Η έκδοση Ιταλού στη Βενεζουέλα χάθηκε στη μετάφραση

Αποφυλακίστηκε ενάμιση μήνα μετά τη σύλληψή του λόγω προβλήματος με τα δικαστικά έγγραφα – Το ίδιο συνέβη και το 2023

Η σύλληψή του έγινε στις 29 Μαρτίου στη βίλα του στη Βάρκιζα. Εις βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης που είχε εκδώσει ο πρόεδρος Εφετών Αθηνών στις αρχές Φεβρουαρίου. Ο λόγος για τον 47χρονο Ιταλό E.R. που διώκεται από τις αρχές της Βενεζουέλας για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης και λαθρεμπόριο. Σε επίσημη αναφορά που τέθηκε υπόψη της «Κ» σημειώνεται ότι «η σύλληψη έγινε με σκοπό την έκδοσή του στις αρχές της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας».

Οδηγήθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού και ενάμιση μήνα αργότερα, στις 15 Μαΐου, αποφυλακίστηκε με απόφαση του δικαστικού συμβουλίου, έπειτα από αίτημα των συνηγόρων του. Του επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι, όπως η υποχρέωση να δίνει το «παρών» δύο φορές τον μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής όπου διαμένει, καθώς και χρηματική εγγύηση ύψους 30.000 ευρώ.

Ορισμένες πηγές ενημέρωσης επισήμαναν ότι «περιέργως, δεν του επεβλήθη το μέτρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα». Οι σχετικές πληροφορίες πάντως διαψεύστηκαν από αρμόδιες αστυνομικές πηγές που ρωτήθηκαν σχετικά στο πλαίσιο του ρεπορτάζ.

Η αποφυλάκισή του φέρεται να κατέστη εφικτή λόγω προβλήματος στη μετάφραση δικαστικών εγγράφων. Οι αρχές της Βενεζουέλας έπρεπε εντός 40 ημερών να κοινοποιήσουν στις ελληνικές δικαστικές αρχές πλήρη φάκελο της υπόθεσης του Ιταλού, αιτιολογώντας το αίτημα έκδοσής του στη λατινοαμερικανική χώρα. Τα σχετικά έγγραφα εστάλησαν εμπρόθεσμα, ωστόσο ήταν γραμμένα ορισμένα στα αγγλικά και τα περισσότερα στα ισπανικά και επομένως ετέθη ζήτημα μετάφρασής τους στα ελληνικά.

Η σχετική διαδικασία φέρεται να «τρέχει», με ορισμένες πηγές ενημέρωσης να αναφέρουν ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός. Εως τότε, πάντως, το δικαστικό συμβούλιο ανταποκρινόμενο σε αίτημα της υπεράσπισης προχώρησε στην αποφυλάκιση του Ε.R., αντικαθιστώντας την προσωρινή κράτησή του με περιοριστικούς όρους.

Ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας είχε συλληφθεί ξανά στην Ελλάδα τον Νοέμβριο του 2023 δυνάμει –και τότε– διεθνούς εντάλματος σύλληψης για την ίδια ακριβώς υπόθεση. Τότε οι αρχές της Βενεζουέλας δεν είχαν αποστείλει τα απαραίτητα δικαστικά έγγραφα, με αποτέλεσμα να αφεθεί ελεύθερος λίγο μετά τη σύλληψή του, ενώ και η ερυθρά αγγελία της Ιντερπολ έπαψε να βρίσκεται σε ισχύ. Στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι τα τέλη Μαρτίου 2024 υπήρξε επικοινωνία Ελλάδας – Βενεζουέλας, με κατάληξη τη σύλληψή του με βάση νέο ένταλμα που εξέδωσε ο πρόεδρος εφετών Αθήνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές και όσα αναφέρονται στο εις βάρος του ένταλμα σύλληψης, ο Ιταλός φέρεται να μετείχε σε εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας είχαν βρει έναν πρωτότυπο τρόπο να ιδιοποιούνται πετρέλαιο ζημιώνοντας το κράτος της Βενεζουέλας κατά 21 δισ. δολάρια – σύμφωνα με μια εκδοχή. Σε δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο η συγκεκριμένη απάτη περιγράφεται ως PDVSA-Cripto. Ηρθε στο φως τον Μάρτιο του 2023, με τη ΜΚΟ Transparency Venezouela να σημειώνει ότι για την υπόθεση ερευνήθηκαν 53 άτομα και εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης εις βάρος 12.

Σύμφωνα με τις αρχές της λατινοαμερικανικής χώρας, οι διωκόμενοι ως ιδιοκτήτες δεξαμενοπλοίων, υπό την κάλυψη ναυτιλιακών εταιρειών που είχαν συστήσει, προμηθεύονταν δορυφορικούς αναμεταδότες και συσκευές αναγνώρισης από αχρησιμοποίητα πλοία που βρίσκονταν σε λιμάνια χωρών της Ασίας.

Τοποθετούσαν τους αναμεταδότες σε πλοία ιδιοκτησίας τους, τα οποία φόρτωναν προϊόντα πετρελαίου από λιμάνια της Βενεζουέλας. Στη συνέχεια τα δεξαμενόπλοια απενεργοποιούσαν τα ως άνω συστήματα και τα μέλη της οργάνωσης έκλεβαν το φορτίο. Οι συνήγοροι υπεράσπισης του διωκόμενου Ιταλού δεν ανταποκρίθηκαν σε αίτημα της «Κ» για διευκρινίσεις επί της υπόθεσης.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

21η Απριλίου 1967: Η μαύρη επέτειος της Χούντας

Σαν σήμερα, πριν από 58 χρόνια, η Χούντα των συνταγματαρχών κατέλαβε την εξουσία στην Αθήνα. Διακόπηκαν έτσι αφενός η δύσβατη πορεία κοινωνικής και πολιτικής φιλελευθεροποίησης που είχε ξεκινήσει από τις αρχές της δεκαετίας του 60, αφετέρου η σύγκλιση της χώρας με τη

Υποθηκοφυλακεία: Από τον Καποδίστρια στο «γρηγορόσημο»

Δημήτρης Αθηνάκης Εξακόσια εκατομμύρια σελίδες. Χιλιάδες φάκελοι, μέχρι και στις τουαλέτες. Διπλοεγγραφές, τριπλοεγγραφές και, ορισμένες φορές, επί δεκαπέντε. Χαρτάκια στις εισόδους για τη σειρά. Αναμονή ετών και δεκαετιών. Δικαστήρια. Και ξανά δικαστήρια. Τα 392 καταργηθέντα υποθηκοφυλακεία, που αντικαταστάθηκαν από το Κτηματολόγιο, κληροδοτούν

Απεβίωσε ο Πάπας Φραγκίσκος σε ηλικία 88 ετών

Ο Πάπας Φραγκίσκος, ο πρώτος Λατινοαμερικανός ηγέτης της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, απεβίωσε σήμερα (21/4) σε ηλικία 88 ετών, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Βατικανό. Η είδηση του θανάτου του έχει συγκλονίσει τη διεθνή κοινότητα. Πιστοί έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται ήδη στο Βατικανό για

Ναυτιλία: Ποιός πληρώνει τελικά τα τέλη;

Στη «δύνη» των τελών βρίσκεται όπως όλα δείχνουν για το τρέχον έτος το παγκόσμιο εμπόριο. Οι συζητήσεις για την επιβολή λιμενικών τελών σε πλοία που κατασκευάστηκαν στις ΗΠΑ δεν έχουν τελεσιδικήσει καθώς αναμένεται η τελική απόφαση επί της προτάσεως του

Μετάβαση στο περιεχόμενο