Άσκηση δασικής πυρκαγιάς μεγάλης έκτασης «ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ 2023»

Η άσκηση πεδίου δασικής πυρκαγιάς μεγάλης έκτασης, με την κωδική ονομασία «ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ 2023», πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα 15 Μαΐου 2023, σε όλες τις Περιφερειακές Πυροσβεστικές Διοικήσεις (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) της Επικράτειας.

Τα σενάρια των ασκήσεων, αφορούσαν την αντιμετώπιση δασικής πυρκαγιάς μεγάλης έκτασης στο πεδίο, σε πραγματικό χρόνο, με την κινητοποίηση των επιχειρησιακών μονάδων όλων των εμπλεκομένων, σε τέτοιου είδους περιστατικά, φορέων.

Παρουσία του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελου Τουρνά, του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου και του Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγου ΠΣ Γεώργιου Πουρναρά, σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε παρόμοια άσκηση και στην Αττική, σε δασική έκταση, εντός των ορίων του Εθνικού Δρυμού Σουνίου – πλησίον του οικισμού Αγίου Κωνσταντίνου (Καμάριζα) – του δήμου Λαυρεωτικής, στη θέση «ΧΑΟΣ» («Έγκοιλον Χάος»).

Ο Εθνικός Δρυμός Σουνίου ιδρύθηκε το 1974, έχει έκταση πυρήνα 750 εκτάρια και έκταση περιφερειακής ζώνης 2750 εκτάρια. Εκτείνεται σε μία μακρόστενη περιοχή στο Ν.Α. άκρο της Αττικής και γειτνιάζει με τον αρχαιολογικό χώρο του Σουνίου. Αποτελεί το μικρότερο Δρυμό της χώρας, παρουσιάζοντας, ωστόσο, ιδιαίτερο ιστορικό, γεωλογικό, μεταλλευτικό και παλαιοντολογικό ενδιαφέρον («Έγκοιλον Χάος», Γεωπάρκο Λαυρεωτικής, Σπήλαιο «Κίτσος», αρχαιολογικός χώρος των Μεταλλείων, Μεταλλευτική Στοά «Παρόν»). Το βάραθρο «Έγκοιλον Χάος» αποτελεί ένα μοναδικού ενδιαφέροντος φυσικό μνημείο, με βάθος 55 μέτρα και διάμετρο 120 μέτρα. Πιστεύεται ότι δημιουργήθηκε από πτώση μετεωρίτη στα τέλη του 18ου αιώνα ή στις αρχές του 19ου, όμως πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι αποτέλεσμα της κατάπτωσης της οροφής ενός μεγάλου σπηλαίου.

Για την διεξαγωγή της άσκησης, συμμετείχαν δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος από την ΠΕ.ΠΥ.Δ. Αττικής, τις ΔΙ.Π.Υ. Ανατολικής Αττικής, Αθηνών και Πειραιώς, την 1η Ε.Μ.Α.Κ., το Μ.Ε.Τ.Π.Ε., την 1η Ε.ΜΟ.Δ.Ε., την Υπηρεσία Εναερίων Μέσων, την Υγειονομική Υπηρεσία Π.Σ., το Πυροσβεστικό Συνεργείο Αθηνών, τη Δ.Α.Ε.Ε. και τη Διεύθυνση Πληροφορικής και Επικοινωνιών, τις οποίες συντόνιζε ο Διοικητής ΠΕ.ΠΥ.Δ. Αττικής, Υποστράτηγος ΠΣ Δημήτριος Πατράκης. Επίσης, συμμετείχαν εμπλεκόμενες Υπηρεσίες και φορείς από την Πολιτική Προστασία του Δήμου Λαυρεωτικής, το Γ.Ε.ΕΘ.Α., την ΕΛ.ΑΣ., το Ε.Κ.Α.Β, την Ε.Υ.Δ.Α.Π., καθώς και οι εθελοντικές ομάδες: «Κυνηγετικός Σύλλογος Λαυρίου», «Φιλοθηραματικός Σύλλογος Κερατέας» και το «Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών Διασωστών Ερυθρού Σταυρού». Το Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ. σε συνεργασία με το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «Όλυμπος» είχαν τον συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Μετά την ολοκλήρωση της άσκησης, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς ανέφερε: «Η πανελλαδική άσκηση «Διά Πυρός» στηρίζεται στην επιχειρησιακή σχεδίαση του Πυροσβεστικού Σώματος που ξεκίνησε πέρυσι τον Νοέμβριο για όλες τις δυνάμεις -τις επίγειες και τις εναέριες- και ολοκληρώθηκε έγκαιρα αρχές του έτους. Ήταν μία επιτυχημένη άσκηση, μια άσκηση συντονισμού, με την εμπλοκή όλων των συναρμόδιων φορέων, τη συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης και βέβαια με τις εθελοντικές οργανώσεις, το ΕΚΑΒ, την Ελληνική Αστυνομία, τον Στρατό, τις Δασικές Υπηρεσίες και το Πυροσβεστικό Σώμα μπροστά, ως βασικό επιχειρησιακό πυλώνα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Το Πυροσβεστικό Σώμα είναι ακόμα περισσότερο ενισχυμένο φέτος, με περισσότερα οχήματα καθώς έχουν ενταχθεί περίπου 130 νέα και με περισσότερα αεροσκάφη καθώς μετράμε 52 μισθωμένα επιπλέον του εθνικού εναέριου στόλου μας. Είναι μια δύναμη καταστολής που θα συνδράμει ώστε να έχουμε μια αντιπυρική περίοδο με ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, ελπίζουμε και με λιγότερες φωτιές».

