ASPIDES: Πιέσεις στην Ε.Ε. για 8 φρεγάτες

Ο Διοικητής της Επιχείρησης ASPIDES ενημέρωσε την Ε.Ε. σε επίπεδο Αρχηγών ΓΕΕΘΑ για την κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα και έθεσε εκ νέου το αίτημα για περισσότερες φρεγάτες.

Από τον Κόλπο του Άντεν μέχρι την Ερυθρά Θάλασσα, ο τομέας ευθύνης που καλούνται να καλύψουν τα πλοία της ευρωπαϊκής επιχείρησης ASPIDES για την διασφάλιση της ναυσιπλοΐας είναι αχανής.

Και σίγουρα τα πλοία που συμμετέχουν αυτή τη στιγμή στην επιχείρηση δεν φτάνουν για να φέρουν σε πέρας με τα επιθυμητά αποτελέσματα την κάλυψη όλης αυτής της θαλάσσιας περιοχής.

Μπορεί ο αριθμός των πλοίων να είναι αυξημένος κατά ένα, αλλά οι ανάγκες είναι μεγάλες. Αυτή τη στιγμή συμμετέχουν με φρεγάτες οι Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία και Βέλγιο ενώ προ ημερών πραγματοποιήθηκε και η προσθήκη ενός Πλοίου Γενικής Υποστήριξης από την Ολλανδία.

Ωστόσο, όπως έχουμε ξαναγράψει στο enikos.gr, δεν επιχειρούν όλα τα πλοία ταυτόχρονα, αλλά γίνεται rotation με το ένα εξ αυτών να δένει εναλλάξ στο λιμάνι του Τζιμπουτί, όπου βρίσκεται γαλλική βάση.

Λόγω των περιορισμένων δυνατοτήτων αλλά και την μεγάλης έκτασης που καλούνται να καλύψουν έχει δοθεί οδηγία προς όλες τις ναυτιλιακές που δραστηριοποιούνται στην περιοχή ότι αν επιθυμούν συνοδεία θα πρέπει να έχουν υποβάλει σχετικό έγγραφο αίτημα τουλάχιστον 72 ώρες νωρίτερα από την άφιξη του πλοίου.

Για όλα αυτά καθώς και για τις επιχειρησιακές δραστηριότητες, την κατάσταση ασφαλείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η επιχείρηση ASPIDES στην τρέχουσα περίπλοκη και υψηλού κινδύνου περιοχή, ο Διοικητής της EUNAVFOR ASPIDES, Υποναύαρχος Βασίλειος Γρυπάρης, ενημέρωσε τη Στρατιωτική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε επίπεδο Αρχηγών ΓΕΕΘΑ στις Βρυξέλλες.

Η ενημέρωση πραγματοποιήθηκε χθες, σε ειδική συνεδρίαση με κυρία θέματα την κατάσταση στην Ουκρανία και την συνδρομή που πρέπει να παράσχει η ΕΕ καθώς και την εν εξελίξει επιχείρηση ASPIDES.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr ειπώθηκε ότι χρειάζονται τουλάχιστον 8 φρεγάτες καθώς και 2 πλοία γενικής υποστήριξης με επιπλέον εναέρια μέσα για την καλύτερη εποπτεία του χώρου και την περαιτέρω υποστήριξη των πλοίων έναντι πολλαπλών αναδυόμενων απειλών.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα έγινε γνωστό ότι από την αρχή της επιχείρησης ως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 100 συνοδείες εμπορικών πλοίων έξω έχουν αποκρουστεί πάνω από 10 επιθέσεις των Χούθι με drones και πυραύλων.

Σε ότι αφορά την Φρεγάτα ΥΔΡΑ, όπως έχουμε γράψει πρόσφατα στο enikos.gr ως το τέλος του μήνα αναμένεται να ξεκινήσει να πάρει τον δρόμο της επιστροφής. Η φρεγάτα «ΨΑΡΑ» βρίσκεται στο τελικό στάδιο της προετοιμασίας στον ναύσταθμο της Σαλαμίνας και βάσει του σχεδιασμού υπολογίζεται ότι στο τέλος Μαΐου θα βρίσκεται στο λιμάνι του Τζιμπουτί, ώστε να γίνει η αλλαγή σκυτάλης. Όπως στην «ΥΔΡΑ» έτσι και στην «ΨΑΡΑ» τοποθετήθηκε σύστημα anti-drone, που δημιουργεί έναν θόλο προστασίας απέναντι σε μη επανδρωμένες απειλές, από αέρος και θαλάσσης.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εντοπίστηκε μετά από 58 χρόνια το ναυάγιο της «Φαλκονέρας» – Η αιτία βύθισης του πλοίου

Μετά από 58 χρόνια εντοπίστηκε στα 700 μέτρα βάθος και σε απόσταση 20 ναυτικών μιλίων από την τοποθεσία στην οποία θεωρήθηκε αρχικά ότι είχε βυθιστεί, το ναυάγιο της «Φαλκονέρας». Το κύτος του οχηματαγωγού «Ηράκλειον» που βυθίστηκε στις 8 Δεκεμβρίου του 1966

Ξεκίνησαν τα δοκιμαστικά δρομολόγια του πρώτου βουλγάρικου ηλεκτρικού καταμαράν στο Δούναβη

Ο δήμος της βουλγαρικής πόλης Σιλίστρα ξεκίνησε δοκιμαστικά δρομολόγια του πρώτου βουλγαρικού ηλεκτρικού καταμαράν στον ποταμό Δούναβη. Το σκάφος, αξίας περίπου δύο εκατομμυρίων ευρώ, κατασκευάστηκε στο πλαίσιο ενός διασυνοριακού έργου μεταξύ της δημοτικής αρχής της Σιλίστρα και του νομαρχιακού συμβουλίου

Νησιά Άλαντ: Η «Αχίλλειος πτέρνα» της Φινλανδίας προκαλεί πονοκέφαλο στην Ευρώπη

Η στρατικοποίηση των ελληνικών νησιών στο Ανατολικό Αιγαίο, για την οποία η Τουρκία προβάλει συνεχώς τις αντιρρήσεις της, έχει κριθεί απαραίτητη εξαιτίας των άστατων ελληνοτουρκικών σχέσεων. Συχνά η ελληνική διπλωματία επικαλείται το ότι «η Ελλάδα δεν έχει τους γείτονες της Σουηδίας». Η εισβολή

ΜΤΝ: Αναρτήθηκαν οι βεβαιώσεις αποδοχών ΜΤΝ & ΕΚΟΕΜΝ 2023 για την Εφορία

Το ΜΤΝ ανάρτησε χτες (24/5/2024) τις Βεβαιώσεις Αποδοχών από το ΜΤΝ και από το ΕΚΟΕΜΝ για το Έτος 2023 που υποβάλλονται αυτούσιες στην Εφορία με τις φορολογικές δηλώσεις των μερισματούχων του Ταμείου. Στις Βεβαιώσεις Αποδοχών εξατομικευμένη πρόσβαση μπορεί να έχει

Μετάβαση στο περιεχόμενο