Σε δίκη 2 αδέρφια για πλαστά πιστοποιητικά σπουδών γλώσσας σε μετανάστες

Δύο αδέλφια κατηγορούνται ότι εφοδίασαν μετανάστες με εκατοντάδες πλαστά πιστοποιητικά γλωσσομάθειας άνευ διδασκαλίας απαραίτητων για τεστ ένταξης.

Μετάφραση-απόδοση κειμένου: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ»

Σε δικαστήριο της Στουτγάρδης παρουσιάστηκαν χτες Δευτέρα 10 Ιουνίου για να δικαστούν δύο αδέλφια. Οι δύο κατηγορούμενοι που συνελήφθησαν τον περασμένο Δεκέμβριο, κατηγορούνται ότι πλαστογράφησαν εκατοντάδες πιστοποιητικά σπουδών εκμάθησης γλώσσας για μετανάστες.

Στη Γερμανία, οι μετανάστες πρέπει να αποδείξουν ότι απέκτησαν συγκεκριμένο επίπεδο γλωσσικής κατανόησης, προκειμένου οι Γερμανικές Αρχές τους χορηγήσουν πιστοποιητικό που βεβαιώνει ότι βρίσκονται σε διαδικασία ένταξης.

Τα δύο αδέλφια είναι ηλικίας 32 και 37 ετών, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου της Εισαγγελίας, οι δύο αδελφοί κατηγορούνται για τουλάχιστον 561 αδικήματα. Επίσης, φέρεται να κατάγονται από το Κοσσυφοπέδιο.

Τυπώθηκαν και πουλήθηκαν εκατοντάδες πιστοποιητικά

Η Εισαγγελία υποστηρίζει ότι τα αδέρφια τύπωναν τα πιστοποιητικά και τα διένειμαν μέσω ταχυδρομείου σε προπληρώσαντες παραλήπτες, μέσω φροντιστηρίου Γερμανικών στη Γερμανική πόλη Ellwangen ή αυτοπροσώπως σε ένα μπαρ στη Γερμανική πόλη Backnang.

Οι δύο άνδρες φέρεται, επίσης, να έχουν πλαστογραφήσει διάφορα άλλα έγγραφα, όπως διπλώματα οδήγησης.

Οι Γερμανικές Αρχές στο ομοσπονδιακό Γραφείο Μετανάστευσης και Προσφύγων (BAMF) πιστεύεται ότι παρέλαβαν προς επεξεργασία τουλάχιστον 221 πλαστά πιστοποιητικά, ορισμένα εκ των οποίων ήταν απαιτούμενα για την απόκτηση άδειας διαμονής ή Γερμανικής υπηκοότητας.

Επίσης, τα δύο αδέρφια αντιμετωπίζουν κατηγορίες διακίνησης μεταναστών.

Σύμφωνα με τη Γερμανική εφημερίδα Bild, ο τρίτος αδελφός τους, που διέφυγε της σύλληψης θεωρείται ότι είναι συνεργός στην εξαπάτηση των Γερμανικών Αρχών. Φέρεται ευρισκόμενος σε φυλακή απέλασης στο Μαυροβούνιο.

Αυτός και άλλα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης αναζητούνται από τις Εισαγγελικές Αρχές για εκδίκαση ξεχωριστών υποθέσεων.

The second brother talks to his lawyer Martin StirnWeiß in court, both brothers reportedly remained silent during proceedings on Monday | Photo: Martin Oversohl / dpa / picture alliance
The second brother talks to his lawyer Martin StirnWeiß in court, both brothers reportedly remained silent during proceedings on Monday | Photo: Martin Oversohl / dpa / picture alliance

Η Εισαγγελία υποστηρίζει ότι το χρηματικό κέρδος που αποκόμισαν τα δύο αδέρφια από τις πλαστογραφήσεις και τη διακίνηση ανέρχεται στις €880.000. Κάθε πλαστό πιστοποιητικό πιστεύεται ότι τους απέφερε έως €2.300.

Οι Δικαστικές Αρχές εκτιμούν η ακροαματική διαδικασία να διαρκέσει ως τα μέσα Αυγούστου. Χτες Δευτέρα τα δύο αδέρφια τήρησαν στάση σιωπής στο δικαστήριο. Αν κηρυχθούν ένοχοι αντιμετωπίζουν ποινές κάθειρξης διάρκειας μέχρι 10 έτη.

Πλήρωναν για τις απαντήσεις στα τεστ γλώσσας

Δεν είναι η πρώτη φορά που περιπτώσεις πλαστογράφησης διαγωνισμάτων γλώσσας για μετανάστες βλέπουν τη δημοσιότητα. Στα τέλη Μαρτίου, ο κρατικός Γερμανικός τηλεοπτικός σταθμός WDR δημοσίευσε έρευνα για την πλαστογράφηση διαγωνισμάτων γλώσσας για ενσωμάτωση μεταναστών.

