Φινλανδία: Σπεύδει να κλείσει τη νέα δίοδο μεταναστών από Ρωσία προς Ευρώπη

Μετάφραση-απόδοση κειμένου: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ»

Το βουητό των κουνουπιών είναι το μόνο που διαταράσσει την ηρεμία αυτού του ειδυλλιακού μέρους ανάμεσα στα πυκνά δάση και τις γαλάζιες λίμνες της ανατολικής Φινλανδίας, στα πιο εκτεταμένα χερσαία σύνορα της Ευρώπης με τη Ρωσία.

Finland readies to bar new migrant route via Russia to Europe

Όμως, οι Αρχές της Φινλανδίας εκφράζουν φόβους ότι η ηρεμία και η γαλήνη περιοχών όπως η Hoilola μπορεί σύντομα να διακοπεί από την άφιξη μεγάλου αριθμού δικαιούχων ασύλου – μια εκδοχή αυτού που το Ελσίνκι αποκαλεί “υβριδικό πόλεμο” της Ρωσίας κατά της Δύσης.

Σε πολλούς τομείς κατά μήκους των συνόρων η Φινλανδία έχει αναπτύξει περισσότερες περιπολίες συνοριοφυλάκων, drones και ηλεκτρονικούς αισθητήρες ενώ αναγείρει φράχτες. Στο Ελσίνκι, πριν τη θερινή διακοπή εργασιών, το Κοινοβούλιο αναμένεται να εγκρίνει νέα νομοθεσία, που σύμφωνα με επικριτές, πρόκειται να παραβιάσει τις δεσμεύσεις της χώρας για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στα τέλη του 2023 η Φινλανδία έκλεισε επ’ αόριστον για ταξιδιώτες όλα τα συνοριακά σημεία διέλευσης που βρίσκονται στα μήκους 1.340 km (833 μίλια) σύνορα με τη Ρωσία, αφότου περίπου 1.300 μετανάστες με καταγωγή από Συρία και Σομαλία εισήλθαν μέσω αυτής της διόδου.

Reuters Graphics

Έκτοτε, μερικές δεκάδες δικαιούχων ασύλου διέσχισαν το πυκνό δάσος που βρίσκεται στα σύνορα της Φινλανδίας με τη Ρωσία, όμως το Ελσίνκι πιστεύει ότι το Κρεμλίνο είναι έτοιμο να στείλει περισσότερους μετανάστες εκεί ανά πάσα στιγμή – ενδεχόμενο που η Μόσχα αρνείται κατηγορηματικά.

Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο, η Φινλανδική Συνοριοφυλακή θα μπορεί να καλεί χιλιάδες εφέδρους για βοήθεια στις συνοριακές περιπολίες, θα μπορεί να εντοπίζει το σήμα κινητών τηλεφώνων των μεταναστών, θα μπορεί να περιορίζει μετανάστες σε κέντρα κράτησης και – με το πιο αμφιλεγόμενο από τα νέα μέτρα – θα μπορεί να τους επαναπροωθεί στη Ρωσία, χωρίς να αποδέχεται τα αιτήματα τους για άσυλο.

“Η Φινλανδία δεν μπορεί να επιτρέψει το άνοιγμα αυτής της νέας διόδου (για μετανάστες) προς την Ευρώπη,” δηλώνει στο Reuters η Φινλανδή Υπουργός Εσωτερικών κα Mari Rantanen, από το εθνικιστικό κόμμα Finns Party.

Finland readies to bar new migrant route via Russia to Europe

“Πάντως, δεν πρόκειται απλώς για μια δίοδο μετανάστευσης: αφορά μια κατάσταση όπου οι Αρχές κάποιας άλλης χώρας διευκολύνουν ή, ακόμη, πιέζουν και ωθούν μετανάστες προς τα σύνορά της με τη Φινλανδία,” είπε η κα Rantanen.

Οι κάποτε εγκάρδιες σχέσεις Ελσίνκι-Μόσχας, έχουν επιδεινωθεί σοβαρά από τότε που η Φινλανδία αποφάσισε την ένταξή της στο NATO στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

ΔΥΟ ΦΙΛΟΙ

Η ιστορία δύο φίλων από τη Συρία, του Mohammed, 25 ετών, και του Mahmoud, 27 ετών, είναι χαρακτηριστική για την πρόκληση ενώπιον της οποίας έχουν τεθεί σήμερα οι Φινλανδικές Αρχές.

