Κάμποσες εβδομάδες τώρα (από 15/11), οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης, υποκινούμενοι από μεγάλη χώρα της Μ. Ανατολής, επιτίθενται με αεροσκάφη, πολυβόλα και πυραύλους σε πλοία και πληρώματα, που διαπλέουν μια από τις ζωτικότερες θαλάσσιες διόδους, το στενό Ερυθράς και Αραβικής Θάλασσας. Ήδη, μάλιστα, έχουν απαγάγει και κρατούν όμηρο ένα εμπορικό πλοίο με το πλήρωμά του.
Επιτέλους, μετά από αλλεπάλληλες επιθέσεις με κίνδυνο την απώλεια αθώων ναυτικών, δέκα (10) χώρες που αποκομίζουν το μεγαλύτερο όφελος από την απρόσκοπτη και ασφαλή διεθνή ναυσιπλοΐα (παραδόξως, δεν περιλαμβάνεται η Ελλάδα), συμφώνησαν και ανακοίνωσαν προχτές (δια στόματος του ΥΠΑΜ των ΗΠΑ) τη λήψη μέτρων διασφάλισης των πλοίων και των ναυτικών στη νότια Ερυθρά Θάλασσα.
Σημειωτέον ότι, αρχικά, η Δύση δεν ήταν διατεθειμένη να αναγνωρίσει τη σοβαρότητα του προβλήματος, παρότι ναυτικές δυνάμεις της στην περιοχή απέκρουαν καθημερινά ποικίλες επιθέσεις επίδοξων απαγωγέων και κατέρριπταν ασταμάτητα πυραύλους και drones προερχόμενων από την παράκτια Υεμένη.
Είναι πλέον πασιφανές ότι το απειλούμενο ζωτικό αγαθό στην προκείμενη περίπτωση είναι η ασφάλεια επί των διερχόμενων πλοίων (μεταξύ των οποίων πλοίων με ελληνική σημαία και πλοίων με έλληνες ναυτικούς). Είναι βέβαιο ότι η οριστική λύση στην επιθετικότητα των Χούθι ενάντια στη διερχόμενη ναυσιπλοΐα, είναι σύνθετη κι εξόχως πολιτική.
Άλλωστε, υπό μια έννοια, η δράση των Χούθι θεωρείται ως εξάπλωση-επέκταση του πολέμου της Γάζας στη θάλασσα. Συνεπώς, εκτιμάται ότι για όσο διάστημα συνεχίζεται η αιματηρή σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, θα συνεχίζεται η αιμοδιψής δράση των Χούθι εναντίον πλοίων και ναυτικών.
Μέχρι, όμως, να σταματήσει η παράκτια επιθετικότητα ενάντια στα διερχόμενα πλοία στη νότια Ερυθρά Θάλασσα, η Ελλάδα, ως η πρώτη ναυτιλιακή δύναμη του κόσμου, δεν μπορεί να παραμένει αμέτοχη. Κάτι πρέπει να κάνει…
Τώρα είναι που χρειάζονται τη βοήθεια της Ελλάδας η ναυτιλία και οι ναυτικοί μας._