Ένας αραβόφωνος δημοσιογράφος συνεργαζόμενος με την ενημερωτική πλατφόρμα WDRforyou, που απευθύνεται σε μετανάστες και δικαιούχους ασύλου στη Γερμανία, προσποιήθηκε τον δικαιούχο ασύλου που αναζητά απαντήσεις για το διαγώνισμα γλώσσας.

Ο δημοσιογράφος απέκτησε επαφή μέσω του διαύλου Telegram και προπλήρωσε €50. Περιέγραψε τη διαδικασία ως “πολύ απλοϊκή. Ο διαχειριστής του διαύλου φαινόταν να ενδιαφέρεται μόνον για το χρήμα.”

Αφού κατέβαλε ακόμη €200, ο δημοσιογράφος έλαβε κατάλογο απαντήσεων του διαγωνίσματος, δύο ημέρες προτού υποβληθεί στη δοκιμασία.

Το γλωσσικό διαγώνισμα απαιτείται για απόκτηση πιστοποιητικού ένταξης

Tο συγκεκριμένο διαγώνισμα επιπέδου γλωσσομάθειας B1 χρειάζεται για απόκτηση του λεγόμενου Πιστοποιητικού Προγράμματος Ένταξης (Zertifikat Integrationskurs).

From file: The integration certificates and language tests are needed for residency and citizenship in Germany | Photo: Michael Bihlmayer / picture alliance / Chromorange
From file: The integration certificates and language tests are needed for residency and citizenship in Germany | Photo: Michael Bihlmayer / picture alliance / Chromorange

Το Μάρτιο, εκπρόσωπος του BAMF δήλωσε ότι ήταν γνωστοί οι ισχυρισμοί για πλαστά πιστοποιητικά παρακολούθησης μαθημάτων γλώσσας.

Ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι όποτε εντοπίζεται από το BAMF κάποιο πλαστογραφημένο πιστοποιητικό ειδοποιείται η αστυνομία.

Το BAMF είπε ότι είναι στην κρίση των Εισαγγελικών Αρχών αν θα απαγγελθούν κατηγορίες σε όσους πληρώνουν να αποκτήσουν αυτά τα πιστοποιητικά.

Ο εκπρόσωπος συμπλήρωσε ότι, το BAMF αναβαθμίζει διαρκώς τις δικλίδες ασφαλείας της διαγωνιστικής διαδικασίας, προσθέτοντας ότι αυτές “συνεχώς, επικαιροποιούνται και εξελίσσονται.”

Ανέφερε, τέλος, ότι τα πλαστά πιστοποιητικά εντοπίζονται εύκολα και άμεσα από όσους εργάζονται σε γραφεία αλλοδαπών και όσοι αναλαμβάνουν την ευθύνη έκδοσης εγγράφων υπηκοότητας.

Μετάφραση-απόδοση κειμένου: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ»

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κάθε μέρα κι άλλη καραβιά μεταναστών στην Κρήτη – 19 άτομα νότια της Γαύδου

Μεταφέρθηκαν στην Παλαιόχωρα Μία ακόμη διάσωση προσφύγων και μεταναστών καταγράφτηκε, νωρίς το πρωί της Πέμπτης, στη θαλάσσια περιοχή νότια της Γαύδου, σύμφωνα με την ΕΡΤ. Με βάση το Ενιαίο Κέντρο Έρευνας Συντονισμού και Διάσωσης, εντοπίστηκαν από ναυαγοσωστικό σκάφος του Λιμενικού

Δεν υπάρχει Ε.Ε. χωρίς μεσαία τάξη

Η πολυδιάσπαση είναι ένα συστατικό στοιχείο της Ευρώπης, συνδεδεμένο και με την ιστορική «διαμερισματοποίηση» ενός χώρου που, σε πείσμα της γεωγραφίας, πολύ δύσκολα υποκύπτει στην επιρροή ή στην κυριαρχία ενός ενιαίου πολιτικού κέντρου. Τα ιστορικά παραδείγματα είναι γνωστά, δεν χρειάζεται

Ομαδική προσφυγή δικαστών για επιστροφή 13ου – 14ου μισθού που είχαν “κόψει” με αποφάσεις τους για τους άλλους

Την ανατροπή δικαστικών αποφάσεων συναδέλφων τους για τα δώρα και επιδόματα στον δημόσιο τομέα, επιχειρούν 9 δικαστικοί από τη Θεσσαλονίκη, με στόχο να κερδίσουν για τους εαυτούς τους όσα “έκοψαν” με αποφάσεις τους για τους υπόλοιπους. Πρόκειται για διεκδίκηση που

Eurostat: Τέταρτη φτωχότερη χώρα στην ΕΕ η Ελλάδα – Σε συνθήκες φτώχειας ένας στους τέσσερις

Από τις πρωταθλήτριες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην κρίση επιπέδου διαβίωσης είναι η Ελλάδα, καθώς ο ένας στους τέσσερις ανθρώπους που ζουν στη χώρα μας αντιμετωπίζει κίνδυνο φτώχειας ή/και  κοινωνικού αποκλεισμού. Πρόκειται για άλλο έναν αρνητικό δείκτη, όπως καταγράφεται και από

Μετάβαση στο περιεχόμενο