Ασφαλιστικό: Τι αλλάζει το 2023

Οι αυξήσεις συντάξεων και εισφορών, η νέα εθνική σύνταξη, η σύνταξη υπερηλίκων και η κατάργηση της φορολογικής εισφοράς αλληλεγγύης

Αυξήσεις συντάξεων, αυξήσεις σε εισφορές, νέο ποσό εθνικής σύνταξης, αλλά και αλλαγές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στο δημόσιο και η δυνατότητα εξαγοράς από τους ένστολους της «μάχιμης» πενταετίας. φέρνει στο ασφαλιστικό το 2023.

1. Αυξήσεις στις κύριες συντάξεις. Αναδρομικά από τον Ιανουάριο του 2023, θα δοθεί αύξηση 7,75% στις κύριες συντάξεις μετά από 12 χρόνια περικοπών και «παγώματος» των παροχών. Βέβαια όσοι είχαν συνταξιοδοτηθεί πριν από τον 5/2016 και κατόπιν του υπολογισμού της σύνταξής τους λαμβάνουν μεγάλο ποσό προσωπικής διαφοράς, η αύξηση της σύνταξης τους θα απορροφηθεί από την προσωπική διαφορά με αποτέλεσμα να είναι μόνο “λογιστική” και να μην φανεί στο τελικό ποσό της σύνταξης. Συγκεκριμένα, τη αύξηση θα λάβουν οι συνταξιούχοι μετά την 12/5/2016, όσοι δεν έχουν προσωπική διαφορά, αλλά και οι συνταξιούχοι – πριν την 12/5/2016 – που έχουν μικρή προσωπική διαφορά που θα υπερκαλυφθεί από την αύξηση. «Λογιστική» αύξηση θα λάβουν όσοι συνταξιούχοι πριν την 12/5/2016 έχουν μεγάλη προσωπική διαφορά που θα υπερκαλύψει την αύξηση.

2. Η Εθνική Σύνταξη από την 1/1/2023 – μετά την αύξηση – θα διαμορφώνεται στα 413,76 ευρώ. Έτσι όποιος συνταξιοδοτηθεί από την 1/1/2023 πρόκειται να δει το τμήμα της σύνταξης που αφορά την Εθνική Σύνταξη να αντιστοιχεί στο ποσό αυτό.

3. Η ανώτατη σύνταξη από το νέο έτος θα διαμορφωθεί στα 4.965,12 ευρώ, εξαιτίας της αύξησης στην εθνική σύνταξη την οποία ακολουθεί.

4. Σύνταξη ανασφάλιστων υπερηλίκων. Από την 1/1/2023 μέσω της αύξησης της Εθνικής Σύνταξης πρόκειται να αυξηθεί και η κατώτατη σύνταξη ανασφάλιστων υπερηλίκων που δικαιούνται από τον ΟΠΕΚΑ όσοι έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους και δεν λαμβάνουν σύνταξη ή άλλη οποιαδήποτε παροχή από την Ελλάδα και το εξωτερικό που να ξεπερνά τα 360 ευρώ. Έτσι στις περιπτώσεις των δικαιούχων της σύνταξης του ανασφάλιστου υπερήλικα το ποσό της σύνταξης θα αντιστοιχεί σε 387,9 ευρώ.

5. Από το νέο έτος καταργείται η επιβάρυνση των συνταξιούχων μέσω της «φορολογικής Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης». Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης υπολογίζεται κλιμακωτά σε όλα τα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ με συντελεστές από 2,2% έως 10%. Η κατάργηση της εν λόγω εισφοράς θα επηρεάσει κυρίως τα υψηλότερα κλιμάκια συντάξεων (άνω των 1.000 € / μήνας) και το όφελος θα είναι από 22 έως 700 περίπου ευρώ σε ετήσια βάση. Δεν καταργείται η «ειδική εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων» που συνεχίζει να παρακρατείται κανονικά.

6. Το νέο έτος αυξάνονται οι εισφορές για περίπου 1,8 εκατομμύρια αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες. Η αύξηση θα κινηθεί ισόποσα με τον πληθωρισμό κάτι που σημαίνει ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια πιθανή αύξηση εισφορών κατά 9% περίπου για τους επαγγελματίες – ασφαλισμένους στον πρώην ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ – ΤΑΕ – ΤΣΑ) αλλά και για τους επιστήμονες ασφαλισμένους στο πρώην ΕΤΑΑ (ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ, Ταμείο Νομικών) που θα δουν τα εκκαθαριστικά για τις εισφορές του Ιανουαρίου να έρχονται φουσκωμένα.

7. Επίσης από την 1/1/2023 οι επαγγελματίες σε (ΤΕΒΕ – ΤΑΕ – ΤΣΑ) αλλά και οι επιστήμονες ασφαλισμένοι στο πρώην ΕΤΑΑ (ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ, Ταμείο Νομικών) πρέπει να επιλέξουν την ασφαλιστική κατηγορία στην οποία και θα υπαχθούν για το 2023.

