Ένοπλες Δυνάμεις: Οι πολυμερείς δράσεις επί χάρτου

Οι πολυμερείς δράσεις που έχουν αναλάβει το τελευταίο διάστημα οι Ένοπλες Δυνάμεις κατά τον σχεδιασμό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας εντυπωσιάζουν τόσο με το πλήθος τους, όσο και με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Και δεν αναφερόμαστε στις δράσεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, του ΟΗΕ και των διμερών προγραμμάτων στρατιωτικής συνεργασίας που υλοποιεί η Χώρα μας, αλλά στις επιπλέον αυτών πολυμερείς δράσεις που έχουν αναλάβει επιπρόσθετα οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Στην ευρύτερη περιφέρειά μας απαριθμείται πλήθος τέτοιων πολυμερών συνεργασιών, όπως είναι:

– Το τετραμερές σχήμα Ελλάδας-Αιγύπτου-ΗΑΕ και Σαουδικής Αραβίας που πραγματοποίησε την Άσκηση Ειδικών Επιχειρήσεων HERCULES ‘21,

– Η αποστολή Πυροβολαρχίας Patriot στην Σαουδική Αραβία και η σύμπραξη με την τελευταία στο πλαίσιο της Άσκησης FALCON-EYE (1 και 2) σε Ελλάδα και Σαουδική Αραβία αντίστοιχα.

– Ο Τριμερής Αμυντικός Άξονας Ελλάδας-Κύπρου-Αρμενίας στον Καύκασο,

–  Η πενταμερής Άσκηση NOBLE DINA (Ελλάδα-ΗΠΑ-Ισραήλ-Κύπρος-Γαλλία),

– Το τριμερές (+1) σχήμα Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ συν τις ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο,

– Τα τριμερή σχήματα Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας και Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου στην ίδια περιοχή,

– Η ετήσια ελληνοαιγυπτιακή Άσκηση ΜΕΔΟΥΣΑ με τη συμμετοχή της Κύπρου, των ΗΑΕ και πλήθους παρατηρητών στην Κεντρική Μεσόγειο,

– Η τετραμερής ΕΥΝΟΜΙΑ με Ιταλία-Γαλλία- Κύπρο,

– Το τετραμερές σχήμα Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας-Σερβίας στα Βαλκάνια,

– Το τριμερές σχήμα Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας,

– Το τριμερές σχήμα Ελλάδας-ΗΠΑ-Βορείου Μακεδονίας,

– Η εξαμερής πρωτοβουλία Ελλάδας-Σλοβενίας-Μαυροβούνιου-Κροατίας-Αλβανίας και Ιταλίας στην Αδριατική,

– Η τετραμερής Άσκηση Ειδικών Επιχειρήσεων ORION με τη συμμετοχή Ελλάδας-Σερβίας-Κύπρου-ΗΠΑ,

– Ο άκρως εντυπωσιακός και διεθνώς αναγνωρισμένος ΗΝΙΟΧΟΣ, στον οποίο συμμετείχαν φέτος οκτώ χώρες που διαθέτουν ισχυρότατη Πολεμική Αεροπορία (Ελλάδα-Γαλλία-Ισπανία-Ισραήλ-ΗΑΕ-Κύπρος-Καναδάς-ΗΠΑ), με την Αίγυπτο, την Ιορδανία, την Αυστρία, τη Σλοβενία και τη Ρουμανία να συμμετέχουν ως παρατηρητές.

– Οι στρατιωτικές συνεργασίες με τις Ένοπλες Δυνάμεις της Αλγερίας, της Μαυριτανίας, της Τυνησίας, του Μαρόκου, του Μπαχρέιν, του Κατάρ, του Κουβέιτ και άλλων χωρών.

Και επειδή μια εικόνα ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις, στον παρουσιαζόμενο χάρτη απεικονίζονται με τον παραστατικότερο τρόπο όλες αυτές οι πρωτοβουλίες συνεργασίας τις οποίες οργανώνουν ή στις οποίες συμμετέχουν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Τα πολυμερή αυτά σχήματα στρατιωτικής συνεργασίας σε συνδυασμό με την εξαιρετική ικανότητα που επιδεικνύουν τα στελέχη και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων κατά την εκτέλεση των ασκήσεων, ενισχύουν αναμφίβολα την αξιοπιστία της Ελλάδας, όχι μόνο σε στρατιωτικό αλλά και σε πολιτικό επίπεδο. Οι στρατιωτικές αυτές συνεργασίες λειτουργούν επιπλέον ως κόμβος και δίαυλος, που φέρνουν κοντά τρίτες χώρες, προσφέροντάς τους τη δυνατότητα να συνεργαστούν μεταξύ τους. Έτσι η Ελλάδα γεφυρώνει διαφορές, αποδεικνύοντας στην πράξη τον εποικοδομητικό και σταθεροποιητικό της ρόλο στην περιοχή, παράλληλα με τον γόνιμο ενεργό ρόλο που διαδραματίζει στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών στους οποίους συμμετέχει.

