπόλοιπα Σώματα και Όπλα και των τριών Κλάδων των ΕΔ, εξ απόψεως ουσιαστικών και τυπικών προσόντων.
Συνεπώς, και όλοι οι αρχαιότεροι, μαζί με τους ιεραρχικά νεότερους συναδέλφους, θα πρέπει να γνωρίζουμε τα δικαιώματά μας και κατόπιν κοινής συνεννόησης να τα διεκδικήσουμε με κάθε νόμιμο τρόπο, προς το συμφέρον κυρίως όσων θα έχουν τουλάχιστον είκοσι ακόμα έτη υπηρεσιακής διαδρομής μπροστά τους.
Καλούμε, συνεπώς, τους στρατιωτικούς δικαστές και την Ένωση Δικαστικών Λειτουργών Στρατιωτικής Δικαιοσύνης να αναλογιστούν την σχέση τους με τους στρατιωτικούς δικαστικούς γραμματείς, τους διαχρονικά στενότερους και αποκλειστικούς συνεργάτες τους, αυτούς που τους στηρίζουν σε όλα.
Καλούμε την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων να τοποθετηθεί πάνω στα όσα φημολογούνται και επιδιώκονται αναφορικά με τους στρατιωτικούς δικαστές, αφού άλλωστε φαίνεται ότι οι Πολιτικοί Δικαστές θα αναπληρώσουν και θα επιφορτιστούν με το κενό της καθ’ ύλην ποινικής αρμοδιότητας, αν υπάρξει οποιαδήποτε μεταβολή στην στρατιωτική δικαιοσύνη.
Καλούμε, τέλος, τον κύριο Υπουργό Εθνικής Άμυνας και τον κύριο Υπουργό Δικαιοσύνης να λάβουν θέση και να δραστηριοποιηθούν φροντίζοντας, προστατεύοντας και ενισχύοντας την Στρατιωτική Δικαιοσύνη ως σύνολο.
Γιατί η Στρατιωτική Δικαιοσύνη δεν αποτελείται μόνο από τους ενενήντα (90) δικαστές της. Χρειάζεται και τους εκατόν είκοσι ένα (121) γραμματείς της για να λειτουργήσει, τόσο σε θεσμικό-νομικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο.”