Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (DV-DAY) και Ολοκλήρωση της Άσκησης «STEADFAST LEDA 21»

Την Τετάρτη 02 Δεκεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε στο Στρατόπεδο «ΠΡΟΚΟΠΙΔΗ» στην Άσσηρο Θεσσαλονίκης η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (DV-DAY) της Άσκησης «STEADFAST LEDA 2021» του NATO Rapid Deployable Corps – Greece (NRDC-GR), την οποία παρακολούθησαν:

  • Ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, ο Διοικητής 1ης Στρατιάς Αντιστράτηγος Πέτρος Δεμέστιχας και ο Υπαρχηγός του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας Υποπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης.
  • Ο Υπαρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρουμανίας Υποστράτηγος Dumitru SCARLAT και ο Διοικητής της 61 Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας των ΕΔ της Βουλγαρίας Ταξίαρχος Deyan DESHKOV.
  • Οι Γενικοί Πρόξενοι στην Θεσσαλονίκη της Βουλγαρίας κ. Valentin PAVLOV, της Γαλλίας κ. Sandrine MOUCHET, των ΗΠΑ κ. Elizabeth K. LEE και της Τουρκίας κ Efe CEYLAN.
  • Ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΦ Αντιστρατηγός Ηλίας Λεοντάρης και ο Επίτιμος Διοικητής Γ’ Σώματος Στρατού/NRDC-GR Αντιστράτηγος Δημήτριος Κούκος.
  • Ο Στρατιωτικός Ακόλουθος της Ρουμανίας στην Ελλάδα Συνταγματάρχης Nicolae MARINESCU καθώς και αντιπροσωπεία Απόστρατων Αξιωματικών.

Η «STEADFAST LEDA 21» συνιστά την κυριότερη εκπαιδευτική δραστηριότητα του ΝΑΤΟ για το 2021, σχεδιάστηκε από το Supreme Headquarters Allied Powers Europe (SHAPE), και η τελική φάση της διεξήχθη από την Τρίτη 23 Νοεμβρίου έως την Πέμπτη 02 Δεκεμβρίου 2021. Η άσκηση αφορά σε εκτέλεση χερσαίων επιχειρήσεων Άρθρου 5 του ΝΑΤΟ με ανάληψη μεγάλης Διακλαδικής Επιχείρησης επιπέδου Major Joint Operation plus – MJO+, και με το NRDC-GR σε ρόλο Χερσαίας Διοίκησης Μειζόνων Διοικήσεων επιπέδου Σώματος Στρατού (Multi-Corps Land Component Command – MC LCC) κατόπιν της πιστοποίησής του τον Ιανουάριο 2021 (πατήστε εδώ) ότι εκπληρώνει τα κριτήρια Αρχικής Επιχειρησιακής Ετοιμότητας (Initial Operational Capability – IOC) στον συγκεκριμένο ρόλο.

Κατά την διάρκεια της Άσκησης και για την επίτευξη της αποστολής που του ανατέθηκε, το NRDC – GR είχε υπό την Διοίκηση το NATO Rapid Deployable Corps – Spain (NRDC-ESP) το οποίο αναπτύχθηκε στην Ισπανία, το Allied Rapid Reaction Corps (ARRC) που αναπτύχθηκε στην Γερμανία και στην Πολωνία, το MultiNational Corps – Northeast (MNC NE) και το US V Corps τα οποία ανέπτυξαν κλιμάκια Διοικήσεως επίσης στην Πολωνία, ενώ ενισχύθηκε και με ένα Αναπτυσσόμενο Χερσαίο Στοιχείο [Deployable Land Element (DLE)] από την Συμμαχική Χερσαία Διοίκηση που εδρεύει στη Σμύρνη (LANDCOM).

Στο ασκούμενο Επιτελείο συμμετείχαν 872 άτομα από 13 χώρες (Αλβανία, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ισπανία, Ιταλία, Ολλανδία, Πολωνία, Ρουμανία και Τουρκία) με την απόλυτα επιτυχή διεξαγωγή της τελικής φάσης της «STEADFAST LEDA 21» να αναδεικνύει το υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού του προσωπικού του, επιβεβαιώνοντας την υψηλή αξία του NRDC – GR για την Συμμαχία και την ικανότητά της να αναπτύσσει Στρατηγεία και δυνάμεις, όταν και όπου απαιτηθεί.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γυναίκες των υποβρυχίων: «Είμαστε έτοιμες να κάνουμε ό,τι χρειαστεί»

Ναύσταθμος Σαλαμίνας Παρασκευή πρωί.  Το τζιπ του Πολεμικού Ναυτικού φτάνει στα υποβρύχια.  Στόχος όχι τόσο να μάθουμε αυτό το άγνωστο πλοίο του βυθού, αλλά τους ανθρώπους που το έχουν κάνει σπίτι τους.  Και πιο συγκεκριμένα τις γυναίκες που έχουν αρχίσει

40% λιγότεροι εισακτέοι Λ/Φ φέτος στο Λ.Σ.!!!

Βαθύτατη ανησυχία προκαλεί η μείωση του αριθμού εισακτέων ιδιωτών στο Λ.Σ. μέσω των Πανελλαδικών εξετάσεων που δημοσιεύτηκε σήμερα. Πιο συγκεκριμένα, οι θέσεις των δοκίμων Σημαιοφόρων για φέτος μειώθηκαν κατά 20% σε σχέση με πέρυσι (από 30 σε 24) ενώ οι

Δόκιμοι Λ/Φ: Εκπαιδεύονται για να υπηρετούν τον πολίτη

Στις 24/1/23 ολοκληρώθηκε με πλήρη επιτυχία ακόμα μία εκπαίδευση σε θέματα Βασικών Πρώτων Βοηθειών, στους Σπουδαστές της Σχολής Δοκίμων Λιμενοφυλάκων, στις εγκαταστάσεις των στη Ναυτική Βάση «Κανελλόπουλος» του Πολεμικού Ναυτικού στο Σκαραμαγκά. Μας εξέπληξε ο έντονος ενθουσιασμός αλλά και η

Συντάξεις: Έρχεται έκτακτο Δώρο Πάσχα σε όσους έχασαν την αύξηση – Δικαιούχοι και ποσά

Τρόπους αντιστάθμισης της «ζημιάς» για τους συνταξιούχους που δεν θα πάρουν τώρα αυξήσεις στις συντάξεις τους λόγω προσωπικής διαφοράς μελετά το οικονομικό επιτελείο, με το επικρατέστερο μέχρι στιγμής σενάριο να κάνει λόγο για καταβολή ενός εφάπαξ επιδόματος πριν το Πάσχα,