Αθηνά: Το σχέδιο ολιστικής διαχείρισης κρίσεων του ΓΕΕΘΑ

Από την Τρίτη, 7 Δεκεμβρίου ως την Πέμπτη 9, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας διοργανώνει στο Αμφιθέατρο της Σχολής Ικάρων (ΣΙ), στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας το Διεθνές Συνέδριο Χειρισμού Κρίσεων «AΤΗΕΝΑ ’21».

Του Χρήστου Μαζανίτη

Στο Συνέδριο με θέμα: «Απειλές και Προκλήσεις στο ασταθές Γεωπολιτικό Περιβάλλον της Ανατολικής Μεσογείου. Στρατηγικές Ολιστικής Προσέγγισης για την Αντιμετώπισή τους», θα συμμετάσχει πολιτικό και στρατιωτικό προσωπικό ανώτατου και ανώτερου βαθμού, όπως εκπρόσωποι Κρατών, Διεθνών Οργανισμών, Ινστιτούτων Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Μελετών, καθώς και ενδιαφερόμενοι από σχετικούς με το αντικείμενο φορείς της χώρας μας (Υπουργεία, Γενικά Επιτελεία, Οργανισμοί, Πανεπιστήμια, Ινστιτούτα κλπ).

Σκοπός του Συνεδρίου είναι η ανάλυση των σύγχρονων προκλήσεων και απειλών για τη διεθνή ασφάλεια, εστιασμένων στο ευρύτερο γεωπολιτικό περιβάλλον της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και η παρουσίαση στρατηγικών ολιστικής προσέγγισης για την αντιμετώπισή τους.

Ειδικότερα, θα αναπτυχθούν ζητήματα ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος, όπως οι τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο, ο ενεργειακός ανταγωνισμός, ο ρόλος της FRONTEX στην ΕΕ, καθώς και η στρατηγική μιας ολιστικής προσέγγισης για την αντιμετώπιση των διεθνών προκλήσεων και απειλών. Τέλος, στα αντικείμενα του Συνεδρίου, θα περιλαμβάνονται ομιλίες σχετικές με το ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η Ελλάδα στο ευρύτερο περιβάλλον των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου.

Το πρόγραμμα του Συνεδρίου καταρτίστηκε από την Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ) του ΥΠΕΘΑ, όπου είχε και τον κεντρικό συντονισμό για την πρόσκληση των διακεκριμένων ομιλητών. Κεντρικοί ομιλητές του Συνεδρίου θα είναι ο Αντιπρόεδρος της ΕΕ κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Κωνσταντίνος Τασούλας καθώς και ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. Geoffrey Pyatt. Στο Συνέδριο θα συμμετάσχουν ως ομιλητές επίσης, εξέχουσες προσωπικότητες από τον πολιτικό, διπλωματικό, ακαδημαϊκό, επιχειρηματικό χώρο, καθώς και υψηλόβαθμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και του ευρύτερου Δημοσίου Τομέα τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.

Στο πρόγραμμα του Συνεδρίου περιλαμβάνονται επίσης, εκδηλώσεις πολιτιστικού χαρακτήρα (επίσημο δείπνο στη ΛΑΕΔ, επίσκεψη και ξενάγηση στο μουσείο της Ακρόπολης).

Τα παραπάνω, ωστόσο, αποτελούν – γι’ ακόμη μία φορά – προϊόν σκληρής προετοιμασίας της ομάδας της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΕΘΑ, και προσωπικά του Γενικού Διευθυντή Δρ. Κωνσταντίνου Μπαλωμένου.

Είναι ο άνθρωπος που αθόρυβα και μεθοδικά εργάστηκε μεταξύ άλλων για την υπογραφή του μνημονίου Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – Αυστρίας τον περασμένο Σεπτέμβριο αλλά και στην διοργάνωση του Συνεδρίου για τα Πυρηνικά στα Χανιά πριν ένα μήνα.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα έξυπνο χάπι καταργεί τη γαστροσκόπηση και την κολονοσκόπηση. Πώς χρησιμοποιείται;

Είναι γνωστό πως η καρκινογένεση στο παχύ έντερο είναι μια διαδικασία που διαρκεί χρόνια.  Ο καρκίνος αναπτύσσεται σχεδόν πάντα (με σπάνιες εξαιρέσεις όπως πχ σε ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα) σε έδαφος πολυπόδων. Οι πολύποδες είναι προκαρκινικές αλλοιώσεις που συσσωρεύουν μεταλλάξεις

Ελεύθερη είσοδος σε Μουσεία την Κυριακή 5.2.2023

Την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023, πρώτη Κυριακή του Φεβρουαρίου, η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους, τα μουσεία και τα μνημεία που υπάγονται στο Δημόσιο (Υπουργείο Πολιτισμού) είναι ελεύθερη. Η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους, τα μνημεία και τα μουσεία είναι ελεύθερη, χωρίς την καταβολή αντιτίμου, την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα από 1 Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου

Η βουλευτής Πιερίας Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα με το διοικητή του Γ’ Λιμενικού Τμήματος Κατερίνης και τον Πρόεδρο της Ένωσης Λιμενικών Υπαλλήλων Κεντρικής Μακεδονίας

Στο πλαίσιο των θεσμικών της συναντήσεων η βουλευτής Πιερίας Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα συναντήθηκε  με το διοικητή του Γ’ Λιμενικού Τμήματος Κατερίνης, Πλωτάρχη  κ. Αδαμίδη και τον Πρόεδρο της Ένωσης Λιμενικών Υπαλλήλων Κεντρικής Μακεδονίας. κ. Θοδωρή Κουστιάνη. Στη συνάντηση με τον 

WSJ: Πώς η Τουρκία κρατά ζωντανή την πολεμική μηχανή της Ρωσίας

Τουρκικές εταιρείες πραγματοποίησαν το περασμένο έτος εξαγωγές αξίας δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων που αφορούσαν μηχανήματα, ηλεκτρικές συσκευές, ανταλλακτικά και άλλη είδη, τα οποία η Ρωσία χρειάζεται για τον στρατό της, σύμφωνα με έρευνα, που δείχνει το πώς «τροφοδοτεί» η Μόσχα την