Avramar: Το μεγάλο στοίχημα του νέου επενδυτή και το «σωσίβιο» των 20 εκατ. ευρώ

Γιατί η αγορά χαρακτηρίζει την εταιρεία «Μαρινόπουλο της ιχθυοκαλλιέργειας»

Με τα χρήματα από την τονωτική «ένεση» των 20 εκατ. ευρώ να έχουν εισρεύσει στα ταμεία της εταιρείας, το μεγάλο στοίχημα για όσους εμπλέκονται στην υπόθεση διάσωσης της Avramar είναι τώρα η ταχύτητα εξεύρεσης νέου επενδυτή.

Τη σχετική διαδικασία πώλησης για λογαριασμό των πιστωτριών τραπεζών «τρέχει» η Deloitte και σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες αναμένεται να κορυφωθεί στο τέλος Μαΐου. Πηγές που παρακολουθούν την υπόθεση επισημαίνουν πως πρόθεση όλων όσων εμπλέκονται είναι να βρεθεί σύντομα λύση, προκειμένου να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος.

«Μπορεί να μην έχει σκάσει κάποια επιταγή ή κάποιος προμηθευτής να έχει απαιτήσει τα χρήματά του, ωστόσο δεν μπορεί να συνεχισθεί επί μακρόν αυτή η κατάσταση», σημειώνουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές. Τα χρήματα που δόθηκαν ως ενδιάμεση χρηματοδότηση, λένε, την έχουν βοηθήσει να διαχειριστεί τις υποχρεώσεις της, ωστόσο έχουν ημερομηνία λήξης και δεν μπορούν να την κρατήσουν επί μακρόν.

Υπολογίζεται ότι η εταιρεία έχει ένα «άνοιγμα» πάνω από 20 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων κάτω από 2 εκατ. ευρώ αφορούν σε επιταγές.

Πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχουν ήδη δύο ενδιαφερόμενοι από ΗΠΑ και Ευρώπη ενώ εκτιμάται ότι το παιχνίδι θα παιχτεί στο «κούρεμα» των δανείων που βαρύνουν την εταιρεία, τα οποία υπερβαίνουν τα 340 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία θεωρείται ότι έχει σημαντικές προοπτικές και παρά τα οικονομικά προβλήματα που παρουσιάζει μπορεί να επιστρέψει δυναμικά. Πρόκειται άλλωστε, όπως λένε πηγές που γνωρίζουν για μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κλάδο της μεσογειακής ιχθυοκαλλιέργειες με εδραιωμένη παρουσία στις μεγαλύτερες αγορές του κόσμου και ένα σημαντικό δίκτυο διανομής. 

Ο «Μαρινόπουλος» της ιχθυοκαλλιέργειας

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθεί την όλη διαδικασία ολόκληρος ο κλάδος της ιχθυοκαλλιέργειας. Και αυτό γιατί εάν καταρρεύσει η Avramar απειλεί να συμπαρασύρει λόγω του μεγέθους τους και άλλες εταιρείες του χώρου.

Μάλιστα, υπάρχουν φωνές που θεωρούν αρνητική εξέλιξη το ενδεχόμενο η εταιρεία να σπάσει σε κομμάτια και να πωληθεί, λέγοντας πως αυτό θα έχει ολέθριες συνέπειες για την ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια. Την παρομοιάζουν μάλιστα με την περίπτωση του σούπερ μάρκετ «Μαρινόπουλος», η κατάρρευση του οποίου απειλούσε ολόκληρο το λιανεμπόριο.

Η επιστροφή στον κατακερματισμό θα πλήξει την ανταγωνιστικότητα του κλάδου και θα εξαλείψει κάθε πλεονέκτημα που αποκτήθηκε με τη συγκέντρωσή του. Και τη δημιουργία ενός εθνικού πρωταθλητή.

Η Avramar προήλθε από την συγχώνευση των τριών ηγετικών δυνάμεων της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας, του Νηρέα, της Σελόντα και Ανδρομέδα, με τα fund Amerra και Μubadala να αναλαμβάνουν τον έλεγχο.

Τα προβλήματα ξεκίνησαν να γιγαντώνονται την περίοδο της πανδημίας που επέφεραν κάμψη των πωλήσεων αλλά και του σκληρού ανταγωνισμού από την Τουρκία. Το 2023, η εταιρεία αναθεώρησε την στρατηγική της καταλήγοντας σε ένα νέο Επιχειρηματικό Σχέδιο, λαμβάνοντας υπόψη τη νέα κατάσταση της αγοράς και επικεντρώνοντας στη βελτίωση της κερδοφορίας και στη δημιουργία λειτουργικών ταμειακών ροών.

Ωστόσο, οι δύσκολες παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες το 2023 και ο υψηλός πληθωρισμός των τροφίμων επηρέασαν αρνητικά το κόστος παραγωγής και την κατανάλωση ψαριών στις ευρωπαϊκές αγορές, με αποτέλεσμα την σημαντική μείωση του όγκου και των εσόδων της Avramar.

Ο όμιλος της Avramar απασχολεί περίπου 1.600 εργαζόμενους ενώ διαθέτει τρία εργοστάσια ιχθυοτροφιών στην Ελλάδα, προμηθεύοντας αποκλειστικά τις εκμεταλλεύσεις σε Ελλάδα και Ισπανία.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Γκάζι» από ΕΦΚΑ για την αξιοποίηση των ακινήτων του

ΩΘΗΣΗ στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του επιδιώκει να δώσει ο ΕΦΚΑ με την έναρξη της στελέχωσης της εταιρείας που έχει συσταθεί για τον σκοπό αυτό. Η αρχή γίνεται με την κάλυψη δύο θέσεων ευθύνης, του επικεφαλής του τομέα Αξιοποίησης

Ισπανική φρεγάτα απελευθέρωσε το M/V “Basilisk”

Μετάφραση-απόδοση κειμένου: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ» Η επιχείρηση ATALANTA επιβεβαιώνει την απελευθέρωση του εμπορικού πλοίου BASILISK με σημαία Λιβερίας. Τα 17 μέλη του πληρώματος είναι ασφαλή και το πλοίο έχει απελευθερωθεί από μονάδα επιφανείας της ATALANTA. Το πλοίο δέχτηκε επίθεση από ύποπτους

Super Puma: Έσωσε 2 ναυτικούς 60 ν.μ. Ν της Ιεράπετρας

Την Πέμπτη 23 Μαΐου 2024, ελικόπτερο Super Puma της ΠΑ παρέλαβε 2 ασθενείς, μέλη του πληρώματος του εμπορικού πλοίου «REBECCA», το οποίο έπλεε 60 ναυτικά μίλια νότια της Ιεράπετρας Κρήτης. Δείτε το βίντεο του MEDEVAC πατώντας το σύνδεσμο  ΕΔΩ

Το νέο Πολυγήπεδο στο ακριτικό Αγαθονήσι, ένας χώρος άθλησης και σωματικής υγείας

Το Σάββατο 18 Μαΐου 2024, πραγματοποιήθηκαν σε κλίμα χαράς και συγκίνησης τα εγκαίνια του νέου πολυγηπέδου στο ακριτικό Αγαθονήσι. Ο νέος πολυχρηστικός και πλήρως εξοπλισμένος χώρος του γηπέδου είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας της Ομάδας Αιγαίου και της HOPEgenesis και η κατασκευή πραγματοποιήθηκε χάρη στη

Μετάβαση στο περιεχόμενο