Εισήλθαν στη Φινλανδία μέσω του θεσμοθετημένου συνοριακού σημείου διέλευσης Salla τον περασμένο Νοέμβριο εποχούμενοι σε ποδήλατα εν μέσω χιονοπτώσεων και ακραίων θερμοκρασιών -20 βαθμών Κελσίου (-4 βαθμών Fahrenheit), τα οποία προμηθεύτηκαν προς $350 έκαστο από Ρώσους μεσάζοντες στο τελευταίο Ρωσικό συνοριακό φυλάκιο. Η πεζή διέλευση μεταξύ συνοριακών σταθμών Ρωσίας-Φινλανδίας είναι απαγορευμένη.

Ο Mohammed, που διέφυγε πρώτα στην Αίγυπτο για να γλιτώσει τη στράτευση στις ένοπλες δυνάμεις της Συρίας και αργότερα πλήρωσε $2.500 για φοιτητική visa στη Russia, επιμένει ότι εισήλθε στη Φινλανδία “απολύτως νόμιμα”.

Finland readies to bar new migrant route via Russia to Europe

“Διήλθα νόμιμα από το Ρωσικό σημείο εξόδου και μου έβαλαν σφραγίδα εξόδου στο διαβατήριο. Στη Φινλανδία επέδειξα τη σφραγίδα εξόδου και αμέσως μου επετράπη η είσοδος,” είπε στο Reuters, προσθέτοντας ότι υπέβαλε αίτημα για άσυλο στη Φινλανδία μεταγενέστερα.

Τόσο ο Mohammed όσο ο Mahmoud δήλωσαν ότι πρώτα πλήρωσαν έκαστος $5.000 σε Σύριο διακινητή για να φθάσουν στη Γερμανία, μέσω Λευκορωσίας, όμως αργότερα ξυλοκοπήθηκαν και επαναπροωθήθηκαν από Πολωνούς και Λιθουανούς συνοριοφύλακες. Eπαναλαμβάνοντας τις αιτιάσεις της Φινλανδίας κατά της Ρωσίας, η Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής κατηγορούν τη Λευκορωσία, σύμμαχο της Ρωσίας, ότι από το 2021 διοχετεύει μετανάστες προς τα κοινά τους σύνορα.

“Ξαφνικά πληροφορηθήκαμε ότι τα Φινλαδικά σύνορα (με τη Ρωσία) είχαν ανοίξει. Το μάθαμε μέσω Telegram, ενώ ήδη οι διακινητές διαφήμιζαν τις υπηρεσίες τους για διαπεραίωση προσώπων στη Φινλανδία,” θυμήθηκε ο Mahmoud.

Οι δύο Σύριοι φίλοι είναι ακόμη σε αναμονή απόφασης των Φινλανδικών Αρχών επί των αιτημάτων τους για άσυλο.

Παρόλη την αυξημένη ένταση με τη Μόσχα, η Φινλανδική Συνοριοφυλακή εξακολουθεί να πραγματοποιεί τακτικές συναντήσεις με του Ρώσους ομολόγους της, δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Samuli Murtonen, ενόσω φρόντιζε ο Γερμανικός ποιμενικός σκύλος του να μη διασχίσει το δασικό ξέφωτο πλάτους 10 μέτρων (32 πόδια) προς τη Ρωσική πλευρά των συνόρων.

Finland readies to bar new migrant route via Russia to Europe

“Το βασικό ζήτημα είναι ότι έχουν τη γνώμη πως όποιος βρίσκεται νομίμως στη Ρωσία μπορεί να φύγει από τη χώρα,” είπε στο Reuters, προσθέτοντας ότι παλιότερα οι Ρώσοι συνοριοφύλακες δεν επέτρεπαν τη διέλευση σε όσους δεν διέθεταν visa για την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ισχύ.

‘ΠΡΟΚΛΗΣΗ’

Από πλευράς της η Ρωσία κατηγορεί τη Φινλανδία ότι σκηνοθετεί την κατάσταση στη μεθόριο προσκαλώντας η ίδια μετανάστες.