Σε απόλυτη αντιδιαστολή με τα επιτεύγματα της ελληνικής πλευράς, εξετάζοντας κάποιος τις αντίστοιχες πρωτοβουλίες της γείτονος Τουρκίας, το μόνο που θα βρει είναι κάποιες διμερείς δράσεις με το Πακιστάν και το Αζερμπαϊτζάν. Και αυτό μάλλον θα πρέπει να θεωρηθεί φυσιολογικό για την Τουρκία, αφού ουδείς επιθυμεί τη συνεργασία με χώρες που αποσταθεροποιούν, που υποσκάπτουν την διεθνή ειρήνη, που συνεχώς παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και που διατηρούν παράνομα κατοχικά στρατεύματα στις επικράτειες άλλων χωρών.

Οι πολυάριθμες δράσεις αυτές που σχεδιάζει και υλοποιεί το ΓΕΕΘΑ διαφημίζουν αναμφίβολα προς πάσα κατεύθυνση την επιχειρησιακή ικανότητα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ παράλληλα λειτουργούν ως πόλος έλξης και για τις ισχυρές χώρες, οι οποίες αν μη τι άλλο θέλουν να συνεργάζονται με αξιόπιστους συμμάχους, εταίρους και φίλους, όπως η Χώρα μας. Το γεγονός αυτό αυτόματα συνεπάγεται την ισχυροποίηση της Ελλάδας όχι μόνο στο περιφερειακό επίπεδο αλλά και στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Ένα είναι το μόνο σίγουρο.

Πως όσο οι Ένοπλες Δυνάμεις δείχνουν τον υψηλό επαγγελματισμό τους κατά την εκτέλεση των Ασκήσεων και των Συνεκπαιδεύσεων, τόσο οι υφιστάμενες στρατηγικές σχέσεις και στρατιωτικές συνεργασίες θα ενδυναμώνονται, αλλά και θα οδηγούν στην οικοδόμηση νέων.

Και τελικά είναι πραγματικά αυτή, η επιτομή της στρατιωτικής διπλωματίας ως μέρος της γενικότερης εθνικής στρατηγικής που θέτει την εξασφάλιση των εθνικών συμφερόντων σε πρώτη προτεραιότητα και ταυτόχρονα προβάλλει την Ελλάδα ως πρωταγωνιστή στην διατήρηση της σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής χερσονήσου και της Ανατολικής Μεσογείου.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Τι θα ζητήσει για το μεταναστευτικό

H στήριξη στην Ουκρανία και στην ευρωπαϊκή της προοπτική ενόψει της επετείου ενός έτους από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία (24.2.2022), η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, καθώς οδεύει προς την κλιματική ουδετερότητα και ενώ οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν την πληθωριστική –

Κωνσταντακόπουλος: Χρονιά ρεκόρ το 2022 για την Costamare – Καθαρά κέρδη $523 εκατ.

Η καλύτερη χρονιά στην ιστορία της μέχρι την… επόμενη ήταν το 2022 για την εισηγμένη στην αμερικανική χρηματαγορά Costamare συμφερόντων του Κωστή Κωνσταντακόπουλου. Με ένα στόλο 117 πλοίων, συμπεριλαμβανομένων 45 πλοίων ξηρού χύδην φορτίου, η εταιρεία δημιούργησε καθαρά κέρδη άνω των 523 εκατομμυρίων δολαρίων. Στο τέλος

Ο Γιώργος Προκοπίου έχει το ακριβότερο πλοίο του ελληνόκτητου στόλου – Κοστίζει $286,1 εκατ.

Η έρευνα της ValueVessels για την ελληνόκτητη ναυτιλία περιέχει ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία. Ο ελληνικός στόλος κατατάσσεται στην τρίτη θέση παγκοσμίως. Αυτό ισχύει τόσο για τον αριθμό των πλοίων όσο και για τη συνολική αξία, που περιλαμβάνει 4.709 πλοία ενεργά και υπό παραγγελία και συνολική αξία 152,69 δισ.

Το δώρο του Ωνάση στον «γάμο του αιώνα» ταξιδεύει στα νησιά Γκαλάπαγκος

Ήταν το μεγαλειώδες γαμήλιο δώρο του Αριστοτέλη Ωνάση προς τον πρίγκιπα Rainier και την Grace Kelly, που παντρεύτηκαν στις 18 Απριλίου του 1956 στο Μονακό – ένα γεγονός που χαρακτηρίστηκε «ο γάμος του αιώνα», με λίστα καλεσμένων που περιλάμβανε από