Την άσκηση παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Αθανάσιος Αυγερινός, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Βασίλειος Κόκκαλης, ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτριος Λουκάς, ο Δήμαρχος Σαρωνικού Χρήστος Γκίνης, ο Συντονιστής Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Αττικής Νίκος Σταθόπουλος και ως Εκπρόσωποι των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων και των Σωμάτων Ασφαλείας, ο Διευθυντής Α΄ Κλάδου ΓΕΕΘΑ, Υποστράτηγος Προκόπιος Μαυραγάνης, ο Διευθυντής Α΄ Κλάδου ΓΕΣ, Υποστράτηγος Εμμανουήλ Θεοδώρου, ο Ταξίαρχος Ιωάννης Σκούρας, ως Εκπρόσωπος του Διοικητή ΑΣΔΥΣ, ο Κλαδάρχης Γ΄ Κλάδου ΓΕΝ, Αρχιπλοίαρχος Βασίλειος Τσούκας, ο Διευθυντής Α΄ Κλάδου ΔΑΥ, Ταξίαρχος (Ι) Ευάγγελος Τούρβαλης, ο Βοηθός Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, Υποστράτηγος Βασίλειος Ρόκκος, ο Διοικητής Πρώτης Περιφερειακής Διοίκησης, Υποναύαρχος Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ., Νικόλαος Πολέμης.

Από πλευράς Πυροσβεστικού Σώματος, την άσκηση παρακολούθησαν ο Υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος ΠΣ Μάριος Αποστολίδης, ο Επιτελάρχης Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος ΠΣ Χρήστος Λάμπρης, ο Προϊστάμενος Κλάδου Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων, Υποστράτηγος ΠΣ Αθανάσιος Μπαλάφας, ο Προϊστάμενος Κλάδου Διοικητικής Υποστήριξης, Υποστράτηγος ΠΣ Δημοσθένης Ραγκαβάς, ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Αττικής, Υποστράτηγος ΠΣ Παναγιώτης Νιάφας, ο Αναπληρωτής Αρχιπύραρχος Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου Δημήτριος Κατσίφλης και ο Επαρχιακός Υπεύθυνος Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Λεμεσού Στέλιος Νέστορος, εκπροσωπώντας την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κύπρου, καθώς και Ανώτατοι αξιωματικοί του Π.Σ. και της ΕΛ.ΑΣ.

Στις Περιφερειακές Πυροσβεστικές Διοικήσεις (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) της Επικράτειας πραγματοποιήθηκαν παρόμοιες ασκήσεις σε δασικές εκτάσεις και συγκεκριμένα: στην  Κεντρική Μακεδονία στον οικισμό Χρυσοπηγής, του δήμου Σερρών, της Π.Ε. Σερρών, στη Στερεά Ελλάδα, στην τοποθεσία «Καρυδιές», της Τ.Κ. Μαρκάτες, του Δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων, της Π.Ε. Ευβοίας, στην Κρήτη, στην περιοχή του δάσους της Κέρης, του Δήμου Μαλεβιζίου, της Π.Ε. Ηρακλείου, στη Δυτική Ελλάδα, στην Τ.Κ. Βρανά, του δήμου Πηνειού, της Π.Ε. Ηλείας, στην Πελοπόννησο, στο πεδίο βολής Λουτρακίου, της Π.Ε. Κορινθίας, στην Ανατολική Μακεδονία & Θράκη, στην περιοχή Λόφος Κορυλόβου, πάνω από ανενεργό λατομείο εξόρυξης μαρμάρου, του Δήμου Δράμας, της Π.Ε. Δράμας, στη Θεσσαλία, σε περιαστικό δάσος της Τ.Κ. Μουζακίου Καρδίτσας, στην Ήπειρο, στην Τ.Κ. Γλυκόρριζου, του δήμου Άρτας, στη Δυτική Μακεδονία, στην Τ.Κ. Βασιλειάδας, του Δήμου Καστοριάς. Στην ΠΕ.ΠΥ.Δ. Ιονίων Νήσων, παρόμοιες ασκήσεις πραγματοποιήθηκαν σε Ζάκυνθο, Κέρκυρα, Κεφαλονιά και Λευκάδα, στην ΠΕ.ΠΥ.Δ. Νοτίου Αιγαίου, σε Κω και Ρόδο και στην ΠΕ.ΠΥ.Δ. Βορείου Αιγαίου, σε Λέσβο, Λήμνο, Χίο και Σάμο.