“Πιστεύουμε ότι η εσκεμμένη πρόκληση ‘μεταναστευτικής κρίσης’ στα Ρωσο-Φινλανδικά σύνορα είναι αναγκαία για τις Φινλανδικές Αρχές ώστε να εφαρμοσθούν τα σχέδια του NATO και, πάνω απ’ όλα, να αναπτύξουν οι Η.Π.Α. υποδομές στο πεδίο και ένοπλες δυνάμεις τους στη φινλανδική επικράτεια, περιλαμβανομένων των μεθοριακών περιοχών της με τη Ρωσία,” δήλωσε ο επικεφαλής της Ρωσικής Federal Security Service (FSB) συνοριακής υπηρεσίας, Vladimir Kulishov, στο κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA στις 28 Μαΐου.

Η κα Rantanen απέρριψε τον ισχυρισμό ως αλλόκοτο. Δεν παρουσίασε τεκμήρια για τον ισχυρισμό της για το Φεβρουάριο, πλην όμως επέμεινε ότι αληθεύει, επικαλούμενη διαβαθμισμένες πληροφορίες.

Το Υπουργείο της παραδέχτηκε ότι το νομοσχέδιο για την επαναπροώθηση μεταναστών στη Ρωσία παραβιάζει τις δεσμεύσεις της Φινλανδίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε χτες Δευτέρα ότι το νομοσχέδιο υπονομεύει την πρόσβαση στο άσυλο και ενδέχεται “να εκληφθεί ως πράσινο φως για μεθοριακή βία και επαναπροωθήσεις”.

Finland readies to bar new migrant route via Russia to Europe

Στο μεταξύ ο Mahmoud δήλωσε ότι είναι πλέον σαφές για τον ίδιο ότι, η έξοδός τους προς τη Φινλανδία ήταν απολύτως ελεγχόμενη από τις Ρωσικές Αρχές, επιτρέποντας τη διέλευση μικρών ομάδων μεταναστών, κάθε φορά.

“Αν θελήσει η Ρωσία να πλημμυρίσει τη Φινλανδία με πρόσφυγες, θα μπορέσει να το κάνει. Μπορεί να της στείλει δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες,” είπε.

Μετάφραση-απόδοση κειμένου: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ»

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ελλάδα «πρωταθλήτρια» στην ΕΕ με τους περισσότερους νέους εκτός εργασίας και εκπαίδευσης

Οι NEETs, όπως αποκαλούνται, (ακρωνύμιο από τις λέξεις neither in employment nor in education or training) στην ΕΕ για το 2023 ήταν περισσότεροι από 1 στους 10 (11,2%). Όμως εννέα κράτη μέλη κατέγραψαν ποσοστά ΝΕΕΤ άνω του μέσου όρου της ΕΕ που είναι 11,2 %

Αύξηση απασχόλησης ναυτικών

Η ανάκαμψη της ναυτικής απασχόλησης από την κρίση της πανδημίας συνεχίζεται με σταθερό ρυθμό. Ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων ναυτικών (άτομα που είχαν έστω και μία ημέρα ασφάλισης στο Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο-ΝΑΤ ως μέλη πληρωμάτων πλοίων εντός του 2023) ανήλθε

Πάτρα: Φωτιά σε πλοίο μετά από έκρηξη σε αυτοκίνητο ΦΩΤΟ

Φωτιά ξέσπασε σε πλοίο στο λιμάνι της Πάτρας, μετά την πυροδότηση εκρηκτικού μηχανισμού σε αυτοκίνητο λίγα λεπτά μετά την επιβίβασή του. Αμέσως δόθηκε εντολή εκκένωσης, ενώ σκάφη του Λιμενικού έσπευσαν για διάσωση ατόμων από τη θάλασσα και παράλληλα ελήφθησαν μέτρα

Δύο χτυπήματα σε δύο ημέρες

Ενώ οι επιθέσεις των ανταρτών Χούθι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση στην Ερυθρά Θάλασσα, την ανηφόρα τραβούν και οι ναύλοι στα εμπορευματοκιβώτια. Χθες, μόλις μία ημέρα μετά τη θανατηφόρα επίθεση σε ελληνικό φορτηγό πλοίο, κατά τη διάρκεια της οποίας ένας ναύτης

Μετάβαση στο περιεχόμενο