8. Έως την 31/12/2022 έχουν περιθώριο χιλιάδες ασφαλισμένοι σε δύο παράλληλους φορείς ασφάλισης μέχρι το 2016, για να επιλέξουν ποιον ασφαλιστικό φορέα επιθυμούν να κρατήσουν αναδρομικά από την 1/1/2017. Η ρύθμιση αφορά κυρίως δημοσίους υπαλλήλους που ήταν ασφαλισμένοι παράλληλα σε 2 φορείς όπως Δημόσιο και ΤΣΜΕΔΕ ή Δημόσιο και ΤΣΑΥ ή Δημόσιο και Ταμείο Νομικών αλλά και ιδιώτες που κατέβαλλαν το 2016 εισφορές παράλληλα λόγω της απασχόλησης τους σε πρώην ΔΕΚΟ.

9. Από το νέο έτος το σύνολο των ένστολων θα μπορεί να εξαγοράσει ως και πέντε πλασματικά έτη τα οποία και θα αναγνωρίζονται ως πραγματικά για να χρησιμοποιηθούν για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος και την προσαύξηση της σύνταξης. Η λεγόμενη μάχιμη 5ετία θα μπορεί πλέον να εξαγοραστεί από όλους με κόστος 6,67% επί των συντάξιμων αποδοχών τη στιγμή υποβολής της σχετικής αίτησης.

10. Ακόμη καταργείται η δυνατότητα μειωμένης συνταξιοδότησης στο δημόσιο πριν το 62ο έτος της ηλικίας. Όσοι συμπληρώνουν τις ηλικίες των 55 έως 60 ετών από 1ης/1/2023 θα πάρουν μειωμένη στα 62, ενώ όσοι συμπληρώνουν ηλικία από 55 έως 60 ετών έως το τέλος του 2022 και έχουν 25ετία στα έτη 2010, 2011, 2012 διατηρούν δικαίωμα για μειωμένη σύνταξη και μετά το 2023 χωρίς να περιμένουν το 62ο έτος της ηλικίας.

11. Την 1η Ιανουαρίου καταργείται η ειδική εισφορά 1% που πληρώνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι στο πρώην Ταμείο Πρόνοιας (ΤΠΔΥ). Από την κατάργηση της εισφοράς θα έχουν έμμεση αύξηση από 7 έως και 23 ευρώ στον μηνιαίο βασικό τους μισθό.

12. Από την 1/1/2023 πρόκειται να αυξηθούν οι επανυπολογισμένες συντάξεις καθώς καταβάλετε η 5η δόση επανυπολογισμού μέσω του ν. 4387/2016 (Κατρούγκαλου) και η 4η δόση επανυπολογισμού του ν. 4670/2020 (Βρούτση).

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θεσσαλονίκη: Ποινές «μαμούθ» σε μέλη κυκλώματος μεταναστών

Ποινές «μαμούθ» μέχρι και 244 χρόνων κάθειρξης αλλά και χρηματικές ποινές, πολλών εκατομμυρίων ευρώ επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε μέλη κυκλώματος διακίνησης μεταναστών. Οι διακινήσεις μεταναστών σημειώθηκαν το διάστημα 8 Φεβρουαρίου 2023- 2 Ιουνίου 2023 και τα κέρδη των

Σιγκαπούρη: Στις φλόγες δύο μεγάλα δεξαμενόπλοια – Διασώθηκαν δύο ναυτικοί

Δυο μεγάλα δεξαμενόπλοια έχουν πάρει φωτιά στα ανοικτά της Σιγκαπούρης και δυο μέλη πληρώματος διασώθηκαν, ανακοίνωσαν οι αρχές της ασιατικής πόλης-κράτους. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στο πετρελαιοφόρο Hafnia Nile, υπό σημαία Σιγκαπούρης, και ακόμη ένα πλοίο, το Ceres I, υπό σημαία Σάο Τομέ και

Λειψυδρία: «Ολιστικό σχέδιο δράσης για το νερό» ζητάει από την ΕΕ η Ελλάδα και άλλα 20 κράτη-μέλη

Επείγουσα έκκληση για να αντιμετωπιστεί η λειψυδρία και να προστατευθούν οι υδάτινοι πόροι, απευθύνουν στην ΕΕ 21 κράτη-μέλη, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Στην κοινή επιστολή τους ζητάνε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει συγκεκριμένες δράσεις, για να ενισχύσει την ασφάλεια

Εντυπωσιακά πλάνα από την εκπαίδευση των αμφίβιων καταδρομών στο Αιγαίο

Εντυπωσιακές εικόνες από την διαρκή εκπαίδευση στο Αρχιπέλαγος του Αιγαίου, των Αμφίβιων Καταδρομών της ΔΕΠ έδωσε στη δημοσιότητα το ΓΕΕΘΑ. Όπως φαίνεται στο βίντεο, στην εκπαίδευση συμμετείχαν τόσο πλωτά σκάφη με κομάντος που πραγματοποίησαν βολές με πραγματικά πυρά, όσο και

Μετάβαση στο περιεχόμενο