Κατά την εξέλιξη των ασκήσεων δόθηκαν οι κύριες προτεραιότητες που περιελάμβαναν, την προστασία του πληθυσμού, εντός της περιοχής που εξελίχθηκε η πυρκαγιά, την προστασία των υποδομών και τον αποκλεισμό εισόδου πολιτών προς την περιοχή εξέλιξης και πιθανής επέκτασής της.

Σκοπός των ασκήσεων ήταν η διαπίστωση, σε ρεαλιστικές συνθήκες, της επιχειρησιακής ετοιμότητας του μηχανισμού δασοπυρόσβεσης και η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητάς του.

Ταυτόχρονα, δοκιμάστηκε η διαλειτουργικότητα των φορέων στις διαδικασίες διαχείρισης των μέσων τους για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών, ενώ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία του πληθυσμού.

Η ορθολογική διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού και των υλικών πόρων, ο  έλεγχος αξιοπιστίας της υπάρχουσας υλικοτεχνικής υποδομής και των διαθέσιμων μέσων, καθώς και η ένταξη και η αξιοποίηση νέων τεχνολογιών στη δασοπυρόσβεση αποτέλεσαν έναν επιπλέον στόχο των πραγματοποιηθέντων ασκήσεων.

Η αποτελεσματικότητα της συνεργασίας των εμπλεκόμενων φορέων υπήρξε καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία των ασκήσεων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν παρόμοια περιστατικά κατά την αντιπυρική περίοδο έτους 2023.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η «λεωφόρος» της κοκαΐνης

Έξι φορτηγά γεμάτα με στρατιώτες και αστυνομικούς έφτασε μέσα στη νύχτα έξω από ένα σπίτι στο Γκουαγιακίλ του Ισημερινού. Η πόρτα του σπιτιού έγραφε πως «ενοικιάζεται» και τα φώτα ήταν σβηστά. Ωστόσο, δεν πτοήθηκαν από το φαινομενικά άδειο σπίτι καθώς

Βυθίζεται το ελληνόκτητο πλοίο που χτυπήθηκε από τους Χούθι – Αναφορές για νεκρό

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, το πλοίο έχει υποστεί σοβαρή βλάβη στο μηχανοστάσιο, πλέει εδώ και ώρες ακυβέρνητο και παρουσιάζει εισροή υδάτων. Αναφορές σε αραβικά ΜΜΕ σημειώνουν ότι υπάρχει ένα νεκρός από το πλήρωμα. Το ελληνικό λιμενικό διευκρίνισε ότι ανάμεσα στα

Γιώργος Αυτιάς: Στρασβούργο

Ακόμη και στους αριθμούς μπορεί κανείς να ασκήσει ερμηνευτική βία. Μπορεί να βλέπει στα εκλογικά μεγέθη όχι αυτό που μετράνε, αλλά το είδωλο των προκαταλήψεών του. Κάπως έτσι, κάποιοι είχαν «διαβάσει» το αποτέλεσμα προτού καν κλείσουν οι κάλπες την Κυριακή.

Αρχίζει η δικαστική μάχη δισ. ευρώ για τα εγκλωβισμένα αεροσκάφη

Μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες leasing αεροσκαφών ξεκίνησαν τη δικαστική μάχη εναντίον των ασφαλιστικών εταιρειών στο Δουβλίνο, μία αναμέτρηση στην οποία παίζονται αποζημιώσεις τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ για αεροσκάφη που παραμένουν αποκλεισμένα στη Ρωσία. Οι εκμισθωτές έχουν εγείρει αγωγές κατά δεκάδων

Μετάβαση στο περιεχόμενο